Friday 20. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Bankirji NLB z mediji

22. april 2009 ob 19:11 | Denis Sarkić |

Uprava NLB se za vsako podaljšanje kredita odloča po poslovnih kriterijih, ki so v korist banke, poudarja predsednik uprave NLB Draško Veselinovič. Ob tem opozarja, da v Sloveniji ne poznamo definicije spornih kreditov, zaradi česar ti tudi niso prepovedani. NLB kreditov ne bo podaljševala iz virov državnega poroštva, ki ga še nima. Kot je na novinarski konferenci v Ljubljani poudaril Veselinovič, ki je v ponedeljek domnevno zaradi polemik glede reprogramiranja posojila Infond Holdingu nadzornemu svetu ponudil svoj odstop, Nova Ljubljanska banka (NLB) s podaljševanjem kreditov slovenskemu gospodarstvu omogoča, da v sedanjih razmerah, ko je dostop do finančnih virov omejen, posluje nemoteno.

Prvi mož NLB Draško Veselinovič uvodno o njegovem odstopu:

Član uprave Claude Deroose, ki je v upravi NLB pristojen za upravljanje s tveganji, je poudaril, da postopek odobravanja posojil poteka v skladu z notranjimi pravili. Uprava NLB v primerih, ko je za to potrebno soglasje nadzornikov, ni nikoli odločala mimo njih, je dejal. “Nadzor nad podeljevanjem kreditov je ustrezen,” je zagotovil Deroose. NLB ima z vrednostnimi papirji zavarovanih za 900 milijonov evrov kreditov, pri čemer jih je 250 milijonov evrov namenjenih za managerske odkupe. Nasilno unovčevanje zavarovanj v primerih, ko je kredit zavarovan z vrednostnimi papirji, lahko po besedah člana uprave NLB Alojza Jamnika vodi “v bistveno slabšo situacijo v podjetju in v banki sami”.

Bankirji NLB za Vest:

NLB še ni pridobila državnega poroštva, čeprav je za 2,5 milijarde evrov poroštva zaprosila v začetku februarja, je poudaril član uprave Matej Narat. Državno poroštvo bo po njegovih besedah izdano, ko bo izdana obveznica. Banka zato zdaj podjetjem praviloma odobrava le kratkoročne kredite, večinoma trimesečne, medtem ko bi s pridobitvijo državnega poroštva podjetja lahko začela kreditirati tudi dolgoročno.

Celotna novinarska konferenca uprave NLB (za sladokusce):

Predstavitveni podatki bančnikov NLB:

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 9 x komentirano
  1. lala pravi:

    FOLK A VI JIM VERJAMETE??????

  2. MEFISTO pravi:

    Folk jim verjame.

  3. Bralka pravi:

    Seveda verjamem.
    To je dejavnost, ki je stalno podvržena mednarodnim pregledom (glej med 10. in 12. minuto) - in tega mednarodnega pregleda popolnoma nič ne zanimajo lokalne zdrahe.

  4. lala pravi:

    BRALKA:
    NEWS FLASH!!!!!!
    Glej model je mogu na plonk ceglc pogledat, da se je spomnil kje hudiča se že nahaja!
    Zakaj pa misliš, da je mednarodni bankirski nadzor kaj bol pošten kod ostali, sploh pa naš??? Za koga pa misliš, da delajo tile mednarodni bankirji, in kdo si lasti banke, ki se počasi polaščajo naših bank, kdo sedi na vrhu piramide???
    Jaz osebno še politikom ne verjemem, kaj šele da bi verjel bankirjem, ki pa si lastijo politiko in še kej!!!

  5. medek pravi:

    Bavčarijada je toksična, po mojem mnenju.

    O takih Podjetjih, o katerih govori Veselinovič, imamo pravico državljani vedeti vse, ker smo njihovi talci. In imamo pravico do obrambe.

  6. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    http://www.youtube.com/watch?v=Y3MS2w6wOhU

  7. NoMercy pravi:

    čaki, če prav razumem so bili pa prejšnji krediti Infonda NEzavarovani ????!
    In je Veselinovič vsaj to dosegel, da so sedaj krediti zavarovani???

    huh .. grem v gmajno po drva, zima bo huda

  8. medek pravi:

    Bankirji pa še kar naprej žalijo zdravo kmečko pamet.

  9. luna pravi:

    V ZDA in zahodni Evropi so bankirjem že precej pristrigli peruti. Pri nas pa se še zmeraj obnašajo kot posebna, nedotakljiva kasta.
    Ko je Marko Voljč prišel v NLB je takoj uvedel cele bankete z zajtrkm kot v hotelih s petimi zvezdicami. Zanima me, če to še zdaj počnejo.

Komentiraj