Friday 20. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Pisatelj Pahor v EP?

16. april 2009 ob 15:38 | Anja Grahek |

Tržaški pisatelj Boris Pahor je kandidat stranke Slovenska skupnost (SSK) na samostojni listi Južno tirolske ljudske stranke (SVP) na junijskih volitvah v Evropski parlament, so sporočili iz SSk. Pahor je kandidaturo formalno potrdil pred notarjem v Trstu. Kot so še pojasnili v stranki Slovencev v Italiji, je južnotirolska SVP že sklenila volilno povezavo z državnim vodstvom italijanske Demokratske stranke. Boris Pahor, ki bo avgusta dopolnil 96 let, velja za eno najvišjih kulturnih in moralnih avtoritet slovenskega naroda, so poudarili v SSK. Dodali so, da Pahor s svojimi deli in pričevanji opozarja svet na grozote, ki so zaznamovale minulo stoletje, v tem smislu pa so pomembna njegova prizadevanja, da bi se tudi italijanska družba soočila z zablodami fašizma in z zločini, ki jih je ta povzročil tudi slovenskemu narodu.

pahor-boris-v-objavi.jpg

V SSk še pravijo, da je Boris Pahor s kandidaturo na evropskih volitvah vnovič potrdil podporo načelu samostojnega nastopanja manjšinskih skupnosti in v prvi vrsti podporo stranki SSK, na listah katere je že večkrat kandidiral, nazadnje aprila lani na deželnih volitvah. Pahorjevo kandidaturo bo deželni politični tajnik SSK Damijan Terpin predstavil na kongresu SVP, ki bo v soboto v Meranu.

Anja Grahek, foto: Vest arhiv

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 11 x komentirano
  1. Matej pravi:

    Najbrž bo na listi na kakšnem neizvoljivem mestu in je njegova naloga samo privabljanje glasov. Seveda pa vsi vemo, kakšno moč imajo preferenčni glasovi :)

  2. blerta pravi:

    Bi bilo pa prav zgodovinsko, da bi bila dva Pahorja preferenčno izvoljena. :)

  3. blerta pravi:

    Že tako smo unicum v EU, kar se evropskih volitev tiče. Borut Pahor je bil edini evropski poslanec v zgodovini neposrednih volitev v Evropski parlament, od leta 1979, ki je bil izvoljen s preferenčnim glasom z zadnjega mesta na listi.

  4. KAKTUS pravi:

    Star, a še vedno uporaben gospod ! Mislim, da je bil nekoč še v komunizmu predlagan za nominacijo NOBELOVE nagrade, vendar je temu nasprotoval nevoščljivi politični vrh ! Uporabili ga bodo zamejci, saj ga mi iz nevoščljivosti Titovih mladincev nočemo ! Je bil premalo rdeč ?!

  5. pepi pravi:

    Stari je sablja.96let in taka volja. pravi vzor.

  6. Bojan pravi:

    Zelo sem presenečen, da Boris Pahor vstopa v politiko. Vidim, da se tudi on da kupiti. No ja, izgleda, da rad nastopa v medijih in da mu gode, če ga javnost povzdiguje. Za mene so veliki tisti ljudje , ki so skromni in jih hvalijo njihova dela.Ti nepotrebujejo potrošniške in politične reklame.

  7. neemocije pravi:

    KAKTUS, pahorju so prepovedali vstop v komunistično jugoslavijo……………..

    Celo “slovenski” komunisti v Trstu so mu (v dobi, ko s mislili, da bo svet njihov) na vse načine metali polena …………….. in ne samo tja…………..

  8. neemocije pravi:

    poazabil sem povedati zakaj

    KER JE BIL PREVEČ DESNIČAR……………….. ha, ha, ha, - pomislite, kakšni nestrpneži so bili NAŠI

  9. pepi pravi:

    Bojan. O (ne)skromnosti tega gospoda bos pa ti tezko sodil. je dal skozi dovolj trpljenja, ki ga ti verjetno nikoli ne bos. pa kako njegovo knjigo si preberi za razsiritev duha. Soj luci pri 95tih pa je vec kot zasluzen. ce ne zarad drugega, ker je se vedno ziv in cil gospod. Ce pa je eu parlament njegova zadnja bitka za zamejce, pa ga podpiram. cetudi je le magnet.

  10. neemocije pravi:

    Kaj bodo ponovno o tem in njem rekli “slovenski” komunisti v zamejstvu??

    Saj se ve, da je “desničar” in to leta 2009. Si že morem misliti kaj bi mu naredili v letih 1954 - 1974, če bi le mogli…….

  11. neemocije pravi:

    Našel!
    Tukaj nekaj mnenj, ki jih imajo “naši” komunisti v Trstu

    http://www.slomedia.it/?mod=aktualno&action=viewOne&ID=1880

Komentiraj