Friday 20. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Nazaj iz Darfurja

23. april 2009 ob 10:45 | Vest |

Tomo Križnar je ob vrnitivi iz Darfurja prinesel v Slovenijo fotografije na smrt obsojenih Furcev 60 ur pred niihovo usmrtitvijo. “Furce so obsodili brez dokazov in tudi pričanje polnoletnega sina novinarja in urednika časopisa, ki naj bi ga Furci obglavili, češ da to niso bili Furci, ampak ljudje svetlejše polti, ni pomagalo”. Po mnenju Križnarja gre za maščevanje sudanskega predsednika Omarja Al Beširja.

“V ponedeljek, 13. aprila, so v Kartumu, glavnemu mestu Sudana, obesili devet pripadnikov afriškega staroselskega darfurskega plemena Fur, ker naj bi jeseni 2006 obglavili sudanskega novinarja in urednika lokalnega časopisa Mohamatha Taha Mhamatha Ahmeda,” je nekaj ur po včerajšnjem prihodu iz Čada in Sudana dejal svetovni popotnik in humanist ter velik borec za pravice Furcev v Darfurju Tomo Križnar in dejal, da ni bilo nikakršnih dokazov, da so obsojeni resnično izvršili zločin. “Novico sem skušal posredovati že iz Afrike, vendar so vedno znova nagajale telekomunikacijske zveze,” je še povedal Tomo Križnar.

Sojenje in izvršitev sodbe je pred poltretjim letom pritegnilo veliko pozornost domače in tuje javnosti, saj tožilstvo ni predstavilo nobenega dokaza, da so aretirani res storili zločin. “Polnoletni sin ubitega novinarja je pod prisega pričal, da je videl tiste, ki so odvlekli njegovega očeta in da so bili ti svetle polti, skoraj beli in z dolgimi bradami, vsi obsojenci pa so iz afriškega črnskega plemena Fur iz Darfurja, koder sudanska vojska in plačanci že od leta 2003 izvajajo etnično čiščenje, po mnenju večine poznavalcev pa genocide,” je povedal Tomo Križnar in dodal, da je bil prav zaradi tega sudanski predsednik Omar Al Bešir s strani Mednarodnega kazenskega sodišča v Haagu obtožen zločinov proti človeštvu.

“Pripadniki večinskega darfurskega plemena Fur, ki je največja žrtev vojne, množicno protestirajo in trdijo, da je obešenje še eden od trikov, s katerimi jih pred očmi velikih sil iztreblja vlada s področij bogatih z vodo in nafto,” je dejal Tomo Križnar. Kot pravi, poznavalci obešenje devetih Furcev povezujejo z maščevanjem sudanskega predsednika, ki je pred mesecem in pol zaradi tiralice Haškega sodišča ukazal izgnati iz Darfurja večino humanitarnih organizacij, kar pomeni novo kriminalno dejanje proti več kot štirim milijonom beguncev v taboriščih.

“Zadnja poročila iz taborišč, tako na vladni kot na uporniški strani, navajajo nove izbruhe bolezni, propadanje tradicionalnih socialnih vezi in vsesplošen obup, za katere mednarodna skupnost ne najde rešitve,” je še povedal Tomo Križnar, ki je od svojcev obešenih pridobil fotografije, ki so bile posnete 60 ur pred njihovo usmrtitvijo: ”Fotografije so na skrivaj posneli člani družin obsojencev, k temu pa je pripomogla tehnologija, ki smo jo prinesli iz Slovenije in sistem obveščanja, ki se imenuje po nekdanjem predsedniku Slovenije - “Antena dr. Janeza Drnovška”.

Po besedah Toma Križnarja je tako v Čadu kot v Sudanu zelo nevarno imeti v rokah fotoaparat, še posebej, če si tujec: “Izvleči iz žepa fotoaparat je skoraj nevarnejše, kot če bi izvlekel pištolo.”

Na priloženih fotografijah so obsojenci med poslovilnim obiskom v petek, 10. aprila.

Is-haq Elsunussy Djumma je fotografiran z prsti, na katerih se vidijo posledice mučenja s puljenjem nohtov.
slika

Na fotografiji 015 je Furec s svojo hčerko 60 ur pred usmrtitvijo.
2

Na fotografiji 017 je Furec, ki je priklenjen na verige.
3

4

Usmrtili so devet Furcev:
Is-haq Elsunussy Djumma
Abdul-haye Umar
Mustapha Adam
Muhammad Abdul –nabie Adam
Scabire Zakaria
Hassan Adam Khamis
Adam Ibrahim Al-hadje
Djamal Eldine Issa
Abdulmagide Ali Abdulmagide

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 11 x komentirano
  1. BORAC pravi:

    in v Sloveniji so leta 1945 slovenski partizani pod vodstvom KPJ in Tita zverinsko pobili več 10.000 ljudi. Nekatere pa tudi žive pokopali. Tega ne pozabimo nikdar.
    In danes je organizator tega poboja opevan demokrat in humanist, ki mu postavljajo spomenike!

  2. Matej pravi:

    Zanimivo bo videti, kakšna bo strategija Obame napram Sudanu …

  3. Bount pravi:

    Sem brez besed, slike ogromno povedo, zadeva je zelo tragična.
    Le kakšen pekel je v Darfurju?
    Kaj Nato ali mednarodna politična skupnost tukaj res nič ne more napraviti?
    Hvala Tomo Križnar za tvoj pogum, pokončnost in humanost .

  4. Podgurc pravi:

    A ni bil Bašir na izmenjavi pri nas in je tu tudi diplomiral?

  5. kaktus pravi:

    UNIVERZA ” Edvarda Kardelja” v Ljubljani, je nekoč , kar nekaj afriškim Bašir- jem baje, med njimi tudi slavnemu ljuožercu Idi Amin-u in” cesarju” Bokasi, podelila častni doktorat ! Zaradi časti , te kardeljanske “SORBONE”, SO VSESKOZI PRIKRIVALI, KDAJ IN KOMU SO BILI AKADEMSKI KLOBUČKI NATAKNJENI ! Morda bo to storila rektorica Kocijančič-eva, Mencingerju to ni uspelo !

  6. RUKAR pravi:

    Križnar, te še ni nič izučilo, zopet te bomo davkoplačevalci morali reševati, takrat bo morda neuspešno ! Sicer boš pod to oblastjo imel “dARFUR” KMALU DOMA, VSAJ V SMISLU REVŠČINE! Delavcem že namesto plač delijo smrdljivo meso !

  7. medek pravi:

    Vsak umor po krivem obdolženih je zlo in kot tako uperjeno proti veri.

    Bush ali Bashir kje je razlika?

  8. aly pravi:

    delu čast in oblast
    kdo pa je kaj delal v socializmu
    nismo vsi hodili na hrvaško
    in laško je imelo staro flaško

  9. cvek pravi:

    Križnar, lani 12. jan., so v Novkovićevevm “Žurnalu” našteli 500. 000 lačnih v Sloveniji, kaj pravite koliko jih je danes ? Novković vam bo povedal !

  10. Lepota pravi:

    Borac, ne se sprenevedatali pa si preberi še enkrat zgodovino!
    Ne trdim, da niso v tej “vojni” , tako kot v vsaki “vojni” bili pobiti tudi nedolžni civilisti, ampak rdeča nit tega je:
    Vodstvo zavezništva je že na moskovski konferenci leta 1942 odločilo, na Jalti leta 1945 pa tudi podpisalo, da bo poskušalo nacizem in njegove kolaboratorje uničiti in ne samo zmagati!
    Vse osumljence pa vrniti v matične države, kjer jim bodo pravično sodili!Status vojnega ujetnika se ni podelil osumljencem vojnega zločinstva!..itd..itd..
    Danes je kriminalna propaganda, da se danes glede tega spreneveda in se odkrivanje množičnih grobišč povounih žrtev, uporablja za krimanalizacijo celotnega partzanskega NOB gibanja!

  11. kaktus pravi:

    LEPOTA@ VSE , kar je bilo vodeno s strani komunistične klike, je bil kriminal !
    V torek, 28. 4. ob 23. uri imaš priliko zvedeti vse o zločinskosti komunističnega režima !

Komentiraj