Friday 20. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

60 let Sveta Evrope

12. maj 2009 ob 14:08 | Anja Grahek |

Svet Evrope, najstarejša panevropska mednarodna organizacija, letos praznuje 60 let obstoja. Organizacija je v tem obdobju veliko prispevala na področju spodbujanja demokracije, človekovih pravic in vladavine prava po vsej Evropi, pa tudi pri oblikovanju dveh prepoznavnih evropskih simbolov, in sicer zastave in himne.

svetevropeobjava.jpg

Večina ljudi pozna evropsko zastavo - krog dvanajstih zvezdic na modrem ozadju, ki predstavlja zvezo narodov Evrope. Za koga pa je morda manj znano, da je zastavo na predlog Parlamentarne skupščine Sveta Evrope leta 1955 sprejel Odbor ministrov SE, predsedovanje kateremu danes za šest mesecev prevzema Slovenija. Od maja 1986 je evropska zastava tudi uradni simbol Evropske unije. Prav tako je znana evropska himna, ki jo običajno igrajo ob evropskih prireditvah in svečanostih. Odbor ministrov Sveta Evrope je leta 1972 za evropsko himno sprejel preludij k Odi radosti iz Devete simfonije skladatelja Ludwiga van Beethovna v glasbeni priredbi priznanega dirigenta Herberta von Karajana. Leta 1985 so jo za uradno himno Evropske unije sprejeli voditelji držav in vlad povezave. Njen namen pa ni nadomestiti državne himne držav članic, temveč slaviti vsem skupne vrednote ter njihovo enotnost in raznolikost, poudarjajo v Strasbourgu.

Slovenija bo danes iz rok Španije prevzela predsedovanje Odboru ministrov Sveta Evrope. Temu pomembnemu izzivu bo pozornost usmerjena pol leta, zunanji minister Samuel Žbogar pa bo na zasedanju tega najvišjega organa odločanja SE predstavil tudi prioritete. V Madridu bo govora še o prihodnjih izzivih SE, ki letos obeležuje 60 let obstoja. Slovenija bo Odboru ministrov SE, varuhu temeljnih vrednot SE, predsedovala do 18. novembra, ko bo nalogo predala Švici. Med predsedovanjem se bo zvrstilo več kot 50 dogodkov v Ljubljani, Strasbourgu in drugod.

Anja Grahek

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 3 x komentirano
  1. luka pravi:

    kaj če bi kdo vladal doma….

  2. MEFISTO pravi:

    Saj, vladajo tako, kot znajo!

  3. medek pravi:

    http://vranika.blog.siol.net/2009/01/16/norman-g-finkelstein-palestina/

Komentiraj