Friday 20. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Mate o novem MNZ

1. april 2009 ob 16:00 | Denis Sarkić |

Nekdanji notranji minister Dragutin Mate je medijem pojasnil, da se za podpis najemne predpogodbe za objekt, ki se gradi na obrobju Ljubljane pri Litrostoju, ni odločal sam. Delali so skupaj z ministrstvom za finance, v skladu z zakonodajo o javno zasebnem-partnerstvu, ki je takrat že veljala.

Kot je v intervjuju za Vest pred časom dejala notranja ministrica Katarina Kresal, na obrobju Ljubljane, na območju nekdanjega Litostroja, gradijo novo upravno stavbo ministrstva za notranje zadeve (MNZ) in generalne policijske uprave. Investitor je podjetje Imos-lit in ne država. Na MNZ so zdaj razložili, da je vrednost projekta 57,8 milijona evrov in da javnega razpisa niso izvedli, ker niso naročnik. Najemna predpogodba za objekt, ki jo je kot takratni minister podpisal Mate, pa je bila s podjetjem DSU nepremičnine sklenjena 13. decembra 2007. Mate, predsednik odbora za notranje zadeve v strokovnem svetu SDS je v odgovoru na novinarska vprašanja o novi stavbi za MNZ in policijo pojasnil, da je bil namen v skladu z zakonom o javno-zasebnem partnerstvu priti do trajne rešitve. Poudaril je, da ministrstvo ne gradi objekta. Predpogodba pa po njegovih besedah govori o tem, “da ima ministrstvo namen združiti vse svoje lokacije, nehati plačevati najemnine zanje in v skladu z zakonom, ki omogoča javno-zasebna partnerstva, priti do trajne rešitve za svoj objekt”.

MNZ je namreč takrat delovalo na 27 različnih lokacijah v mestu Ljubljana, ta razpršenost pa je botrovala logističnim težavam. Poleg tega so imeli v objektu na Štefanovi 2 resne težave pri zagotavljanju osnovnega delovanja. Infrastruktura in napeljava namreč ne zdržita obremenitev računalniškega omrežja. Zneskov Mate danes ni navajal. Pojasnil je le, da se spomni, da naj bi bila najemnina, ki naj bi jo plačevali za nov objekt, približno trikrat višja od vseh najemnin, ki so jih takrat plačevali za vse objekte, a bodo združene dosedanje lokacije. Na vprašanje, kakšne so obveznosti v predpogodbi, če ministrstvo ne bi prevzelo objekta in začelo plačevati najemnine, je Mate dejal, naj se ta vprašanja zastavi MNZ. “Predpogodbe nimam pred seboj in karkoli vam bom sedaj odgovoril, če ne bo natančno to, kar piše v tem papirju, boste rekli, da sem poskušal zavajati javnost. Jaz pa tega ne želim,” je dejal. Povedal je še, da je bila s tem projektom ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal podrobno seznanjena prvi dan, ob primopredaji. Kot mu je znano, si je objekt skupaj z v.d. generalnega direktorja policije tudi že ogledala.

Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) bo najemno predpogodbo za novo stavbo MNZ, ki jo je podpisal nekdanji minister Dragutin Mate, poslalo v mnenje tudi računskemu sodišču. Kot so zapisali, so predvideni stroški najema “izjemno visoki in neprimerljivi s stroški, ki jih plačuje MNZ za vse obstoječe najemnine”. MNZ v odzivu na informacije glede nove stavbe pojasnjuje, da je bila ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal ob primopredaji seznanjena z dejstvom, da se gradi nova stavba ministrstva za notranje zadeve. Kot navajajo, se je vodstvo ministrstva takoj lotilo razreševanja vrste dilem, povezanih z novogradnjo - “tako z vidika pravno-formalne ustreznosti, gospodarnega ravnanja s proračunskimi sredstvi in finančnih zmožnosti za najem stavbe”.

S tem namenom so bili opravljeni pogovori s predstavniki ministrstva za finance in pregledana obstoječa dokumentacija, saj so ocenili, “da so predvideni stroški najema izjemno visoki in neprimerljivi s stroški, ki jih plačuje MNZ za vse obstoječe najemnine”. Te znašajo za eno leto okvirno 800.000 evrov, za nove - še ne opremljene prostore - pa bi znašali letno skoraj 4,5 milijona evrov. “Ker je bil postopek najema izveden brez javnega razpisa in ker smo zavezani k racionalni porabi javnih sredstev, bomo najemno predpogodbo, ki jo je podpisal nekdanji minister Dragutin Mate, poslali v mnenje tudi računskemu sodišču,” so še sporočili z MNZ.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 10 x komentirano
  1. medek pravi:

    A to mu je Matoz svetoval?

  2. AntiRevolucija pravi:

    A zdaj pa bo kar Bajuk kriv.

  3. sejjevseeno pravi:

    In kdaj, če kdaj, bo zgradba od MNZ?

  4. medek pravi:

    intermezzo:
    “Tajno so šli v katerokoli državo s seznamom ljudi, ki jih je bilo treba ubiti. Ubili so jih in prav tako v tajnosti zapustili državo.” Sezname so delali neposredno v podpredsedniški pisarni, od koder o tej dejavnosti niso obvestili nikogar. Zunajsodne likvidacije je bil strokovni izraz za operacije. Hersh je najbolje informiran ameriški obrambni novinar, ki mu še nikoli ni bilo treba svojih izjav jemati nazaj.
    Skupno poveljstvo je tako tajno, da zdaj ni mogoče razbrati niti, ali še obstaja ali pa je bilo ukinjeno.

    http://www.dnevnik.si/debate/kolumne/1042256587

    A Mate ve, če so bili na obisku v Sloveniji?

  5. janez pravi:

    @denis bodi prvi novinar ki bo imel “jajca” poročati o gradnji doma mnz v bohinju ali bolje o izlivu kurilnega olja v bohinjsko jezero ki se je zgodilo zaradi hude povrsnosti pri gradnji pocitniskega doma mnz…gradijo polna cisterna pa v kleti…in madež že nekaj dni na jezeru…

  6. janez pravi:

    DNEVNI INFORMATIVNI BILTEN
    I.
    POMEMBNEJŠI DOGODKI S PODROČJA SISTEMA VARSTVA PRED
    NARAVNIMI IN DRUGIMI NESREČAMI
    24. MARCA 2009

    Ob 14.18 je bil v Bohinjskem jezeru v Ribčevem lazu, občina Bohinj, opažen oljni madež na
    površini okoli 150 kvadratnih metrov. Olje je izteklo iz objekta nad jezerom. Gasilci PGD Bled so
    iz cisterne in lovilnega bazena v objektu izčrpali preostalo gorivo. Na gladini jezera so namestili
    lovilno pregrado in pivnike za olje. Stanje bodo spremljali v prihodnjih dneh…

  7. marjetica pravi:

    Saj, a je že kdaj mislil s svojo glavo?Ima prehudega šefa,da bi si drznil,sicer je bil pa v tajni službi in
    že po službeni dolžnosti ni smel!

  8. kaktus pravi:

    Gospod MATE, opravil v svojem mandatu delo za celo desetletje.
    O Kresalovi in interpelaciji tole.: “O delovanju, ustroju policije še ne ve veliko. Obkrožila se je s številnimi svetovalci, če ji oni kaj napišejo, še vzdrži kritiko, ko pa mora sama na pamet kaj povedati pa več krili, kot govori. Skuša omaloževati delo predhodnika .SE POČUTI KOT NOČNA VEŠČA,
    V SOJU ŽAROMETOV !”

  9. medek pravi:

    Spet Mate pa nimate ;))
    Res črni humor.

    Prilep z asociacijo:
    http://www.mladina.si/dnevnik/30-03-2009-italijanska_hobotnica/

  10. medek pravi:

    In, naj ni pokora ne zameri, še en sovpadajoči: Ni reklama

    http://www.dnevnik.si/debate/komentarji/1042256845

Komentiraj