Friday 20. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Dežman o grobiščih

19. marec 2009 ob 0:19 | Denis Sarkić |

Sestanek komisije za prikrita grobišča s predsednikom države Danilom Türkom in premierom Borutom Pahorjem je pokazal interes oblasti za seznanitev s problemom prikritih grobišč, je v izjavi za medije dejal predsednik komisije Jože Dežman. Dodal je, da bo čas za pietetna dejanja oblasti potem, ko bodo ustrezni organi opravili svoje delo v Hudi Jami. Glede obiska predsednikov države in vlade v Hudi Jami je Dežman poudaril, da dostojanstvo države zahteva, da ustrezni organi opravijo svoje delo, potem pa se oblast odloči tudi za pietetna in protokolarna dejanja, ki sodijo zraven.

Jože Dežman po sestanku za Vest:

Ali verjame, da bo prišlo do sprave med predsednikom Zveze združenj borcev za vrednote NOB Janezom Stanovnikom in domobransko stranjo, je Dežman odgovoril, da je spravni proces v slovenski zgodovini opravil pomembno vlogo - kot spraševanje vesti. “Odločili smo se, da z metodami skrajnega nasilja v politiki ni zdravo poslovati. Naprej je sklop ukrepov tranzicijske pravičnosti. Tu ima Slovenija denacionalizacijo, popravo krivic, popis žrtev, postavljena obeležja zamolčanim žrtvam; to so velike stvari, ki bremena preteklosti v dobršni meri odpravljajo,” meni Dežman.

Spravna dejanja na tej ravni pa so po njegovih besedah povsem nepotrebna, ker majo predniki enih in drugih preprosto težavo: “Eni bi radi imeli belega konja, ki so ga drugi že požrli”. Tista opravila, ki so jih naši predniki ob svojem prerekanju pozabili, so prepustili nam, je še dodal predsednik komisije za prikrita grobišča. Glede poteka preiskave v Barbarinem rovu je pojasnil, da je tretji del preiskave, delo sodne medicine, najzahtevnejši, pridobivanje cele vrste podatkov pa precej zamudno. Dežman tudi meni, da “bombastične novice o najdenih otroških čevljih in bičih v jami nimajo realne osnove”. Poročilo za preiskovalnega sodnika bo po njegovih besedah pripravljeno do srede. Na osnovi najdenih predmetov v jami po Dežmanovih besedah lahko potrdijo le prve ugotovitve, namreč, da je šlo za pobijanje.

“Mogoče pa kakšna razstava ne bi bila odveč, da se malo bolj umestno pogovorimo o tem, kaj si kdo za osamosvojitev oblasti in njeno ohranitev lahko privošči in česa ne,” je ob tem izpostavil predsednik komisije za prikrita grobišča. Dežman je glede odziva države v tem primeru med drugim povedal, da je v dosedanjih opravilih komisija za prikrita grobišča delovala v razmerah, ki jim lahko rečemo razmere kulturnega boja ali specialne vojne. “Če temu obdobju rečemo vampirsko obdobje zgodovine, se ve, da je za vampirje dnevna svetloba neprijetna,” je dodal. Tisti del oblasti, ki je svojo vlogo opravil brezhibno, so po njegovem mnenju mediji. “Pod vašo avtoriteto je vampirsko poslovanje s psihološko terorističnimi triki že rahlo komično,” ocenjuje Dežman, ki obenem verjame, da je Slovenija v odpiranju prostora v kritiki totalitarizma oziroma njihovega preseganja med vodilnimi v Evropi.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 18 x komentirano
  1. kinky tone pravi:

    ‘… čarobna moč emocionalnega draženja …’.
    Ludoludo, ej. TO je literarna vrednost.

  2. opleteni jež pravi:

    kako briljantno je dežman v Polemiki (tvs) sprovociral brkača STANOVNIKA,
    da je ta vzkliknil: “pa saj jaz nisem vaš zasliševalec”
    antologijski prizor, v katerem branilec tekovina revolucije izda SAMEGA SEBE!

    IZBRSKAJTE PODATEK, KOLIKO zveza borcef dobi iz državnega žaklja
    po zadjih podatkih 1300 evrov NA DAN!

  3. Arh pravi:

    Odvisno kje si človek postavi mejo (ali koliko je sposoben). Zame je briljantnost malo višje postavljena.

  4. angie pravi:

    Za slaboumno medijsko eksploatacijo povojnih pobojev ima največje zasluge prav g.Dežman in nihče drug. Njegovi (njegovega muzeja in komisje) so medijsko “atraktivni” prijemi, s katerimi nas bombardira zadnje čase. Zadevo jemlje z dveh plati: kot dejansko tragedijo slovenskega naroda in madež na naši preteklosti, in kot tržno niše zase osebno. Žal drugo prevladuje.

    Obisk pri obeh predsednik ga je očitno malce skuliral. A ne se bat, ne za dolgo.

  5. MEFISTO pravi:

    @ ANGIE

    Ponavljaš sebe in za tvojimi somišljeniki.

    To ni le “madež”. Kot je nekdo že zapisal je “madež” lahko le na kostimu za dva tisoč EUR.

    To je nekaj hujšega.

    Zagrešili pa so vse to zločinci, ki zato še vedno uživajo izjemne pokojnine.

  6. kaktus pravi:

    DR. DEŽMAN je sin borca, njegov stric je bil “narodni heroj “. Je učen mož, ni bikon iz kumrovške partijske farme, zato mu je miselno težko slediti (parirati). Veliko tega kar o “osvoboditeljih” in” tekovini
    revolucije” ve, je lahko izvedel v krogu lastne družine, iz prve roke. VSI, KI SE OB NJEGA SPOTIKATE, NA TEJ SPLETNI STRANI, STE SE SVOJEGA VEDENJA O “slavni” NOB-e naučili v indoktrinirani šoli vse do GABROVIH časov ! Lukšič bo vse to popravil !!???

  7. cvek pravi:

    Brkač se je priključil “NOB”-ju v letu 1943, priznanje pa ima od 1941, vštete vse bonitete. Boljševikom so privilegiji podarjeni dosmrtno, celo najemnino je nekaterim plačeval protokol (glej knjigo ugodnosti ).
    Kot “heroji in spomeničarji” so vsi nekje ” častni” občani , kot taki, jim pripadajo tudi nad standardni pokopi, torej neenakost do smrti, njihovim žrtvam pa še grobov ne privoščijo ! Slednje plačujejo občine ! NEENAKOST V SMRTI, AMEN !

  8. 007 pravi:

    @cvek
    @kaktus

    pozabila sta še povedat tisto zgodbo o premagani Dežmanovi bolezni. Joj škoda, da ga ni mali Voščenka treščil po gobcu, ko mu je le-ta rekel: samo, da me ne boš ustrelil. Pa Dežmana prašajta, kolk jih je na oni svet med vojno spravil njegov stric. Tud to naj razišče, še posebej partizanov.

  9. uničevalec rdečuhov pravi:

    DODATNO K KAKTUSOVI RAZLAGI: klavci in morilci , izpred 9.9. 1943 imajo vsi po vrsti poleg že naštetih kaktusovih revolucionarnih dobrot tudi še vedno PRIZNAVALNINO za posebne zasluge ,ki je bila sprejeta še v takratni balkanski zvezni skupščini in znaša še danes
    preračunano v euvre 550 oziroma eno poprečno starostno slovensko pokojnino.Ta komunjarski zakon iz leta 1976 vse do danes slovenski parlament ni ovrgel oziroma preklical, kar je exemplar v sodobni mednarodni praksi.Zaslužnih uživalcev tega borčevskega balkanskega dodatka je v Sloveniji še najmanj 3 do štiritisoč.

  10. šifra pravi:

    ..slovenci smo morali “izstopiti” iz YU,da se lahko prepiramo med sabo!
    … ne more se več iskati “grešnih kozljev” izven naših “butal” in “blatnega dola” s sarkazmom,napolnjeni komentatorji občutijo),, po mili volji se lahko “bentimo”,med sabo!
    …živele “butale!
    eni “potrebujejo” vse to!
    ..no pa naj se dogaja, “katarza”…!
    …aneda kaktus&co..?
    …in še FBI..dela nove sezname..malora…(baje)…!

  11. Kadrovik SDS pravi:

    Gravedigga !!!!

  12. Carlos Contreras pravi:

    Peskovnik za bivše … partijce? Heca polna vreča.

  13. MEFISTO pravi:

    @ 007

    Dežmanova bolezen je vsaj ozdravljiva.

    Za tvojo bolezen pa ni zdravila.

  14. Nogavička pravi:

    … “da me ne boš ustrelu, Peter” … kaže prej na to, da ni nujno tako, Mefisto.

  15. uničevalec rdečuhov pravi:

    Nogavićka, alias barbara tavs– titov pozdrav.

  16. angie pravi:

    kaktus pravi:

    19. marec, 2009 ob 18:06
    DR. DEŽMAN je sin borca, njegov stric je bil “narodni heroj “. Je učen mož, ni bikon iz kumrovške partijske farme,

    kaktus, ki vse veš: je bil res Dežmanov stric (”narodni heroj”, kot ti praviš) med tistimi povojnimi likvidatorji in je celo pisal neke vrste dnevnik, zapiske opravljenega “dela”? Menda je prav zato Dežman tako zagret, ker ima likvidatorja v družini…tako pravijo starejši, ki so povojni čas preživeli.

  17. youtube izbrisanaSI pravi:

    To pa to.
    Za mafijske poboje po letu 1991 bo pa čas po letu 2060.
    Bravo …

  18. Srećko Jože pravi:

    Kaj vse se zgodi zaradi izdajstva…

Komentiraj