Friday 20. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Slovenija za predlog?

6. maj 2009 ob 13:46 | Denis Sarkić |

Uradni govorec zunanjega ministrstva Milan Balažic in zunanji minister Samuel Žbogar v izjavi za javnost ob včerajšnjem sprejetju Hrvaške uradne politike zadnjega predloga evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna.

Premier Borut Pahor bo na današnjem popoldanskem sestanku s predsedniki parlamentarnih strank obravnaval predlog evropskega komisarja Ollija Rehna za rešitev vprašanja slovensko-hrvaške meje. Oblikovali naj bi dopolnjeno stališče s pripombami, ki ga bosta pred odgovorom Bruslju obravnavala še vlada in odbor DZ za zunanjo politiko. Predlog bo tako že drugič pred vodji strank, potem ko naj bi po poročanju medijev v ponedeljek mednarodnopravni strokovnjaki nanj že dali pripombe. Slovenija za razliko od Hrvaške, ki naj bi danes Bruselj uradno seznanila s svojo v torek sprejeto odločitvijo, da predlog sprejema, z njim ni povsem zadovoljna in je napovedala, da bo nanj dala pripombe.

Kot je v torek pojasnil slovenski zunanji minister Samuel Žbogar, velja “nekatere dele Rehnovega predloga še posebej preučiti,” saj vsebuje “nekatere konstruktivne dvoumnosti, ki jih je potrebno razčistiti, zato da bi bile obe strani v pogajanjih uspešne”. Kljub temu je poudaril, da je “možni dogovor blizu” in da so v pogovorih o osnutku sporazuma za rešitev vprašanja meje “prišli zelo daleč”, da pa je potrebno storiti še te zadnje napore, da bo dogovor zaživel. Izpostavil je še, da gre pri Rehnovem predlogu za “osnutek dokumenta in ne dokončno besedilo sporazuma”, medtem ko ga Zagreb razume kot dokončnega.

Nekateri slovenski mediji so v ponedeljek objavili vsebino Rehnovega predloga, ki naj bi kazal, da ne vsebuje načela pravičnosti in da ločuje način reševanja vprašanja meje in vprašanja stika z mednarodnimi vodami. Žbogar je sicer to zanikal, POP TV pa je po neuradnih virih poročala, da bo Slovenija v odgovoru zahtevala, da se vprašanji meje ter teritorialnega stika z odprtim morjem obravnavata in rešujeta celovito in po enakih načelih, med katerimi mora biti tudi načelo pravičnosti. Zahtevala naj bi tudi, da je pogoj za odmrznitev pristopnih pogajanj Hrvaške z EU ratifikacija sporazuma o reševanju spora o meji v obeh parlamentih, medtem ko je Rehn kot pogoj za odmrznitev predlagal zgolj izjavo premierov obeh držav, da sta se državi dogovorili o arbitraži. Slovenija naj bi zahtevala tudi, da se državi sami dogovorita o arbitrih arbitražnega tribunala, ker zanjo ni sprejemljivo, da bi kar tri od petih sodnikov izbralo Meddržavno sodišče v Haagu. Predlog sporazuma to predvideva v primeru, če se državi v 15 dneh ne bi mogli dogovoriti o teh treh članih, mednarodnopravnih strokovnjakih.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 11 x komentirano
  1. ne pravi:

    Čigav je pa tist ne se jebat na koncu?

  2. JB pravi:

    A ni balažic prfoks na fdv? Kakšna funkcijo pa ima na MZZ “Uradni govorec zunanjega ministrstva”? A je to kot predstavnik za stike z javnostmi, to ni ravno najbolj logično.

  3. MEFISTO pravi:

    Začela se je rušiti ta hišica iz kart.

  4. BOTA pravi:

    Bi bilo dobro počakati na čas po volitvah na Hrvaškem. Nam se tako nič ne mudi.

  5. highkick pravi:

    Imam občutek, da bomo ponovno potegnili krajšo. Tako kot že večkrat v zgodovini. Prekleti slovenski hlapčevski politiki…

  6. kvikl cvikl pravi:

    čestitke KGB drimtimu in občudovalcem z Falange F571,Vajglu,največjemu diplomatu Tureku in ostalim iz Celice…

    Zdejle boste butalci imeli malo morje časa,da se po tej zmagi ukvarjate ne samo z Metino metlo,ampka še z pralnim praškom,đogerjem,Plantelo in WC netom kupljenim bojda na državne stroške..

  7. andlen pravi:

    Hrvaška nemudoma, takoj, v EU! Slovenija nemudoma, isti dan, VEN!

  8. pika pravi:

    ta tip ne zna povedati dveh pametnih stavkov v slovenščini, pa naj bi se pogajal s hrvati in rehnom, krompir naj gre sadit

  9. Lepota pravi:

    HRVATI: TUJEGA HOČEMO, SVOJEGA NE DAMO!
    Slovenci: tujega nočemo, svojega damo!
    Torej, kje je problem?

  10. Lepota pravi:

    Hojla Pika, tam kjer je doma ta tip, oziroma njegovi predniki, pa imajo najboljši krompir v Sloveniji!
    In to ni šala.

  11. Lepota pravi:

    Kot kaže se Cankarjevega sindroma , da smo- so vsi Slovenci hlapci, ne moremo kar tako znebiti!

Komentiraj