Friday 20. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Unicef povečal prihodke?

12. maj 2009 ob 15:29 | Anja Grahek |

Unicef Slovenija letos načrtuje 10-odstotno povečanje prihodkov, je dejala direktorica Maja Vojnovič. Glede razlike, ki se pojavljajo med letnimi poročili Unicefa in nacionalnega odbora, pa je pojasnila, da lahko do njih prihaja zaradi različnih računovodskih standardov. Pri poročilih 2006 in 2007 je namreč razlika znašala okoli 200.000 evrov.

unicefobjava.jpg

“Za leto 2009 načrtujemo ohranitev prodaje in padec prispevkov korporativnega sektorja, prav tako pa ne bodo v porastu enkratne donacije. Višji prihodek sredstev bo posledica enormnega trikratnega povečanja rednih mesečnih darovalcev konec leta 2008, zlasti preko TV oddaje in neposrednega dela na terenu,” je na novinarski konferenci pojasnila direktorica Unicef Slovenija. Sedaj je tudi kriza vrednot, ne le gospodarska kriza, ob čemer se velikokrat poveča družbena solidarnost, je dejala in izpostavila pomembnost ohranjanja mednarodne humanitarne pomoči v gospodarski krizi. “Unicef Slovenija želi apelirati na čut solidarnosti in zavedanje soodgovornosti tako pri posameznikih, podjetjih, kot pri predstavnikih državnih institucij,” je poudarila. V letu 2009 bodo po njenih besedah v organizaciji dali večji poudarek programu rednih mesečnih darovalcev ter uporabi medijev, med posebne projekte, ki jih pripravljajo, pa sodi prodajna kampanja ob 60-letnici prve Unicefove voščilnice. Posebna prizadevanja bo Unicef Slovenija usmeril tudi v oblikovanje nacionalne koalicije nevladnih organizacij za otroke, posebnega varuha za otrokove pravice ter sprejetje Nacionalnega akcijskega načrta za otroke v Sloveniji. Predsednica Unicef Slovenija Zora Tomič je dejala, da so delo in rezultati Unicefa Slovenije v štiriletnem mandatu slovenski odbor uvrstili med najuspešnejše Unicefove nacionalne odbore v rezultatih za leto 2008. Po njenih besedah je prispevek Unicefu za programe pomoči otrokom po svetu v letu 2008 znašal 1,98 milijona evrov. Pri tem je organizacija dobre tri četrtine zbrala z akcijami zbiranja sredstev. Lansko leto se je Unicef Slovenija uvrstil med 20 nacionalnih odborov, ki so imeli v tem letu največjo rast prihodkov, Slovenija pa se uvršča na 13. mesto po prispevku donacij Unicefu na prebivalca. Kot je zatrdila Tomičeva, je evalvacijo dela odbora v letu 2008 opravil Unicefov urad v Ženevi in je pozitivna. Kljub temu prihaja v letnih poročilih Unicefa in nacionalnega odbora do finančnih razlik, ki so po njenih besedah posledica različnih računovodskih standardov v državah. Na to je opozorila tudi predstavnica regionalnega urada Unicef v Ženevi Helga Broughton. “Razlika je pričakovana glede na dejstvo, da morajo nacionalni odbori slediti računovodskim standardom države, v kateri delujejo,” je pojasnila in dodala, da do takšnih razlik prihaja tudi v poročilih drugih držav. Po besedah računovodkinje Unicef Slovenije Mateje Pilej je razlika v letu 2006 znašala za okoli 200.000 evrov več, kot je navajalo Unicefovo poročilo, v letu 2007 pa 200.000 evrov manj. Razlike za leto 2008 še niso znane. Kot je pojasnila, Unicef povzame poročilo na ocenjenih stroških nacionalnega odbora v preliminarnem poročilu, kar botruje razliki v končnem poročilu. Konec meseca se sicer izteka štiriletni mandat odbora Unicef Slovenija. Dosedanja predsednica Tomičeva je zatrdila, da ne bo več kandidirala za predsednico, kateri so kandidati, pa ni želela povedati.

Anja Grahek

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 9 x komentirano
  1. MEFISTO pravi:

    Če sodim po ljudeh, ki vodijo slovenski UNICEF, po lastnih stroških poslovanja, po tem, kdo vse so slovenski ambasadorji UNICEFA in kakšen turizem se grejo ter po tem, da še nikoli nismo bili seznanjeni s tem, koliko sredstev se zbere in koliko ter za kakšen namen se porabijo, tej ustanovi ne morem zaupati svojih prispevkov.

  2. kaktus pravi:

    TOF je nekoč komentiral delovanje teh “humanitarcev”, ljudi teh organizacij : “Imajo najrazkošnejše vile z bazeni, saj jih vendar poznamo, kdo so ti !”

  3. cvek pravi:

    STARA preverjena taktika, potovati, se tam slikati s kakšnimi posmrkanimi, jokajočimi , tudi podhranjenimi otroci (kje jih pa ni ) in tu doma upravičevati ta ” nebohodna”svetovna potovanja na davko- plačevalski račun ! Sicer pa preko 80% zbranega denarja gre za njihove plače in razvade !
    JELE-NIČ JIM JE VSEM VZOR !

  4. Skala pravi:

    Zakaj ni nobenega moškega vmes?

  5. medek pravi:

    Na natančno poročilo o akciji Darfur nekateri še čakamo, a je že znana analiza porabe zbranega denarja?

  6. guliver pravi:

    ne pošiljate mi položnic UNICEF poštenje …………

  7. MEFISTO pravi:

    Meni tudi ne!

  8. rukar pravi:

    cvek@ Jele-nič je vse inštruiral !

  9. rukar pravi:

    Zakaj same ženske ? Te so zizate, zato se mali muriji zaganjajo v nje, na koncu so še oni razočarani !

Komentiraj