Friday 20. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Izbrisani po Matejevo

1. april 2009 ob 11:54 | Denis Sarkić |

V Državnem zboru se je dane začela izredna seja, na kateri poslanci odločajo o interpelaciji zoper notranjo ministrico Katarino Kresal, zaradi izdajanja odločb izbrisanim. Predsednik odbora za notranje zadeve v strokovnem svetu SDS Dragutin Mate pa je včeraj znova poudaril, da bi vprašanje t.i. izbrisanih morali urejati na podlagi ustavnega zakona. Izdajanje odločb izbrisanim bo namreč po njegovem mnenju imelo velike materialne posledice. Pri izdajanju odločb gre za politično odločitev LDS, notranje ministrice Katarine Kresal in tudi cele koalicije, pravi Mate in dodaja, da bodo posledica izdajanja takšnih odločb tudi odškodnine. “Ne gre za individualno obravnavo, ampak se brez zahteve izdajajo določeni dokumenti, ki bodo seveda imeli velike posledice,” pravi Mate.

Uvodni Dragutin Mate:

Kot je dejal, je bila prva odškodnina dosojena Aleksandru Todoroviću, in sicer v višini 17.000 evrov, skupaj z obrestmi pa naj bi znašala “krepko čez 50.000 evrov”. Če bi vsak dobil najmanj toliko, kot je bilo dosojeno Todoroviću, pridemo hitro do zneska 1,5 milijarde, to pa je nekajkrat več, kot se v državi namenja za socialne transfere, opozarja Mate. Izpostavil je tudi razliko v številu izbrisanih, ki je bilo javnosti posredovano leta 2003, ko je bil notranji minister Rado Bohinc (SD), in številom iz letošnjega leta. Spomnil je, da je opozicija zahtevala parlamentarno preiskavo. “Ali je kršil človekove pravice in zavajal javnost Bohinc ali to počne sedanja notranja ministrica Katarina Kresal,” se je vprašal Mate. Število se je z 18.305 povečalo na več kot 25.000. Namen nove številke bi bil lahko po Matejevih besedah tudi pridobivanje novih volivcev, ki bi LDS pomagali na naslednjih volitvah.

Vsi odgovori Dragutina Mateja na vprašanja novinarjev (v celoti za sladokusce):

Sicer pa je poudaril, da so si v prejšnjem mandatu prizadevali za rešitev tega vprašanja z vzpostavitvijo zakonske osnove za izdajanje odločb. Zato so pripravili ustavni zakon. Na stališču, da je potrebna zakonska osnova za rešitev tega vprašanja, sta po njegovih besedah stala tudi nekdanji predsednik države Janez Drnovšek in sedanji premier Borut Pahor. Največji nasprotnik dogovarjanja v zvezi z zakonom, ki bi urejal to vprašanje, pa je bila prav LDS. Dejal je tudi, da je zmotno prepričanje, da so organi RS leta 1991 in 1992 ravnali nezakonito. Slovenija je leta 1991 in 1992 imela zakonsko urejena vprašanja glede tujcev in državljanstva, na osnovi teh predpisov pa si je bilo treba urediti status. Državni organi, upravne enote in uslužbenci so spoštovali tedaj veljavni zakon. Ustavno sodišče pa je šele leta 2003 dejalo, da ta zakon ni bil v skladu z ustavo, je še opozoril Mate.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 6 x komentirano
  1. medek pravi:

    Bully s kroato

  2. zajc pravi:

    Še en SDSovski kaliber soli pamet Slovencem….
    …in če bi bil še en mandat šef SLOVENSKIH policajev bi si zagotovo ogledal gradbišče za katerega ni vedel, da obstaja in ga je sam mimo javnega razpisa (kako SDSovsko!) odobril in podpisal..(Moja državljanska denarnica je prazna - kako naj kanaliziram izvajalce in projektante , da mi vržejo kakšen drobiž vanjo.) Res, tudi sam nisem še videl ne gradbišča, ne objekt……

  3. PA pravi:

    No, tale opozicija ga pa res serje.

    Denis, večkrat sem že opazil, da imaš zanimiva vprašanja, ampa sogovornikom velikokrat pustiš, da se izmuznejo.

  4. AleksandarTodorović pravi:

    HAJRUDIN MATIĆ. Imao si izbor. Oprostiću ti, jer razumemem nagon za samoodržanje.
    Oprostiću ti ja a …..?

  5. Slovenec A pravi:

    PRVOAPRILSKA : Poslanci (LEVAKI) so po Ustavi predstavniki vseh državljanov Slovenije !

    To se je včeraj pokazalo kot PRVOAPRILSKA ŠALA - NORČIJA !

    Ob strpni predstavitvi interpelacije zoper notranjo ministrico zaradi izdajanja odločb tako imenovanim izbrisanim sem pričakoval tudi strpno razpravo njenih zagovornikov.

    Na žalost sem se uštel. Bili so kot stekli psi, ki so se zaganjali v interpelatorje brez pravih argumenmtov. Niti slišati niso hoteli o tem, da bi bilo tako za državo kot tiste, ki se jim je zgodila krivica najbolj PRAVIČNO, če se bi zadeva uredila z Ustavnim zakonom, ki bi izključil špekulante.

    Vse kar sem slišal je bilo to, da je treba odločbo US spoštovati tudi za ceno EKONOMSKEGA uničenja, ki ga ne bo, ker tako zagotavlja Kresalka.

    V razpravi je bilo tudi večkrat omenjen Todorovič, ki se je zaradi prenizko določene odškodnine pritožil. Niti besede pa ni bilo rečeno o tem, da bi se pritožilo tudi državno pravobranilstvo.

    To pa lahko pomeni samo eno, da se ni pritožilo in je tako Todoroviču nekdo z VRHA z ukazom pomagal da bo odškodnino, ki mu je bila določena na prvi stopnji 100% DOBIL. Ali bo ostala takšna ali pa bo sodišče določilo višjo vsoto od 55.000 EUR pa je odvisno od višjega sodišča.

    Na osnovi te vsote bodo potem vlagali tudi ostali špekulanti, dea se bo VNESLA pravna praksa in astronomski zaslužki odvetnikov.

    Prava sramota je, da LEVI poslanci ne delajo v korist slovenskih državljanov ampak TUJCEV špekulantov ne oziraje se, da s takim delom EKONOMSKO uničujejo lastno državo.

    To je pa res strel LEVAKOV v KOLENO, ki razen tega, da so prebrali nekaj napisanih vrstic niso bili sposobni razpravljati o interpelaciji.

    No ja tudi blondinka razen naprej napisanega ni vedela povedati NIČ saj jo je kar nekajkrat morala zagovarjati njena ministrska kolegica Irma Pavlinič Krebs !

    * * * * * * *
    Samo dve stvari sta neskončni: vesolje in človeška neumnost, vendar za prvo nisem popolnoma prepričan!

    A. Einstein

  6. AleksandarTodorović pravi:

    Goveji patriotizem je Srbe pripeljal tamo ki so sedaj.
    Slovenec A, daj razmisli malo kaj in kakšeno domoljubje je pripeljalo do takšne sramote tebe in sonarodnjake.Pa tudi o tem, da sem že “100% dobil odškodnino”

Komentiraj