Friday 20. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Konec davčnih oaz?

7. april 2009 ob 18:44 | Anja Grahek |

rajska-plaza.jpg

OECD je minuli četrtek objavila črni seznam davčnih oaz oz. davčnih jurisdikcij, ki niso sprejele nobene zaveze glede spoštovanja mednarodnega standarda o izmenjavi davčnih informacij. Po dogovoru v okviru vrha skupine industrijsko najbolj razvitih in hitro rastočih držav G20 v Londonu je OECD takrat na posodobljeno črno listo nesodelujočih davčnih jurisdikcij uvrstila Kostariko, Malezijo, Filipine in Urugvaj. Generalni sekretar Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj OECD Angel Gurria pa je sporočil, da na črnem seznamu davčnih oaz ni več nobene države. Ker so se Kostarika, Malezija, Filipini in Urugvaj zavezali k popolni izmenjavi davčnih podatkov, jih je OECD odstranil s seznama. Omenjene štiri države so sedaj na t.i. sivem seznamu. Gre za po novem 42 davčnih jurisdikcij, ki so se zavezale k mednarodno dogovorjenemu davčnemu standardu, a zaenkrat še niso v večjem merilu uvedle ustreznih ukrepov. Ta seznam je razdeljen na t.i. davčne oaze in na druge finančne centre, na njem pa so na primer še Avstrija, Belgija, Brunej, Čile, Liechtenstein, Luksemburg, Monako, Singapur, Švica, Bahami.

OECD je objavil še tretji, t.i. beli seznam, na katerem je 40 davčnih jurisdikcij, ki so v veliki meri uvedle mednarodno dogovorjen davčni standard. Med njimi so Velika Britanija, Italija, Japonska, Kitajska, Francija, Nemčija, Rusija in ZDA. Slovenije ni najti na nobenem od seznamov. “Gre za pomemben napredek,” je današnjo odločitev po poročanju tujih tiskovnih agencij komentiral Gurria in pri tem napovedal, da bo OECD državam na sivem seznamu pomagala pri izpolnjevanju njihovih zavez. Glede sankcij, ki so jih omenjali voditelji G20, pa je prvi mož elitne organizacije 30 razvitih držav povedal, da bi uporabo kazenskih ukrepov doživel kot neuspeh. Poudaril je, da o sankcijah ne razmišljajo, saj so se razmere spremenile v smer večje pripravljenosti na sodelovanje. Glede uvrstitve na sivi seznam so se sicer prejšnji teden pritoževale Belgija, Švica in Luksemburg. Najbolj glasen je bil luksemburški premier Jean-Claude Juncker. “Mislim, da je obravnava, ki so jo deležne nekatere države, nekoliko nerazumljiva,” je takrat dejal in izrazil kritiko do načina, na katerega je bil sestavljen seznam. Gurria je danes zagotovil, da je bil seznam pripravljen objektivno in da tako ZDA kot Velika Britanija izpolnjujeta kriterije za uvrstitev na beli seznam.

Anja Grahek

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 7 x komentirano
  1. Igre pravi:

    Skrajni čas je, da se davčne oaze dejansko ukinejo in ne da se vanje zliva enormno bogastvo včerajšnjih povprečnežev

  2. luka pravi:

    hm, ja predvsem politikov, ki uradno zaslužijo na mesec max 2.5k evrov…obračajo pa enormno premoženje, predvsem pa omogočajo bogatenje svojim gospodarskim pizdekom….nič ni zastonj….

  3. Kadrovik SDS pravi:

    kam bojo pa lahi in gantarji sedaj denar vozili?

  4. joze pravi:

    @Kadrovik

    premoženje lahov, gantarjev in ostalih tajkunčkov je dokaj transparentno, bolj je vprašanje kam bodo z denarjem politiki - janše, golobiči, pahorji; ker oaze obstajajo tudi ali pa predvsem zaradi politikov …

  5. luka pravi:

    jah, edina rešitev je, da se podkupi enega bančnika v banana republiki, tam ene 2 mio bi blo dost, in zgobca vse komitente…..
    drugače narod ne bo nikoli zvedel….in bodo vedno volili ene in iste….

  6. koseski pravi:

    ENA LEPA OAZICA
    je blizu:
    goli otok

  7. luka pravi:

    sem pa mislu, da se boste malo bolj razpisali…..

    eh…

Komentiraj