Friday 20. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

SNS-ove ovadbe

12. marec 2009 ob 21:37 | Denis Sarkić |

SNS je na okrožno državno tožilstvo v Ljubljani vložila kazensko ovadbo proti Dimitriju Ruplu, Alešu Balutu in Tonetu Kajzerju, ker naj bi kot uslužbenci zunanjega ministrstva dopustili izvoz zemljevida, ki dokazuje, da je bilo ozemlje na levem bregu Mure hrvaško. V SNS menijo, da so omenjeni trije odgovorni za to prejeli tudi podkupnino.

V SNS trdijo, da je Hrvaška preko zagrebške družbe Geofoto, ki je lani poleti postala večinski lastnik Geodetskega zavoda Slovenije, prišla do zemljevida, ki ga je leta 1983 izdal Geodetski zavod Slovenije in ki naj bi dokazoval, da je bilo ozemlje na levem bregu Mure pri Hotizi takrat na Hrvaškem, in sicer v občini Mursko Središče. Ker gre za arhivsko gradivo, bi moral biti izvoz tega zemljevida mogoč le z dovoljenjem pristojnega ministra, vendar sta to dovoljenje izdala Balut in Kajzer, uslužbenca na zunanjem ministrstvu, čeprav naj to ministrstvo sploh ne bi bilo pristojno. V SNS namigujejo, da sta za to prejela podkupnino s strani Hrvaške, enako pa naj bi veljalo tudi za Rupla, ki je bil tedaj zunanji minister in odgovoren za delovanje celotnega ministrstva. Poleg tega naj bi omenjena trojica storila tudi kaznivo dejanje vohunjenja oz. kaznivo dejanje proti interesom države, trdijo v SNS. Ovadili so tudi inšpektorja za kulturo in medije Dragana Matića, ker naj bi s svojo neaktivnostjo dopustil, da je prišlo do izvoza arhivskega gradiva na Hrvaško. “Glede na to, da so tri ovadene osebe z izdajo dovoljenja za izvoz arhivskega gradiva na Hrvaško, in ena ovadena oseba s svojo neaktivnostjo, dejansko omogočile, da so državni arhivi s ključnimi zemljevidi prešli v roke tuji državi in ker se ti arhivi nanašajo na Slovenijo in njene interese, za tako ravnanje utemeljeno pričakujemo, da bodo pristojni odgovarjali,” so v SNS zapisali v obrazložitvi ovadbe.

Glavni inšpektor inšpektorata za kulturo in medije Aleksander Vidmar pa je v sporočilu za medije pojasnil, da inšpektorat z nobeno od zadev, ki sta predmet ovadbe, predhodno ni bil seznanjen in v zvezi s tem tudi ni vodil nobenega postopka. Neprimerno je, da državljan in poslanec državnega zbora v zadevi, o kateri pristojnega organa ni nikoli obvestil, državnemu uradniku očita nevestno delo v službi, je zapisal. Ovaditelj inšpektorju očita neukrepanje v zadevi, s katero ta ni bil nikoli seznanjen, je navedel Vidmar in dodal, da na inšpektoratu za kulturo in medije od leta 2005 od vlagatelja predmetnih ovadb še nikoli niso prejeli nobene prijave, pritožbe, sporočila ali druge vloge, s katero bi jih obvestil o domnevno ugotovljenih nepravilnostih.

V SNS so sicer že v sredo vložili kazensko ovadbo proti odgovornim za prodajo Geodetskega zavoda Slovenije hrvaški družbi Geofoto julija lani. Ovadbo zaradi suma vohunjenja so vložili proti tedaj odgovornim osebam Kapitalske družbe (Kad), Slovenske odškodninske družbe (Sod), Maksime holding in družbe Primus AB. Tudi v tej ovadbi so ovadili inšpektorja za kulturo in medije Matića zaradi nevestnega dela, saj bi glede na svoj položaj storitev kaznivega dejanja lahko preprečil. Kad in Sod sta svoj delež v Geodetskem zavodu Slovenije najprej prodala družbi Maksima holding. Njen lastnik je Igor Bavčar, je v sredo na novinarski konferenci spomnil predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti. Zatem je Maksima holding prodala svoj delež v zavodu družbi Primus AB, to pa je kupilo hrvaško podjetje Geofoto in s tem tudi 89,8-odstotni delež Geodetskega zavoda Slovenije.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 12 x komentirano
  1. šifra pravi:

    …da grejo prodati geodetski zavod..!
    a je to splohm normalno!…?..če že ni sporno..?

  2. igooor pravi:

    “Glavni inšpektor inšpektorata za kulturo in medije Aleksander Vidmar pa je v sporočilu za medije pojasnil, da inšpektorat z nobeno od zadev, ki sta predmet ovadbe, predhodno ni bil seznanjen in v zvezi s tem tudi ni vodil nobenega postopka.”

    HAHAHA. To je problem. Ali nebi inšpektorji morali to ugotoviti pred Jelinčičem? Kaj pa delajo? Zgrešil sem poklic… kako lepo bi bilo biti inšpektor.:)

  3. luka pravi:

    ampak tale slovenija je res ena banana republika…..

    nej pridejo malo te svinjarije na dan….

  4. 007 pravi:

    Temu Plemenitemu kosmatincu se je popolnoma zmešalo. To dela zarad tega ker so mu priprli pipco in ne more več tolk švercat preko Narodnega muzeja Slovenije al pa kakšnega druzga muzeja. Najbolje bi bilo, da gre spet na teren pa ajdi po cerkvah, razpelih in kapelicah. Se bo že kaj našlo. A ne, kosmatinc?

  5. Bount pravi:

    Veste kaj, tam kjer je dim , je tudi ogenj!
    In vsake toliko časa Plemeniti pove tudi to, kar se ostali bojijo povedati in raje modro molčijo!
    To , je potrebno samo pozdraviti, ne glede na to, ali imamo ali nimamo radi Plemenitega!

  6. Blaž Babič pravi:

    Bount, utrjuješ sloves butn-glavca.

    Izbrisani, Huda Jama, Podobnik in zdaj še Jelinčič…ves ta teater je potreben zaradi ene same zadeve:

    http://www.ssn.si/si/index.php?option=com_content&task=view&id=242&Itemid=58

    Saj boš razumel… s časom.

  7. medek pravi:

    Osamosvojitelji se pač osamosvajajo.

    Janša, Bavčar in Sanader corp. bodo pač imeli svoj zaliv, ki bo seveda na hrvaški strani.

    Al so le trgovci z orožjem in zemljo, …. ki bi žagal Tita, medtem ko so nas spravili na kant.

    Sanaderjeva croatia bo itak vsak cajt bankrotirala, če pa mi ne bi Bajuka v rit bincnili pa bi bili še mi že pod vodo.

  8. medek pravi:

    Sicer pa plemeniti bankirski agent itak spet igra 007, ker v resnici ni pol K — vreden.

    Že od gaspari- banke efffekta v prid Bajuku.

    Jele baš si glup, ne mi rečt da nisi vedel, ko si ven jedel?

    Elbit škart roba in nji9hovi maksi bankirji.

  9. medek pravi:

    A si jedel zajtrk in komaj čakaš na kosilo, al je to samo vihar v kozarcu vode al pa ti samo ne pride?

  10. Bount pravi:

    Predlagam, da se prebere spodnji članek na www.primorska.info
    ter vaše mnenje prosim?

    GOSPODARSTVO
    “Matič je v Luki dobil odpoved, ker se ni strinjal z ekskluzivno pogodbo”

  11. Okradeni delničar pravi:

    okradeni delničar L, 13.03.2009 ob 16:05
    Gospodje iz uprave in NS, če vam že ne uspeva voditi in nadzirati podjetje, kakor se od vas pričakuje, nam prosim vsaj ne prodajajte megle.
    Čemu se odpovedujete? 4% od 10.000 eur neto mesečnih prejemkov, kar pomeni, da boste sedaj prejemali samo še 9.600 eur mesečne plačice. Odpovedujete se nagradam, ki vam za “bleščeče” rezultate v l.2008 nikakor ne pripadajo. V zadnjem mandatu si je uprava plače skoraj podvojila v primerjavi s predhodnim mandatom.
    Vse kar se vam da je preveč za vašo menadžiranje,s katerim vam je nekdaj cvetoče podjetje, z nestrokovnostjo in nesposobnostjo, ob klientelizmu in korupciji, uspelo pripeljati na rob propada. Da skoraj uničiš uspešno podjetje, ki so ga gradile generacije zaposlenih pod vodstvom veliko bolj sposobnih, predvsem pa bolj poštenih direktorjev kot ste vi, morate imeti enkraten »talent«. Vi ste ta »talent« pokazali in dokazali.

    Uprava Luke Koper, dokler se vas po vseh predpisih in zakonih ne zamenja(ali zapre) vam je potrebno plače prepoloviti, in če vas je potem še toliko v hlačah, lahko še vedno darujete 400 eurov v dobrodelne namene.To je vaša osebna stvar, zaposlene in delničarje pa predvsem zanima, da podjetje uspešno posluje.

    Podobno se lahko zapiše za NS. Če nihče od vseh genialcev v nadzornih svetih(in upravah) Luke Koper, Intereurope in Istrabenza, za zgrešene poslovne odločitve ne bo odgovarjal in to z vsem svojim premoženjem, kakor je lepo,vendar žal samo zapisano, v ZGD, smo mi še zelo daleč od tako opevane pravne države. Za napačne in tudi koruptivne poslovne odločitve velemenadžerjev bomo morali vsi mi še dolgo plačevati. Čeprav zaradi tega ne bomo imeli niti en euro več v žepu, bomo ob vseh težavah, ki se nam nezadržno bližajo, nekako lažje stisnili zobe, če bo kdo od tistih, ki so nas pripeljali v tako stanje, bil obsojen in šel za nekaj let sedet na Dob.
    Če se po vsem tem nič ne ukrepa, pa v bodoče na zemljevidu iščite Slovenijo nekje južneje od Sicilje.

  12. Zos pravi:

    Očitki stranke SNS, ki je Dimitrija Rupla zaradi domnevnega jemanja podkupnine kazensko ovadila, so v celoti neutemeljeni in so plod namernega škodovanja Ruplovemu ugledu, ocenjujejo Ruplovi pravni zastopniki Odvetniška družba Grobelnik in partnerji. Kot so zapisali, bodo zoper ovaditelje podali kazensko ovadbo in vložili odškodninsko tožbo.

    Navedbe podane kazenske ovadbe, v kateri poslanska skupina SNS nekdanjemu ministru za zunanje zadeve Ruplu očita sum storitve kaznivega dejanja vohunstva in jemanja podkupnine, so časovno, krajevno in vsebinsko v celoti “nekonkretizirane oz. pavšalne ter brez dejanske podlage”, menijo v omenjeni odvetniški družbi.

    Po njihovih besedah zato že iz kazenske ovadbe same izhaja, da je njen namen izključno nabiranje političnih točk ovaditeljev z javno diskvalifikacijo Rupla tako, da se ga “brez konkretne argumentacije z izkoriščanjem medijev prikazuje kot javno osebnost oz. politika, ki naj bi bil vpleten v podkupovanje in vohunstvo”.

    Kot so sporočili, bodo zaradi namernega škodovanja časti, ugledu in dobremu imenu Rupla zoper ovaditelje pri pristojnem tožilstvu podali kazensko ovadbo in vložili odškodninsko tožbo.

    Stranka SNS je v četrtek sporočila, da je na okrožno državno tožilstvo v Ljubljani vložila kazensko ovadbo proti Dimitriju Ruplu, Alešu Balutu in Tonetu Kajzerju, ker naj bi kot uslužbenci zunanjega ministrstva dopustili izvoz zemljevida, ki dokazuje, da je bilo ozemlje na levem bregu Mure hrvaško. SNS meni, da so omenjeni prejeli tudi podkupnino. Do izvoza zemljevida naj bi prišlo po tem, ko je Hrvaška preko zagrebške družbe Geofoto, ki je lani poleti postala večinski lastnik Geodetskega zavoda Slovenije, prišla do zemljevida, ki ga je leta 1983 izdal ta zavod.

Komentiraj