Friday 20. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Preiskava tajkunov?

30. april 2009 ob 9:29 | Denis Sarkić |

Skupina okrog 40 poslancev s prvopodpisanim Alojzem Posedelom iz stranke Zares je na predsednika Državnega zbora Pavleta Gantarja naslovila zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave, katere namen je ugotoviti vsa dejstva in okoliščine ter oceniti dejansko stanje financiranja spornih managerskih prevzemov družb Istrabenz in Pivovarna Laško s strani bank v pretežni državni lasti. Pri slednjem gre za kreditne institucije znotraj skupine NLB in NKBM, piše v četrtek poslani zahtevi, ki so jo posredovali iz stranke Zares.

S preiskavo naj bi se ugotovilo morebitno vpletenost posameznih nosilcev javnih funkcij in ocenilo njihov morebiten politični vpliv na dodeljevanje t.i. tajkunskih posojil - posojila, namenjena članom poslovodnih organov navedenih gospodarskih družb in z njimi povezanih pravnih in fizičnih oseb za odkup gospodarske družbe, ki so jo vodili oziroma jo vodijo, oziroma njenega večinskega deleža. Poleg tega naj bi ugotovili vsa dejstva in okoliščine ter ocenili dejansko stanje pravnih predpisov o prevzemih, ki so dopuščali omenjene sporne managerske prevzeme, pri čemer naj bi se ugotovilo, kdo od posameznih nosilcev javnih funkcij je bil za takšno stanje odgovoren.

Podpredsednik DZ in sopodpisnik Miran Potrč o zahtevi poslancev za preiskovalko in rejtingih vlade:

Pri določitvi obsega preiskave so predlagatelji zapisali, da naj bi ta zajela tudi t.i. posojilne linije drugim poslovnim bankam, ki so menedžerjem in z njimi povezanimi osebami pomagala pri prevzemnih aktivnostih omenjenih družb. Preiskava naj bi se sicer osredotočila na časovno obdobje od 30. avgusta 2005 dalje oziroma od prodaje kapitalskih deležev Kapitalske družbe in Slovenske odškodninske družbe v družbi Mercator do vložitve zahteve v parlamentarno proceduro. Omenjeni lastniški deleži z zastavo za posojila so bili namreč uporabljeni za menedžerske prevzeme družb Istrabenz in Pivovarna Laško, hkrati pa je nepregleden in za državno premoženje škodljiv način umika države iz lastniške sestave Mercatorja pomenil “zeleno luč” za pospešeno lastniško konsolidacijo z menedžerskimi prevzemi, piše v zahtevi.

Pod zahtevo se je po zadnjih podatkih podpisalo 41 poslank in poslancev iz vrst SD, Zares, LDS, DeSUS, SNS in SLS ter nepovezani poslanec Franc Pukšič, so pojasnili v Zaresu. Do te zahteve je prišlo na isti dan, ko je vlada razpravljala tudi o kreditiranju managerskih prevzemov s strani bank v pretežni državni lasti, zaradi katerih je prišlo do razhajanj v koaliciji, minister za gospodarstvo Matej Lahovnik pa je zagrozil z odstopom. Vlada je med drugim ocenila, da NLB in NKBM ne izpolnjujeta njenih pričakovanj. V primeru nekaterih reprogramov posojil, povezanih z managerskimi prevzemi in lastniško konsolidacijo, pričakovanja vlade niso bila uresničena, upravi in nadzorna sveta NLB in NKBM pa niso sledili sklepom Banke Slovenije. Vlada se s tem ne strinja in meni, da obstoječa nadzorna sveta ne izpolnjujeta odgovorno svojih nalog in obveznosti, se glasi eden od sprejetih sklepov. Minister Lahovnik je bil s sklepi zadovoljen, zato ni odstopil.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 24 x komentirano
  1. Bralka pravi:

    Preiskovalne komisije so “joke” po definiciji. So način za to, da se omogoči poslancem, ki drugače bolj težko v živo vidijo kakšno gospodarsko pogodbo ali kakšno uradno navodilo, da so vsaj za en trenutek “zraven”. Da vidijo, kako en segment poslov poteka. In potem te uboge duše na osnovi enega segmenta mislijo, da so videli vse in da so videli vse. In potem to do meje okusnosti in krepko čez to mejo delijo z javnostjo. Dokler jih je vsaj kdo pripravlje poslušati. Kakšnega hudega haska ne bo, poslanci se bodo malo ukvarjali s temami, ki jih ne znajo in kanalski, analni in še kakšni drugi žurnalisti in nezaposleni-in-od-komentarjev-odvisni-kolumnisti-ki-vedo-vse bodo kakšno rekli.

  2. Bralka pravi:

    Sem se zatipkala: v četrti vrstici bi moralo pisati: …da so videli vse in da vedo vse.

  3. lala pravi:

    Ah folk sej veste, če v Sloveniji želiš kako svinjarijo prekriti, pravijo, USTANOVITE KOMISIJO!!!!!!!!!!
    Če pride pobuda iz stranke ZARES, je pa to skoraj smešno, ker ne rabijo hodit prav daleč, da odkrijejo prave krivce!!!
    Sicer se mi zdi pravilno, da se tudi to enkrat razišče, vendar dvomim v pošten namen takilih komisij, še manj, da bo kdo za to odgovarjal, zgleden primer je tale kuzla iz SDja, ki je sedela v nadzornem svetu NLB, podpisala pogodbo za 1mio €, sedaj pa se ponovno prijavla na razpis za novo nadzornico, tukaj se sploh lepo pokaže pravi namen vlade pri ustanovitvi KASov, ki so sami po sebi en ogromen nateg, če ne verjamete, si poglejte kje in kaj so tile “transparentno” nastavljeni loleki počeli 5-10-15let nazaj!!!!!!!
    Kot državljana me moti tudi to, da bi tajkunstvo preiskovali od 2005 dalje, če imajo resen in pošten namen naj se vrnejo na začek, pa naj pojasnejo kako in s čigavo pomočjo so redki( Marmal,Lah, Lovše, Kordež, Bavčar,Šrot) posamezniki v parih letih tranzicije enormno obogateli, si prigrabili velike deleže firm na račun malih delničarjev( z izigravanjem luknjaste zakonodaje) in izčrpavanj podjetij, namernimi likvidacijami družb, velikokrat zaradi vrednosti same zemlje, ko pa je stvar že po kakem čudnem naklučju prišla pred sodišče, je enkrat sodnik izgubil ali založil kazenski spis, drugič je zamudil na obravnavo…… danes pa ni več sodnik temveč odvetnik, kar je sploh absurd!!!!!!!
    Ampak jasno v ta del zgodbe so stranke ZARES(sploh njen predsednikGG), LDS, SD vpletene do vratu, žalostno pa je to, jim folk naseda, da se je tajkunstvo začelo l.2004, še večji absurd pa je, ko sem zadnjič na TVju spremljal oddajo Omizje, v kateri je eden od glavnih akterjev začetka taijkunske zgodbe ROP(priimen ne bi mogel biti bol zgovoren), pojasnil, da je bil način tranzicije oz. privatizacije za nas državljane najman slab način, ker dobrega baje ni, sedaj mi pa povejte kako je lahko način, v katerem nategneš tisoče lastnih državljanov, najmam slab, jasno za njihove riti to drži, nategnjeni smo pa mi!!!!!!!!!

  4. luka pravi:

    kakšen kurčev cirkus;

    kaj pa če bi se sprejel sam en fakin zakon; ki bi vrnil stanje, ki je bilo pred tajkunizacijo-privatizacijo….

    pa ne lapat, da retroaktivnost ni mogoča; če je retroaktivnost v javnem interesu je mogoča!! kot piše že naša ustava….

    mah…brez veze…

  5. Štrigon pravi:

    Ja za božjo voljo lepo vas prosim!
    Preiskava ? Parlamentarna preiskava ?
    A ste šli prav vsi parlamentarci TOTALNO v ku..c.

    Po hitrem postopku sprejmite izredno proti-tajkunsko zakonodajo. In ne mencat z nekimi načelnimi človečanskimi pravicami in demokratičnimi manirami.
    Premoženje jim zaplenite in bančne račune blokirajte.
    Pokličite policijo, par maric in jih enostavno ZAPRITE in nato takoj izredno sojenje.

  6. Bralka pravi:

    Naj me vesolje varuje pred biseri, ki bi po hitrem postopku ovajali, zapirali in razsojali vse v eni osebi. Proti takim so parlamentarne preiskovalne komisije totalno benigne in nepomembne.

  7. Štrigon pravi:

    Če si bomo priznali, da je naša tranzicija v parlamentarni sistem ena sama klavrna predstava, bo že dovolj. Že samo dejstvo, da so prenekateri akterji te tranzicije-osamosvojitve dobesedno prepojeni s korupcijo, klientelizmom, “tajkunstvom” in raznimi kriminalnimi dejanji je čisto dovolj.
    To ni kolateralna škoda naše osamosvojitve , to je vsakodnevna praksa.
    Zato rabimo hitro spremembo zakonodaje.

  8. luka pravi:

    ja rabimo temeljito spremembo zakonodaje….kdo jo bo pa sprejel? SD, LDS, ZARES:) LOL

    pa ne mislit, da je SDS kej boljši….isto sranje, drugo pakovanje….

  9. luka pravi:

    edina možnost je zakonodajni referendum……

  10. Štrigon pravi:

    istro sranje in tudi isto pakovanje … saj so bili skoraj vsi nekoč člani iste Partije, a ne ?

  11. obama pravi:

    omenjena komisija bo nedvomno ugotovila,da se je tajkunizacija začela avgusta 2005…
    prej je bilo vse v najlepšem redu.

    BTCRIGELNIKPAJENKGLASERFINKKORDEŽZIDAR press

  12. Mimi pravi:

    :D Pajade, še 17 komisij in 45 podkomisij. To je to kar rabmo. :o))))
    Vse skupaj bi blo že smešno, če ne bi blo vse tok v podnu - za nas vse.

  13. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    točno tako - USI GLIH !

    W Država od kurca !

  14. luka pravi:

    vse te prodane komunajzarje, ki so privatizirali sploh pa tiste, ki so vse to omogočili bi mogli javno obesiti za jajca…vključno z murgeljskim palčkom, ki je ob ustanovitvi foruma 21 na vprašanje novinarjev”kje so delavci v forumu 21″ odgovoril; tam kjer jim je mesto, za trakom….

  15. ŠKARP U BETICO pravi:

    Koja bre komisija? Komandosi.

  16. luka pravi:

    tipični slovenci apatični do amena…
    politiki so vsaj plačani za svojo apatijo….

  17. butalec pravi:

    Oblasti bi zastavil samo eno vprašanje. Zakaj politična preiskava tajkunov, zakaj ne kriminalistična preiskava tajkunizacije. Odgovor leži na dlani. S politično preiskavo želijo oblastniki kriminalizirati samo tajkune, ki niso njihove politične prominience in probleme tajkunstva prevaliti na njih. S kriminalistično preiskavo pa bi z lahkoto odkrili ” tajkune” vseh političnih prepričanj . Pošteni neodvisni kriminalisti bi morali poiskati odgovore na vseh sedem zlatih vprašanj kriminalistike in dobili bi jasno sliko tajkunizacije. Šele ko bi imeli to sliko bi lahko začeli iskati posamezne tajkune odnosno krivce za tako stanje. To bi počeli na ta način, da bi ravnanja posameznikov pregledali pod prizmo kazenske zakonodaje. Ko bi ugotovili , da so bila njihova ravnanja v nasprotju s to zakonodajo bi zoper njih morali napisati kazenske ovadbe za kazniva dejanja, ki so jih storili. Če pa bi ugotovili, da so bila njihova ravnanja v skladu s zakonodajo, bi morali iskati krivce med tistimi, ki so to zakonodajo sprejeli odnosno omogočili tako vrsto bogatenja. Šele takrat bi prišla v poštev politična preiskava, kajti da bi jih kaznovali po kazenski pač ne bi bilo mogoče, ker so se oblastniki zavarovali z imuniteto, ki velja tudi za poslance, ki bi bili v tem primeru glavni krivci.

  18. Pička pravi:

    In “gospod” Potrč bi še naprej nosil nasmešek na obrazu. Do konca, do smrti :)

  19. Podgurc pravi:

    lopovi bodo preiskovali lopove?

  20. MEFISTO pravi:

    Tajkunov naj ne bo strah.

    Z njihovim padcem pade tudi ta oblast.

    Kdo pa ima za božjo voljo večino v državnem zboru?

  21. madona pravi:

    SDS je samo toliko boljša gospod Luka, da pač nima tajkunov kakor jih imajo SD, ZARES, LDS. itd
    Saj v preteklosti so bili predhodniki teh tajkunov tovarišija kumonisti.

  22. brinje pravi:

    kaj pa tajkunska privatizacija? “… temelji na nepreglednem, nekonkurenčnem, prikritem, insiderskem kreditnem odkupu delnic velikih javnih gospodarskih družb.”
    sicer pa več na: http://antonrop.si/ekonomska-kriza-nacionalni-interes-in-samostojna-poslovna-politika-nlb.html

  23. cvek pravi:

    Če ima kdo od teh “Tajkunov” raztrgan žep, ga bodo lahko še prijeli za jajca !

  24. PaxNeoTech pravi:

    Tajkun lovi tajkuna?Lopov lopova?politiki politika?neverjetno in smešno:))Pa definicija tajkuna je smešna (wikipedija) tako da ne vrjamem da bomo kadarkoli videli konca teh tajkunov ker na račun padca enega nastane drugi:))…Lep sklenjen krog v katerega navadmi smrtniki nimamo vstopa:)..Pa tajkuni so povsod,v vseh strankah,poziciji in opozicijo tako da….resno, prosim:))..Politika je bila in vedno bo orožje za masovno zavajanje javnosti vendar v 21. stoletju jim pomagajo mediji:))

Komentiraj