Friday 20. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Zakulisje kongresa SD

24. marec 2009 ob 9:27 | Denis Sarkić |

Delegatke in delegati Socialnih demokratov so na kongresu v Mariboru za predsednika stranke znova izvolili dosedanjega predsednika Boruta Pahorja. Stranka je podvojila število predsednikov in podpredsednic ter nekoliko spremenila logotip. Na kongresu je bilo poleg pohval mogoče slišati tudi nekaj kritik na račun vodenja stranke. Pahor, ki stranko vodi od leta 1997, je bil edini kandidat za predsedniško funkcijo. Med 378 delegati, ki so oddali glasovnice, jih je 338 glasovalo za njegovo izvolitev, 35 jih je bilo proti. V zahvalnem nagovoru se je Pahor delegatom zahvalil za veliko podporo, ki je, kot je dejal, ni pričakoval. “Hvaležen sem kongresu, tudi tistim, ki se s tako politiko ne strinjajo in dvomijo v njen uspeh, da razumejo mojo naravnanost, da vodim konsenzualno politiko,” je dejal.

Kongresne dogodivščine za sladokusce (pozorno izbrani govori):

V bitki za štiri podpredsedniškega mesta sta dve podpredsedniški mesti, namenjeni moškemu delu članstva, zasedla Miran Potrč in Patrick Vlačič, mesti, namenjeni ženskemu delu, pa Alenka Kovšca in Majda Potrata. Ob tem je Pahor že napovedal, da bo za svojega namestnika med omenjenimi, to pravico mu namreč daje statut, predsedstvu predlagal Vlačiča. Novi podpredsednik Patrick Vlačič je po izvolitvi na naše vprašanje, ali njegova izvolitev že pomeni, da bo postal Pahorjev naslednik na čelu stranke, dejal, da o tem v tem trenutku ne razmišlja. Namesto tega upa, da mu bo uspelo uspešno opraviti nalogo, ki mu je bila zaupana. Miran Potrč pa je dejal, da je proti temu, da se nekoga vnaprej označuje za naslednika stranke. Stranka bo namreč bo imela čez štiri leta nove volitve, “zato je govoriti, kaj bo takrat, preuranjeno”.

Trije podpredsedniki - Vlačič, Potrč in Kovšca odgovarjajo na vse po vrsti (za sladokusce):

Igor Lukšič pa je izrazil prepričanje, da bo šla stranka naprej, kljub temu, da ni uspel s svojo kandidaturo za podpredsednika. Na vprašanje, zakaj je ponovno izvoljeni glavni tajnik Uroš Jauševec pred glasovanjem raje javno podprl Vlačiča kot pa njega, je odgovoril, da je “tranzicija sproducirala eno generacijo, ki je lačna uspehov in takojšnjih rezultatov, kako pa se bo to obneslo v naslednjih štirih letih pa bomo videli”.

Borut Pahor o podpori in novi smeri stranke Socialnih demokratov (za sladokusce):

Člani SD so za predsednika konference, najvišjega organa stranke med dvema kongresoma, izvolili nekdanjega državnega sekretarja na ministrstvu za razvoj Andreja Horvata. Izvoljenih je bilo tudi pet novih članov predsedstva. To so postali David Delakorda, Andrej Miška, Julijana Bizjak Mlakar, Tjaša Žgavec Tripković in Nina Huremovič. Predsednik nadzornega odbora pa je postal Tomaž Horvat.

Denis Sarkić

P.S. Upamo, da smo vsaj malce zadovoljili tudi nekatere željne v opozicijski SDS, ki hoteli celo neposredno spremljati kongres in/ali pa vsaj prežvečiti nepristranske novinarske prispevke. Zato so naši videoposnetki izjav v celoti - za sladokusce seveda. In po novem tudi za nergače, ki gledajo več kot samo nacionalno in komercialne televizije.

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 32 x komentirano
  1. Jaka Tomc pravi:

    Dobr si to naredu.

  2. MEFISTO pravi:

    Stranka, ki je ne bi smelo biti!

  3. uničevalec rdečuhov pravi:

    Stranka oziroma boljševistična horda do skrajnosti poneumljenih in stalinistično razmišljajočih
    slovencev in slovenk, ki vidijo v prazgodovinski karieristični stranki samo SVOJO KORIST; KORISTI FAMILIJE IN SORODNIKOV in prisvojitve proti zakonito pridobljenih materialnih koristi.Ta izrodek
    slovenske politike je potrebno takoj zakonsko in ustavno prepovedati za vse čase.Ključne akterje te satanistične horde pa skladno z dekomunizacijo poslati na razumsko prevzgojo.To je pokazal tudi njihov zadnji farsični manipulantski kongres.Panta re.

  4. luka pravi:

    kmetija

  5. medek pravi:

    SD fantki me spominjajo na SDS nebuloze. Lahko bi bili edino manekeni za Muro :), bi vsaj eni firmi konkretno pomagali. Saj pravim, da sem dobil napad smeha ob njihovih “programih” že pred 4 leti.

    Pa na babe so spet pozabili. A bodo zadrgilali en drugega :)

    No, dobili bomo še ene “obamamanijake” oz. prikoritarje. No, so že tu. Vladajo.

    Medek zares nima potrpljenja z neumnostmi. Ker z Pahorjevim cirkusantstvom smo igubili že pol leta.

    Dinozavri

  6. Tomo pravi:

    Ljubi bog…te so še vedno v letu 45. Zdaj me sploh ne čudi, da je Slovenija tam, kjer je. Ravščina, kriminal, tajkuni, katastrofalna berzposelnost!!!! Dobro jutro in pozdravljeni v 21. stol in lepo vas prosim, če še že greste neko socialdemokracijo, malo poglejte po Evropi, kaj pomeni sodobna evropska social demokracija, ne pa da govorite in živite partijske neumnosti o zunanjem in notranjem sovražniku, o borčevstvu itd……Višek vsega pa je navdušenje nad izvolitvijo predsednika in tajnika…halooooo, saj sta bila edina kandidata. Zresnite se in strinjam se s tistimi, ki pravijo, da takšne stranke ne bi smele obstajati.

  7. medek pravi:

    Če je Pahor res iskren, v kar dvomim, potem je pa glup ko točak.

  8. medek pravi:

    V skupno dobro nam je serviral ruplozo?
    In nam razložil, da smo “nerazumni”, ker tega golaža nočemo pojesti.

    Strateško, a lahko Pahorju kdo prepove uporabljati to besedo, saj ne ve kaj pomeni.

  9. romska koalicija pravi:

    Tale njihova rdeča po Ralu se vedno bolj spreminja v krvavo rdečo.

  10. MEFISTO pravi:

    Kongres, kot vsi partijski kongresi.

    Velika enotnost, srečni obrazi in prazna slama.

  11. dani pravi:

    Žrli in pili so na veliko povsod pa oznanjajo šparanje seveda za kumrofčane to ne velja

  12. bullock pravi:

    Govornica mi pa diši na vladno govornico. To pa ni kul.

  13. bullock pravi:

    Sicer pa, vsebina pričakovano nepretresljiva.

  14. luna pravi:

    Ena redkih oseb, na katero kaj dam v tej stranki je Melita Župevc. Škoda, da nima kakšne pomembnejše funkcije. Videla bi jo lahko tudi kot zelo sposobno predsednico stranke.

  15. Denis Sarkić pravi:

    @luna, poglej si drugi video, boš videla, kaj jo čaka…

    @dani, sendviči so bili, če si hotel kaj več, si šel lahko v bližnje lokale in gostilne. Sicer pa sam tam nisem ne jedel ne pil, malce sem snemal, malce pa fotkal. Je bilo kar zabavno, za hecat se…

  16. Bojč pravi:

    Hipotetično: če se je samostojna Slovenija rodila 1991 in bo recimo trajala do leta 2091, se pravi 100 let, je to bil prvi in zadnji oblastniški mandat SD-ja. Več nekompetetnih ljudi na kupu, je moč videti le na tekmah v Ljudskem vrtu.

  17. neemocije pravi:

    Slovenija je najbolj komunistična država v EU-ju. To je vsem zelo jasno.

  18. MEFISTO pravi:

    Med kongresom je igubilo delo le kakih dvesto do tristo ljudi!

  19. luna pravi:

    denis, samo kovščeva je za predlagano listo za EU volitve rekla, da ta kandidatka ni poslamka. Ampak Melita Župevc je poslanka.

  20. Denis Sarkić pravi:

    Predlagani sta bili Melita Župevc - poslanka in strokovna sodelavka PS SD Mojca Kleva. Kaj bodo moški odločili je pa drugo vprašanje!

  21. Mirjana pravi:

    Človek bi pri premieru pričakoval minimalno dozo spoštovanja do govorca,…ves čas je klepetal,…kot da na odru ni nikogar…tudi to je znak….če ga hočemo zaznati…

  22. Neja pravi:

    Mirjana, morda si malo krivična, ko vidiš samo Pahorja, ni imel monologov.

  23. Neja pravi:

    Tudi meni se zdi Melita sposobna punca, mogoče za Pahorja preveč misli s svojo glavo.

  24. Mirjana pravi:

    Neja,..on je premier..bil je kongres njihove stranke,…

  25. bullock pravi:

    Vprašanje za Jako Tomca : ali ni ta Melita Ropova Urška2?

  26. Neja pravi:

    Mirjana, pa on je tako konsenzualen, moral je odgovarjati še na zadnja vprašanja protagonistov in tudi poskrbeti, da ne bi bilo neljubih presenečenj. Saj veš, odgovornost in vsebina.

  27. Neja pravi:

    Sicer pa ne razumem, vas, novinarjev, da postavljate vprašanja o novem predsedniku SDja. Kaj mislite, da se bo Borut res naveličal pozornosti, nastopanja, moči? Mogoče bo odstopil, če /ker/ bo stranka zgubila na volitvah? Na predsedniško mesto, po mojem, ne more računati, ker bo Türk še en mandat.

  28. Denis Sarkić pravi:

    Neja, komisar, zunanji minister, še so opcije… Tudi če zmaga SDS…

  29. Denis Sarkić pravi:

    … vodja evropskih Socialistov - skupine PES, še bi se našlo…

  30. Denis Sarkić pravi:

    @bullock, katera je pa potem Urška1? Da razjasnimo to dilemo z Urškami…

  31. luna pravi:

    Denis - te funkcije so zelo zanimive in za Pahorja neprimerno bolj ustrezne, tako, da bi bile aktualne že sedaj.

  32. bullock pravi:

    Vprašaj ga. Ali pa Tomca, ki te Urške obvlada.

Komentiraj