Friday 20. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Policija v Kolesniku

25. marec 2009 ob 16:22 | Denis Sarkić |

Policija je danes preiskala podjetje Kolesnik d.o.o., slovensko podružnico finskega podjetja Patria, so sporočili iz skandinavske družbe. Kot so zapisali, so policisti v okviru ustaljenega postopka ugotavljali, ali obstajajo podlage za obtožbe, povezane s kazensko preiskavo javnega naročila Patriinih osemkolesnikov. V Patrii še navajajo, da je Patria kot ponavadi polno sodelovala s preiskovalci. Podjetje Kolesnik v poslu nakupa Patriinih oklepnikov sicer skrbi za zagotavljanje protidobav. Soustanovitelja podjetja Kolesnik sta Marija Badovinac Črnkovič in zdajšnji direktor podjetja Andrey Mladenov, sicer soprog finske veleposlanice v Sloveniji.

Izdelava SLo patrij
Nedokončana slovenska Patrija v Gorenju Foto: DENIS SARKIĆ/VEST

V podjetju Kolesnik so potrdili, da so pri njih opravili hišno preiskavo, vendar nadaljnih informacij ne dajejo, “ker kriminalistična preiskava še teče”. ”Zaradi suma storitve kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete, katerih storilci se preganjajo po uradni dolžnosti, policija na območju Slovenije zbira obvestila, opravlja hišne preiskave … Zaradi interesa nadaljnjih postopkov in zakonskih določil o varstvu osebnih podatkov ne moremo potrjevati posameznih aktivnosti, ki se nanašajo na določene osebe. Aktivnosti policije usmerja Vrhovno državno tožilstvo,” pa so sporočili z Generalne policijske uprave.

Črnkovič in Wiitakorpi
Ivan Črnkovič in odstopljeni direktor Patrie Jorma Wiitakorpi Foto: DENIS SARKIĆ/VEST

Posel med Ministrstvom za obrambo in finskim podjetjem Patria z osemkolesniki je po pogodbi vreden 278 milijonov evrov, sklenjen pa je bil na podlagi javnega razpisa. Slovenska vlada ga je sklenila prek posrednika, prav tako trzinskega podjetja Rotis, ki je v lasti nekdanjega uslužbenca obrambnega ministrstva Ivana Črnkoviča. Trenutno se Črnkovič, ki je bil na ministrstvu v času vlade Janeza Janše, dogovarja za izstop iz posla, saj naj bi mu bila z afero storjena ogromna poslovna škoda. Očitno se v preiskovanju afere in posla Patria zdaj tudi na slovenski strani premikajo zadeve zelo hitro. Direktor Rotisa Črnkovič je pojasnil, da so policisti v pogovoru z njim zbirali “podatke o osumljencih v Sloveniji, ki so v postopku preiskave”. O konkretnih imenih Črnkovič ni govoril, poudaril pa je, da sam ni med osumljenci.

Denis Sarkić

P.S. Prejšnji teden smo poročali o reviji Focus Patria, ki ga za slovensko tržišče izdaja omenjeno trzinsko podjetje Kolesnik, namen revije pa je očitno informiranje novinarjev in poslovne javnosti o podjetju Patria in njenih izdelkih. Morda bo v prihodnji številki omenjene revije tudi kakšen zapis o današnjem obisku kriminalistične policije v njihovi slovenski podružnici.

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 5 x komentirano
  1. kvikl cvikl pravi:

    ker se mi glih ne da,samo kratka opazka…

    tovariši preizkovalci,kontaktirajte YLE,Magnusa in Hautamekija,pa može biti tudi Arija Pekko Nikolo in Saku Koivuja,oni imajo trdne dokaze že od oddaje naprej…zakaj zgubljate čas….?

    Finnair vozi iz Ronk v Helsinke dnevno….pridte na tropinovčk ali pa sadjevčk

  2. luna pravi:

    res je zgubljanje časa in pravzaprav norčevanje - hišne preiskave eno leto po izbruhu afere.

  3. kvikl cvikl pravi:

    Peter Zupan je bil sicer adjutant Kučanov…

  4. luka pravi:

    kdo je že glavni osumljenec….
    kje je njegova bajta….
    vam jest povem….
    čist bliz avtoceste….k se zavije v grasuplje…

  5. MEFISTO pravi:

    Kresalkin prispevek k odvračanju pozornosti od nesposobnosti plenilske koalicije.

Komentiraj