Friday 20. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Brezigar vs. MNZ

25. april 2009 ob 10:59 | Denis Sarkić |

Policija ni imela vsebinske osnove za preverjanje imetnikov telefonskih številk vrhovnega državnega tožilstva, je na svoji novinarski konferenci poudarila generalna državna tožilka Barbara Brezigar. Kot je pojasnila, namreč višja državna tožilka Branka Zobec Hrastar od policije ni zahtevala preverjanja imetnikov mobilnih številk. Brezigarjeva je povedala, da je 12. decembra lani policija opravila analizo telefonskih klicev, ki so lahko pomembni za obravnavo sumov kaznivih dejanj, in da v tej analizi ni bilo nobene številke vrhovnega državnega tožilstva (VDT).

Barbara Brezigar za Vest:

Hrastarjeva je po njenih besedah “jasno in izrecno pojasnila”, da od policije ni zahtevala preverjanja imetnikov mobilnih telefonskih številk vrhovnega državnega tožilstva, ker z zadevo nimajo in ne morejo imeti nobene zveze. To po besedah vrhovne državne tožilke pomeni, da policija ni imela vsebinske osnove za preverjanje imetnikov telefonskih številk potem, ko je ugotovila, da gre za telefonske številke vrhovnega državnega tožilstva.

Celotna novinarska konferenca Barbare Brezigar s tožilci (za sladokusce):

Kot je še pojasnila Brezigarjeva, je spomladi leta 2008 na njen mobilni telefon prejela sms-sporočilo s podpisom Darka Njavra, ki pa ni imel nobene zveze z zadevo Patria, pač pa s problemi gospodarskega kriminala. Ker na VDT niso vedeli, ali Njavro razpolaga s konkretnimi podatki, ki bi državnim tožilcem pomagali pri njihovem delu, je Brezigarjeva prosila vrhovno državno tožilko Sanjo Javor Pajenk, da ga povabi na državno tožilstvo in z njim opravi razgovor. “To je tudi storila in v uradnih prostorih vrhovnega državnega tožilstva z njim opravila razgovor. S tem je bila zadeva zaključena,” je povedala.

Policija ostro zavrača očitke, je v zvezi z izjavo generalne državne tožilke Barbare Brezigar poudaril v.d. generalnega direktorja policije Janko Goršek. Kot je dejal, policija preiskovalne ukrepe v obsežni kriminalistični preiskavi v zadevi Patria izvaja strokovno in zakonito ter na podlagi dovoljenj in odredb pristojnih organov. Goršek je povedal, da je tudi v konkretnem primeru policija zbirala obvestila v skladu z zakonskimi pooblastili in skladno z odredbami pristojnega sodišča. Poudaril pa je, da Brezigarjeva ni med osumljenci.

Odziv policije - Janko Goršek (mp3 videoposnetek):

Ni prav, da generalna državna tožilka Barbara Brezigar in v.d. generalnega direktorja policije Janko Goršek medijsko obračunavata, je na novinarski konferenci ocenil minister za pravosodje Aleš Zalar. Napovedal je, da bo kot minister predlagal takojšen skupen sestanek in po potrebi odigral vlogo mediatorja, saj je “treba zadeve umiriti”. “Bil sem precej slabe volje, ko sem spremljal medijsko obračunavanje generalne državne tožilke in v.d. generalnega direktorja policije. Mislim, da to gotovo ni bil prispevek k krepitvi zaupanja ljudi v državne organe, ki odkrivajo kazniva dejanja in jih preganjajo,” je dejal Zalar.

Po ministrovem mnenju si morajo odgovorni funkcionarji na takih mestih zagotoviti možnost, da najprej neposredno v razgovoru poskušajo razrešiti odprta vprašanja. “Normalno je, da občasno lahko prihaja tudi do tako imenovane delovne napetosti med tožilstvom in policijo, zato ker sta ta dva organa neločljivo povezana z delovnim procesom,” je ocenil Zalar in dodal, da ni prav, da se ta razčiščevanja opravljajo na ta način, kot se je to zgodilo v torek. Zadeve je treba v tem konkretnem primeru umiriti in se osredotočiti predvsem na tisto, kar je bistveno, je dejal minister. Javnost po njegovem mnenju želi predvsem informacijo o tem, kako daleč je preiskava v zadevi Patria, kakšni so problemi, če so, in kakšne so ovire, da predkazenski postopek še ni zaključen. “To so vprašanja, ki bi morala biti predstavljena javnosti, ne pa obračunavanje policije in tožilstva,” je poudaril minister. Kot je dejal, upa, da bo uspel v prihodnjem tednu organizirati in izpeljati ta razgovor. Vnaprejšnjih sodb ali mnenj pa Zalar ni želel dajati.

Prvak opozicijske SDS Janez Janša o primeru Brezigar:

Glede zadnjih dogodkov, povezanih z generalno državno tožilko Barbaro Brezigar, pa predsednik SDS Janez Janša meni, da gre za diskreditacijo in da “se bodo napadi nanjo še nadaljevali”.

“Name ne pritiska nihče iz državnega tožilstva, zato tovrstna namigovanja zanikam,” je sporočila višja državna tožilka Branka Zobec Hrastar, ki usmerja predkazenski postopek v zadevi Patria. Kot je zapisala, se torkove novinarske konference vrhovnega državnega tožilstva med drugim ni udeležila zaradi vnaprej načrtovanega dela.

Odziv tožilke Branke Zobec Hrastar:

(www.vest.si) SPOROČILO ZA JAVNOST višje tožilke Branka Zobec Hrastar (www.vest.si) SPOROČILO ZA JAVNOST višje tožilke Branka Zobec Hrastar info@vest.si SPOROČILO ZA JAVNOST višje tožilke Branka Zobec Hrastar

Kaj naj bi v primeru Brezigar torej šlo narobe? Generalna državna tožilka je večkrat pojasnila, da policiji ne očita nezakonitega ravnanja. Dvomi pa o njenem strokovnem delu. Policija pa o svoji strokovnosti ne dvomi, saj pravi, da mora na podlagi sodne odredbe pridobiti imena imetnikov vseh telefonskih številk, ki so bile v stiku s preiskovanimi. Da Brezigarjeva ni osumljenka v zadevi Patria, je policija večkrat jasno povedala. Za utrjevanje verodostojnosti dela institucij ni dobro, da policija in tožilci ne ostajajo na terenu, do katerega imajo lastninsko pravico - to je zakonitost dela. Nezakonitosti sankcionirajo zakoni, policija in tožilci pa so tisti, ki njihove storilce kdaj ali pa nikoli pripeljejo pred sodno oblast. Strokovna kritika pa je namenjena zgolj temu, da se napake ne ponavljajo. Vse drugo je politizacija. Pot politizaciji je zdaj tlakovala Barbara Brezigar. Pred poslanci bo kmalu letno poročilo o delu tožilstva v preteklem letu. In integriteto tožilstvu ne zagotavljajo javna obračunavanja, ampak le uspešnost njegovega dela.

Se bodo pritiski na Brezigarjevo zato zdaj še bolj stopnjevali? Morda, a kot je gospa prva tožilka sama povedala, bo takšne napade vzdržala vsaj še dve leti do konca njenega mandata, morda celo dlje! In za to vztrajanje na svojih okopih ima podporo vsaj ene večje politične stranke v državi - SDS in njenega predsednika Janše. Večina si zdaj verjetno obeta umiritev zadev po sestanku med obema stranema in pravosodnim ministrom, a kaj ko bo v javnosti ostalo še eno, morda večkrat preslišano dejstvo. Mobilno telefonsko številko generalne državne tožilke Barbare Brezigar nima ravno veliko posameznikov v tej državi, zagotovo pa jo ima razvpiti strokovnjak za varnost v Železniškem invalidskem podjetju Božidar Darko Martin Njavro. To sicer ni greh, je pa zanimivo, da ji je Njavro pošiljal SMS sporočila o zadevah, ki naj bi se dotikale domnevnega gospodarskega kriminala in korupcije. Kar v domačem žargonu pomeni, da je Njavro špecal Brezigarjevi. In takšnim, ki špecajo se po domače reče špeckahla. Postavlja pa se vprašanje, zakaj se je špecalo ravno generalni državni tožilki???

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 28 x komentirano
  1. MEFISTO pravi:

    Revanšizem, ki bo imel za posledico kadrovski in politični prevzem tožilstva, tako, kot se je to že zgodilo s policijo.

    Lobi, ki stoji za Kresalovo, si bo s tem tudi na področju represije zagotovil neomejen vlliv, ki ne bo odveč tudi celotni koaliciji.

    Tisti, ki ste slavili Kresalovo kot prvo lastovko pravne države, boste še zelo razočarani in mi z vami.

    Kruha bo namreč za večino vedno manj, zato bo pa vse več iger, tudi v obliki represije, če ne bo šlo drugače.

    Tudi sodstvo, ki je bilo vedno njuihovo, so s povišanjem plač ponovno kupili.

  2. krema za sončenje pravi:

    Ja-pa-ja-de…. kaj pa, če bi napisal takole:
    Janša, ki stoji za Brezigarjevo, si bo s tem tudi na področju represije zagotovil neomejen vlliv…

    no, takole je bilo vse od Depale dalje. Čas je, da se tale baba spoka!

  3. MEFISTO pravi:

    Kmalu se boš lahko sončil brez kreme, če ti še sploh bo do sončenja.

    Take naivce, ko si ti, imajo pri Kresalovih radi.

  4. Vildo pravi:

    Mefisto, neprepričljiv si. Opletaš z nekimi lobiji in grožnjami, medtem pa v javnosti gledamo neke glupe spore, ki kažejo le na eno:

    Brezigarjeva zaganja vik in krik (prva je začela z nekimi paranojami o nadzoru njenih komunikacij in prva je sklicala novinarsko, kjer policiji očita nestrokovnost). Če jo moti pritisk javnosti, naj pač ne začenja sranja, kjer ga ni. Naj raje na tak način ščiti integriteto tožilstva, če ji je toliko do tega.
    Vloga žrtve Brezigarjevi ne pristoji. Če je Janši to uspevalo, dvomim, da bo tudi njej. Še kak takle izgred, pa bo počasi res zrela, da spoka.

  5. 007 pravi:

    @mefisto

    nekdo ustavi tvoj avto, katerega seveda voziš ti, ti razbije šipe, te potegne ven in zapovrh dobiš še nekaj udarcev ke po pički in te pri tem poškoduje.

    vprašanje je sledeče: ali bi znanega storilca ovadil in zakaj ter kaj bi storil, če bi zvedel da tožilec ( pa naj bo to za tvoj lažji odgovor rdeči Zalar) vse skup lepo zavrže, češ, da to ni kaznivo dejanje. Ti imaš pa po pretepu posledice. Poleg odrgnin, zlomljen nos, kar ti po operaciji ostane in se ti pozna.

    podobnost z nekim dogodkom je čist slučajna. Ajde da te vidm?

  6. zajc pravi:

    Dejstvo je, da ne bomo pustili politikanskega posega itd., itd…
    In to govori gospa, ki ima poštenost v srcu dejanja pa vezana na besede gospoda velikega vodja JJ.
    Še en dokaz - da mislijo od politike nastavljeni osebki, da smo ostali Slovenci krdelo tepcev …

  7. lala pravi:

    AH BUMBARJI ČLOVEŠKI!!!!!!!!

  8. butalec pravi:

    BB je s svojimi dejanji kot tožilka večkrat dokazala da je prava sramota ne samo za tožilsko ampak vso pravno stroko. Mogoče bi bila lahko dobra kot predsednica đržave ali na kakšni drugi politični funkciji, kot politična pravnica pa si ne zasluži niti da se po pločniku sprehodi mimo sodišča, kaj šele tožilstva. Počasi naj se umakne med odvetnike, kjer bo s

  9. butalec pravi:

    BB je s svojimi dejanji kot tožilka večkrat dokazala da je prava sramota ne samo za tožilsko ampak vso pravno stroko. Mogoče bi bila lahko dobra kot predsednica đržave ali na kakšni drugi politični funkciji, kot politična pravnica pa si ne zasluži niti da se po pločniku sprehodi mimo sodišča, kaj šele tožilstva. Počasi naj se umakne med odvetnike, kjer bo s pokvarjenim karakterjem lahko mnogo bolje služila svojemu ” furerju” , ki toži vse živo. Za svoje tožilske ” kikse” pa bi morala odgovarjati, kar pa se seveda ne bo zgodilo.

  10. MEFISTO pravi:

    BUTALEC, samokritično si izbral edino pravo ime.

    Če ne znam, bom pa druge učil!

  11. MEFISTO pravi:

    007, tako se pravilno postopa s špicljem, ki se upira zakoniti aretaciji in ki prenaša ponarejene dokumente ter na ta način aktivno sodeluje v politični diverziji, katere bi se moral tudi ti sramovati.

    Še sicer “neodvisno” sodišče ni našlo elementov kaznjivega dejanja.

    VILDO, česar ti ne vidiš, še ne pomeni, da ne obstoja.

    Vsi Slovenci niso tepci, je pa res, da je tvoje krdelo preštevilno, kar ni dobro za stanje duha naroda..

  12. uničevalec rdečuhov pravi:

    Sarkič, umiro svojo neobvljadljivo pisunstvo.Saj je prav , da še vedno verjameš v revolucionarno-murgeljske pridobitve in rdeči slovenski raj, vendar si javna oseba, javno nastopaš na ve se čigavem portalu.Gornji ubogi komentar oziroma bolje VESTOVA obtožnica je en sam poziv k vnaprejšnjem linču in obsodbi gospe Brezigar , kar je razvidno iz odzivov oefarskih stalinistov in nihovih postrežkov.

  13. Carlos Contreras pravi:

    Ojej, sicer po mednožju se praskajoči troglodit tokrat intervenira kot nekakšen kavalir. Buci buc, Uničevalko!

  14. uničevalec rdečuhov pravi:

    CC-alias murgeljski kratkokraki, alias čustveni neobvladljivi komunjarski pisun, alias branitelj vsega kar je rdečega , krvavega in morilskega:skoraj razumem tvoj neobvladljiv srd in bes do UNIČEVALCA KRVAVIH IN UMAZANIH RDEČUHOV: si plod njihovih experimentov in kot većletno za stalno nezaposlen poklicni lenuh , primerno materialno preskrbljen, vendar ne do konca srečnih dni.

  15. Carlos Contreras pravi:

    Zdaj se pa že na ves glas krohotam - in to še pred praznikom, ki sledi jutri! Kljub tem pa, ker sem pač dobrega srca, opozarjam na dvoje: prvič, tvoj besedni zaklad, dragi Uničevalko, je tik pred tem, da se iztroši. Če se že ni. In drugič, vse to bolestno poskakovanje po eni nogi, mednožno čohanje in smešno besnenje zoper namišljene sovrage; vse to, kokolo, zna resno ogroziti tvoj kardiovaskularni sistem. Tako da … tudi če ne bom srečno živel do konca svojih dni, te statistično utegnem preživeti. Komu se bodem pa potem smejal, ako tvojih prekopicevanj več ne bode? Pazi nase, kokolino!

  16. butalec pravi:

    Mefisto, če se boš tudi ti kaj naučil, boš tudi nekaj znal in boš lahko tudi druge učil. Toda ne po forumih, tu štejejo le dejstva.

  17. 007 pravi:

    @mefisto

    če me spomin ne vara nisem nikjer napisal da gre za špiclja. ali si pri tem mislil nase? če si špicelj, potlej to ni v redu, vendar še vedno ni razlog da dobiš po pički. nisi odgovoru na moje vprašanje, ker te je sram in si cel gnojast od mozoljev, ki nastanejo ob brezumnem klečeplazenju Odrešenika alias Mesije s Kaščakovga hriba. S špiclji na cesti obračunavajo če že hočeš kriminalci in pa očitno klerofašisti ter bivši brezdelneži, ki so v Odrešeniku alias mesiji našli svojega idola, ki jih vseskozi vleče za nosove ter uporablja za umazana dela. In tam ob pretepu so bili na delu kriminalci, saj nekomu razbit nos ne more drug naredit kot kriminalec.Omenil si neodvisno sodišče, katero naj nebi našlo elementov kaznivega dejanja. Daj vzem si KZ v roke pa fajn preber. Elementi so bili najdeni, samo je zadeva zastarala kar še ne pomen da kaznivo dejanje ni bilo storjeno. To je možn samo v SLO ob prisotnosti t.i. neodvisne tožilke alias BB pa tud Cerarjeve če že hočeš. Sam ti čez BB ne smeš rečt, ker moraš poročat svojemu ljubljenemu vodji oziroma Odrešeniku. Ako so bile na delu vojaške osebe pol nimajo kaj srat po cesti a ne MEFISTO? Spet si pred precepom kaj mi zavito napisat. Ajde da te vidm še enkrat kako se boš zlizal iz zagate. Pa ravno pred praznikom zmage nad takimi kot si ti. Ajoj, saj ti nočem pokvarit praznovanja. Dobrodošel v Murglah.

  18. MEFISTO pravi:

    007, enemu bedaku ne more odgovoriti devet modrecev.

  19. Matrona pravi:

    Mefisto se strinjam s tabo, da je na tem forumu že preveliko število možgansko opranih. 50 let je res že malo prevelika doba, da se bi še kaj dalo rešiti. Možgani so žal že odmrli.

  20. Matrona pravi:

    Lobotomija slovenceljnov je bila izgleda skoraj 100% …

  21. 007 pravi:

    @mefisto

    odgovori pametnjakovič?

  22. MEFISTO pravi:

    @ 007

    Če bi ti odgovoril, se bojim, da ti ne bi ničesar razumel.

    Pole tega pa bi se moral spustiti tako globoko na tvoj nivo, da si tega ne bi mogel odpustiti.

    Priporočam ti, da si še enkrat prebereš komentar od zap. št.18.

    Celo na zate tako velik praznik si žrtvoval svij čas zame. Naj sprejmem to kot žalitev ali kompliment?

  23. 007 pravi:

    @mefisto

    odgovor,odgovor,odgovor! a te je zmanjkal? saj vem, da ne moreš odgovorit ne da bi te potem pekla vest, ker boš povedal nekaj kar je proti tvojmu prepričanju.

  24. MEFISTO pravi:

    Dragi, tvoje blodnje so tako definitivne, da ti razumsko ni mogoče slediti.

  25. MEFISTO pravi:

    007, tvoje blodnje so tako definitivne, da ti razumsko ni mogoče slediti.

  26. MEFISTO pravi:

    Vidiš, še računalnik je ponorel, ko sem napisal, komu je namenjen komentar.

  27. 007 pravi:

    @mefisto

    S tvojim PC-jem je čist OK, samo s tistim katerega last je, ni ravno vse OK. Mefisto ODGOVOR,ODGOVOR,ODGOVOR. Na sprenevedaj se. Zabluzil si tko kot tvoji mišičnjaki v Depali vasi, sedaj pa nimaš izhoda. ODOGOVOR,ODGOVOR,ODGOVOR, MEFISTO.

  28. 007 pravi:

    @mefisto

    a je muca popalala jezička, al kaj? ali ti je Odrešenik ali Mesija s Kaščakovga hriba prepovedal komentirati to zadevo.

Komentiraj