Friday 20. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Črna lista

3. april 2009 ob 12:57 | Anja Grahek |

sedez_oecd2.jpg
Sedež OECD

Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj OECD je objavila črno listo davčnih oaz oziroma davčnih jurisdikcij, ki niso sprejele nobene zaveze glede spoštovanja mednarodnega standarda o izmenjavi davčnih informacij. Po dogovoru industrijsko najbolj razvitih in hitro rastočih držav G20 v Londonu je OECD objavila osveženo črno listo nesodelujočih davčnih jurisdikcij, na kateri so se znašli Kostarika, Malezija, Filipini in Urugvaj. Te države se po navedbah OECD niso zavezale k mednarodno dogovorjenemu davčnemu standardu.
Poleg tega je organizacija objavila še seznam 38 davčnih jurisdikcij, ki so se zavezale k mednarodno dogovorjenemu davčnemu standardu, a zaenkrat še niso v večjem merilu uvedle ustreznih ukrepov. Na njem pa so na primer Avstrija, Belgija, Brunej, Čile, Liechtenstein, Luksembourg, Monako, Singapur, Švica, Bahami idr.
Na tretjem seznamu je objavljenih 40 davčnih jurisdikcij, ki so v veliki meri uvedle mednarodno dogovorjen davčni standard. Med njimi so Velika Britanija, Italija, Japonska, Kitajska, Francija, Nemčija, Rusija in ZDA. Slovenije ni najti na nobenem od seznamov.
“Dogovorili smo se, da bo konec davčnih oaz, ki ne ponudijo podatkov na zahtevo. Bančna tajnost iz preteklosti se mora končati, ” je dejal britanski premier Gordon Brown.

Naj vas spomnimo, da je bil mednarodni davčni standard sprejet leta 2004 na srečanju finančnih ministrov G20 v Berlinu v sodelovanju z državami nečlanicami. Standard zahteva izmenjavo informacij na zahtevo v vseh davčnih zadevah za namen vodenja in uveljavljanja domače davčne zakonodaje.

Anja Grahek

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 9 x komentirano
  1. lala pravi:

    To da Slovenije ni na nobenem od seznamov ni presenetljivo, je pa na seznamu kjer so ene najbolj obdavčenih držav, so pa teli ukrepi G20 popolna brca v temo, ča mislijo, da bodo s tem in triljardami natiskanega denarja rešili krizo se motijo, rešitev je v novem finančnem sistemu!

  2. kojot pravi:

    Reševanje sveta z miljardami, ki se bodo tako ali tako prelile v oaze požrešnih, je kot bi pijanega treznil s šnopcem. Za rajo brca v temo, za izbrance pa sekira v med.

  3. luna pravi:

    Se strinjam z obema.

  4. igooor pravi:

    Le vkup uboga gmajna!

  5. Igor Đukanović pravi:

    Igooor, jaz se pa absolutno strinjam s stiskanjem davčnih oaz. Z Avstrijci in VB vred. Da ne govorim o čisti mafiji.

  6. luka pravi:

    kej majo pa naši politkomisarji peneze?

  7. kojot pravi:

    Jim ni potrebno jih kje met, ker kar naše trošijo.

  8. Igor Đukanović pravi:

    Luka, če bi isto vprašanje zastavil Neemocije, bi odgovoril, da jih imam jaz na NKBM.

    Ker pa sprašuješ ti, naj ti povem, da kar nekaj slovenskih davkoplačevalcev ima denar naložen v davčnih oazah. Veliko denarja. Z eno milioninko tistega denarja lahko plačajo enega komentatorja, da pod nekaj različnimi nicki bluzi neumnosti na vseh forumih. Neumnosti o tem da Slovencem urejene mednarodne finance niso v vitalnem interesu.

  9. Edi pravi:

    NWO

Komentiraj