Friday 20. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Pahor odslovil Rupla

16. marec 2009 ob 12:42 | Denis Sarkić |

Danes je med novinarje kot strela z jasnega priletela vest, da sta se predsednik vlade Borut Pahor in njegov posebni odposlanec za zunanjo politiko Dimitrij Rupel sprla. Jabolko spora je javno pismo letečega veleposlanika, v katerem je Rupel pozval stranko SNS in Zmaga Jelinčiča, da naj umaknejo ovadbo zoper njega ter se mu opravičijo. Prav tako je Rupel pozval tudi policijo in pristojne, da naj ustavijo ponovno preiskavo zoper njegovo ženo Marjetico Rupel, ki naj bi med še za časa njegovega ministrovanja neupravičeno uporabljala službeno vozilo s šoferjem v zasebne namene. Pismo je Rupel, sicer še vedno član SDS, objavil tudi na spletni strani stranke, kar naj bi sodu izbilo dno.

Ljubezen med Pahorjem in Ruplom je trajala točno 141 dni in 140 noči:

Po neuradnih podatkih naj bi se zato Pahor in Rupel sporazumno razšla, Dimitrij pa bo tako odšel z mesta posebnega odposlanca za zunanje zadeve v kabinetu predsednika vlade in se vrnil na MZZ, kjer ga še vedno čaka služba ranga veleposlanik. Prav tako Rupel še ni sporočil, kje bo nadaljeval svojo kariero. Stranka SDS, katere član je postal po izstopu iz LDS, ga zaenkrat ni uvrstila na svojo listo kandidatov za letošnje volitve v evropski parlament.

Zakonca Dimitrij in Marjetica Rupel
Zakonca Dimitrij in Marjetica Rupel naj bi kariero nadaljevala na MZZ Foto: DENIS SARKIĆ/VEST

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 31 x komentirano
  1. marjetica pravi:

    Bravo,sicer prepozno a bolje kot nikoli!Pa še nekaj je ..kaj bo delal na mzz ga-ju-bodo počasi izvozili,
    kakšen Rim bi mu bil morda všeč?

  2. ADIJA ZA PREDSEDNIKA pravi:

    Lažje se diha BRONHI. Na vrsti je Turčin, da se spoka.!

  3. speedfucker pravi:

    hvala kurcu, da je odletel!

  4. Štrigon pravi:

    Rupel je končal svojo kariero na zelo klavrn način.
    Jaz bi se vseeno vprašal kakšna država smo, kjer takšni skrajneži dosežejo tako visoke položaje.

  5. buff pravi:

    Končno so politiki spregledali da je neuporaben,sam strošek.

  6. Rajko pravi:

    Tale naša vlada postaja zelo zabavna.

    Rupel je že večkrat uprizoril lasten samomor, a še vedno je živ. Mogoče ima 9 življenj. No, trenutno sta mu ustala verjetno še kakšna 2.

  7. Carlos Contreras pravi:

    Gospa Meta na sliki izgleda kot kitajska cesarica Cixi. Dimitrij pa … pomečkan.

  8. Q_ pravi:

    @Štrigon,

    Rupel ni skrajnež, je pa snob, karierist in popoln oportunist.Če bi bilo pomodriti kri, bi si vbrizgal tudi črnilo. Za njegovo sopotnico velja zelo enako. Ko se Dimitrij utrudi, stoji za njim neomajna ženska.

  9. obama pravi:

    Q_ pravi:

    16. marec, 2009 ob 14:28
    @Štrigon,

    Rupel ni skrajnež, je pa snob, karierist in popoln oportunist.Če bi bilo pomodriti kri, bi si vbrizgal tudi črnilo. Za njegovo sopotnico velja zelo enako. Ko se Dimitrij utrudi, stoji za njim neomajna ženska.

    ..hja,en drug par je zainteresiran prevzet izpraznjeno mesto…tudi tam je ena gospa jako ambiciozna

  10. Bojč pravi:

    No, saj ni kaj za filozofirati in takšne medijske bombice se morajo brati vedno med vrsticami. Jeseni Rupel tako ali tako odhaja v Rim, SNS-ove obtožbe in ponovna policijska preiskava glede vozakanja njegove žene s službenim vozilom, pa so vsaj voda na njegov mlin, če ne že inscenirana varianta s premierjem Borčijem. Čez pomlad in poletje bo pač vedril na MZZ-ju, potem pa bo do penzije v večnem mestu. Komu lepše?

  11. Partizan! pravi:

    ja in kaj je zdaj drugače ,ko pa ga je Pahor samo prestavil na drugo delovno mesto!!! Pahor je svoje pokazal !!!!

  12. 007 pravi:

    Šele sedaj bo začel srat mrzle

  13. kinky tone pravi:

    Če je odločitev sprejel Pahor in ne Rupel, je to precej dobro.

  14. obama pravi:

    Afera Patria: Finski novinarji oddaje MOT naj bi preklicali obtožbe glede Janše

    Maribor - Novinar Mikka Niskasaari je v finskem časniku zapisal, da “so finski novinarji, odgovorni za oddajo MOT, v kateri obtožujejo podjetje Patria podkupovanja takratnega slovenskega premiera Janeza Janše, preklicali vse obtožbe, ki so jih izrekli proti Janši”, danes piše Večer in dodaja, da je direktorica programa televizije YLE navedbe zanikala

    ajde F571 krožek,to je tema,ki nas zanima.. Pustite Rupla….

  15. angie pravi:

    Ojej, gospa ministrova Marjetica pa kar v šlafroku opravlja službo prve dvorne dame? A na njenem seznamu uslug ni bilo stilskega svetovanja, samo frizer in šofer?

  16. Zos pravi:

    Očitki stranke SNS, ki je Dimitrija Rupla zaradi domnevnega jemanja podkupnine kazensko ovadila, so v celoti neutemeljeni in so plod namernega škodovanja Ruplovemu ugledu, ocenjujejo Ruplovi pravni zastopniki Odvetniška družba Grobelnik in partnerji. Kot so zapisali, bodo zoper ovaditelje podali kazensko ovadbo in vložili odškodninsko tožbo.

    Navedbe podane kazenske ovadbe, v kateri poslanska skupina SNS nekdanjemu ministru za zunanje zadeve Ruplu očita sum storitve kaznivega dejanja vohunstva in jemanja podkupnine, so časovno, krajevno in vsebinsko v celoti “nekonkretizirane oz. pavšalne ter brez dejanske podlage”, menijo v omenjeni odvetniški družbi.

    Po njihovih besedah zato že iz kazenske ovadbe same izhaja, da je njen namen izključno nabiranje političnih točk ovaditeljev z javno diskvalifikacijo Rupla tako, da se ga “brez konkretne argumentacije z izkoriščanjem medijev prikazuje kot javno osebnost oz. politika, ki naj bi bil vpleten v podkupovanje in vohunstvo”.

    Kot so sporočili, bodo zaradi namernega škodovanja časti, ugledu in dobremu imenu Rupla zoper ovaditelje pri pristojnem tožilstvu podali kazensko ovadbo in vložili odškodninsko tožbo.

    Stranka SNS je v četrtek sporočila, da je na okrožno državno tožilstvo v Ljubljani vložila kazensko ovadbo proti Dimitriju Ruplu, Alešu Balutu in Tonetu Kajzerju, ker naj bi kot uslužbenci zunanjega ministrstva dopustili izvoz zemljevida, ki dokazuje, da je bilo ozemlje na levem bregu Mure hrvaško. SNS meni, da so omenjeni prejeli tudi podkupnino. Do izvoza zemljevida naj bi prišlo po tem, ko je Hrvaška preko zagrebške družbe Geofoto, ki je lani poleti postala večinski lastnik Geodetskega zavoda Slovenije, prišla do zemljevida, ki ga je leta 1983 izdal ta zavod.

  17. chattefuscio pravi:

    “Rupel je končal svojo kariero na zelo klavrn način.”

    o, ne. Rupel svoje kariere nikakor ni končal, še kar nekaj časa bo mešal meglo kjer koli se bo dalo. stavim, da mu je s prenehanjem funkcije posebnega odposlanca zagotovljena nova služba- kjer bo, kot ga poznamo, naravnost užival.
    glede na to, da gre bojda nazaj na MZZ, si upam trdit, da bo zagotovo dobil kakšno veleposlaniško mesto. vpitanje pa je, če ga bo Veliki Uživač na koncu tudi potrdil. no, morda ga pa kar sam zaposli za svojega posebnega odposlanca. recimo; “za spremljanje novitet na področju kulinarike ter vinotekarstva in letalskih prevozov v zahodni Evropi.”

  18. 007 pravi:

    @Zos

    pa magari je v igri ex.minister Trupel mu dam tokrat prav. Nekdo naj že enkrat zapre temu gobezdaču kosmatemu goljo.

  19. obama pravi:

    Katarina in Stalin sta se z “alelujo” očitno oglasila uro prezgodaj..

    PS:
    Ko je padel avion z Đemalom Bijedičem je Josip Gross RITO, ko so mu to prišli povedat izjavil : Zar je več toliko sati ????

  20. neemocije pravi:

    Naj pride komunistična duša na dan. Naj Pahor postane novi veliki vodja rdečih slepih ovčic.

  21. NoMercy pravi:

    s čim nas bo DR presenetil?
    koliko časa bo trajalo do presenečenja?
    ————————-
    zna kdo narediti ustrezna izhodišča za stavnico na temo DR - teden dni (mesec, … ) kasneje ?!? :D

  22. ADIJA ZA PREDSEDNIKA pravi:

    2 DNI ?

  23. blerta pravi:

    Ne prehitro svečk na torti pihat.

    Potem ko se je to počelo že enih petkrat, pa je zmeraj nekako preživel, bi bilo šestič zganjati evforijo o “dokončnosti” njegovega labodjega speva pa že kar naivno. Rupel bo že preživel, brez skrbi, in to dobro preživel. Najbrž preveč ve, da bi ga bilo modro imeti na neprijateljski (ali ne-nevtralizirani) strani. Dodaj temu še njegov brezmejni oportunizem (v stilu “karkoli bo pač treba, da ostanem na toplem in udobnem”) in dobiš zelo nesimpatično varianto nasprotnika. Zakaj sicer toliko truda, da se ga reinštalira na zunanje ministrstvo, kjer ga tako nihče več noče in po Žbogarjevih izjavah tudi več kot očitno ne vedo, kam sploh z njim? Zdaj je pa namreč že toliko več kot dobrih razlogov, da bi se ga lahko enostavno in mirne vesti odpustilo, brez da se mu zatem išče neke “rezervne variante”. A najbrž to iz tega ali onega razloga ne bi bilo modro. Sam bog pa ve, kaj Dimitrij takega ve.

  24. Nogavička pravi:

    Mogoče je pa čas primeren za novo številko na števcu SDS ;)

  25. Carlos Contreras pravi:

    Ali pa kar dve?

  26. sanja pravi:

    ah Pahor Pahor, ali je res mislil, da Rupel ne bo pisal pisem, ali kaj??? Tale epizoda je bila popolnoma odveč in kaže samo na to, da se Pahor prebija šele skozi puberteto politike.

    In sploh, zakaj pri bogu sploh koga zanima, kje bo Rupel nadaljeval svojo kariero?? Nadaljevanka že predolgo traja. Hepi endi nas že morijo. Naj se že enkrat slabo konča!!! Howk!

  27. Mimi pravi:

    Aleluja! :))
    (čeprav me zanima za kok dolg oz. kaj (se) bo pogruntal zdaj)

    Sanja - kakšni ‘-endi’? :o) Saj sploh niso nikakršni endi, je v nedogled trajajoča tragikomična telenovela. :D

  28. šifra pravi:

    @neemocije
    ..dej nehi že “bluzit” ,k že men , greš na k…!
    napiš tut kaj pozitivnega ..dej sej ni svet samo “gnojšnica”…!..
    če je tvoj namen “propaganda ” pa si kr ,dej duška!…
    ..sam haska itak ne bo ,k (vedno)pihaš proti vetru..brez argumentov!
    pa velik užitkov! želim!…

  29. Tomaž B pravi:

    Denis, dobra fotka :)

  30. vlatka pravi:

    Dimitrij je pošten človek.

    Škoda ga je za medpolitične igrice.

    Želim mu veliko uspeha in mirne penzjonske dni. :)

  31. MEFISTO pravi:

    Komentarji na nivoju njihovih avtorjev.

    Zdaj vemo, kdo vse je volil to amatersko oblast.

Komentiraj