Friday 20. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Vlada še za verouk?

26. marec 2009 ob 8:41 | Jaka Tomc |

Šolskega ministra Igorja Lukšiča smo povprašali, če se je vlada odrekla ideji o uvedbi verouka v javne šole, saj naj bi nekateri v ministrstvu in na vladi še vedno podpiralo to idejo.

Jaka Tomc

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 30 x komentirano
  1. Arh pravi:

    Zakaj pa ne? Nauk o religijah. Šele tako bi lahko otroci res kritično razmišljali. Ne pa, da so od majhnega indoktrinirani pod eno vero. Nimajo pa vpogleda kaj učijo druge vere. Potem si šele lahko postavijo določena vprašanja.

  2. bullock pravi:

    Verouk naj ostane tam kjer je.

  3. sanja pravi:

    Hvala nebu nad mano in soncu in zvezdam in Lukšiču :)
    Dan, ko bodo fajmoštri hodili po hodnikih osnovnih šol, je nočna mora, ki se upam, ne bo nikoli uresničila. Prijatelj iz Nemčije mi je povedal, da je pri njih uletel župnik v razred njihove hčere in jim začel nalagat, kako da živali nimajo duše. Le zakaj naj bi bilo dobro to razlagati otrokom??? Samo kot primer.
    Podpiram nauk o religijah - skupaj z vsem sranjem, ki se je na svetu v imenu tega in onega boga že zgodilo.

  4. Andrej Urbanc pravi:

    @Arh:

    morda res, a zakaj je ravno religija kot le eden od družbenih podsistemov primerna za učenje v šolah? Sociološko gledano je takih podsistemov ogromno: delo, spol, organizacije, politični sistemi, okolje, mediji, etika, … Nauk o religiji bi izrinil vse ostale, ki so po moje vsaj enako pomembni, hkrati pa bi se fokusiral samo na recimo glavnih nekaj religij, kar bi namesto krščanskega monopola pomenilo oligarhijo. Enako sranje.

    Naj v javnih šolah večji poudarek dajo umetnosti, kreativnosti, tehniki, sociologiji, pomenu medijev, ne na neke religije, ki so racionalno težko razložljive, v tistem, kar pomenijo vernikom, pa gre itak za notranje čustvovanje. Mogoče bi lahko v srednjih šolah pri zgodovini več omenjali religije kot neke zgodovinske fakte, ali pri umetnosti/filozofiji pomen nekaterih simpatičnih biblijskih (etičnih) naukov danes.

  5. 49528 pravi:

    Bravo, da imamo ministra s takšnim stališčem.

    Pojavi se lahko problem, saj imajo ti “katoliški” izobraženci doktorate iz Pariza,.. in potem, ko bi ga zaposlili, se lahko izkaže, da takšen pedagog bolj “forsira” kakšno katoliško religijo. Pri njih nikol ne vemo kakšne “skrite” namene imajo.

  6. Georg pravi:

    Katoliki smo že pozabili na to, da bi se v javni šoli izvajal verouk kot izbirni predmet.

    Starši imamo sicer po ustavi pravico vzgajati otroke po svojem prepričanju in bi nam morala država zagotoviti tudi ta izbirni predmet, saj smo verni ljudje tudi davkoplačevalci in bi nas morala država enakopravno obravnavati v primerjavi z ne vernimi državljani. Smo pa verni državljani sedaj to misel o verouku kot izbirnem predmetu v javni šoli že davno opustili.
    O ponovni možnosti ali ne možnosti verouka v šoli govorijo sedaj somo le še levičarski politiki za svojo promocijo.
    Verni starši in Katoliška cerkev smo ugotovili, da kateheza v obliki verouka ni primerna vzgojna metoda za maldega človeka, ker je preveč mehanicistična. Gre preveč za učenje raznih molitvenih obrazcev. Manjka življenje, manjka duša, zato ugotavljamo, da je potreben drugačen verouk in drugačen pristop pri vzgoji mladega človeka. Manj prisile in več dela z mladimi.
    Zato se zgoraj navedenim blogarjem ni potrebno bati, da smo verni starši in Cerkev žalostni, ker nas ministrer Lukšič ignorira.

  7. 49528 pravi:

    @ Georg

    morala, morala, morala,….

    Kje živiš, da bi se vam katolikom vse moralo, moralo,….

    Ustava ni ne leve, ne desna in tam lepo piše, da je cerkev in država ločena in se že enkrat naučite, da je država in cerkev ločena.

    Torej, če si v Sloveniji, MORAŠ prebrat še svojo ustavo.

    Lp

  8. gruntpuntar pravi:

    Bolj bi bilo zanimivo odpreti temo, da bi bil tudi pri izvenšolskem verouku prisoten nekdo, ki bi kot neodvisni opazovalec skrbel za varnost otrok…

    lp

  9. roman pravi:

    49528-Ustava se lahko spremeni

  10. Carlos Contreras pravi:

    Ja, ja, ti “verni starši”. Kakšna domišljavost.

  11. Carlos Contreras pravi:

    Roman, me zanima, če bodo “verni starši” uspeli izvoliti dve tretjini parlamentarcev, ki bodo takšno spremembo podprli. Malo morgen.

  12. sanja pravi:

    georg
    “..bi nam morala država zagotoviti tudi ta izbirni predmet, saj smo verni ljudje tudi davkoplačevalci
    …”
    kakšna abota!!! davkoplačevalci so tudi neonacisti, pa pedofili in podobni artikli. Bi morala država po tvoje tudi njim zagotoviti izbirni predmet v osnovnih šolah? Hej, jaz sem pa vegetarijanka!!

  13. yeyo.white pravi:

    NIMA KAJ. ni variante, da kaj takega uredijo.

    lagali in manipuliral otroke se v sami osnovni soli. lepo vas prosim. ze tko sami starsi, ki lahkoverno verjamejo v neki kar ne obstaja, unicujejo in meglijo um svojim otrokom.

    prepovedat vere popolnoma. podret cerkve in kaznovat vse, ki bi zelel sirit kakrsnokoli religijo…

  14. Edi pravi:

    Povečat število ur fizike in matematike, logičnega mišljenja v šolah, morda tudi filozofije. Jaz mislim da verstev ne smemo uvajat v šole, kvečjemu bi morali v šolah kritično razpravljati glede ver in vseh podobnih iracionalnih prepričanj. V šolah se učijo predmeti, ki temeljijo na znanstvenih vedah, na preučevanju in dokazovanju, sistematiki, verstva v to kategorijo definitivno ne spadajo.

  15. Edi pravi:

    @yeyo.white
    Ti si potem za diskriminacijo, za totalitarni sistem? Bi rad da nekega dne podrejo tebi npr. fuzbal stadion, tvojo priljubljeno gostilno ali pa gasilski dom?! Da bi kaznovali tebe, ker si prepričan drugače kot bi bil prepričan nekdo drug, ki bi imel pravico kaznovanja in predpisovanja kaj je prav in kaj ne?? Premisli drugič, preden pišeš kaj takega, s silo se ni nikoli doseglo ničesar…

  16. Igor Đukanović pravi:

    Kako prosim? Minister pravi, da se verouk lahko poučuje v privatnih šolah? So mišljene vse privatne šole ali samo tiste brez koncesije? Če država plačuje šoli 85% stroškov, potem v tej šoli ne more biti verouka in pika.

  17. Georg pravi:

    Vidim, da bi nekateri še kar naprej smešili versko prepričanje vernim državljanom RS. Kolikor vem je smešenje in omaloževanje verskega prepričanja kaznivo. Prav tako kratenje pravic.
    Sem pa povedal, da verni katoliki ne želimo verouka kot izbirnega predmeta v javne šole. Pa vsi zgornji blogarji še kar naprej nekaj gonite, kar nisem rekel in je že pase. Govoril sem le o pravicah.

    Bom pa še enkrat ponovil. Po ustavi imamo staršo pravico vzgajati otroke po svojem prepričanju. To nam mora omogočiti tudi država, ketere državljani smo. Ampak te pravice z revolucionarnimi sredstvi ne bomo uveljavljali na način, kot bi zgornji blogarji radi prepovedali verouk. Izgleda, da imate slabo vest in bi radi nekaj prikrili. Mogoče ste tudi vi nekoč hodili k verouku, pa vas je sedaj to sram priznati. Mogoče partijskemu?
    Trdim pa tudi, da ločenost cerkve od države pomeni, da se država ne sme vmešava v zadeve cerkve in obratno. Lahko pa vsak pove svoje mnenje. In jaz pravim, da smo pred ustavo vsi enakopravni, starši, cerkev, država, verni in neverni.

  18. 49528 pravi:

    @Edi

    Maš prav, vendar je s tole filozofijo lahko tut malce križ, saj naj bi imel dr. Anton Stres ravno doktorat iz filozofije v Franciji, pa sam veš, da je “bolj naklonjen” rimokatoliški cerkvi.

  19. Igor Đukanović pravi:

    Georg, otroci niso lastnina. Takšna miselnost je zastarela, hudo zastarela. Otroci imajo pravico, da se glede svoje veroizpovedi sami odločijo, brž ko vprašanje razumejo. Ni prav, da starši dojenčka krstijo med satanističnim obredom. To bi moralo biti prepovedano. Zakaj lahko dojenčku vsilimo pripadnost drugim organizacijam, ki mu tega obreda niso tudi po polnoletnosti pripravljene pod nobenimi pogoji izbrisati? (Krst je zakrament…) Podobno je z vero-v-glavo-vtupom. Ja, strinjam se. Moti me pod vsemi pogoji, vendar ga ne morem preprečiti. Upam, da se bo kdaj reformiral v takšno obliko, da bo zame sprejemljiva. Zaenkrat lahko preprečim le neustavne oblike verouka. In zaradi ločenosti cerkve od države so to vse oblike, ki jih finansira država.

  20. flayo pravi:

    1. ura biologija: Darwin in evolucija
    2. ura verouk: bog in batina

    pameten otrok bo mal čudno gledal:
    “ajde prfoksi zmente se kaj in kako, pol se pa oglas’te”

    @Georg
    “Po ustavi imamo staršo pravico vzgajati otroke po svojem prepričanju.”

    Vzgajaj svoje kakor želiš.
    Doma.
    Če tega ne zmoreš ali ne znaš, jih pelji k “versekmu krožku”.
    To ti država omogoča.
    Vpišeš ga lahko tud v privat šolo.
    To ti država omogoča.

    Krstil si jih pa itak na podlagi njihove svobodne odločitve in posebne želje, a ne?

  21. gruntpuntar pravi:

    Georg, upam, da boš kdaj spoznal svojo zmoto in se opravičil svojim otrokom…

  22. nik pravi:

    Starši imajo pravico vzgajati otroke po svojem prepričanju, dokler s tem ne kršijo njihovih pravic. Vzgajanje otrok v krščanski veri ni nič kaj bolje/slabše, kot vzgajanje v budistični veri ali pa v ateizmu.

    Otroka je nujno potrebno podučiti o vseh stvareh, od matematike pa do religije; če se otroci ne učijo, ne postanejo sami po sebi znalci matematike, pač pa ostanejo matematični idioti. Podobno velja za religijo in vse ostalo.

    Otrok dobi lastno pravico izbire religije šele ob polnoletnosti (pravno formalno), do takrat pa je skrb za otroka dolžnost staršev. Sicer je pa pojem “izbire religije” malce bedast; kot da bi nekdo izbiral ali bo veroval v takšno ali drugačno (evklidsko, …) geometrijo. Verovanje v določeno “geometrijo” bi morala biti posledica praktičnih izkušenj in eksperimentov, pri čemer se lahko prej nabrane izkušnje določene “geometrije” vzame na znanje in od njih gradi dalje.

    V bistvu so posledice takšnih eksperimentiranj v “geometriji” za eksperimentatorje lahko dosti hujše kot posledice eksperimetnov v geometriji, zato ni tako slabo če se v ljudi že na začetku vbije neki osnovni nivo.

  23. Carlos Contreras pravi:

    Sicer je pa stvar smešna: če samozvani “verni” starši ne želijo verouka v javnih šolah, pa hkrati pošiljajo mularijo k župnijskemu verouku, v čem je potem problem? Se bojim, da je v ozadju druga finta. Ampak naš Georg tudi slabo razume razliko med javnim in zasebnim. Aja, pa me prav zanima, če bi isto pravico, kot jo zahteva zase, priznal recimo muslimanskim fundamentalistom?
    Sicer pa vemo, kaj “verne” starše moti. Oni si sploh ne želijo verouka kot takega, pač pa tisto, čemur so nekoč rekli “verska šola”. Torej šola, v kateri bodo vsi adekvatni predmeti “versko” obarvani. Kjer se bo mladež pri zgodovini učila, da so bili domobranci zmagovalci druge svetovne vojne, pri sociologiji pa, da je homoseksualnost izprijena.

  24. sanja pravi:

    pa na osnovnih šolah je veliko več majhnih dečkov

  25. MEFISTO pravi:

    Medtem, ko kvasite neumnosti, bi bilo bolj koristno, če bi se naučili na pamet deset Božjih zapovedi in Sedem glavnih grehov!

  26. Carlos Contreras pravi:

    Že zato, da jih lahko kršimo, k’nede, Mefistek? Tebi bi pa prišel prav kratek kurz iz pravopisa.

  27. MEFISTO pravi:

    @Carlos Contreras

    Ti je že kdo povedal, da je zate profesor?

    Vidiš, jaz sem ti!

  28. Carlos Contreras pravi:

    Mefistek, srčece zlato, profesor česa neki? Slovničnih napak? Mentalne masturbacije? Blefiranja?

  29. MEFISTO pravi:

    Dragi CARLOS CONTRERAS, si že slišal za rek, da celo devet pametnih ne more odgovoriti enemu samemu norcu.

  30. Carlos Contreras pravi:

    Kokolo, a nisi ti eden tistih, ki verjamejo v zgodbice o Jezuščku in njega deviškem rojstvu? Pa v lurške čudeže? Ne vem, če se v tem primeru lahko kaj dosti sklicuješ na racionalnost.

Komentiraj