Friday 20. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Novi potni listi

30. marec 2009 ob 12:33 | Denis Sarkić |

Notranja ministrica Katarina Kresal je na zadnji novinarski konferenci po seji vlade javnosti sporočila, da bomo državljani Slovenije letos dobili nove biometrične potne listine.

Vlada je pripravila novelo zakona o potnih listinah, s katero uvaja biometrične potne listine druge generacije, ki bodo vsebovale tudi prstne odtise. Nove potne liste naj bi začeli izdajati junija, veljavnih dokumentov pa državljanom ne bo treba zamenjati, saj jih bo mogoče uporabljati do poteka veljavnosti. Kot je na novinarski konferenci pojasnila ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, je temeljni cilj predloga uskladitev slovenskega pravnega reda s pravnim redom EU. Uredba Evropskega sveta o standardih za varnostne značilnosti in biometrične podatke v potnih listih in potovalnih dokumentih namreč določa, da je treba v potne listine uvesti tudi biometrijo dveh prstnih odtisov. Po besedah ministrice želijo z uvedbo takšnih potnih listin povečati varnost posameznikov, predvsem v boju zoper terorizem, povečati stopnjo zaščite identitete posameznikov in preprečiti možnost ponarejanja.

Predlog tako določa izdajo biometričnih potnih listin s podobo obraza in dvema prstnima odtisoma, pri čemer je postavljena starostna meja 12 let. V primeru, da se državljanu zaradi zdravstvenih razlogov začasne narave prstnih odtisov ne more odvzeti, pa se mu izda potni list zgolj s podobo obraza, vendar s krajšo, enoletno veljavnostjo. Hranjenje prstnih odtisov v evidenci potnih listin bo omejeno zgolj na obdobje do vročitve potne listine. Poleg tega se krog možnosti uporabe biometrije ne širi, saj se bodo podatki uporabljali zgolj za izvajanje mejne kontrole. Pri tem se bo lahko preverilo le, ali je prstni odtis, ki je zapisan na čip, res prstni odtis osebe, ki se bo pri prehodu meje identificirala s potnim listom. S predlogom se poleg tega odpravlja tudi pomanjkljivosti sedanje ureditve izdaje potnega lista z enoletno veljavnostjo v primerih večkratnih pogrešitev in pri izvajanju ukrepa prepovedi izdaje oziroma odvzema potne listine. Predlagana novela ukinja tudi potrjevanje dovoljenj zakonitega zastopnika, ki v praksi nimajo več uporabne vrednosti. Odpravi administrativnih ovir pa je zaradi novih tehnoloških možnosti vložitve vloge za izdajo potne listine namenjeno črtanje določbe o obvezni izdaji potrdila o sprejemu vloge in o uporabi obrazcev naznanitve pogrešitve.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 14 x komentirano
  1. luka pravi:

    katarinca, kdaj dobimo pa čipe pod kožo?

    aja si ga ga boš ti prva vstavila v svojo seksi guzico?

    lahko bi na vesti meli on line prenos…

  2. Matej pravi:

    To pa že mam jaz!

  3. Matic pravi:

    A potni listi druge generacije bodo najprej BETA?

  4. PeternaVeter pravi:

    ja ka si ti ja nor-a.
    kire fore.
    yes we can! NO we can’t. YES we can!! No, no We can’t! YES WE CAN!!! Oh master, please, we can not!!
    YES WE CAN & WE WILL.!!!! oh, ok. Yes You can :(

    Boj proti terorizmu??????!!!!!!!! my aršloh.

    ps.(NE BERI TEGA):
    namesto da bi še vedno živeli brez imaginarnih terror_isto v , jih boste s tem neUmnim hlapćevanjem EU gospodarjem, le ustvarili in to take ko Vam bodo vile za gnoj nosli kazat in spraševat, zakaj po tolkih letih uporabe (vil ) začel na njih nabirati gnoj, ki ga nikakor nemorejo oćistiti.Al pa tud ne.
    V primeru, da si terorist_ov z Vilami(pa ne dobrimi) ne želite, upam da boste, “navadn” folk vsaj toliko pre fu kal da bodo sam kimal , pa bo mir in vse dobro na zemlji (vsaj še 3-4 leta ;) .
    no ja, lahka pa da bo tale baza “evropejcev” kdaj na muli, pa si Bomo lahka Tvoje prstne odtise sprintal(jst ga bom prpopo na haubo(zato da policaji nebojo težil)). Al pa tud,nje.

    http://www.youtube.com/watch?v=mluKmCj_XXw&feature=related

    lp

  5. rukar pravi:

    Zopet se je začelo in to z LDS-om ! Kdo se se še spominja, kolikokrar smo menjali potne liste v času absolutizma “liberalcev”, osebne izkaznice, nepotrebne nalepke, listin, formularjev in spet se je začelo ! TI HUDIČI DOBRO VEDO, KJE IN KAKO, POBRATI DENAR OD DRŽAVLJANOV, KI PRINAŠA BAJNE ZASLUŽKE “LDS”-ovskim konpanjonom zaslužek ! Zopet bodo bogateli razni Rotari-janci, Ultraši in podobni . VSE JE VNAPREJ DOGOVORJE

  6. kinky tone pravi:

    Pot ni list.

  7. Ajda Perme pravi:

    Na mojemu piše da velja do 2017, ne jebem.

  8. Don_Vito_ pravi:

    Preveč se bunite narod moj ljubi…Povprašajte raje prebivalce S. Koreje kaj bi dali, da bi lahko imeli potni list v žepu in s tem možnost za prosto pot v življenje.

  9. luka pravi:

    don
    al smo podobna banana republika kot S koreja

  10. PeternaVeter pravi:

    @Stric Don Vito don, don, don, don , don doom
    upam, da bo tvoja pot čim bolj prosta. )

  11. PeternaVeter pravi:

    rukar, tebe je pa ruker z_ruko

  12. D.Rockaffeler pravi:

    Zdej nam pa sam še črtno kodo vtetovirajo na kožo in en čip pod kožo vgradijo… …pa smo skor ko ovce v štali…

  13. kaktus pravi:

    vEDNO JE POTREBNO KAJ DOMISLITI, DA UTEMELJUJEŠ POTREBO PO NOVIH POTNIH LISTIH, IZKAZNICAH itd… NASLEDNJIČ BODO ZAHTEVALI ODTISE NOŽNIH PRSTOV ITD..HUDIČI SAMO MANIPULIRAJO Z RAJO , RES JE RUKAR !

  14. človek pravi:

    se strinjam z večino da bodo počasi vse se bolj zmanipuliral in naredili totalni nadzor, počas in počas in se tega sploh ne bomo zavedal. brezveze naše politike pluvat kr tko al tko zdej dobivamo povelje od EU..fantje in punce malo si preberte ustavo EU, da boste sploh vedel kakšne bodo vaše pravice v prihodnje…pa da vam na misel slučajno ne pride da boste žalili EU, ker je protizakonito….
    preveč samo razpravljamo kako nam ni kul in sedimo doma pred računalniko, gledeamo tv, neumne revije listamo. Preveč individualizma je med nami,..točno to hočejo ta “veliki” da se mi zamotimo z neumnostmi, predvsem pa z materializmom in pozabimo NA PRVOBIT ŽIVLJENJA. KER TA SVET V KATEREMU ZDAJ ŽIVIMO NI REALEN. ŽIVIMO IDEOLOGIJO VELIKIH PARAZITOV. IDEOLOGIJO TOTALNEGA NADZORA , ki jo bodo počas uresničili…sliši se vseprej kot lepo ampak na žalost je to kruta resnica ki jo morajo vsi vedet. NARODNA ZAVEST CELEGA SVETA SE MORA NUJNO DVIGNITI, KER DRUGAČE SE NAM , RAJI SLABO PIŠE.

Komentiraj