Friday 20. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Frost intervjuval Türka

31. marec 2009 ob 18:22 | Denis Sarkić |

Pred bližajočim se vrhunskim srečanjem 20 najrazvitejših in najhitreje rastočih držav (G20) v Londonu je predsednik republike Danilo Türk izrazil upanje, da bo konferenca uspela in poudaril, da se bo za dosego tega cilja treba odkrito spopasti s težavami. “Na konferenci ne sme biti nobenih navideznih soglasij.” je opozoril predsednik Türk. “Postavljena morajo biti nekatera težka vprašanja in najti je treba dobre odgovore.” Predsednik se je o konferenci G20 med drugimi temami za televizijo Al Jazeera pogovarjal z legendarnim britanskim novinarjem Sir Davidom Frostom.

Danilo Türk je dejal, da bi bilo dobro, če bi na vrhu v Londonu govorili tudi o ponovnem zagonu pogajanj o liberalizaciji svetovne trgovine iz Dohe, saj je to zelo pomembno za gospodarsko usodo sveta v prihodnosti. Predsednik je izrazil upanje, da bo Evropska unija uspela odbiti protekcionistične ukrepe posameznih držav, tudi na globalni ravni. Seveda pa gre za proces v katerem je razumljivo, da hoče vsaka država najti ravnotežje med stabilnostjo domačega gospodarstva in koordiniranimi ukrepi Evropske unije. Predsednik je še opozoril, da se najhujši učinki svetovne gospodarske krize, ki se je začela v središču svetovnega gospodarstva, lahko pokažejo v nerazvitih delih sveta in opomnil, da moramo biti pozorni na opozorila generalnega sekretarja Združenih narodov Ban Ki Moona o morebitni humanitarni katastrofi. Predsednik je ob tem poudaril pomen reform v mednarodnem finančnem sistemu, vključno z Mednarodnim denarnim skladom (IMF). Temu je treba povečati sredstva in v njem izvesti strukturne spremembe.

Voditelja oddaje Frost Over the World so zanimali tudi trenutni odnosi z Republiko Hrvaško. Predsednik je ponovil prepričanje, da pobuda Evropske komisije o mediaciji prinaša upanje za ustvarjalno rešitev težav med državama. Türk je pojasnil, da si Slovenija v osnovi želi da bi Hrvaška čimprej postala članica Evropske unije in da upa, da bo Hrvaška sprejela predloge komisije, ki lahko pomagajo pri rešitvi problema. Oddaja Frost Over the World je sicer že gostila najvplivnejša imena svetovne politike, med drugim nekdanjega britanskega premiera Tonyja Blaira, izraelskega predsednika Šimona Peresa, nekdanjo pakistansko premierko Benazir Bhutto, predsednika Evropske komisije Joseja Manuela Barrosa, če jih naštejemo samo nekaj. David Frost pa je med drugimi imel intervjuje z zadnjimi sedmimi ameriškimi predsedniki, šestimi britanskimi premieri, Nelsonom Mandelo, princem Charlesom, nekdanjim ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in številnimi drugimi svetovnimi voditelji.

Celoten intervju predsednika republike dr. Danila Türka s Sir Davidom Paradine Frostom, si lahko zdaj cel svet ogleda na spletnem naslovu portala YouTube in na spletnih straneh televizijske mreže Al Jazeera, naš predsednik republike pa je do zdaj prvi slovenski politik s katerim je legenda britanskega in svetovnega novinarstva opravil pogovor. Kdo ve, koliko politikom naše male podalpske deželice se lahko kolca ob tem intervjuju?

Denis Sarkić in YouTube

P.S. Video ni podnaslovljen! Hvala vam za razumevanje angleškega jezika.

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 49 x komentirano
  1. JB pravi:

    Spet bo kreganja v skladu s slovensko tradicijo - na večino vrašanj bi moral odgovoriti predsednik vlade. Ali je bil UPRS usklajen z MZZ oz. PV? Sicer pa zelo lep nastop.

  2. Kaktus pravi:

    Pozitivno!

  3. Denis Sarkić pravi:

    Poudarjam,

    kdo ve, koliko politikom naše male podalpske deželice se lahko kolca ob tem intervjuju?

    dodajam, in zakaj???

  4. luka pravi:

    pahor sploh zna angleško?
    Janša se je vsaj trudu:)

  5. sanja pravi:

    @luka
    janša in njegovi ministri so šli na šnelkurz agleščine v alfa stanju, da bi med predsedovanjem EU kaj razumeli. Ostani angleško že znajo.

  6. luka pravi:

    jah boruta še nism vidu govort…..si ga ti….? pošlji kak link….

  7. uros pravi:

    K prispevku velja dodati, da je Frost eden izmed osrednjih likov filma Frost-Nixon, ki temelji na ozadju snemanja intervjujev po aferi Watergate.

    Priporočam ogled…

  8. Igor Đukanović pravi:

    Luka, pred kratkim sem se cepal, ko sem v Mladini bral nekakšen intervju z avtorjem knjige Čefurji raus. Skratka: Janša ustreza definiciji čefurja. Ima rad nogomet in ga sam odlično igra, nikoli ne prizna nobene svoje napake, je možatega videza in grobih potez, ima težave s slovenščino in še bolj s tujimi jeziki… No razen ongleščine.

  9. Igor Đukanović pravi:

    Hm. Sicer smo pa Slovenci zanimivi. Türku uspe veliki met - intervju na svetovno znani TV in mi debatiramo o Janši. Pod intervjujem s katerimkoli Zaresovim ministrom jaz brez težav naredim medijsko samopromocijo in se ostali komentatorji bolj ukvarjajo z mojimi mnenji, napakami in ozkoglednostjo kot z intervjuanim. Včasih je prijetno domače v teh naših kotlinah.

  10. Valter Hudovernik pravi:

    Najbolj se kolca jansevim malikovalcem, predvsem Jozefu Jerovsku, ki je ob neki priliki, po televiziji razlagal, kako je bil presenecen nad jansevim znanjem srbohrvascine!!!!!!
    Ja seveda, saj je bila vsa janseva studijska literatura napisana na srbsko-hrvatskem.
    Nato pa so se pojavile se spekulacije, da naj bi nas generalissimo dobil sluzbo celo v vrhu NATA!!Lepo vas prosim, en tak provincijalec, z diplomo iz komunisticnega obramboslovja, brez znanja vsaj treh svetovnih jezikov na vrhu NATA?

  11. Igor Đukanović pravi:

    Da ne bo pomote. Türkovega intervjua nisem in ne bom pogledal. Naj mu crkne krava in naj mu zakuha motor. Kaj si domišlja, kdo da je? Naj daje intervjuje za RTV in POP TV, tako kot vsi pošteni vodilni slovenski politiki. In naj pošilja čenče na pozareport. Ne pa na neko teroristično televizijo. A imamo zato samostojno državo, da nas naš lastni predsednik takole blati po celem svetu?

  12. Valter Hudovernik pravi:

    Komentator pod stevilko 11 sicer ni gledal, ne poslusal Türkovega intervjuja, ve pa, da nas nas predsednik v tem intervjuju blati???

    Halooo!

  13. Nogavička pravi:

    Luka, Pahorja lahko vidiš skoraj dnevno in na vseh programih, brez izjeme, kako se pogovarja z evropskimi posvečenimi glavami … razen, če ne želiš namigniti, da se Pahor samo dela, ostali pa sodelujejo in prikimavajo zgolj po navdihu in si mislijo: “Pa kdaj bo že tega konc?”

    Ja, Luka, morš vervat … glavn da je J vsem nam in Fincem povedu, da navsezadnje le loči med G in J.

  14. Igor Đukanović pravi:

    Valter, malo nabijam. (Ftrgalo se mi je.) ;-)

    Če nadaljujem. Kaj si domišlja ta Türk? Da bomo slovenski davkoplačevalci vzdrževali njegove ambicije, da postane predsednik OZN? Kaj bo nam promocija na arabski TV? Naj si plača sam iz svojega žepa.

  15. Nogavička pravi:

    Valter pod 12, zapis pod 11 ni konsistenten z načinom podajanja in razmišljanja v ostalih postih pod enakim nikom. Kraja identitete z namenom da bi avtentičnega avtotrja očrnil je nekaj na kar moraš vedno računati.

  16. luka pravi:

    ej, prečekiral sem youtube….ne duha ne sluha o angleščini in pahorju….ne, resno me zanima…ker sem slišal, da nima pojma…..
    zato prosim za link…

    in ne nikakor ne navijam za janšo…so vsi isti šalabajzarji….in lažnivci…

  17. Igor Đukanović pravi:

    Hvala, Nogavička. Vsaj nekdo me razume.

  18. Valter Hudovernik pravi:

    Hvala Nogavicka za ta poduk.
    Opazil sem sicer, da je pisec pod st. 14 provincijalen in primitiven, da pa je morda tudi lopov si nisem mislil.

    lp

  19. Igor Đukanović pravi:

    Luka, res ne bi vedel. Hm, a evroposlancem prevajajo vse govore v njihove jezike? Po mojem je bolj praktično poslušati govornika, kot imeti slušalke na buči.

  20. Nogavička pravi:

    Valter, pod se skriva domoljub in nogometni navdušenec v eni osebi, ki se s Podobnikom fotografira s pokritim obrazom. Ima pa še več značilnih vedenjskih lastnosti.

  21. Revolucija pravi:

    Škoda, da je intervju potekal v Ljubljani.

  22. Igor Đukanović pravi:

    Add 15.) Dobro morda sem malo paranoičen, a res mi je nekdo prejšnji teden na delo.si ukradel identiteto. Tamkajšnji komentatorji so pred časom šimfali, da se jim nicke na veliko krade, tako da sem morda res nasedel. Hvala za zelo pedagoško lekcijo. :-)

  23. Igor Đukanović pravi:

    Od kod ti te taka ideja, Revolucija? Intervju je potekal v Sahari. Tirk je crkoval od žeje. Kaj bi takrat dal za en liter prave slovenske Radenske? Da o špricari niti nea govorim. Zanj bi mu itak prerezali grlo, skozi katero bi stekel. Hvala lepa za tak intervju. Naj pride nazaj k nam na en pravi kmečki turizem, pa ga bomo mi malo pointervjuali, če bo kakšno pametno povedal.

  24. ZAJEBANCIJA pravi:

    Golobelsa tud nismo še slišal kako tujo špraho govort.-???? Dolenčk bi nam res lahko kej u anleštini povedu.

  25. Nogavička pravi:

    No, ti si se oglasil nedavno že na temo blejskega otoka.

  26. neemocije pravi:

    Igor Đukanović, iščeš boj donosno delo??

  27. Igor Đukanović pravi:

    Ja, Neemocije. Povej. Prepričan sem, da imaš zame predlog boljši celo od finančnih verig.

  28. Martin pravi:

    Dobr intervju!

  29. Denis Sarkić pravi:

    @luka, evo, ker očitno ne znaš brskati po youtube

    http://www.youtube.com/watch?v=vSrdSQmifVY

    in preberi še zadnji stavek iz njegovega CV na spletni strani KPV

    http://www.kpv.gov.si/si/predsednik_vlade_borut_pahor/

  30. ervinator pravi:

    Bistvena sta začetek in konec intervjuja, vmes pa dolgčas z EU floskulami. Intervju je na začetku postavljen v kontekst balkanskih vrenj, medtem ko je Slovenija prikazana kot zvezda vodnica. Žal zaradi nezmožnosti soočenja s povojnimi poboji in opevanja diktatorja Tita s strani visoke politike ne more služiti kot civilizacijski zgled. Kljub temu je intervju koristen, saj predstavlja vsaj malo protiuteži protievropskim norcem v visoki hrvaški politiki.

  31. Nogavička pravi:

    Človk se mora znat nasmejat :)))

  32. pipi pravi:

    to Denis: Zakaj naj bi se jim po tvoje kolcalo?

  33. sanja pravi:

    Spodoben intervju, pa čeprav ga poganja tudi samovšečnost. Celo ni mi nerodno poslat link na ta intervju kolegom v tujini. Za razliko od linkov s Finci in Patrio, kjer je bilo potrebnega veliko spremnega besedila, v stilu “saj drugače smo pa še kar normalni”

  34. PeternaVeter pravi:

    kak fino bi blo da bi stric Turk, kuj med intervjujom, zaćel razlagat da so za vse(”finanćććno krajzo”) krive “banke”, ki bodo po, tako zvani, krizi , ovnale ohromen del “sredstev”(NLB(in ostali) bo/bodo kr ornk del istrabeza(pa še česa) “dobil”, (tak ko tud drugod po SveTu,sam, da se bo Banki drugaće reklo/ reće)).
    nakar bi nadaljeval z: …..
    Vse banke v EU(vrjetn tud kje drugje) so pa pod kontrolo Svetovne Banke ((WBG)), katera je pa je bila prvotno ustanovljena v Sloveniji(na Krederci leta 1939,1. April -a), katere letos praznujemo 70 letnico . …….
    zaključil bi pa z prepoznavnim nasmeškom :)
    sej ne,

  35. Denis Sarkić pravi:

    pipi, ker vem, da je tako…

  36. medek pravi:

    Da, nau tako kot medek ožigosan za islamokomunajzerja :)

  37. Filip Z. Podlipnik pravi:

    Türk je as!

    3>/b>Kolca se, Denis, prav vsem slovenskim politikom. Türk daje namreč dobro vsebino in obliko. Ostali ponavadi nič od tega.

    Ni zastonj drajsal klopi v OZNu … hehe

    Zgleda pa malo bolj zdelan kot ob začetku mandata ;-)

    FZP

  38. Filip Z. Podlipnik pravi:

    Türk je as!

    3: Kolca se, Denis, prav vsem slovenskim politikom. Türk daje namreč dobro vsebino in obliko. Ostali ponavadi nič od tega.

    Ni zastonj drajsal klopi v OZNu … hehe

    Zgleda pa malo bolj zdelan kot ob začetku mandata ;-)

    FZP

  39. pika pravi:

    to je 1.aprilska

  40. Kaktus pravi:

    TUERK, JE LAHKO GLAVNI MED NOMADI, V SVETOVNI POLITIKI PA JE KVEČJEMU LAHKO- KATEGORNIK !

  41. xy123 pravi:

    Bilo bi pa malo čudno, če ne bi znal dobro angleško glede na to kako dolgo je delal v NY.

  42. luka pravi:

    denis;

    video:
    se hecaš…upam….

    CV:
    tito je najbrž bil tud pravi poliglot:)

    ni dokazov ni, ni ni….

  43. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    poliglot … ;-)

    http://www.youtube.com/watch?v=rc4GAgtT4W0

  44. obama pravi:

    1 april fantjee,1 april

  45. MEFISTO pravi:

    @ LUKA

    Tito je vsekakor bil poliglot. Govoril je rusko in srbsko, čeprav bi zadostovala srbščina.

    Govori srbski, da te razume cel svet.

  46. John pravi:

    @ Igor Đukanović
    V evropskem parlamentu, prevajajo v vseh uradnih jezikih EU-ja, tako govore, kot tudi zapisane zadeve. Pred cca. pol leta sta bila tudi dva slovenska prevajalca tam, če sta še zmeraj dva ne vem, vendar en po mojem mnenju je zagotovo.

  47. boromir pravi:

    Hehe, Frost, dobr uvod: “….It wouldn’t be the Balkans, would it (?),…. If there was no tension…”

  48. pipi pravi:

    Daj, daj, se jim kolca. Sama dobro vem, da je Frost ponujal intervju še veliko drugim slovenskim politikom pa se ga je edino Danilo usmili.

  49. sanja pravi:

    saj, cim vidimo “pipi”, je jasno, “ona ve”!

Komentiraj