Friday 20. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Janša z 99% podpore

12. maj 2009 ob 9:56 | Denis Sarkić |

Delegati SDS so v soboto na 9. Kongresu SDS v Ljubljani izvolili oziroma z 99 odstotki vseh oddanih glasov potrdili edinega kandidata za predsednika stranke Janeza Janšo. Hkrati so izvolili tudi predstavnike izvršilnega odbora SDS in nadzornega odbora SDS. V izvršilni odbor oziroma trdo jedro stranke so bili izvoljeni: Milan Zver, Mirko Zamernik, Romana Jordan Cizelj, Dragutin Mate, Zofija Mazej Kukovič, Žiga Turk, Miha Brejc, Dušan Strnad, Branko Grims, Vasko Simoniti, Anže Logar, Gregor Pivec, Pavel Rupar, Janko Požežnik, Dimitrij Kovačič, Franc Sušnik, Bojan Belna in Silvo Šarkanj. Največji poraz naj bi na kongresu doživel Dimitrij Rupel, ki ni bil izvoljen v vodstveno strukturo svoje zadnje stranke, oporečnika znotraj stranke, zdaj samostojnega poslanca Franca Pukšiča se ni videlo med delegati na kongresu.

Sicer pa je kongres SDS minil v znamenju predlogov staro/novega predsednika stranke Janeza Janše, ki je za bodočnost, ob spremembah ustave in nekaterih delov zakonodaje, napovedal t.i. drugo republiko.

Zadnji spletni zapis SDS:

Sprememba ustave za nov razvojni zagon

Ponedeljek, 11.05.2009

Predsednik SDS Janez Janša je na 9. Kongresu SDS predlagal ustavne spremembe, ki naj bi simbolično pomenile prehod v t. i. drugo republiko.
Predstavil je 10 vsebinskih dopolnitev obstoječe slovenske ustave in sicer:

1. Slovenija nujno potrebuje ustavno podlago za reformo sodstva;
2. z dopolnitvijo ustave je treba zaščititi referendumske odločitve ljudstva;
3. z ustavnimi spremembami moramo povečati učinkovitost oblikovanja in delovanja izvršilne oblasti;
4. država mora dobiti enostavnejšo možnost razpisa predčasnih volitev;
5. z ustavo oziroma z ustavnim zakonom za njeno izvedbo je potrebno določiti obvezni enoletni rok, v katerem mora državni zbor izvesti decentralizacijo države;
6. takoj po ustanovitvi pokrajin se državni svet preoblikuje v Svet pokrajin;
7. z ustavo se uvede obvezna srednja šola;
8. dopolnitev ustave s prepovedjo javnega poveličevanja vseh totalitarnih režimov, njihovih nosilcev in simbolov;
9. 39. člen ustave se dopolni s prepovedjo monopolov na medijskem področju;
10. odgovoren odnos do okolja in prihodnjih generacij se dvigne na ustavno raven.

Na vprašanje novinarjev, zakaj ustavnih sprememb ni uvedla njegova vlada, je predsednik SDS odgovoril, da je Slovenija v prejšnjem mandatu normalno napredovala, da pa so se okoliščine spremenile, saj nas je doletela svetovna kriza, na katero se svet odziva z reformami. »Tiste države, tista podjetja in tiste mednarodne organizacije, ki se ne bodo sposobne prilagajati izzivom te krize, bodo na koncu ostale poraženke. Mi si vsi skupaj želimo, da bi Slovenija iz te krize izšla kot zmagovalka,« je dejal Janša, in opozoril, da bo zato treba premisliti in tudi spremeniti marsikateri temelj, ki je bil postavljen pred dvajsetimi leti. Izrazil je upanje, da bo do potrebne podpore in ustavnih sprememb prišlo čim prej, saj, kot je dejal, »kriza ne bo čakala«.

Izpostavil je, da so mnoge rešitve v ustavi dobre in bodo po njegovem mnenju veljale še desetletja, hkrati pa so se, kot pravi, mnoge rešitve izčrpale, ali pa jih v ustavi enostavno ni, ker problemov, ki danes obstajajo, takrat ni bilo mogoče predvideti. Janša je prepričan, da bo, ko se bo odprla širša razprava, predlogov za dopolnitve in spremembe ustave še več. Kot je povedal, je bilo že po njegovem govoru, v katerem je predstavil 10 predlaganih ustavnih sprememb, moč slišati, da bi bilo nujno potrebno ponovno razmisliti tudi o reformi volilnega sistema, tako »da bi bili izvoljeni dejansko tisti, ki dobijo največ glasov, ne pa tisti, ki bodo ustrezno prerazporejeni glede na moč strankine liste«. Kot je še dejal, ta tema ne bo šla z dnevnega reda tako, da bodo nekateri prvaki koalicijskih strank zamahnili z roko, češ da opozicija nima dvotretjinske večine. Izrazil je prepričanje, da se bo podpora zbirala, ker prihaja čas in situacija, ki tako kot pred 20 leti, ko je bila razglašena Majniška deklaracija, narekuje, da se energija zbere za trajne premike.

V odgovor na izjave predstavnikov koalicije, da za te predloge SDS ne bo dobila dvotretjinske podpore, Janša odgovarja: »Ko smo pred dvajsetimi leti sestavili Majniško deklaracijo, v kateri smo zahtevali suvereno državo slovenskega naroda in demokracijo, nismo imeli nobenega glasu v parlamentu. Pravzaprav niti parlamenta še nismo imeli. Pa se je Majniška deklaracija vseeno uresničila v dobrih dveh letih. Tudi sedaj nimamo 60 glasov za spremembo ustave, imamo pa zelo veliko podporo za nekatere točke in predlagane spremembe. Tam pa, kjer podpore še ni, bo seveda še prišla. Kriza bo naredila svoje.« Janša še poudarja, da se svet reformira in da bo tudi Evropska unija izvedla določene institucionalne reforme, saj Lizbonska pogodba ne bo dovolj. Po njegovih besedah bo tako imela Slovenija na izbiro, ali se prilagaja ali pa čaka na to, da bo kriza minila in iz nje izide kot poraženka.

Veliko vprašanj novinarjev je bilo namenjenih predlogu, ki bi olajšal možnost razpisa predčasnih volitev. Po besedah predsednika SDS bi bila ta sprememba učinkovit ukrep v rokah vlade oziroma predsednika vlade, ki bi lahko razpisal predčasne volitve, kadar bi presodil, da z neko vladno koalicijo ne more naprej. Omenjeni predlog temelji na ustavnih ureditvah približno dvajsetih članic Evropske unije. Kot je še obrazložil, v slovenskem primeru o predčasnih volitvah po zelo zapleteni proceduri odločajo poslanci sami, ki pa si v prvi polovici mandata običajno ne želijo skrajšati mandata.

Denis Sarkić, video Tine Türk/SDS

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 63 x komentirano
  1. Arh pravi:

    Ena država, ena stranka, en vodja. ;))

  2. Drago pravi:

    Tovariš Janša, oni ti se zaklinjajo, da z tvoje poti ne skrenejo.

  3. Cvetka pravi:

    tukaj na tej točki bi se dalo razpravljati o demokraciji….

  4. Cvetka pravi:

    in še, velja si pozorno ogledati reakcijo oz. mimiko Urške v pričakovanju in ob razglasitvi reztulatata

  5. pepi pravi:

    Patrija, partija, patrija, parti….patri-partija..ne morm se odlocit kaj bolj zaznamuje. se dobr, da se jim ni zgodil 106% kot nekomu pred leti.

  6. tomaz pravi:

    kimg đonk ill..

  7. franček pravi:

    Kaj pa je tako narobe, če ima človek tako veliko podporo v SVOJI stranki? Saj ga ne podpira 99% slovencev, ampak 99% delegatov SDS. Sicer pa stranka trenutno niti nima primernega naslednika za JJ-ja, saj trenutno še ne …

    Tudi ko so volitve v drugih strankah se skoraj vedno že v naprej ve kdo mora zmagati in so protikandidati samo za šminko …

    ne morem, da si nebi mislil, da so nekateri malo fouš …

  8. Cvetka pravi:

    Franček, ne si mislit, da je kdo fauš. No, mogoče kdo že, jaz definitivno ne.

    Se pa strinjam s teboj, da trenutno v SDS ni druge alternative od Janšista (žalostno, ne?). Toda to še ne pomeni, da je normalno, da ima skoraj 100 % podporo. Oprosti, to ni normalno, če je stranka koliko toliko normalna.

  9. marjetica pravi:

    kaj pa dela mate v IO saj se je hvalil,da je samo strokovec,da ni v stranki..ha ha agent res ni dobro ,da je v stranki uradno….kaj se grejo ,pa glih obletnica titove smrti je bila,mogoče jih pa to navdihuje?

  10. obama pravi:

    jebela,ovaj SDS nikako da razpadne…

    LDS bi se v petih mesecih po volitvah reciklirala že na 3 stranke in 4 frakcije,predsednik bi pobegnil h konkurenci..

    Očitno bo potrebno sprejeti zakon o ukinitvi SDS.Pa tudi kakšna peticija na ujedinjene narode bi bla zaželjena .

  11. 007 pravi:

    In beseda je meso postala. Mesija izpod Kaščakovga hriba spet blesti. Je namesto Mojzesa prnesu s tega hriba nove zapovedi.

  12. obama pravi:

    Kot je pojasnila podžupanja Ljubljane Jadranka Dakić se MOL zadolžuje, ker mu je vlada odvzela 60 milijonov evrov letno
    Kot je poudarila, se je občina v tem času zadolžila za 82 milijonov več, kot je bilo stanje takrat, ko je na Magistrat prišla ekipa župana Zorana Jankovića. Takrat je bila občina zadolžena za 57 milijonov, konec letošnjega leta pa naj bi bila za 138 milijonov, je pojasnila podžupanja.

  13. Marko pravi:

    Kriv je seveda Mesija. Pa ne s Kaščakovega hriba..

  14. DragicaJ pravi:

    Večina komentatorjev je spregledala, pozabila kako je vsa ” liberalna Slovenija” po Drnovšku iskala novega liderja na levici. Ker ga niso našli, imamo pravite demokratično, mnogo drugih pa razštelano vlado. Ja zavist poraja mnoge prazne komentarje.
    Ničevo je življenje tistega, ki ni vredno zavisti!

  15. Q_ pravi:

    99% podpora kaže na psihološki portret pripadnikov stranke. ĐĐ je za njih veliki Lider.

  16. Carlos Contreras pravi:

    Še en dokaz, da je SDS “firerpartaj” Janeza Janše, zbor ljudi z mesijanskimi pričakovanji. Kaj češ, Slovenija, matkurba …

  17. Aeksandar Todorović pravi:

    Kjerkoli, ali za karkoli na demokratičnih volitvah vidim 90% zmago, me zaskrbi.Če pa gdor, ali kaj zmaga z 99%, me zmazi.

  18. Aeksandar Todorović pravi:

    Popravek ključne besede ZMRAZI in ne zmazi
    Kjerkoli, ali za karkoli na demokratičnih volitvah vidim 90% zmago, me zaskrbi.Če pa gdor, ali kaj zmaga z 99%, me zmrazi.

  19. Seba pravi:

    Koliko protikandidatov je imel Pahor na kongresu SD? In koliko članov je za njega glasovalo?….

  20. chattefuscio pravi:

    ha-ha-ha.

    kot bi gledal severnokorejski partijski kongres. edina razlika je v prezenci delegatov.

    (hint: potjubajte po ključnih besedah)

  21. konec pravi:

    chattefuscio, Aeksandar Todorović, Carlos Contreras,
    da ne boste počili od zavisti.
    Je pa popolnoma razumljivo, da balkanskim stalinistom, samo beseda demokracija vrže iz tirov.
    Umirite se in uživajte…….

  22. DragicaJ pravi:

    Carlos Contreras pravi:

    12. maj, 2009 ob 16:23
    Še en dokaz, da je SDS “firerpartaj” Janeza Janše, zbor ljudi z mesijanskimi pričakovanji. Kaj češ, Slovenija, matkurba …
    ——————-
    in to je neopredeljen gospod, ki stavi na resnico in pravico!

  23. medek pravi:

    Samo za Janšo: Za zgled, da bo Blair imel konkurenco

    http://video.google.com/videoplay?docid=945405493000735497&hl=en

  24. DragicaJ pravi:

    Kako SD demokratičen in z odličnim programom.
    http://www.youtube.com/watch?v=uSHzBQ-S8nI

  25. Edi pravi:

    Dokaz da se v strankah sploh ne misli, še manj pa se dopusti kakšno drugačno mnenje…
    A je sploh imel kakšnega protikandidata?

  26. madona pravi:

    Za dobrim konjem se vedno praši, zato iskrene čestitke gospod Janša.

  27. Bobek leta pravi:

    Če bi ga postavili še za komandanta NATA bi bil večji od maršala.

  28. Carlos Contreras pravi:

    Samo uniforma bi mu malce slabše pristajala.

  29. Aeksandar Todorović pravi:

    Edi,
    to je to : tam kjer vsi mislijo isto, nihče ništa ne misli.
    ponavljam zmrazijo me vse volitve z 99% zmago-adio demokracija.

  30. Q_ pravi:

    @Dragica,

    če je SD bedna, še ne pomeni, da je zaradi tega SDS kaj boljša.

  31. muci pravi:

    SD SE JE NA KONGRESU UKVARJALA SAMO S STOLČKI, TILE SDS SO SE VSAJ S PROGRAMOM, MOJE SOŽALJE VSEM, KI STE JEZNI DA JE JJ PAMETNEJŠI OD VAŠE BARBIKE IN NJEGOVIH LIDERJEV OKROG NJEGA………JA JA ČAS BO POKAZAL, KDO JE IMEL PRAV, SE VIDIMO NA PREDČASNIH VOLITVAH, AMPAK VAS DEBILOV SIGURNO NEBO, KER SE UPATE IZPPOSTAVLJAT SAMO NA SPLETU……MED LJUDI JE TREBA IN SE TAM OZRETI OKOLI SEBE, NE PA VISET NA RAZNIH SPLETIH IN SE IGRATI GENERALA,
    MARŠ BANDA !

  32. muci pravi:

    PA ŠE NEKAJ BESED MARJETICI:,,

    DAN KO JE IMELA SDS KONGRES, JE BIL DAN EVROPE, PA SAJ BOSANC TAKO NE MORE VEDET DRUGEGA KOT TO, KDAJ JE UMRL DIKTATOR TITO, TI BOM JAZ POVEDAL,
    ZA VEDNO NAS JE ZAPUSTIL DRAGI TOVARIŠ TITO: 4.5.1980.
    JA MARJETICA, SEM REKEL, DA BO TREBA MED LJUDI……….

  33. Nogavička pravi:

    Še Berlusconi si je naštel samo 77% podporo :)))
    Pavel Rupar … pa kdo so ti kljukci?!

  34. Nogavička pravi:

    Cvetka 4, še bolj bi rad videl obraz neizvoljenega Rupla, saj se niti med žrebance ni uspel uvrstiti;)

  35. pessi pravi:

    torej, znotraj delegatov! so štirje minerji in deset pankrtov….

  36. luka pravi:

    logično, da ga v stranki tolk podpirajo…če so pa vsi ostali vidni predstavniki stranke še večji kekci kot on….
    in zgleda, da se tega vsaj zavedajo…:)

  37. Dvorni pisar z licenco pravi:

    Ko sem prebral to novico sem se zgrozil ob misli, da se v moji ljubljeni SDS (ob tem moram povedati, da nisem član stranke) nahajajo štirje pokvarjenci, ki bi hladnokrvno zagrešili takšen glasovalni zločin bili proti (čeprav si niso upali biti odkrito proti, temveč so pa zato pritlehno oddali neveljavne glasovnice).

    Potem sem pomislil, da ima zagotovo volilno pravico tudi naš Janša, ter verjetno njegova polnoletna otroka ter Urška. Oni so štirje, od tod štiri neveljavne glasovnice.

    Znamenje izrazite plemenitosti je, da naš dragi voditelj s svojimi družinskimi člani ne glasuje zase.

    Disciplina je, hvala Bog, torej brezhibno vzpostavljena.

    Nadaljevanje sledi.

  38. kvikl cvikl pravi:

    # Dvorni pisar z licenco pravi:
    12. maj, 2009 ob 22:58

    Ko sem prebral to novico sem se zgrozil ob misli, da se v moji ljubljeni SDS (ob tem moram povedati, da nisem član stranke) nahajajo štirje pokvarjenci, ki bi hladnokrvno zagrešili takšen glasovalni zločin bili proti (čeprav si niso upali biti odkrito proti, temveč so pa zato pritlehno oddali neveljavne glasovnice).

    Potem sem pomislil, da ima zagotovo volilno pravico tudi naš Janša, ter verjetno njegova polnoletna otroka ter Urška. Oni so štirje, od tod štiri neveljavne glasovnice.

    Znamenje izrazite plemenitosti je, da naš dragi voditelj s svojimi družinskimi člani ne glasuje zase.

    Disciplina je, hvala Bog, torej brezhibno vzpostavljena.

    Nadaljevanje sledi.

    :))))

    PS: a je nosilka Partizanske Spomenice 2009 Spomenka Diklić Hribar že kaj bruhnila?

  39. Dvorni pisar z licenco pravi:

    @kvikl cvikl

    Bojijo se - vedo da so ljudje toliko nervozni, da bodo Janšo podprli celo tisti, ki nam ideološko niso blizu in sicer samo zato, da bodo kaznovali levico za Pahorjevino. Po naravi stvari pa je samoumevno, da ljudje, kadar volijo iz maščevanja, volijo najbolj demoniziranega nasprotnika oblasti.

    Ne vem zakaj se Spomenica ni oglasila - bodisi da ima Baza 21 še kakega razumnega politkomisarja v svojih vrstah (kar je malo verjetno), ali so preprosto preveč nervozni, da bi lahko govorili v kamero, ne da bi s tem povzročali krohot pri gledalstvu.

  40. Q_ pravi:

    ….wishfull thinking. :-))))

  41. Carlos Contreras pravi:

    Vidva zgornja humorista pa zvenita kot najstniški feni tistih “Rebelde” ali kaj so že …

  42. Denis Sarkić pravi:

    @seba, samo zate sem potegnil podatek iz prispevka o SD kongresu:

    “… Pahor, ki stranko vodi od leta 1997, je bil edini kandidat za predsedniško funkcijo. Med 378 delegati, ki so oddali glasovnice, jih je 338 glasovalo za njegovo izvolitev, 35 jih je bilo proti.”

    Lahko pa si pogledaš še videoposnetek:

    http://www.vest.si/2009/03/24/zakulisje-kongresa-sd/

    BTW, za Janšo nihče ni oddal glasu proti, bilo pa jih je 11 vzdržanih!!!

  43. DragicaJ pravi:

    Lepo je brati kometarje in kritike, ko so nadvse inteligentni in vsebinsko polni argumentov.
    Zares dobrohotno in prijzno.

  44. MEFISTO pravi:

    Vedno nadpametni Aleksandar in drugi ultralevičerji ter anarhisti pojejo elegijo lastni neumnosti.

  45. angie pravi:

    No, s Pavlom Ruparjem si bodo pa res dvignili inteligenčni kvocient! Janša pa naj raje pazi na Urško, kadar je brumni Pavle v bližini…

  46. MEFISTO pravi:

    CVETKA in ANGIE, ne obregujta se ob Urško, ker ni v špilu in ker to tudi ni kulturno, če sploh razumeta vidva pravičnika.

    Vse, kar vama je dovoljeno ob tem misliti je, da pametna in lepa ženska stoji za sposobnim moškim.

    ALEKSANDAR TODOROVIĆ, ne vtikaj se v politiko, ki se tiče le slovenskih državljanov.

  47. Q_ pravi:

    Mefisto,

    od kje ti prepričanje, da smeš drugim dopovedovati, kaj smejo in česa ne?!

    Se temu slučajno ne reče totalitarni vzorec?!

  48. MEFISTO pravi:

    Q, čeprav ne boš razumel, ti bom odgovoril.

    O damah, pred katerimi je treba sneti klobuk in ki niso nikogar izzvale, je treba govoriti spoštljivo, kot si zaslužijo.

  49. 007 pravi:

    1.Ne spomnm se, da bi kje videl kuro, ki se ji reče dama!
    2. Gospodična Bačovnikova je pa res dama in vredna greha in tle sem Mesiji fovž.
    3. Sporočilo za Mesijo: Bog vse vidi, bog vse ve, greha delati se ne sme!!!!!!!!!

  50. MEFISTO pravi:

    007, pa pamet bi mu tudi lahko zavidal.

  51. 007 pravi:

    @mefisto
    Komu? pa ja menda ne misliš na Odrešenika alias Mesije s Kaščakovga hriba? Od nošenja 10 božjih zapovedi se mu je ukrivil hrbet. V njih pa itak sam verjame in njegova horda črnih zaslepljencev. Na vsak način hoče priti do trajnega mandata in partijskega enoumja.

  52. kaktus pravi:

    Todorović, te “zmrazi ” si zapisal, ob visoki podpori , ki jo je Janša dobil ! Takrat , ko je Miloševič zmagoval na volitvah s 110% odstotki si aplavziral !
    Si pač pokvarjani srben- dija !

  53. fužko pravi:

    BRAVO JANŠA !!!! SEM PONOSEN NA TVOJE VREDNOTE IN STALIŠČA…..TE VSI PRIKAČUJEMO V NASLEDNJEM MANDATU !!!!

  54. MEFISTO pravi:

    007,še malo, pa si boš tudi ti želel vrnitve Janeza Janše.

  55. 007 pravi:

    @mefisto

    žal ti moram priznat, da me je Borat ful razočaral, čeprav nisem volil zanj ( saj ne hodim na volitve ). ampak v tej nesreči je bolje imet kolikortoliko normalnega človeka kot pa ekstremista, avtokrata, diktatorja, absolutista, dvoličneža, bivšega komunajzarja, vodjo slovenske mladinske delegacije po Putevima AVNOJ-a, Odrešenika ali pa Mesijo, če že hočeš.

    Mesija že išče izdajalca v svojih vrstah, ki ni volil zanj.

  56. Jebozov pravi:

    Hvala bogu da še obstaja nekdo, ki ima kakršnokoli podpori.
    Čestitam na ponovnem mandatu ob skorajšnjih predčasnih volitvah. Takrat pa brez šparanja, pa golazen pospravit tja kamor sodi - v zgodovino …

  57. jirzi pravi:

    škoda mi je Žige Turka (odličnega profesorja), ko ga vidim v tej družbi..nekako ne paše zdraven..

  58. Nogavička pravi:

    fužko, tudi Ruparja, njegove vrednote in stališča, pozdravljaš z Njim.

    jirzi, stopnja izobrazbe oz. poklic ni nujno v korelaciji s človekom.

    mefisto, neumnosti kvasiš; pobožne želje nimajo z resničnim življenjem nič kaj dosti opraviti … tudi Ti si dokaz.

  59. medek pravi:

    PR STRATEGY 03
    Violence in (&) a vacuum

    http://www.youtube.com/watch?v=eCL6WdnuNp4&eurl

  60. demonkracija pravi:

    SDS = podaljšek cije…

  61. demonkracija pravi:

    kot je Pahor podaljšek SDS

  62. potica pravi:

    Če pomislite kje je bila SDS pred janšo in kam so prišli z njim + to da ni imel protikandidata so izidi normalni (11 se jih je vzdržalo, ostali za). Še Pahor je kljub temu da je nastopil vlado in mu s tem podpora pada dobil skoraj podoben rezult (s tem da so se omenjali razni protikandidati) . Mene bi skrbelo prej to. Naredite si uslugo, ne sledite Golobičevi retoriki, kjer vsak argument in vsak stavek začne z Janez Janša. Na svetu je še kaj drugega, na oblasti pa tudi že nekaj časa….

  63. erz pravi:

    Pizda.

Komentiraj