Friday 20. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Vabilo - Miha

8. maj 2009 ob 13:23 | Vest |

Zofijini ljubimci – torej ljubitelji modrosti smo nastali v želji po širjenju humanistične misli. Naš glavni cilj je bil animiranje družboslovne in filozofske srenje v Mariboru. V letu 2001 je iz civilno-družbene iniciative nastalo društvo – tako se vam danes predstavljamo kot Zofijini ljubimci – društvo za razvoj humanistike.
Naše delovanje je usmerjeno k trem ciljem: prvič – želimo prispevati k razvoju humanistike, zlasti h kritični in argumentativni analizi dogodkov, drugič – trudimo se opozarjati na ideologeme, ki ob odsotnosti refleksije prevladujejo v ideoloških sferah ter tretjič – zainteresirani javnosti želimo dati možnost aktivnega pisanja in družbene refleksije.
Dejavnosti Zofijinih ljubimcev vključujejo tri stalnice: cikluse javnih predavanj in okroglih miz z eminentnimi predavatelji iz področja humanistike, izvedbo rednih tedenskih oddaj na radiu in kritične prispevke v medijih, občasno pa tudi enkratne druge dejavnosti družbenega aganžmaja.

Trenutno je naša osrednja dejavnost izvajanje Šole politične pismenosti, ki vsako sredo ob 19h poteka v mariborski Pekarni.
Po Aristotelu je človek politično bitje in za normalno delovanje potrebuje skupnost. Žal pa danes apatija do političnega postaja pravi trend in ker živimo oziroma naj bi živeli v demokraciji, kjer vlada ljudstvo to za nas predstavlja velik problem. Vsak izmed nas namreč ima pravico in morda celo dolžnost, da skozi politiko soustvarja skupnost, v kateri živi.
Zaradi tega smo se v društvu Zofijinih ljubimcev odločili vzpostaviti alternativno obliko šole, kjer poskušamo s pomočjo strokovnjakov in aktivistov vsaj malo zajeziti opisani trend. Udeležencem ponujamo predavanja, delavnice, filmske - filmozofske večere, konkretne akcije, itn. Cilj »Šole politične pismenosti« pa še naprej ostaja širjenje kritičnega mišljenja in aktivno državljanstvo.

Letos želimo zlasti spodbuditi premislek o samoumevnih (ideoloških) vzorcih mišljenja. Zato smo oba semestra posvetili »razstiranju ideologij«.
Tako vas vljudno vabimo:
13. 5. bo Aleš Kustec predaval na temo: Resnica in miti o izraelsko palestinskem konfliktu
20. 5. bo Rok Kralj vodil predavanje in pogovor z naslovom: Svetovna delitev dobrin kot novi ekonomski princip«
27.5. pa bo dr. Boris Vezjak govoril o novinarski avtonomiji in oblasti

Napovednik vseh prihajajočih dogodkov, humanistične prispevke in posnetke iz naših aktivnosti pa najdete na www.zofijini.net

Miha Andrić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 6 x komentirano
  1. Dvorni pisar z licenco pravi:

    Kar resnico o sporu starem 100 let in kompleksnem bolj kot tragična medvojna zgodovina Slovenije boste razložili v enem večeru?

    Je vaš predavatelj nemara kakšno vrhovno božanstvo, da zmore kaj takega?

    Je pa izjemno zanimivo, da si najdete tri tako oddaljene teme, ne zdi pa se vam vredno reči kakšne besede o tem, da še vedno živimo v socialistični državi, kjer je gospodarstvo pretežno etatistično v kolikor ni pa v veliki meri odvisno od državnih jasli. Pa sramotni vlogi rumenih slovenskih sindikatov itd….. kar nekaj je takih tem že doma.

    Verjamem pa, da se filozofi z lažjim srcem lotevate tako smešno nemogočih tem, kot je izraelsko-palestinski spor.

    Me prav zanima, kakšno bi bilo mnenje raznoraznih obritoglavcev o vsebini vašega “predavanja” o bližnjevzhodnem konfliktu, če bi ga bili videli. Po moje bi bili navdušeni.

  2. AleksandarTodorović pravi:

    Dvorni pisar, pa še s licenco-
    VAAAAUUUUUUU -super samooklicevanje.
    Verjetno poznam več prispevkov, in tudi več delojočih ljudi iz skupine Zofijinih ljubimcev. Predvidevam, da je moja izobrazba na višji stopinji kod je tvoja, menim tudi, da imaš (ne glede na stopnjo), zagotovo tehnično, in ne družbenoslovno(humanistično kod jaz) izobrazbo, pa si vseeno ne upam dajati vrednostne sodbe, kakšne si jih ti privoščiš.Mogoče to počneš le zato ker, ti je zagotovljena tajnost pod nekakšnim popolnoma nesmislenim psevdonimom, ki razkriva osebne takšne in drugačne komplekse, težko detinjstvo, travme …..
    V prispevku o Bavčarju (ad 26) si se ponudil za “posrednika” med menoj in še enim, ki se hrabro skriva za psevdonimom, pa nič ni bilo iz tebe, čeprav sem na tvojo izrecno prošnjo ustregel predlogom.
    -nič iz tebe.
    Kaj pa si hotel povedati z omenjanjem obritoglavcev, je verjetno le tebi jasno.

  3. Dvorni pisar z licenco pravi:

    Todorović,

    tvoja ponudba je tam, sprejel pa jo bo spoštovani gospod Uničevalec sam - ponudil sem se za, kot je mogoče razbrati iz mojega tamkajšnjega prispevka - za tistega, ki vama bo, brezplačno pripravil darilno pogodbo. Seveda, ČE in KO se gospod Uničevalec odloči, da jo sprejme. Moram še povedat, da se z njim žal ne poznava osebno, zato tudi ne morem posredovati pri njem za sprejetje pogodbe.

    Edina vrednostna sodba, Todorović, ki sem jo zapisal v svojem prispevku (ki se tiče oglaševanega predavanja), je tista, da je poskus Zofijoljubcev, da bi predstavili resnico in mite konflikta, ki je s strani zgodovinske stroke izjemno obsežno raziskan in dokumentiran, ter tudi predmet številnih strokovnih in navijaških debat.

    Če ti, Todorović, ne razumeš mojega prispevka, to še ni nujno merilo za njegovo splošno nerazumljivost.

    Tudi dejstvo, da se ti sam rad sončiš v luči javne pozornosti z podpisovanjem svojih komentarjev ter obelodanjanjm zasebnih nezanimivosti tvojega življenja, argumentom nam, “anonimnim” komentatorjem ne jemlje verodostojnosti.

  4. Urban pravi:

    Dvorni pisar - ti že veš, da filozofi ne morejo povedati nič pametnega o politični temi?
    Kakšen predsodek pa je to???

  5. MEFISTO pravi:

    URBAN, filozofi že, pa ne taki.

  6. Q_ pravi:

    @dvorni pisun,

    palestinsko-izraelski spor je v resnici izredno enostavna tema. …da o drugih zapisanih intelektualnih podvigih niti ne govorim. :-(

Komentiraj