Friday 20. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Novo o aferi Patria

18. marec 2009 ob 19:59 | Denis Sarkić |

Finska ministrica za pravosodje Tuija Brax je ob koncu obiska v Sloveniji dejala, da se Slovenija in Finska srečujeta s podobnimi problemi v pravosodju. Z ministrom Alešem Zalarjem sta izmenjala izkušnje s področja reforme pravosodja in obravnavala aktualne EU teme. Z generalno državno tožilko Barbaro Brezigar pa so govorili tudi o zadevi Patria. V ponedeljek so na delovnem srečanju izmenjali izkušnje s področja reforme pravosodja, zlasti glede upravljanja in vodenja sodišč, zagotavljanja učinkovitosti sodišč, proračunskega financiranja ter vzpodbujanja sodnikov in predsednikov sodišč k čim večji učinkovitosti.

Rokovanje in mahanje finske pravosodne ministrice Braxove z Barbaro Brezigar:

Po Zalarjevih besedah ima Finska na tem področju zelo dobre izkušnje in zato so se želeli o teh izkušnjah nekoliko podrobneje informirati. “Na pravosodnem ministrstvu pripravljamo spremembe zakona o sodiščih in zakona o sodniški službi, ki bodo šle v podobni smeri, zato da zagotovimo optimalno funkcioniranje našega sodstva,” je poudaril minister. Med dvodnevnim obiskom finske pravosodne ministrice v Sloveniji so po Zalarjevih besedah obravnavali tudi zadeve s področja prava EU. “Z ministrico se vsak mesec srečujeva na ministrskem svetu in tam obravnavamo številna vprašanja, ki so pomembna za naše državljane. V zvezi s tem je primerno in nujno, da se vnaprej posvetujemo o politikah in konkretnih instrumentih, ki jih ministri sprejemamo,” je ocenil minister.

Trojec uvodno po srečanju:

Po Zalarjevih besedah so obravnavali nekatera zahtevnejša vprašanja, med drugim tudi t.i. Stockholmski program. Gre za program, ki ga pripravlja Švedska v luči prihajajočega predsedovanja in zajema vrsto vprašanj na področju pravosodnega sodelovanja na civilno-pravnem in kazensko-pravnem področju, je pojasnil. Ministra sta obiskala še vrhovno državno tožilstvo. Po Zalarjevih besedah so se dotaknili zlasti področja pravosodnega sodelovanja v kazenskih zadevah, zanimale pa so jih praktične izkušnje tožilcev. “Posebej smo se dotaknili tudi vprašanja, kako zaščititi interese ranljivih udeležencev kazenskih postopkov, zlasti otrok, in se strinjali, da je prava smer iskanja boljših modelov v smeri t.i. specializiranih družinskih sodišč ali družinskih oddelkov,” je navedel minister.

O zadevi Patria z vprašanji ostalih novinarjev:

Pogovarjali so se tudi o zadevi, kjer sta Finska in Slovenija oblikovali skupno preiskovalno skupino v zvezi s t.i. zadevo Patria. Kot je dejal minister, so ostali v mejah pristojnosti, ki jih imajo kot politiki, zlasti ministra. “Pogovarjali smo se zlasti o tem, kako je možno izboljšati sodelovanje med organi obeh držav na tem področju,” je povedal Zalar.

Zadeva Patria za Vest:

Generalna državna tožilka Barbara Brezigar je na novinarski konferenci po sestanku z ministroma povedala, da je ministrici na kratko s svojimi kolegi predstavila slovensko zakonodajo na področju sodelovanja v kazenskih zadevah med različnimi državami. “Povedala sem ji, kako je v Sloveniji urejeno področje skupnih preiskovalnih skupin,” je pojasnila generalna državna tožilka in dodala, da se na tem področju ureditvi obeh držav nekoliko razlikujeta. Finski ministrici so na generalnem državnem tožilstvu predstavili pogled na sodelovanje z Eurojustom in nekatere določbe zakona o kazenskem postopku, ki se običajno uporabljajo v sodelovanju v predkazenskem postopku, za kar gre pri konkretni preiskovalni skupini v zadevi Patria. “Vsi trije smo se dogovorili, da kolikor je v naši moči, v naši pristojnosti, pomagamo kolegom na operativni ravni, ki obravnavajo to konkretno zadevo in tudi sicer, da pospešimo sodelovanje, če bo kdaj kje zastalo,” je poudarila Brezigarjeva. Prav zato obisk ministrice na vrhovnem državnem tožilstvu ocenjuje kot koristen.

Po besedah Braxove ob vsakem obisku v Sloveniji ugotavlja, koliko podobnosti je med državama. Ko so začeli pogovore o EU temah in domačih pravosodnih temah pa se je po njenih besedah izkazalo, da razmišljajo o enakih problemih, npr. ali naj uvedejo družinsko sodišče ali naj na drug način poskrbijo za zaščito otrok v pravosodnem sistemu. “Potem ko smo izmenjali stališča in analize, je bila izjemna ugotovitev, kako so nas težila podobna vprašanja, pa tega nismo vedeli,” je dejala Braxova. Glede na to, da bo Slovenija v kratkem prevzela predsedovanje Svetu Evrope, bosta Slovenija in tudi minister imela v bližnji prihodnosti pomembno vlogo pri urejanju tega vprašanja. Izpostavila je tudi idejo, kako vzpodbuditi učinkovitost sodišč, ne da bi pri tem posegali v neodvisnost sodišč. To vprašanje je po besedah Braxove skupno vsem pravosodnim ministrom članic EU. “Javnosti dolgujemo, da sodni sistem deluje, vendar ga bolj cenimo, če je učinkovit in dovolj odprt, hkrati pa se ne smemo vmešavati v neodvisnost sodišč,” je dejala finska ministrica in to ocenila kot precej težko nalogo.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 10 x komentirano
  1. 7ugvffjjoprdvhjjknbfczzkk pravi:

    vidite praprot za drek brisat in brankovića kako sta prijatelja

  2. praprot za drek brisat pravi:

    kakšno govno so tile novinarji ki se oglašajo

  3. marjetica pravi:

    Kako je Brezigarjeva nesrečna,ker se mora pojavljati v tej zgodbi,če bi ob njej sedel j.j. bi kar žarela od zavzetosti.Zanimivo!

  4. Mimi pravi:

    ‘Novo o aferi Patria’ je tole: http://dnevnik.si/novice/slovenija/1042252974 :||!
    SEVEDA bo zadeva zastarala!! :o|

    Ja Marjetica, tud sama sem opazila te grimase oz. da je na prvi pogled vidno, kako je mučno Brezigarjevi.

  5. medek pravi:

    @Mimi

    “Dobre” Fate majo, da popucajo za njimi.

  6. denis penis pravi:

    PRAPROtnik je boln.

  7. Mimi pravi:

    Jp Medek. Včas pa je nedelovanje najboljše (oz. najbolj zaželeno oz. ‘pravo’) delovanje. ;o)

    Praprotnik je eden redkih raziskovalnih novinarjev (kot sama vidim njegovo dejstvovanje), ki pa, zarad interesov preiskave, ne more vsega povedat/napisat (četudi bi to vedel oz. mel dokaze), saj nenazadnje lahko podajanje informacij (ko še ni razčiščeno) zjebe primer.
    Razvpiti mučitelji mačk so bili oproščeni zarad “nepravilnosti preiskave”.
    Pa smo spet pri morali in moralni odgovornosti (če se že konkretne/fizične) zaradi tega ali onega ;) ne more dokazati.

  8. 49528 pravi:

    Zahvala avtorju prispevka, da je to objavil, da si lahko ustvarimo svoje mnenje in vidimo komu je nelagodno.

    Hvala

    P.S. Z vulgarnim pisanjem kažemo plehkost naše osebnosti.

  9. MEFISTO pravi:

    @ MARJETICA

    Torej le priznaš, da je JJ pravi džek, popolnoma nekaj drugega kot tvoj poženščeni Pahor, ki pa je kljub temu edina svetla točka te vlade.

  10. angie pravi:

    Bravo, Denis!

    Še dobro, da imajo fotoreporterji tebe, sicer bi se Brezigarca držala kot kisla limona na dvametrski razdalji od gospe s Finske…

Komentiraj