Friday 20. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Slovenski Watergate?

18. marec 2009 ob 3:05 | Denis Sarkić |

V poslovne prostore vladajoče stranke Socialnih demokratov na Levstikovi ulici 15 v Ljubljani so neznanci vlomili tekom noči. Vlomilci so vso vilo dobro prečesali, prostore vlomilsko razdejali, vse omare in zaklenjene predale na silo odprli, vendar pa po do zdaj znanih podatkih niso odtujili ničesar, so sporočili s Policijske uprave (PU) Ljubljana. Tiskovna predstavnica PU Maja Adlešič je v izjavi za medije povedala, da preiskava vloma še poteka. Kot je dejala, je bil Operativno-komunikacijski center o vlomu obveščen okoli 6.30 zjutraj. Kraj vloma so zavarovali policisti, takoj zatem pa so kriminalisti opravili ogled kraja. O podrobnostih preiskave in dogodka ni želela govoriti. Prav tako ni odgovorila na vprašanja, kaj bi lahko bil motiv vloma, ali je šlo pri vlomu za profesionalno dejanje in ali je stavba zavarovana s protivlomnim sistemom. S PU Ljubljana so pisno sporočili, da je bila med vlomom povzročena škoda v višini okoli 10.000 evrov.

Za Vest je barbarsko dejanje komentiral glavni tajnik stranke SD Uroš Jauševec, ki nam je pojasnil, da sami še vedno ne vedo, ali je bil med vlomom odnešen kakšen dokument stranke. Mediji so ob tem dejanju na veliko ugibali, kaj so nepridipravi pravzaprav hoteli najti in odnesti s sedeža vladajoče stranke, ob koncu dneva pa so si bili novinarji enotni v treh pogledih.

Po prvi različici so vlomilci, navadni tolovaji, hoteli oropati prostore stranke in odnesti denar, ki naj bi ga stranka, še posebej pred kongresom, hranila v strankarskem sefu. Šlo naj bi za nekaj tisoč evrov, denarno vsoto, ki naj bi jo imela v rezervi vsaka resna politična partija v državi, pa čeprav morajo le te poslovati prek bančnih računov.

Druga različica govori o tem, da naj bi politični nepridipravi, zaradi zadnjih odmevnih izjav članov strankinega podmladka - Mladega foruma, ki je prejšnji teden javno komentiral in razpravljal o povojnih pobojih ter liku in delu Josipa Broza Tita, hoteli z navadnim balkanskim vlomom stranki sporočiti, da naj umiri politično igro.

Tretja varianta, pa naj bi bila zgolj sporočilo predsedniku stranke in aktualnemu premieru Borutu Pahorju, da kljub vladanju, nezadostno varuje svoje strankarsko bazo, v kateri morda še vseeno hrani pomembne dokumente, fotografije ali kakšen drug dragocen strankarski material, ki je nevaren za njegov politični obstoj. Baza članstva Socialnih demokratov je lahko lepa dokumentacija za prebiranje med konkurenti, spisek finančnih prejemkov za volilno kampanjo je sicer javno, pa vendar med pravimi računovodkinjami zanimiv material, pri pravih sladokuscih pa je še vedno zelo cenjen kakšen interni telefonski imenik.

Pa vendar so vsi trije scenarji povsem iztrošeno razmišljanje. Pragmatična logika nas vendarle lahko pripelje do povsem drugačnega zaključka. Če nekdo vlomi v hišo, kjer na mizi ležeči denar povsem ignorira, s pajserji na silo vdre v vsako omaro in zakljenjen predal, a očitno zgolj zaradi razdejanja, za seboj pa domačim forenzikom ne pusti nobenih vidnejših sledi in tako, po vseh strokovnih ugotovitvah, obišče strankarske prostore zelo profesionalno, zakaj v končni fazi vendarle opravi svoje poslanstvo???

Morda zato, da v prostore s seboj prinese nekatere dodatke. In nato prek njih, v prihodnosti beleži in posluša, kako se za zidovi socialdemokratske vile na Levstikovi 15, ljudje zelo preprosto pogovarjajo o politiki, kadrovanju in nadaljnih strankarskih korakih!

Slovenski Wategate? Ne ga srat! Saj jim niso vdrli čez vrata, ampak skozi okno

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 19 x komentirano
  1. smile pravi:

    Denis, ti pa znaš človeka nasmejat :D

  2. Drago pravi:

    Kdo in zakaj sledi meni na pot v zeleni gaj 15. Morda prav ta SD, kateri so vdrli na levstikovi 15.
    Če se bo tako nadaljevalo in me bodo sledili za vsakim korakom, ki ga naredim iz hiše, se lahko celo zgodi, kot se je zgodilo Troha Ladislavu. Izginil bom lahko pa me celo pospravijo in me morda ne bo več in vse to se dogaja v 21 stoletju in prav to počnejo nevem točno kdo je v ozadju a sem prepričan, da ima srbska mafija ali udba prste vmes. To je morda Pahorjeva demokracija. Rad vas imam vse in upam da preživim še kak lep dan. Vse se je začelo dogajati, odkar pišem v forume in komentiram. Očitno jih je strah resnice in od kar sem sem se včlanil v stranko SSN je pritisk nezdržen. Težave se iz dneva v dan stopnjujejo in me nadzirajo in ustrahujejo.

  3. Nogavička pravi:

    Poleg diplomacije in Diplomacije bomo očitno v prihodnje deležni še več prefinjenega jezika prepričevanja tihe diplomacije in totalitarne roke BB, Big Brotherja ;), disfunkcionalne konkurence ter svetlega zgleda na nivoju svetilnikov in gradov v oblakih.

    Kultura smrti? Ne. Kultura u podnu.

  4. Lepota pravi:

    Obala :
    Koprsko sodišče je za 11. uro napovedalo novinarsko konferenco, kjer bodo predstavili afero, ki je pretresla obalno pravosodje. Pred dvema dnevoma je RTV Slovenija poročala o vdoru v računalniški sistem koprskega okrožnega sodišča. Neznanci naj bi popravili določene podatke v elektronskem vpisniku v zadevi, kjer je pravni zastopnik Franci Matoz, po navedbah RTV naj bi mu taki popravki omogočili ugoden razplet v kazenski zadevi.

    Matoz je včeraj pozval novinarje in jim predstavil svoja stališča. “O kakršnemkoli vdoru ne vem ničesar, niti nobeden v moji družbi ne bi tega počel, prispevek meji na blaznost, ker kazenski spisi so v pisni in ne elektronski obliki, zagovornik ima pravico vpogleda v vsak spis,” je dejal.

    Danes bo zoper RTV Slovenija vložil odškodninsko zaradi vsebine prispevka, ki ga povezuje z vdorom. Taka povezava naj bi škodila njegovemu imenu, višino tožbenega zahtevka še ni razkril.

    Matoz je v nadaljevanju zavrnil, da bi njegov sodružbenik Bogomir Horvat, nekdanji predsednik koprskega okrožnega sodišča, kakorkoli vplival na delo sodišča.

    Stališča Matoza si lahko ogledate v zgornjem video prispevku. Danes ob 11. uri bo koprsko sodišče predstavilo zadevo s konkretnejšimi podrobnostmi.

    Zalar: z domnevnim vdorom v spise koprskega sodišča se ukvarja tožilstvo

    Gre za resno zadevo, je domnevni vdor v računalniški sistem koprskega okrožnega sodišča in domnevno poseganje v sodni spis komentiral minister za pravosodje Aleš Zalar. Kot je pojasnil, so po njegovem naročilu opravili pregled poslovanja Okrožnega sodišča v Kopru in odkrili sum kaznivega dejanja. Z zadevo se sedaj ukvarja pristojno tožilstvo.
    Minister za pravosodje je ob robu včerajšnjega srečanja s finsko ministrico Tuijo Brax in generalno državno tožilko Barbaro Brezigar na novinarsko vprašanje, ali je o zadevi obveščen in ali bo ministrstvo ukrepalo, pojasnil, da je bil s strani Komisije za preprečevanje korupcije uradno obveščen “o prijavi neke osebe, ki je bila posredovana komisiji. Ta je meni zadevo odstopila, brez da bi terjala kakršno koli posredovanje.”

    “Prijavo sem pregledal in ocenil, da terja vsaj preverjanje tistega, kar se je zatrjevalo. Zato sem zaprosil predsednico Višjega sodišča v Kopru, da opravi ustrezne postopke in mi poroča o ugotovitvah,” je pojasnil Zalar.

    Po njegovih besedah je šlo za “neke vrste pregled poslovanja nižjega sodišča, konkretno Okrožnega sodišča v Kopru”, predsednica pa ga je pred kratkim obvestila o ugotovitvah. “Iz njenega poročila izhaja, da v enem delu obstaja sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje,” je pojasnil Zalar. Zaradi tega je po besedah ministra zadevo odstopila v reševanje pristojnemu okrožnemu državnemu tožilstvu.

    V drugem delu pa se je predsednica koprskega višjega sodišča s predsednikom vrhovnega sodišča dogovorila, da se opravi pregled poslovanja službe za informatiko koprskega okrožnega sodišča, v okviru katerega se bo skušalo preveriti nekatera zatrjevanja, je še pojasnil Zalar. “Takoj, ko bodo ugotovitve tega pregleda znane, mi bo poročala.”

    Minister je danes ocenil, da gre v tem primeru za “resno zadevo, ki terja tudi resno obravnavo”. “Pristojnost ministrstva bo tu zlasti, da presodimo, ali je naš sistem informacijske podpore poslovanju sodišč dovolj zaščiten pred nedovoljenimi vdori, in če ni, kaj je potrebno storiti, da bo,” je pojasnil ob tem.

    Glede vodenja postopkov zoper konkretne osebe, ki naj bi bile vpletene v to zadevo, pa je po Zalarjevih besedah zdaj na potezi državno tožilstvo. “V tej smeri ministrstvo nima nobenih pristojnosti. Če pa bi se izkazalo, da je bil v ta zaplet vključen kdo od uslužbencev ali funkcionarjev sodišča, ki so še vedno zaposleni, ima seveda tudi ministrstvo določene pristojnosti. A zaenkrat ni podatkov, ki bi omogočali ukrepanje ministrstva v tej smeri,” je še pojasnil minister za pravosodje.

    (STA)

    Povezani članki:
    17.03.2009, Računalniški vdor v enega od sodnih spisov na koprskem sodišču

  5. medek pravi:

    Mogoče so pa našli dokaze o “donacijah” in imajo svoj “USB za izsiljevanje”.

    Če ne boste delali kar amerikajnarji želijo, vas čaka konec politične poti.

    A je res? V Butalah je vse res.

  6. POMLAD JE TU JUHEJ pravi:

    Ja hotl pa bi Watergate, ja! Kaj, ko ne drži vode.! Tole bo bolj BoratGate na glavo :)

    Ne bluzit fantje….

  7. medek pravi:

    Ampak meni se še vedno najboj “dopade” “brezdomni boksar”, ki se je spravil na Zaresovca in pa Drnijevi narkiči.

    Mislim, da jim v tem triku Patria ni jasna :) Brezigarca je zvedla, da neki majo.

    Eni Balkanci so bili ziher, Prince Teme(EP) najema “domače delavce”.

    Al pa je bil kakšen hrvat, mu je Bavčar premalo arhivov prodal.

    Finci vilinci in v Piranu in v Patrii. Ni vrag, da ZDA nekaj hudo moti.

  8. rukar pravi:

    Kdo naj bi vlomil na sedež “S D”-eja ! Ja , duhovi se vračajo v ukradeno (nacionalizirano) hišo v kateri domujejo “jung komunisten”, pa zato KUČAN-novi, PAHOR-jevi , POTRČ-čevi nimajo nobenega moralnega mačka , kaj šele STANOVNIK-ove borčetine , ki so vse to za- plenile . PO GMAJNAH PA ŠE VEDNO ODMEVA, ISTI, ISTI, ISTI…

  9. kozaklamf pravi:

    Tajnih stvari ni!
    je pa TAJNI-k. :D

  10. luka pravi:

    cirkus

  11. medek pravi:

    Poleg ropa Ropa (avto in računalnik), LDS (računalnik), Gibanje (računalnik), SD (dokumenti), je tu še … -POP je pozabil-rop varnostnika predsednika (dokumenti), in rop nevladnikov (računalniki, dokumenti), kateri rop (v bližini) ima v mislih sivi volk (detektiv) pa ne vem, vemo pa, da Matoz toži RTV.

  12. medek pravi:

    Politični kriminal v porastu skupaj z sistemsko krizo kapitalizma.

    Vsi so sumljivi, še najbolj pa vladar Teme. Te igrice Depresije, ki prihaja ne bodo rešile.

    Torej kakšen Sveti gral se išče pri slovenskih levičarjih?

  13. MM pravi:

    Že drugi Watergate ta mesec… Aleš Gulič je kot Watergate ocenil “objavo tajnega magnetograma”.

  14. Igor Đukanović pravi:

    Mene najbolj skrbi, da bi se na politično nasilje utegnili navaditi. Ne vdori v prostore strank in v računalnike niso virtualno pač pa pravo nasilje. Dr. Rus je imel dejansko zlomljeno roko. To ni smešno. Ne verjamem, da se da izboljšati zakonodaja ali delo kriminalistov v teh primerih. Enostavno je javnost tista, ki mora močneje zaščititi osebe, ki delujejo v javnem interesu.

  15. praprot za drek brisat pravi:

    hahahaha

    RUSA pa ne bomo nikoli pozabili

    ahahahahaha

    kir levak

  16. joze pravi:

    A na Dimsijeve ameriške prijatelje pa se nihče ne spomne, kaj pa na hrvaške obveščevalne službe, zagotovo bi se kaj pametno našlo tudi za njih … kaj pa, če za vsem tem stoji Türk in njegovi svetovni sovražniki in lobiji iz časa OZN?

    pa še nekaj je jasno - tatovi niso nič odnesli, ker danes tudi v Sloveniji že lahko kopiramo na diske!

  17. Tomm pravi:

    Hvala bogu, da niso vlomili v pisarne SDSa…

    si predstavljate kolk ene šare in enga janšo-grimsovega
    nabijanja bi moral (s5) prenašat?!

  18. kvikl cvikl pravi:

    ..Dnevnik poroča,da so pod mizo vlomilci pustili prisluškovalno napravo…..
    magnetofon EI Niš,model 76

  19. Igor Đukanović pravi:

    Kvikl, se strinjam, da je to svinjarija. Tudi, če je naprava posnela le prvi pogovor šokiranih SD-jevcev ob prihodu v pisarne, so lahko ugotovili, kdo je kdo. Kdo je apartčik in kdo je res bil šokiran npr. Zločin se ne bi smel splačati.

Komentiraj