Friday 20. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Grožnje premierom

18. marec 2009 ob 22:21 | Denis Sarkić |

Generalna državna tožilka Barbara Brezigar o informaciji, da naj bi Janezu Janši, še kot predsedniku vlade, prek spleta s smrtjo grozil policist/uslužbenec ene izmed policijskih postaj Policijske uprave Maribor.

Odgovor predsednika vlade Boruta Pahorja o domnevni grožnji bivšemu premieru Janši in morebitnih grožnjah njemu osebno, ki pa ga je aktualni predsednik vlade odpeljal v povsem drugo smer.

Pisec grožnje z likvidacijo, ki jih je kot predsednik vlade prejel Janez Janša, je policist oziroma javni uslužbenec ene izmed policijskih postaj Policijske uprave Maribor. Policista so kazensko ovadili, policija pa mu je izdala tudi sklep o odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Kot je pojasnil tiskovni predstavnik Generalne policijske uprave (GPU) Leon Keder, je bil junija 2006 na spletni strani enega izmed dnevnih časopisov objavljen komentar anonimnega uporabnika, ki je predstavljal objektivno grožnjo za življenje takratnega predsednika vlade. Z navedeno vsebino komentarja je bil takrat seznanjen predsednik vlade kot oškodovanec, ki je nato podal predlog oziroma soglasje za kazenski pregon. Na podlagi zakona o kazenskem postopku so bila zbrana obvestila in dokazi zoper pisca komentarja, pri tem pa je bilo ugotovljeno, da je bil pisec policist oziroma javni uslužbenec ene izmed policijskih postaj Policijske uprave Maribor, je pojasnil Keder. Zoper policista je bila na okrožno državno tožilstvo na Ptuju podana kazenska ovadba za kaznivo dejanje ogrožanja varnosti. Poleg tega pa je policija sprožila tudi disciplinski postopek in policistu pozneje tudi izdala sklep o odpovedi pogodbe o zaposlitvi.

Kot je v torek na spletni strani tudi zapisal Janša, so ga v času opravljanja funkcije predsednika vlade “iz urada za varnost in zaščito obvestili, da se je na registriranem spletnem forumu Večera pojavila grožnja z likvidacijo”. “Nekdo je zapisal, da ima dovolj mojega domobranstva in da bom končal kot Ivan Kramberger,” je navedel. “Nad obvestilom nisem bil presenečen. To je nastopilo šele potem, ko so me obvestili, da je avtor grožnje z likvidacijo pomočnik komandirja policijske postaje, ki je grožnjo poslal kar s svojega službenega računalnika,” je pojasnil nekdanji predsednik vlade. Kot je dodal, so osebo, ki je grozila, “dali v postopek in zadeve nisem več spremljal, tudi v javnosti se ni pojavila, dokler čez nekaj tednov poslanka Pahorjevih Socialnih demokratov o tem primeru ni zastavila poslanskega vprašanja vladi, češ zakaj šikanira enega od pripadnikov slovenske policije zaradi političnih razlogov”.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 24 x komentirano
  1. Carlos Contreras pravi:

    Potemtakem tudi Ivan Janez prebira spletne forume? Je pa vseeno nekam dolgo trajalo, da so tega tiča našli.

  2. Igor Đukanović pravi:

    Grozno. Obupno. Katastrofa.

    Pahor sploh ne obsoja nasilja. Nasilneže sprejema kot starše. In se jim opravičuje, razlaga, da je priden in jim vse odpušča. Še več sploh se z “nedoumljivimi Gospodovimi potmi” ne obremenjuje. Glavno, da on ima vero, da je to omembe nevredno trpljenje pot k odrešitvi.

    Grozno.

  3. medek pravi:

    Mi navadni ljudje pa smo pod stalno kontrolo Mutnovodcev, ki delajo za Glavarje. Oni pa samo pridejo, zastrupijo in odidejo.

    Glede na mednarodno zasedbo me zanima kaj dela Sova.

    V rednici državljani rabimo Varnost, pred Osamosvojitelji, ker ti so edini pravi teroristi v državi.

    Čevelj v glavo, 3 leta?

  4. medek pravi:

    http://vranika.blog.siol.net/2008/05/30/jansa-jansa/

  5. medek pravi:

    http://vranika.blog.siol.net/2008/05/31/osmrtnica-cebelica-maja/

  6. medek pravi:

    http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2008/jun/28/wildlife.conservation

  7. medek pravi:

    Mogoče pa je tolele potegnilo cel “janšev scenarij” za sabo. Pa smo dobili dimne zavese.

    http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/1042252974

    Po naših podatkih je namreč tudi v Sloveniji preiskava že prišla do faze, ko so osumljenci že znani. Te osebe so poznane, saj so ali pa so bile na pomembnih položajih ali imajo pomemben vpliv. To je po naših podatkih potrdila tudi socialna mreža, ki so jo s pomočjo izpiskov telefonskih pogovorov osumljenih sestavili preiskovalci. Na seznamu oseb, s katerimi so (bili) v stiku osumljenci, so vplivni državni funkcionarji. Tudi poslanci, vrhovni sodniki in dve osebi z vrhovnega državnega tožilstva. Ena od njih je po naših neuradnih podatkih generalna državna tožilka Barbara Brezigar. Stiki med Brezigarjevo in osumljencem v primeru Patria po naših podatkih niso bili zelo intenzivni. Tudi vsebina stikov nam ni znana. Zagotovo pa je nenavadno, da je generalna državna tožilka v stiku z osumljencem. Nekdanjega tožilca Boštjana Penka so lani aretirali, ker je imel sestanek z osumljenim Ivanom Zidarjem.

  8. medek pravi:

    Torej ostane zgolj politični motiv? V zadnjih letih smo bili priča več vlomov, katerih tarče so bile osebnosti iz političnega življenja. Če je policiji, denimo, uspelo najti vlomilca, ki sta odnesla prenosni računalnik Gibanja za pravičnost in razvoj dr. Janeza Drnovška, je vlom k poslancu Rudiju Mogetu, ki je preiskoval ozadja orožarskih poslov, ostal nepojasnjen. Seznam nepojasnjenih vlomov je bistveno daljši.
    http://www.dnevnik.si/debate/komentarji/1042252952

    Verjetno niso kar tako vlomili v varnostnikov avto predsednika.

    Jaz stavim na XE, bivši Blackwater, z balkansko sestavo.

    Marinci ;)

  9. medek pravi:

    In Sovi zamerim marsikaj, predvsem pa Šturmovo sprehajanje po Sovi.

    Kje je Šinkavec, mogoče on kaj ve o vlomih?

  10. denis penis pravi:

    medek…ti’s bulan

  11. luna pravi:

    medex ima čisto prav

    Zaščititi nas morajo pred Osamosvojitelji.

  12. luna pravi:

    pardon, medek (ne medex)

  13. medek pravi:

    http://www.delo.si/clanek/77754

    »Rotis in Patria se že nekaj časa pogovarjata o izstopu Rotisa iz oklepniške pogodbe. Ali se bomo o tem tudi sporazumeli, danes še ne moremo potrditi,« nam je včeraj sporočila Marija Badovinac Črnkovič, pomočnica direktorja Rotisa. Dodala je, da bo potem, ko (če) bo sporazum dosežen, k temu moral dati soglasje tudi naročnik, torej obrambno ministrstvo. Vzrokov za izstop ni želela komentirati. »Naša pogodba o nakupu osemkolesnikov je podpisana z Rotisom in z nikomer drugim, zato bomo tu potrebovali precejšnjo dodatno pravno podporo,« je morebitni izstop Rotisa komentirala obrambna ministrica Ljubica Jelušič, ki v tem vidi »zanesljivo dobro sporočilo za javnost, ker umik posrednikov pričakuje. Za nas pa to ni najboljše sporočilo, saj spreminja zgodbo pogodbe in sam razpis.« K prekinitvi pogodbe poziva tudi minister za gospodarstvo, Matej Lahovnik (Zares).

  14. denis-penis pravi:

    itak…kdaj so pa komunisti kupovali S in Z vojaško opremo. nikoli

  15. medek pravi:

    “Svetovna Banka” in izkoriščanje tretjega sveta za kritje MINUSA ZDA.

    http://www.youtube.com/watch?v=mLGROASRttw&feature=channel_page

  16. medek pravi:

    http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=12799

    Trgovina z orožjem, kako pa izgleda naša?

  17. medek pravi:

    http://www.inteldaily.com/news/126/ARTICLE/10056/2009-03-16.html

  18. medek pravi:

    http://www.inteldaily.com/news/126/ARTICLE/10048/2009-03-13.html

  19. medek pravi:

    Vojaki, ki so prišli iz afganistana naj se pred banke postavijo (ponoči), da ne bo do imeli “marinci” spet kakšen žur, tak Depresijski.

  20. medek pravi:

    A je Janša prebral ? Ko že tako redno prebira komentarje.

  21. MEFISTO pravi:

    Medek spet doživlja orgazem.

  22. Tona pravi:

    Pa ka bi jih streljal-škoda patrona.Na gobec bi jih pa veliko moral dobit.

  23. Vprašanje pravi:

    Žal mi je, da nam pozornost od resničnih- zelo velikih problemov v Sloveniji, usmerjajo na to, kako je negdo
    imel neprimeren govor ali “grožnjo”, ki pa je verjetno bila le izraz strahu pred “velikimi “!

    Ta oseba je itak že veliko pretrpela, saj je, poleg izgube službe, sedaj še tretirana kot največji “terorist”.

    Žalostno, res žalostno!

  24. janez pravi:

    Kako se mu sploh da?

Komentiraj