Friday 20. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Grožnje v koaliciji

18. april 2009 ob 19:47 | Denis Sarkić |

Nove Ljubljanske banke (NLB) ne vodi vlada, ampak uprava banke, ki je za svoje ravnanje odgovorna nadzornemu svetu. Sedanjim nadzornikom se mandat kmalu izteče, tako se bo novi nadzorni svet odločil, ali naj sedanji upravi še naprej zaupa upravljanje, je danes v Državnem zboru razložil premier Borut Pahor. “Smo v občutljivem času, ko je na preizkušnji zaveza, da se politika ne vtika v gospodarstvo,” je dejal premier. Po njegovih besedah se je vlada z novelo zakona o javnih financah osredotočila na omogočanje pogojev, da bodo do kreditov za poslovne dejavnosti lažje prišli gospodarski subjekti z razvojnimi potenciali, in ne tisti, ki se “ukvarjajo pretežno s problemi lastniške konsolidacije”.

Zaradi teh besed pa je premier že razjezil koalicijsko stranko Zares, ki zaradi prvega moža NLB Draška Veselinoviča že napoveduje možnost izstopa iz koalicije. To možnost je v Velenju popoldne razložil minister za gospodarstvo Matej Lahovnik. Lahovnik obenem upa, da bi mu uspel preboj v Evropski parlament, kar bi lahko razumeli tudi kot njegovo predvolilno taktiko. Predsednik stranke DeSUS Karel Erjavec se je prav tako oglasil in pojasnil, da bi moral Veselinovič zaradi reprogramiranja kreditov Infond Holdingu Boška Šrota nemudoma oditi iz NLB. Vendar tudi Erjavec letos nastopa na evropskih volitvah, zato bi lahko tudi njegove izjave razumeli za predvolilne.

Morda pa predvolilne taktike v dveh koalicijskih strankah ni in se bo vladna koalicija, zaradi že skorajda afere NLB, zares sesula na prafaktorje? Prav na tak scenarij čakajo t.i. pomladniki, ki so že v popolni pripravljenosti na predčasne volitve. Tako vsaj nekateri politični analitiki razumejo predkongresne shode opozicijske SDS po Sloveniji in danes potrjeno kandidaturo Radovana Žerjava za mesto prvega moža SLS. Lojze Peterle in predsednica NSi Ljudmila Novak pa prav tako vsak teden obiskujeta Slovenijo po vseh možnih logih. Bo konsenzualni Pahor obdržal takšno koalicijo do leta 2012?

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 32 x komentirano
  1. lala pravi:

    HA HA HA HA, sem vam rekel, med sabo se bojo, hura,hura, zgleda so še bol neumni kot zgledajo na prvi poglad!!!

    LDS ne vodi banke, ta je dobra, kdo pa jo potem????

    Politika se ne vtika v gospodarstvo, to je pa precedens, prvič po osamosvojitviHAHAHAHA, pa sej res niso tak neumni, da mislijo, da jim verjamemo!!!

  2. JB pravi:

    Pa kako se politika ne bo vtikala v delovanje gospodarske družbe katere lastnik je. Mora se država vtikat in to na takšen način, da bo maksimizirala svoj vložek v družbah v katerih je (so)lastnik in zavarovala svoj interes. Še enkrat se je pokazalo, da je v Sloveniji izključen problem lastništvo in tranzicijska pot bo še dolga in trnjeva. Dokler bo lastništvo tako kot je (v delni (so)lasti države ali kvaziprivatni brez lastnega privatnega vložka!!!) se bodo dogajale neumnosti. Noben lastnik, ki je s svojim delom in s svojim denarjem postal družbenik ne bo dal poslovodnemu organu (managerju) 1mio nagrade ali toleriral kakšno koli ravnanje managerja, ki je v škodo lastnika. A bi vi dali managerju, ki ga najamete, da vodi podjetje katerega večinski lastnik ste in ki ste ga kupili z lastnim denarjem 1 mio nagrade?

  3. freja pravi:

    Kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima!

  4. blerta pravi:

    Who is Tretji?

  5. ProPolis pravi:

    Ok. Napovedali so možnost izstopa iz koalicije. Skoraj bi si upal trditi, da tokrat tega ne bodo storili. Bi pa jih veljalo opozoriti, da bodoče prepogoste grožnje z izstopom iz koalicije brez ustreznega epiloga ne bodo napetele na ustrezen odziv javnosti, stranka pa bo dobila podobo ene svojih strankarskih kolegic, ki je ne dolgo nazaj tudi stalno grozila, a nikoli izstopila. Bomo prej ali slej videli, če gre za novo politiko ali pa samo nov logotip.

  6. Državljan pravi:

    Vlada nam:

    (K)učanov
    (K)omunistični
    (K)lan

    Janša vrni se in vladaj!!!!!!!

  7. lala pravi:

    POLITIKA SE NE VTIKA V GOSPODARSTVO!!!!!!!!!

    Ste mar pozabili????

    http://www.youtube.com/watch?v=1K_WKChTO1U&feature=related

  8. Ljubiti resnico, častiti lepoto pravi:

    Predvolilne = pedofilne?

  9. Antikominterna pravi:

    In to so levičarji? Vsaj malo bolj neočitno bi speljali to, kot so to znali Kučan in stari mački. Te nesposobneži pa imajo dobesedno ljudi za popolnoma neumne in funkcionalno nepismene.

  10. kvikl cvikl pravi:

    ma jebite se…Janšo ste načrtno zjebali, zdajle ga pa fašete v rit…Ima Boga,ima….

  11. Štrigon pravi:

    Nekateri kličete Janšo nazaj.
    Tistega, ki je 1000% omogočil vsem tem tajkunom , da so to praktično postali.
    Pahor pa samo nadaljuje njegovo delo. Še Bavčarja ni bil sposoben odstraniti !
    Mogoče še ne veste, toda Bavčar je še vedno na krmilu IB.
    A sedaj naj pride Janša, da odstrani Šrota in postavi novega ?
    Koga ?
    Ma lepo vas prosim, dragi državljani in državljanke, a ni ura, da temeljito premešamo ta naš politični prostor ? Sploh se ne zavedamo, da smo MI gospodarji Slovenije.
    Ura je, da se tajkune odstani z IZREDNO zakonodajo, enako kot jo imajo Italijani proti mafiji !
    Tu sploh ni govora o desnici ali levici, tu je govora o SLOVENSKI MAFIJI, ki nam pije kri.
    Izredne zakone morata obe politični opciji sprejeti JUTRI !

  12. MEFISTO pravi:

    Vihar v kozarcu vode ali pa slepilni manever Gregorja Golobiča.

    Scenarij sloni le na dveh opcijah.

    Prva najbolj verjetna možnost je, da na ta način Golobič le utrjuje in povečuje svojo moč in vpliv v koaliciji, po drugi varianti pa je Golobič, ki je od vseh najbolj pokvarjen in prebrisan, spoznal, da so druženo ekonomske razmere v državi tako kritično slabe, kar seveda tudi drži, da se mu zdi navidezni odhod iz koalicije najboljša možnost, da se izogne odgovornosti za krizne razmere.

    Desus ima pri tem postransko vlogo. Ta je svojo volivno bazo že davno izdal in bo v tako ideološkoko ter interesno monolitni koaliciji ostal za vsako ceno.

    Tako ostane kot verjetna le prva možnost in sicer, da Golobič utrjuje svoj vpliv.. in da se sprovocirajo razmere, ki bi omogočile odstranitev Pahorja, ki je samo navidezni predsednik vlade.

    Ti stari komunistični mački se za nobeno ceno ne bodo izpostavili nevarnosti predčasnih volitev, ker bi jih izgubili.
    .
    Ne pozabite, da ima koalicoija v posesti vse pomembnejše medije, ki so v stanju prepričati naivno in poneumljeno slovensko ljudstvo, da živijo še predobro.

  13. eva pravi:

    Že od vsega začetka, ko nas navadne državljane želijo prepričati, da znajo vladati, se kažejo v vsej svoji nesposobnosti. Večina novinarjev pa jim pri tem zelo pomaga, le tega ne vedo, da državljani nismo tako neumni in smo jih že zdavnaj spregledali. Novinarje namreč, teh nesposobnežev (Barbik in Kenov) se ne da spregledati, ker so celo tako zelo nesposobni, da so morali volitve dobiti s prevaro in podkupovanjem Kučana in Jankovića pa še kakšnega neslovenskega bleferja.

  14. uničevalec rdečuhov pravi:

    Stalinistično-murgeljska družba, poimenovana tudi liberalna demokracija je na čelu z hipertrofičnim in vase zavarovanim voditeljem,imenovanim tudi slovenski STALIN ,ponovno postavila slovenske volilce pred izvršno dejstvo: IZVOLITE NAS, TA PRAVE IN ZANESLJIVE IN SLOVENIJA BO ZOPET V STALINISTIČNEM RAJU.Glede na popolno slovensko amnezijo in prestrašenost so vse izpeljanke možne, kot to pravilno ugotavlja MEFISTO v svojem pronicljivem zapisu.Ideološko in miselno se Slovenija ponovno vrača v obdobje veletitoizma in kardeljanizma z vsemi pripadajočimi pojavi in vračanji v svetli in sončni socialiatični raj .Pri tej poti v raj in blagostanje jim veselo pomagajo slovenski žurnalistični izmečki in njihovi podpomagači .Naj živi slovenski stalinistGOLOBIĆ.

  15. lala pravi:

    ŠTRIGON:
    tisto o mafiji se popolnoma strinajm, vendar pazi, kje in kako so t.i. taikuni do takrat zbrali toliko premoženja, da so na podlagi le tega banke odobravale kredite, in še bol pomembno kdo jim je pri konsulidaciji pomagal, tisto kar se je zgodilo pod Janševim mandaton je bil le zaključek, oz. vrh ledene gore, ki so jo Kučan in Golobič, pa še kdo začeli že leta l.92!
    Se ti ne zdi, da če bi Janša preveč posegal v banke in jim preprečeval financiranje kreditov, ki so jih lepo zrihtali Golobičevi nameščenci iz bank, spet od taistih ljudi, ki vse skupaj pripisujejo JJu, na veliko poslušali kako se politika vtika v bančništvo in gospodarstvo, ne pozabi kakšna medijska senzacija bi to bila in kdo ima medije pod kontrolo, sej ravno zaradi tega je bila pa predzadnja vlada delažna najhujšega medijskega bombandiranja, do 2004 so nam pa mediji čarali lepo in nasploh slovenijo brez gospodarskega kriminala, kar na enkrat je bilo pa vse narobe, v deželi tej!!!

  16. ervinator pravi:

    Torej, v ekstremističnem Zaresu so zaradi lastnega predvolilnega populizma in demagogije pripravljeni ogroziti obstoj vladne koalicije. Pa je že skoraj vsem jasno, da jim gre le za kadrovanje in kanaliziranje državnega denarja - to s svojim lončkom pri zadevi potrjuje tudi DeSUS.

  17. medek pravi:

    Ura tik-taka in, če SD in LDS mislijo prodajati odpustke še naprej …. pa-pa

    Če je SLS v preteklosti izsiljeval z izstipi, jaz Zares v tem primeru podpiram, ker sedaj smo na razpotju in časa za Poker enostavno ni več.

  18. medek pravi:

    Smo v občutljivem času, ko je bankirje treba dati na kratek štrik, ker pač serjejo in grizejo po državi.

    Pahor pusti te bankirske plonk listke, ker so tako ničvredni kot bajukova nagrada za Ekonomista leta.

    Amen.

    http://vranika.blog.siol.net/2008/12/28/pahor-moz-v-ogledalu/

  19. medek pravi:

    Lahovnik bije hudo bitko, jaz ga podpiram.

    http://24ur.com/novice/slovenija/nlb-ne-vodi-vlada-ampak-uprava-banke-2.html#video

  20. MEFISTO pravi:

    MEDEK, razloži mi prosim, s kom bije Lahovnik hudo bitko.

    Lahovnik je že bil v preteklosti na tem ministrskem položaju, pa je bil silno neopazen.

    V preteklem mandatu je bil v opoziciji, pa se je lahko delal pametnega

    Zdaj je spet na oblasti na istem ministrskem položaju in ni nič z njim.

    Iz vroče kaše, ki je ne zna popihati, bi enostavno rad presedlal v evropski parlament.

    Tudi za tega čudežnega dečka velja: Hic Rhodos, hic salta!

  21. madona pravi:

    težko je priznati, Janša je zakon,ko boste lačni boste to tudi priznali, do takrat pa mešajte meglo,mislim pa,da jo neboste dolgo lp

  22. Mihec Kihec pravi:

    Vsem članom stranke Zares in tovarišu Jankoviču želim prijetne (pravoslavne) velikonočne praznike.

  23. medek pravi:

    @ Mefisto

    Pahor: “Storil bom vse, da dr. Rupel ostane moj svetovalec.”

    Ta stavek se lahko primerja z ….

  24. medek pravi:

    Bije bitko vsak zase in vsi skupaj. Vprašanje je le, če se vsi v resnici zavedajo na kateri strani so.

    Jaz ne podcenjujem te vojne, ker vem, da bi bil rad tako nor, kot mislijo da sem.

    Mefisto, a greš na z mano na enga Tajkuna ;)

    http://vranika.blog.siol.net/2008/11/28/rehired-obama-pahor/

  25. Rob pravi:

    Vedno sem in vedno bom trdil(kar se je zdaj tudi pokazalo), da je Zares populistična in oportunistična stranka. V vseh pogledih je enaka SDS, edina razlika je v tem, da se dela navzven lepo, ima več “izobražencev” in podporo novinarske srenje. Bullshit totalen. Sicer gre pa rek baje takole nekako: ko ladja tone podgane prve pobegnejo. Ostali jo pa rešujejo….
    Upam, da se že razmišlja o “rdeče-rumeni” koaliciji. Kjer bi vsi oportunisti ostali izven vladne palače.

  26. asd pravi:

    če se bodo še dolgo prepirali bodo kmalu začeli najedati volilcem.

  27. DOST JIH MAM pravi:

    Nč bat jutr bodo spet Kučkota polni cajtngi in portali kamarile 572.!!!!!!!!!!!!!!

    Sam megla!!!

  28. medek pravi:

    V času, ko je postala tako pomembna beseda solidarnost in ko so kreditni baloni postali sinonim za sistem, ki ga je potrebno spremeniti, bi morala pomeniti pomoč tajkunom politični samomor.

    http://www.vest.si/2009/04/20/v-dobro-drzave/

  29. MEFISTO pravi:

    @ MEDEK

    Hvala za prijazno povabilo.

    Bojim se, da je Tajkun predrag za najin žep, pa še tajkuna bi podpirala s pitjem njegovega piva.

    Šla bova na pol cenejše in nič slabše pivo.

  30. medek pravi:

    @Mefisto

    Kaj ko bi dala Golobiču prispevek za odvetnika, ker ga toži ubogi Šrotek?

    1 evro kot podpis podpore za Zares goli bič :)

  31. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    Levosučni in Desnosučni - OBOJI GLIH ! _ _ _ _ _ _

    W Država od kurca !

  32. MEFISTO pravi:

    Preberitre še enkrat, kaj sem napisal v komentarju pod št. 12.

    Golobič še z večjo silovitostjo in hitrostjo, kot sem pričakoval, utrjuje svoj položaj v vladi in koaliciji.

    Denar je sveta vladar.

    Miran Potrč pa nič!

    @ MEDEK

    Za bič ja, za kaj drugega pa ne.

Komentiraj