Friday 20. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Urad “Brez milosti”

7. april 2009 ob 0:42 | Denis Sarkić |

Projekt Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) bo predvidoma zaživel s 1. januarjem 2010, sta po današnjem sestanku napovedala ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal in premier Borut Pahor. Po besedah premiera “živimo v času, ko smo vsi ljudje upravičeno še veliko bolj občutljivi na to, da si nekateri pridobijo bogastvo na protipraven način”. Cilji nacionalnega preiskovalnega urada so po Pahorjevo za 20 odstotkov več odkritih kaznivih dejanj, za 80 odstotkov več vloženih obtožnic brez dopolnitve v obdobju dveh let in za 30 odstotkov več zasežene protipravno pridobljene premoženjske koristi. V letu 2008 je bilo namreč, kot je bil seznanjen, ugotovljenih za 120 milijonov evrov protipravno pridobljenih premoženjskih koristi. Dosedanjih uspehov kriminalistične policije in drugih organov Pahor sicer “ne bi podcenjeval”, kljub vsemu pa to po njegovih besedah sporoča, da je na ta problem potrebno reagirati uspešneje kot doslej.

Ministrica Katarina Kresal in premier Borut Pahor uvodno o novem uradu policije:

Cilji so po njegovih besedah visoki. “Če jih želimo doseči, moramo torej na osnovi naših lastnih izkušenj in na osnovi primerljivih izkušenj iz drugih uspešnih držav, ki se soočajo s tem vprašanjem, oblikovati nacionalni preiskovalni urad, ki bo izpolnil pričakovanja slovenske vlade in vseh slovenskih ljudi, da bomo kot država uspešni v pregonu gospodarskega kriminala in korupcije,” je izpostavil. Ob tem je poudaril, da priprave na začetek delovanja urada ne bodo zmanjšale sedanjih aktivnosti, ki potekajo v boju zoper kriminal, pač pa se bodo te aktivnosti po njegovih napovedih še povečale. Kot je dejal, bodo še letos izpeljane tudi zakonske spremembe, da bi urad lahko v začetku naslednjega leta dejansko pričel z delom. V podporo na vladi in v DZ Pahor ne dvomi.

Odgovori na vprašanja Vesti:

Po besedah notranje ministrice Kresalove sta v zadnjih letih korupcija in vrednost protipravno pridobljene premoženjske koristi v porastu. Pojasnila je, da to z vidika krize, v kateri se je znašlo tudi slovensko gospodarstvo, “terja bolj učinkovit, bolje organiziran pregon gospodarskega kriminala in korupcije”. Kot je pojasnila Kresalova, je projekt nastajal tri mesece, vodila pa ga je kriminalistična policija v sodelovanju s strokovnjaki z upravnega dela ministrstva ter strokovnjaki zunaj ministrstva in policije. Urad bo prostorsko ločen od policije, deloval pa bo v sklopu dela policije kot sistema, je povedala. V njem bo po njenih besedah delalo med 70 in 80 strokovnjakov, od tega jih bo polovica predvidoma prišla iz sedanjih vrst za to usposobljenih kriminalistov, ostali pa bodo predstavniki drugih javnih uslužbencev, ki delajo na tem področju, in predstavniki, ki bodo prišli s trga dela. Cilj urada je po mnenju Kresalove ta, da se v skupnem cilju pregona gospodarskega kriminala povežejo “vsi slovenski potenciali”. Povedala je, da je bil v petek na ministrstvu za notranje zadeve tudi obširen sestanek vseh nadzornih institucij v Sloveniji v zvezi z bodočim delom na uradu.

Svoja stališča glede tega so soočili predstavniki državnega tožilstva, urada za varstvo konkurence, komisije za preprečevanje korupcije, carinske uprave, davčne uprave in urada informacijske pooblaščenke. Kot je zatrdila ministrica, so se vsi strinjali, da je projekt dober in da se v zvezi z njim v naslednjih mesecih oblikuje skupna delovna skupina. Ministrica je tudi pojasnila, da so že opravili preliminarne izračune stroškov za oblikovanje takšnega urada, ki pa po njenih besedah še niso v takšni fazi, da bi jih predstavili javnosti. “Ocenjujemo, da bo strošek ustanovitve nacionalnega preiskovalnega urada zelo hitro poplačan iz naslova učinkovitosti pri vračanju protipravno pridobljene premoženjske koristi,” je še dejala.

Odgovori na ostala vprašanja novinarjev:

V. d. generalnega direktorja policije Janko Goršek je v nadaljevanju med drugim zatrdil, da je metodologija dela bodočega nacionalnega preiskovalnega urada zagotovilo, da bodo vsi - ne glede na politično pripadnost - obravnavani enakovredno. “Nacionalni preiskovalni urad ne bo slovenski FBI, saj bo del policije,” pa je poudaril direktor uprave kriminalistične policije Aleksander Jevšek. Pojasnil je, da bo izdelan katalog kaznivih dejanj, v katerem bodo opredeljena kazniva dejanja, ki jih bo preiskoval urad. Ob koncu predstavitve projekta NPU sta Pahor in Kresalova spregovorila tudi o po njunem mnenju neprimernih pogojih za delo v forenzičnem laboratoriju. Pahor je ob tem dejal, da bo slovenska politika “morala najti potrebna sredstva” za nov laboratorij.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 21 x komentirano
  1. Drago pravi:

    Tudi FBI vas ne bo rešil prepozno stvari tečejo žal v napačno stran in zelo vpraščjivo je kje na katerih otokoih boste dočakali in preživeli 1.januar 2010. Ni važno, kam se boste skrili interpol vas bo iskal povsod in ne boste mirno spali, zako kot mi sedaj ne spimo mirno.

  2. ultraviolet pravi:

    Mislim, da bi namesto napisa No Mercy na značkah morala biti I Want to Believe in The Truth Is Out There.

  3. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    heheh, on pa že o značkah in kravatah… SAJ ! _ _ _ :-(

  4. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    btw, ministrica Katarina - kaj pa organizirani kriminal t.im. zdravnikov iz ZPIZ-a ? ? ?

    a oni bodo pa še kar naprej nedotakljivi ? _ _ _

    (sodnomedicinske poneverbe, itd., ipd. preSS)

  5. Igor Đukanović pravi:

    Add #4

    Kaj, če bi vsak, ki prinese svoj problem, prinesel še piskrček dobre volje za njegovo reševanje? Pri slovenskem FBI-ju (ki podobno kot ameriški nastaja po začetku recesije) bo najpomembnejši trenutek žegen javnega mnenja za zagonske stroške ob njegovem ustanavljanju.

  6. medek pravi:

    http://www.delo.si/clanek/78726

  7. lala pravi:

    AH enako pompozna je bila ustanovitev protikorupcijske komisije, pa vidimo kako uspešna je bila preprečevanju, to bo spet politično voden urad, ki ga bomo drago plačevali, ukvarjal se bo z majhnimi krininalci, ker v velikem kriminalu ponavadi sodeluje država. FBI je v Ameriki ena najbolj umaznih, da ne rečem skoraj zločinska organizacij(poleg CIE), Hoover pa strah in trepet vse politike,predvsem zato, ker je o vsakem vedel kako skrivnost, z takšno močjo in pooblastili kot jih nima sam predsednik, kriminala pa zato v državi ni bilo nič manj!!!

  8. Rajko pravi:

    No, fajn. Upam, da bodo ustavljaji čefote z BMWji in jih spraševali kako so prišli do denarja. Podobno delajo v Italiji. Če ne moreš dokazat izvor denarja, potem si ga najebal. Upam, da bodo res preganjali ljudi kot se spodobi, ker v zadnjih 10 letih policija ni naredila nič.

  9. agrippa pravi:

    Sedaj, ko je levica stopila na prestol, bo takoj uvedla dodatno kontrolo in teror nad planktonom. Morski psi in murene bodo še bolj zaščitene, kajti ONI so nedotakljivi.

  10. Pička pravi:

    Le koga bo Kresalička prtisnala …

  11. agrippa pravi:

    @Pička
    Le koga bo Kresalička prtisnala …

    Svojo točko G

  12. Mimi pravi:

    Ultraviolet: “The Truth Is Out There.”
    ja sej, dosjeji xy. :D

  13. MEFISTO pravi:

    Slovenski FBI ne bi bila slaba ideja, če ne bi zanjo stala notranja ministrica s podporniki.

    Ne morem pomagati, vendar jaz ji ne zaupam.

  14. ervinator pravi:

    Lahko verjamete.
    Bojazen je odveč, popolnoma odveč.

    Če verjameš …

  15. francka pravi:

    A ta urad naj bi bil nadomestilo za finančno policijo.Še en nateg vladajoče koalicije,ki je obljubljala finančno policijo in o tem NPU ni bilo ne duha ne sluha.Še en organ pri množici dosedanjih/Kriminalistični urad pri policiji,protikorupcijska komisija,razne inšpekcije,tožilstva in drugi.V čem naj bi bil ta novi organ uspešnejši’,saj naj bi bili v njem v glavnem zaposleni že dosedanji kriminalisti ,še nekateri inšpektorji/Skratka nič novega.Zakaj naj ne povečajo učinkovitost dosedanjih množičnih tovrstnih organov?To ne bo noben FBI,saj bo pod kontrolo policije,tako,kot je že sedaj urad za kriminaliteto.Prav neverodostojno se mi zdi govorjenje o konkretnih odstotkih,ki naj bi jih ta urad dosegal.To je res prava neumnost.Le kako je mogoče vnaprej predvideti ,da bo urad vložil 80 % več obtožbenih predlogov ,za 20% več odkritih kaznivih dejanj itd.Čista neumnost.In dodatni organ,ki je popolnoma brez potrebe bo le dodatno breme za davkoplačevalje,učinka pa tako.kot pri Kosovi komisiji,ne bo veliko.

  16. vid pravi:

    FBI dobra zadeva,vendar 15 let prepozno.Vse je šlo v maloro.

  17. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    evo, Đuka - še za v “piskrček” oziroma za v “košek” dobre volje :

    http://www.youtube.com/watch?v=Motc7ZIcAxA&feature=related

    :-)

  18. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    NO MERCY - ali kakor bi rekli Pahorji, Turki, Janičarji, ipd. : NO, MERCI ?! _ _ _ ;-)))

  19. 49528 pravi:

    Slovenski FBI?

    Da. To vsaj nekaj je.

    P.S. Da glih ne bomo ZADNJI med Balkanci.

  20. NoMercy pravi:

    @ 2. ultraviolet: da se mi ne spakuješ z mojim nickom!!!!!

  21. GRUNF pravi:

    A dej dej.

Komentiraj