Friday 20. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Vlada z direktorji

7. april 2009 ob 1:37 | Denis Sarkić |

Premier Borut Pahor in gospodarstveniki so se na delovnem srečanju na GZS strinjali, da je treba skupaj iskati rešitve za pot iz krize. “Ugotovili smo, da ni enostavnih vzorcev, da je potrebno poiskati kompromise, ki bodo zadovoljili tako delodajalce kot zaposlene,” je po srečanju povedal generalni direktor GZS Samo Hribar Milič. Pahor je v spremstvu ministrov za razvoj in evropske zadeve ter za gospodarstvo, Mitje Gasparija in Mateja Lahovnika, prisluhnil direktorjem vidnejših slovenskih podjetij glede potreb slovenskega gospodarstva. Pahor je pred srečanjem povedal, da bo osnutek predloga tretjega paketa pripravljen v torek, ko se bo znova sestala tudi skupina kriznih ministrov. Predstavili naj bi ga v sredo na srečanju s partnerji v t.i. razvojnem dialogu.

Premier Borut Pahor in predsednik GZS Zdenko Pavček o srečanju:

Po besedah predsednika Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Zdenka Pavčka so pripravili sedem področij kriznih ukrepov, ki med drugim zajemajo delovnopravno zakonodajo, likvidnost podjetij, evropska sredstva, investicije ter javna naročila. Predsednik vlade Borut Pahor je po Pavčkovih besedah izrazil veliko pripravljenost za sodelovanje vlade na vseh področjih ukrepov. “Dogovorili smo se, da do konca tedna pripravimo naš predlog sodelovanja v zvezi z gospodarsko diplomacijo,” je dejal Pavček. Izrazil je prepričanje, da se bodo ta teden, ko bo “stekel dialog s socialnimi partnerji, uskladile želje in možnosti na obeh straneh”. Kot je ocenil Pavček, so predlogi o spodbudah na področju izvoza dobri, najbolj pa so se dotaknili delovnopravne zakonodaje in možnosti, da bi podjetjem, ki so v krizo zašla iz objektivnih razlogov, pomagali prebroditi krizo. “Tu je vlada našla veliko mero posluha,” je dejal Pavček.

Predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot pred srečanjem na GZS:

O predlogu morebitnega znižanja plač v javnem sektorju po Pavčkovih besedah niso govorili. “Bilo je samo nakazano, nič pa konkretnega,” je dejal. Na srečanju so opozorili, da so na vidiku velike težave financiranja javnega sektorja. “Zaradi upada gospodarske rasti pričakujemo upad prihodkov v zdravstveno blagajno, proračune. Ukrep zniževanja plač bo hitro postal realnost in jo bo treba implementirati v vseh sferah,” še meni Hribar Milič. Premier je po njegovih besedah dejal, da je treba okrepiti socialni dialog, ker da je Slovenija premajhna, da bi lahko trenutne razmere reševali na cestah. Po besedah Hribar Miliča je bilo govora o spremembah na trgu dela, pri čemer da je “zelo blizu” ustanovitev skladov dela, začela se bo razprava o spremembah pokojninske zakonodaje. Glede finančnega sektorja je bilo rečeno, da je treba podaljšati ročnost sredstev. “V tem primeru bi lahko šli v dolgoročnejše investicijske načrte,” je dejal Hribar Milič. Posebna točka današnjega pogovora je bila tudi pomoč izvoznim podjetjem. Med predlogi so dodatna pomoč prek SID banke, ki bi posle pozavarovala tudi prek zavarovalniškega sistema, institucionalna pomoč prek mreže zunanjega ministrstva, izboljšave na področju vizumov za poslovne partnerje, za skupinske nastope, za sejemsko podporo.

Župan Ljubljane Zoran Janković in Zdenko Pavček pred srečanjem na GZS:

Predsednik uprave SID banke Sibil Svilan pa je po srečanju povedal, da so bili pogovori namenjeni tudi iskanju načinov za večjo razpršenost nastopov slovenskih podjetij v tujini. “To je pomembno tudi za SID banko, saj se s tem tveganja, ki jih pokrivamo v zavarovalnem delu in jih financiramo, ustrezno zmanjšujejo,” je dejal. Gospodarstveniki so posebej izpostavili, da je možnost delovanja na trgih nekadnje Sovjetske zveze bistveno večja, če podjetja nastopajo pod okriljem gospodarsko-političnih delegacij. Neizkoriščene priložnosti vidijo na še trgih Indije, Brazilije in arabskega sveta.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 25 x komentirano
  1. neemocije pravi:

    Sami “pošteni ljudje”!

    Kaj pa sploh dela janković??

    Balkan rules!

  2. luka pravi:

    ampak res sami poštenjaki, ki so obogateli z lastnim znanjem in izumi…..:)

    tajkunčki so pozabljena zgodba….

  3. samo jst pravi:

    Brez da bi jih niti poslušala komentiram; zbrani druščini manjkajo samo še bankirji, nato pa bi edino česar so vredni sledila Sodba v imenu ljudstva - krivi so

    Pejte mal delat intervjuje med delavce, tiste, ki še prejemajo plače in tiste, ki so že doma in njih mal vprašte, kako živijo, je to svetla prihodnost, ki so se je nadejali…;

    Zbrano druščino pa vprašte kje so rezerve iz časov konjunkture (tako visokoleteča beseda), takrat delavci niso dobili nič več pri plači, zdej pa takoj brco v rit….

    Upam, da smo vsi spregledali kako stvari laufajo…

  4. samo jst pravi:

    Poslušala jih namreč nisem, ker jih ne morem več… dost jih mam!

  5. DOST JIH MAM pravi:

    @samo jst takisto

  6. lala pravi:

    AH mi je posvoje kar težko poslušat te ušivce, z vlado načelu, vseskozi brcajo v temo, lažejo in zavajajo, za enkrat za vsaj pomoč pri krizi, če ne še kaj več, niso storili NIČ, oziroma jo se poslabšujejo!!!!!
    Bral sem neke članke iz skandinavije in tam očitno zalo dobro vejo od kje kriza in zato so potegnili najbolj elegntno potezo, ki jo sploh lahko in to je odlog ali odpis davščin na nacionalni ravni, in zmanjšanje davkov nasploh, slišali boste idiote, ki bodo trdili, da to ni dobro in tako naprej, vendar logično razmišljajte zakaj je to najboljša možna rešitev, to če se ne motim je predlagal še celo bivši minister Mramor!!!! Poglejte kaj se pa pri nas dogaja, zadeve grejo ravno v nasprotno smer, državljani smo danes obrenmenjeni še bolj, potem nas pa prepričujejo, naj trošimo, ker bomo tako pomagali gospodarstvu, kako že, če za to že tako ni denarja, namesto, da bi pocenili javno upravo, jo še dražijo, v slovenij imamo danes 240 občin, ki jih plačujemo, lahko bi naredili 7-8 pokrajin in občine ukinili, tako bi zmanjšali stroške države, sedaj naj vsem v javni upravi s politiko in sodstvom znižajo plače na 500€, da bodo razumeli kako je preživeti z tim denarjem delavcem, ki filajo njihove riti!!!!! ampak ne v javni upravi so nedotakljivi o znižnju še slišati nočejo, eden največjih problemov v tej državi je plačilna nedisciplina in plačilni roki, namesto da bi jih omejili in striktno nadzorovali je tu popolen kaos, me zanima kako bi bilo zaposlenim v javni upravi, če bi svoje plače čakali po dva meseca, pa še takrat vprašanje, če bi jih dobili, točno to se v našem gospodarstvu dogaja že nekaj časa, država oz. banke so jasno najbolj zadovoljne, če morem zato, da bom dal plače vzeti kredit, to je njihova strategija, in kaj dela vlada še spodbuja, bomo znižali obresti, toliko in toliko denarja za pomoč in nevem kaj še vse, najdejo se kreteni, ki pa ti rečejo, ja pa sej imate na voljo en kup razvojnih sredstev, sedaj si pa poglejte ta paradoks, bale živimo v liberalizmu, vendar država ne bo za tisti denar, ki ga recimo nameni za razvoj, znižala davkov in bi se gospodarstvo že samo razvijalo, NE sedaj mi bo država govorila za kaj bom dobil denar za razvoj, tako ket je bilo včasih, ko je država diktirala kaj in koliko naj bi gospodarstvo delalo, to je kretenizem, ki ga zganjajo pri nas!!!!!!!!

  7. luka pravi:

    a jih ni nekaj tudi lastnikov?:)

  8. agrippa pravi:

    Kako to, da se nihče ne postavi njim v bran. Saj vam vendar dajejo kruh. Pa vizije v prihodnost imajo. Pa strateške odločitve sprejemajo. Pa ……………………!?
    Pa novinarji jih povzdigujejo in v nebesa kujejo. Kako daleč zadaj, na dnu, pa je ostala raja.

  9. Jouža pravi:

    Brez skrbi, na koncu bodo novinarji že poskrbeli, da bo kriva vlada v senci z Janšo na čelu! Bo Golobič dal direktivo in bodo razni Sarkići že pisali!

  10. samo jst pravi:

    Jouža, blagor ubogim na umu, kajti njih je nebeško kraljestvo…

  11. za lalo pravi:

    Lala, delam v sodstvu in so mi plačo že znižali od 1.4.2009 do 1.5.2010, sam o tem se pač ne piše in zato folk tega ne ve….

  12. neemocije pravi:

    Zakaj pa te “poštenjake” naši vrli rdeči komentatorji ne komentirajo?
    Ker jih pač ti isti plačujejo in vzgajajo………

  13. PeternaVeter pravi:

    se dobr da so vrata za Šrot.kom zeleejne barve,
    trr.http://www.youtube.com/watch?v=VkZ_1qmV75k >)
    lp

  14. MEFISTO pravi:

    Dragi levičarji, brez teh levih bogatašev ne bi bilo leve vlade

    Ste pozabili na njihovo nesebično pomoč pred volitvami, posebej Jankovića in Šrota?

    Hvaležnost pa taka!.

  15. Manični Poet pravi:

    Denis, zakaj ne morem več na blog? Na Pest. Na blog, na katerem naj bi pisal. Zate. Zakaj?

  16. Manični Poet pravi:

    Ok, lahko grem … sam svojga prejšnga komentarja pa ne morm popravt. Zakaj? Ker si me vrgu dol. Budala. Pameten, sam butast …

  17. lala pravi:

    Za pravnika:

    Veš kaj, poizkusi živeti tako, da boš svojo plačo videl od 15.,do naslednjega 15., pa še potem boš vsak dan hodil fehtat, če jo boš dobil????? veš kako je super, jaz tako vživam, ko financeram državo, ki me jebe na vsakem koraku, sicer če sem iskren, sem mnenja, da če si kdo v tej državi zasluži dobre in poštene plače, so to sodniki, zaradi neodvisnosti in še bolj, dobri zdravniki, ker kdo ti reši življenje, ko gre kaj narobe, to je moje mišlenje!!!!

  18. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    @lalalalalala, KDO ti lahko v tej & takšni državi zajebe življenje še bolj, kakor bi bilo po zakonih sploh dovoljeno ? _ _ _ _ _ _

    ti bom jaz povedal KDO : kriminalni sodniki in kriminalni zdravniki, ter njihovi KLAMMpfarski delinkventni postrežki ! _ _ _ _ _ _

    W Država od kurca !

  19. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    http://www.youtube.com/watch?v=SHoDKldosXk&feature=rec-HM-exp_stronger_r2

  20. lala pravi:

    JBTP….. jebe sama država, ki je plačujem, mi odžira moj profit, ker mormo obveznosti do nje poravnat mesečno, denar čakam pa včasih po tri mesece, in zato je jasno, da za to, da so obveznosti poravnane porabljam svoj dobiček, zato da se lahko parlamentarci, in uradniki po ministerstvih in direktoratih vozijo z mercedezi, tako je to pri nas!!!!
    Kar se po tiče sodnije in zdravnikov, je res so tudi taki kot si napisal, vendar hkrati poznam tudi take ki so odlični, po vseh kriterijih, večji problem so pa kurci zadaj v upravah in nadzornih svetih, ki odločajo kako bodo zdravniki delali, in jasno za to so fajn plačani, pa še fajn kradejo, denar odteka v potokih v zasebne roke prek raznih razpisov za to in ono, samo zato niso krivi navadni zdravniki!!!!

  21. david pravi:

    JankoviĆ hahahahahahaah.lopov!!!

  22. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    dej, lala, ti ki poznaš odlične sodnike po vseh kriterijih in odlične zdravnike po vseh ( tvojih ? ) kriterijih - a mi jih našteješ, z imeni in priimki prosim samo 6 ( z besedo : šest ! ) ?

    3 takšne zdravnike iz RS in pa ( plus ! ) 3 takšne sodnike iz RS;

    bo šlo?

    nakar ti bom, jaz sam, tisto št.6, po vsej verjetnosti in pa zelo utemeljeno ter zelo radikalno zreduciral na neko realno število… vprašanje je le, na kakšno oziroma kolikšno !! _ _ _ _ _ _

    velja ?…

    ajd, prični z njihovim nominiranjem !….

  23. lala pravi:

    JBTP…..

    Ja zgleda, da je težko debatirat s človekom, čigar IQ ne presega IQja zlate ribice!!!!

    Da bi ti z imeni našteval, moj IQ presega ribjega HA HA HA!!!!!

    Normalnemu človeku je jesno, da ni problem (po večini) v ljudeh, ki delajo v gnilem sistemu, velik problem pa je v gnili državi( ki jo drago plačujemo), ker naj bi ona skrbela zato, da njeni uslužbenci delajo tako kot je treba!!!!! (samo zakaj bi, če itak nihče za nič odgovarja)
    Jest osebno zelo, zelo dvomim da bi zdravniki in sodniki zavestno delali v škodo ljudi, se pa ziher nejdejo izjeme, glede na to kar se v državi dogaja, ampak spet ne, a jim sploh lahko zamerimo, oni izkoriščajo sistem, vsakdo bi verjetno ravnal enako, sploh če bi za to bil bogato poplačan, še enkrat za to pa je odgovorna država, osebno pa sem še veliko bolj razočaran nad njenimi državljani, ker oni so tisti, ki volijo politiko, politika pa postavlja sistem, in če je kdo odgovoren za trenutno stanje so to politiki, ki jih gledamo nekatere že 20 let!!!!
    TI povem primer, poglej, v sosednji Italiji za par procentov podražijo testanine, tisoče in tisoče ljudi protestira na cesti, naše sosednje države obišče Bush povsod protesti,pri nas protestira nihče, v tej državi pa si politika privošči kar se ji zazdi, folk pa mirno prenaša, pa misliš da se tega ne zaveda,
    zaveda se še preveč, zato pa je tako!!!!!!
    In mogoče bi bilo bolj produktivno, če bi svoj gnev najprej zlival na tiste, ki so dejansko odgovorni, ampak verjetno je to težko pričakovat, od človeka z opranim podstrešjem in IQjam zlate ribice!!!!!

  24. tiib pravi:

    Šrota bom z veseljem poslušal, ko bo iz zapora posnel izjavo za You Tube. Like Križanovsky…

  25. neemocije pravi:

    Člani kučanove udbomafije ne gredo v zapor, ali te niso naučili niti tega?

Komentiraj