Friday 20. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Zapestnice za lumpe

26. marec 2009 ob 9:57 | Denis Sarkić |

Vlada je za obravnavo v DZ po skrajšanem postopku pripravila predlog novele zakona o izvrševanju kazenskih sankcij. V predlogu se odpravlja posebna zdravstvena komisija, ki je bila ustanovljena z namenom, da bi hitreje in učinkoviteje odločala o odložitvi kazni zapora zaradi zdravstvenih razlogov, je pojasnil minister za pravosodje Aleš Zalar. Po ministrovih besedah so se v praksi pri delovanju te komisije pokazale težave, ker bi morala komisija svoje mnenje sporočiti sodišču oziroma zavodu za prestajanje kazni zapora nemudoma. Sodišče mora namreč o zahtevi za odlog odločiti v osmih dneh od prejema prošnje, kar pa se je izkazalo kot nemogoče.

Minister Aleš Zalar o zapestnicah za prestopnike:

Glede na navedeno, je ustanovitev omenjene komisije v nasprotju s pričakovanji zmanjšala obseg obsojenčevih pravic, saj je takšen postopek dolgotrajen. Z ukinitvijo komisije bo o odložitvi prestajanja kazni zapora še vedno odločalo pristojno sodišče, ki ima v skladu z zakonom o kazenskem postopku, v konkretni zadevi pravico pridobiti mnenje izvedenca medicinske stroke. Prav tako ima direktor zavoda pri odločanju o prekinitvi zaporne kazni iz zdravstvenih razlogov možnost pridobiti mnenje specialista medicinske stroke, ki svojo dejavnost opravlja v okviru matičnega zavoda, v katerem obsojenec prestaja kazen zapora. Tako sodnik kot tudi direktor zavoda bosta svojo odločitev lahko utemeljila na podlagi izdelanega strokovnega zdravniškega mnenja tudi v primeru, če ne bo posebne zdravniške komisije.

Naslednja sprememba je ureditev odložitve prestajanja uklonilnega zapora. Uklonilni zapor sodišče predpiše osebi, kaznovani v postopku o prekršku, največ v trajanju 30 dni. Zaradi tega ni primerno, da se za odložitev prestajanja uklonilnega zapora smiselno uporabljajo vse določbe 24. člena zakona, temveč je odložitev primerna le iz zdravstvenih razlogov. Sedaj veljavna ureditev 6. odstavka 207. člena zakona o izvrševanju kazenskih sankcij določa, da sodišče, ki je osebi v postopku o prekršku določilo uklonilni zapor, pošlje to osebo na izvrševanje uklonilnega zapora primarno v odprt ali polodprt oddelek zavoda, skladno s prostorskimi možnostmi zavoda, se je izkazala za neprimerno, saj se je v praksi izkazalo, da večina tistih, zoper katere je sodišče odredilo uklonilni zapor, globo plača, na prestajanje uklonilnega zapora pa so privedeni taki neplačniki globe, ki osebno niso urejeni.

Ti zato predstavljajo težavo za odprte oddelke zaporov, kjer so nameščeni obsojenci, ki so tekom prestajanja kazni zapora že dosegli takšno stopnjo osebne zrelosti, da je mogoče pričakovati, da svobodnejšega režima ne bodo zlorabili. Predmetna sprememba zakona zato napotitev oseb, ki jim je sodišče v postopku o prekršku izreklo uklonilni zapor, v ustrezne oddelke zavodov, veže na navodilo o razporejanju in pošiljanju obsojencev na prestajanje kazni zapora. Navedena sprememba bo omogočila sodiščem, da osebe, ki jim je bil izrečen uklonilni zapor, napotijo na zaprte, polodprte ali odprte oddelke zavodov, v skladu z njihovo osebno urejenostjo, so v sporočilu za javnost po seji vlade zapisali na ministrstvu za pravosodje. Minister Zalar je še napovedal, da na ministrstvu začenjajo tudi s pripravo večjih sistemskih sprememb zakona o izvrševanju kazenskih sankcij.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 2 x komentirano
  1. luka pravi:

    NWO
    najprej za lumpe…
    potlej pa za vse GPS čipke pod kožo….

    JUHU:::::::

  2. MEFISTO pravi:

    Jo bo sebi tudi nadel?

Komentiraj