Etno kulinarika 002
19. april 2009 ob 8:00 | Maja Malus |Medgeneracijski etno-kulinarični dialogi
www.etno-kulinarika.com
Lokalci smo skupina mladih, ki s povezovanjem generacij pri izmenjavi kulinaričnih receptov aktivira naše lokalno okolje in avdiovizualno zapisuje domače recepte. Projekt, ki ga izvajamo, vsebuje etno-kulinarične delavnice, kjer se učimo kuhe različnih lokalnih slovenskih receptov ter s kamerami zabeležimo pripravo jedi. Projekt je bil leta 2008 podprt iz programa Mladi v Akciji. Organizirali smo tudi delavnice spletnega in grafičnega oblikovanja. Lotili smo se organizacije kulinaričnega večera, kjer smo se medgeneracijsko prijetno družili. Pripravili smo dokumentarni film s prikazom receptov, ki smo jih skrbno zapisali v knjižico, ki smo jo izdali.
Danes vam predstavljamo recept:
Krompirjevi žganci z gobovo omako - ga. Majda Jurkas
Potrebujemo:
0,5 kg gob
2 rdeči čebuli
2 stroka česna
1 lovorjev list
malo timijana
lonček kisle smetane (dodamo tudi malo smetane za kuhanje)
2 žlici moke
1 kg krompirja (kuhamo v 1,5l vode)
2 žlici svinjske masti z ocvirki
600 g moke
Krompir olupimo in narežemo na kocke, ter damo kuhat v slano vodo. Ko je krompir kuhan, mu dodamo moko in na sredini moke naredimo luknjico. Kuhamo na majhnem ognju, dokler vsa moka ne potone v vodi. Nato vse skupaj zmešamo v gladko zmes, pustimo stati nekaj minut, ter z žlico oblikujemo žgance, ki jih po želji zabelimo z ocvirki.
Na olivnem olju prepražimo sesekljano rdečo čebulo. Potem ji dodamo narezane gobe in vse skupaj nekaj časa dušimo. Po potrebi zalivamo z vodo. Na koncu dodamo še zmes moke in kisle smetane, sol, poper, lovorjev list in timijan. Če je omaka pregosta, prilijemo nekaj vode. Po želji lahko dodamo tudi sesekljan peteršilj.
DOBER TEK!
Neformalna skupina LOKALCI
Če želite prispevati recept v našo kulinarično skrinjo, ga pošljite na recepti@etno-kulinarika.com
4. maj, 2009 ob 11:56
Najboljši in najcenejši je še vedno ” pravi partizanski gulaž”, za katerega pa mora biti obvezno ukradeno živinče !
16. avgust, 2023 ob 6:21
Asking questions are in fact nice thing
if you are not understanding something totally, but this paragraph
offers nice understanding yet.
7. september, 2023 ob 20:09
Do you have a spam issue on this site; I also am a blogger,
and I was wanting to know your situation; many of
us have created some nice methods and we are looking to swap
strategies with others, why not shoot me an e-mail if interested.
8. september, 2023 ob 22:30
Your method of describing all in this paragraph is in fact nice,
all be capable of without difficulty be aware of it,
Thanks a lot.
11. september, 2023 ob 22:02
I savour, result in I discovered exactly what I used to be taking
a look for. You have ended my 4 day long hunt! God
Bless you man. Have a great day. Bye
18. oktober, 2023 ob 19:02
Why viewers still make use of to read news papers when in this technological globe everything is available on net?
23. januar, 2024 ob 22:58
Hello, I think your site might be having browser compatibility issues.
When I look at your website in Opera, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, very good blog!