Friday 20. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Pahorjeva podoba Tita

12. marec 2009 ob 22:17 | Denis Sarkić |

Partizanstvo in vodenje tega gibanja s strani Josipa Broza Tita premier Borut Pahor vidi kot nekaj pozitivnega. Ob tem pa je na novinarski konferenci dodal, da povojna osebnost Josipa Broza Tita kot voditelja nedemokratičnega gibanja ni zanj ne vzor ne navdih za njegova prihodnja ravnanja, ampak ga jemlje kot opomin za naša prihodnja ravnanja. Pahor je poudaril, da osebno ni naklonjen pobudi SDS po preimenovanju vseh ulic in trgov, ki nosijo Titovo ime, ter po umiku Titovih kipov v muzeje. Tito je del nekega zgodovinskega spomina v dobrem in slabem ter predmet odločitev v preteklosti, je dejal. “Naj povem svoje zelo osebno mnenje o Josipu Brozu Titu, ga ne želim skrivati. Hiša mojih staršev je lučaj stran od italijanske meje. Jaz sem Primorec. Brez partizanskih enot, ki jim je načeloval Tito, morda naša Primorska ne bi bila nikoli priključena matični domovini, in tega se zavedam,” je poudaril.

V tem smislu premier vidi partizanstvo in vodenje tega gibanje, “ki je pripeljalo do osvoboditve, in je bilo del zavezniških sil proti nacizmu in fašizmu, nekaj, kar jaz opisujem v svoj, in mislim, da bi morali tudi v naš narodni spomin vpisati kot nekaj pozitivnega”. Po Pahorjevih besedah pa je treba ločiti partizanstvo in vodenje tega gibanja od Titove povojne osebnosti. “Mislim, da smo Slovenci sposobni vsa naša nasprotja in razlike reševati z demokracijo, da nikoli ne bo, ne zdaj ne v prihodnje, potrebno poseči po avtoritarnem režimu, da bi rešili kakšne probleme, nacionalne, politične, socialne ali katere koli druge,” je dejal. Po Pahorjevih besedah je treba med prioritete vlade dati tudi naloge države, ki so pomembne za urejanje nekaterih stvari iz polpretekle zgodovine. “Odkrivanja prizorišč povojnih pobojev izpričujejo tragičen čas slovenske in evropske zgodovine,” je zatrdil in dodal, da “našo državo opominjajo na primerno ravnanje, kamor sodi tudi sprejem zakona o žrtvah vojnega nasilja, zakona o vojnih grobiščih in postavitev skupnega spomenika žrtvam vojnega in revolucionarnega nasilja”. Vlada, je nadaljeval, podpira delo preiskovalnih in pravosodnih organov, ki so dolžni storiti vse za temeljito kazensko preiskavo, “zgodovinska stroka pa mora povedati vso resnico o povojnih pobojih”. “Ob tem velja poudariti, da je potrebno zagotoviti pieteto do vseh mrtvih, nase vzeti kot narod vse sence, mračne sence preteklosti, in jih vpisati v kolektivni spomin kot opomin,” je povedal premier. Obenem je dodal, da zavrača “zlorabljanje žrtev v politične namene, naj prihajajo od koder koli, tudi iz tujine”.

Po Pahorjevih besedah se je o teh vprašanjih v zadnjih dneh večkrat pogovarjal s predsednikom republike Danilom Türkom in predsednikom vladne komisije za odkrivanje prikritih vojnih grobišč. “Naj vas obvestim, da sva s predsednikom republike sklenila, da v sredo povabiva komisijo za prikrita grobišča, da nama poroča o njenem delu in nama svetuje glede nadaljnjih usmeritev,” je povedal in dodal, da bi lahko tako država na primeren način izpolnila pričakovanja javnosti glede tega problema. Pahorju se zdi, da politika, ki ima odgovornost za vodenje države, “počne vse, kar je zdaj potrebno, da se enkrat umaknemo iz te teme, in to na primeren način”. “Da uredimo problem, da ga nehamo pometati pod preprogo. Vseh osemnajst let slovenske tranzicija je to tema, ki razdvaja, in bo verjetno razdvajala tudi potem, ko bomo sprejeli neke odločitve.” Premierova želja je, da bi poslanske skupine oblikovale soglasje glede vsebine zakona o vojnih grobiščih. “Upam, da se bo ta stvar v prihodnjem tednu premaknila proti dokončni rešitvi,” je pojasnil.

Kot je poudaril, si želi, da bi vlada in pozneje DZ, “če ne s soglasjem, pa vsaj s široko politično podporo, sprejel najprej zakon o žrtvah vojnega nasilja ali zakon o vojnih grobiščih, tistega, ki bi prej dobil potrebno politično večino, in s tem končno po 18 letih politične razdvojenosti glede tega vprašanje na primeren način rešil neko zelo pomembno, ne samo politično, ampak tudi etično vprašanje”. Na novinarsko vprašanje, ali je tudi zanj Huda Jama drugorazredna politična tema, je Pahor poudaril, da ne: “Kot sem povedal, gre za neko politično in etično vprašanje, ki je na dnevnem redu slovenske politike vseh 18 let po demokratičnih spremembah in v vsem tem času nam ni uspelo na primeren, zrel način ravnati tako, da bi to vprašanje kot politično vprašanje dali z dnevnega reda aktualne politike.” Zatrdil je, da sam od teh vprašanj ne bo bežal in da jih v tem smislu ne jemlje kot drugorazredne teme. Po njegovih besedah ukvarjanje z gospodarsko krizo ni razlog, da bi to zadevo “pometli pod preprogo”. “Te stvari je treba urediti,” je poudaril premier. Na novinarsko vprašanje, ali podpira napis žrtvam vojne in revolucionarnega nasilja na spomenikih, “in ali NOB enačite z revolucionarnim nasiljem”, je Pahor odgovoril, da so “glede vsebine tega napisa dosegli soglasje in bi ostal pri tem - žrtve vojne in revolucionarnega nasilja”.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 32 x komentirano
  1. Kadrovik SDS pravi:

    Stisnt pa prdet se ne da naenkrat

  2. MEFISTO pravi:

    Ena sama hipokrizija!

    Vsi bi na deklarativni ravni obsojali poboje, nihče pa ne dovoli ugotavljati in obsoditi njihovih ukazovalcev in izvajalcev.

    Ena sama moralna beda.

  3. Bount pravi:

    Tokrat moram reči čestitke in bravo gospod Borut Pahor, tokat pa ste me prijetno , pozitivno presenetili.
    Še je upanje, da boste prišli na pravo pot vladanja.

    In ugotovili, da vam bo opurtunistična SDS kar naprej metala polena pod noge in vam ne bo pustila v miru vladati do naslednjih volitev.
    Sodelovanje z J.J. IN SDS , je tako nemogoče, kot če bi sedaj hoteli sodelovati s kakšno nazelo napredno tujo civilizacijo, ki nas - trenutno -samo od daleč opazuje! Da, mogočee ta izjava za nekatere znanstvena fantastika, pa ni, verjemite! j
    Zavest SDS z J.J. na čelu , je še v embriornem stanju, kdaj vam bo to postalo jasno?

  4. Bount pravi:

    Pa še tole, ne glede kaj sedanja oblast , leva ali desna želi ali ne želi, obstaja ena sama resnica:
    Tito je in je bil velika zgodovinska osebnost, za tisti čase velik politik in da, tako Slovenijo , kot vse ostale jogoslovanske narode je rešil v letih 1940-45 pred okupatorskimi željami, da nas zasužnjijo in da, bil je prvi, to je leta 1948, iz takratnih komunističnih dežel , tako imenovanega vzhodnega bloka, ki se je upal reskirati in glasno in javno rekel NE STALINU!

    Hejla, podporniki- zombiji- ki podpirate idejo, da se Tita umakne iz naše zgodovine, z vami pa je res nekaj hudo, hudo narobe!
    Zahvala tudi Titu , da smo takrat po vojni vse do nove zgodovine Slovenije, imeli - edini- tako na vzhodu kot zahodu- najbolj cenjene potne liste na svetu, baje celo ogromno vredne na črnem trgu in veste zakaj, zato, ker smo z njimi lahko potovali po celem svetu- brez vise..itd..itd..pa še bi se lahko naštevalo..poceni krediti, vsi so si takrat lahko gradili hiše , zaposlitvena stalnost in sigurnost itd..itd…
    Trije moji zelo ožji sorodniki so bili v Titovi Yu, obsojeni- višje vojaško sodišče- kot politični vuhuni, niso se strinjali z takratnim udbovsko- salinistično naklonjenim režimom- in vendar, čeprav se jim je zgodila velika krivica- kasneje je to država RS, po dolgoletni bitki to tudi priznala in z “majčeno” denarno vsotico, to veliko krivico, tudi delno popravila in vendar ne čutim nobenega sovraštva do Tita, na svoj način je bil - za tiste čase- avangardna osebnost in nanj smo, kot na del naše zgodovine- lahko samo ponosni.
    SDS z J.J. na čelu, si zopet na zelo , zelo nizkoten in opurtunističen način , nabira točke za naslednje volitve!
    Kaj vam še ni jasno, vso ex politično garnituro treba menjati in na prvem mestu so ravno opurtonisti SDS tisti, ki jih je potrebno najprej menjati, saj le redki sedanji politiki so dovolj etično, moralno itd.itd. ..ozaveščeni, da si zaslužijo biti naši predstavniki!

  5. IDOT pravi:

    Nekdo bi nam rad vsilil, da se sramujemo svoje zgodovine, domovine in vsega kar je bilo. Brez mene.

    Če sem jaz “Titoist” so domobranci “Musolinisti” in “Hitleristi”

    http://www.youtube.com/watch?v=E2N-WUeHwRo

  6. Bount pravi:

    Čestitke novinarjem in govornikom na linku o liku Tita!

    SDS in J.J. se tudi tokrat prikazuje v vsej njihovi veličini oportunističnih blaznosti!
    ISKRENO UPAM, DA BOMO NAŠO SKUPNO ZGODOVINO OHRANILI!

    SDS je tudi prej, ko je Dr. Drnovšek bil i živ, zganjal gonjo proti njemu, očitno si SDS vedno namišlja nove in nove sovražnike, pa čeprav so sedaj že mrtvi, no pri Drnovšku - zaradi opurtonističnih špekulacij, je bilo za spremembno ravno obratno. Torej še en dokaz velikih opurtonističnih špekulacij SDS-ja!

    Lik Tito- danes- glede moči ( ali pa ne za SDS , seveda), je le truplo iz groba- je sedaj prišel prav SDS -ju, ČISTA MANUPOLACIJA IN ČISTI OGENJ NA OLJE- SRAMOTA ZA SDS,
    iskreno upam, da tokrat ne bo blaznost politike SDS , po principu skregaj in vladaj, zavladala v Sloveniji!!

  7. IDOT pravi:

    SDS je izgubila svoje “tajkune” in si je poiskala mrtvega tajkuna, ki ni imel ob smrti ničesar, vladal je pa v dobi miru. To je res sramota za SDS. To sploh ni resna stranka, resne stranke delajo za prihodnost, stranke, katerim zmanjka sape, vizije, prihodnosti, municije pa rovljejo po ranah zgodovine.

    Še en nasvet SDS, lahko je ljudi spreti, 100 krat težje jih je v nečem združiti. Pa da ne bo pomote, vse stranke so iste, vse in nobena ne bo prosperirala na žrtvah. Rajši postavite en velik spomenik in se priklonite vsem žrtvam.

  8. opleteni jež pravi:

    druže tito, mi ti se koljemo,
    da sa tvoga puta ne skrenemo!!!

  9. Bount pravi:

    Spodaj prekkopiran prispevek Sevener-ja, vreden razmisleka:
    # Sevener pravi:
    12. marec, 2009 ob 22:53

    Generacije brez zgodovine so zblojene. V življenju je, tako kot v avtu, potrebno imeti ogledalo, s katerim vidiš nazaj, čeprav je pogled v glavnem uprt v smer vožnje. Stvar ni v tem, da vidiš, kar bi rad videl, temveč da vidiš to, kar je.

    Šele ko se posameznik ali družba sprijaznita s svojo zgodovino, najdeta v sebi mir in živita naprej.

    Tisti spomenik je tak, kot je; v parku, pod gradom, posrečeno posran. In naj tam tudi ostane. Nekaterim v spomin, nekaterim v opomin, drugim kot okrasek, četrtim trn v peti. Tako je tudi prav.

    Spreminjanje imen krajev je še večja neumnost, ker predstavlja zmedo, stroške za nove zemljevide, katastrske frke, cel kup praktičnih problemov in prav nobene koristi.

    Tisti, ki se s tem dandanes ukvarjajo, dokazujejo le, da so osebno nezreli in politično popolnoma nekompetetni, ker ali ne vidijo resnejših težav v družbi, ali pa ne vedo, kako bi se jih lotili. Taki ljudje v politiki nimajo česa iskati, ker so družbi samo v škodo.

    Lep pozdrav.

  10. IDOT pravi:

    Cerkev pa naj postavi spomenike vsem zažganim čarovnicam. Oni pa niso streljali, so raje gledali kako gori. Vsem na očem. V poduk in opomin, da se ne sme letati po zraku.

  11. Bount pravi:

    Pa še tole: zgodovina ve, da vv času Titve vlade, posebno takoj v po vojnih letih, je vladal velik strah pred takrat navideznim, nevidnim , izmišljenim sovražnikom in tudi zato so se dogajale zadeve, ki so se dogajale.
    V tistih časih so bili vsi politiki po vrsti Titovi občudovalci, ali pa so se vsaj - zaradi osebnih interesov- tako pretvarjali.To je isto velja tako za sedanje- razen redkih izjem SDS člane, kot so Rupel, Janša intd.itd.., kot za sedanje člane SD - kateri so bili, pa itak vsi vemo!
    Kdor se je uprl- redki čisto misleči “komunisti ali domoljubi , če hočete”, so po hitrem postopku - preden so se zavedali zakaj se gre - ali končali na Golem otoku ali pa nenadoma izginili v neznano, to je takratna slovenska udba znala zelo strokovno napraviti ( danes podobno CIA - tajna taborišča in izginotja - Iračani).)
    Seveda tudi redki pravi domoljubi- kot takrat v 70. letih Pučnik, v 60.letih tudi moj oče, so zaradi njihovega nestrinjanja z delovanjem takratne udbe- končali kot politični zaporniki (oba sta se tudi poznala in bila - slučajno istočasno v istem zaporu)..itd..torej grozote in poboji taki ali dručačni so se dogajali..toda za to smo ali bolje so bili krivi vsi , ki so takrat tako ali drugače pri tem sodelovali IN tudi tisti, ki so bili TAKRAT LEPO TIHO in so pohlevno izoplnjevali ukaze takratne udbe!

    Toda kaj je grozno, da danes v letu 2009 nekateri- posebno SDS z J.J.na čelu želijo obuditi tedanjo kolektivno zavest sovraštva in prenesti v sedanjo ozaveščenost slovenskega naroda. MA, LJUDJE BOŽJI ALI SE SPLOH ZAVEDATE KAM TO VODI! Kaj se res nismo nič naučili iz zgodovine in jo želimo obuditi in ponavljati?
    Svet narobe, ex yu špekulante ( zadnja vojna za slovensko samostojnost ), posebno oficirje želimo nagraditi, vse tiste potomce , katerih starše, sorodnike itd…je takratni sistem tako ali drugače uničil in so posledično utrpeli veliko materijalno, moralno in psihično škodo, pa …

    Zato se predlaga, nehajmo se že ukvarjati s preteklostjo, je preveč zakomplicirana in zahtevna, začnimo raje reševati resnične probleme sedanjosti, veliko delavcev je na cesti, ostali morajo delati za EUR 120 mesečne plače , tipičen primer Luka Koper in njeno sedanje vodstvo, ki je vse zafuralo ali pa …) , itd..itd..nas pa politični špekulanti še vedno razdvajajo , delijo in nas hočeejo skregati.
    Celo tukaj na tem komentatorskem forumu, se med seboj grdo kregamo, čeprav vsi , ki pišemo pomeni, da nam ni vseeno in na svoj našin želimo prispevati k naši boljši prihodnosti za vse nas.
    Zato predlagam , da se - ne glede na naša različna mnenja- med seboj ne zmerjamo, saj nobeden od nas ni ne politik in nima nobenih političnih ambicij in osebnih interesov - za stolčke v gospodarstvu ali v vladi!
    Hvala

  12. ProPolis pravi:

    Tito? Zakaj pa ne, če tako pričakuje SDS, pa naredimo Titu en muzej - Muzej maršala Tita.

  13. neemocije pravi:

    Ali je do sedaj kakšen slovenski komunist že priznal svinjarije partije??
    Ne, in ne bodo.
    Fašisti=komunisti

  14. jure pravi:

    Neverjetno sprenevedanje:

    Vsi “veliki ideologi in revolucionarji - krvniki”, so bili mogočne osebnosti. To je pa rezultat njihovega dela:

    - Sovjetska zveza, 20 milijonov mrtvih,
    - Kitajska, 65 milijonov mrtvih,
    - Vietnam, 1 milijon mrtvih,
    - Severna Koreja, 2 milijona mrtvih,
    - Kambodža, 2 milijona mrtvih ,
    - Vzhodna Evropa, 1 milijon mrtvih,
    - Latinska Amerika, 150.000 mrtvih,
    - Afrika, 1,7 milijona mrtvih,
    - Afganistan, 1,5 milijona mrtvih,
    - Jugoslavija. 1 milijon
    - mednarodno komunistično gibanje in partije, ki niso bile na oblasti, nekaj tisoč mrtvih!

    Tisti, ki zagovarja te zločince, jim je sam podoben.

  15. opleteni jež pravi:

    bravo jure:
    kratko, jedrnato
    a ne pričakuj, da bodo tisti,
    ki so do zdaj sistematično pljuvali resnici v oči, sposobni,
    da v te oči pogledajo

  16. neemocije pravi:

    komunisti=fašisti

  17. medek pravi:

    Nekoč in danes: Krog presežnega zla

    http://www.normanfinkelstein.com/article.php?pg=11&ar=2510

  18. / pravi:

    neemocije: “komunisti=fašisti” ja ni čudn da je pol SDSa pršlo iz bivše partije…..

    jure od kje ti pa cifre? A to si študijo naredu, al čist tko iz glave? Pa Jugoslovanski socializem je bil zlo drugačen od Sovjetskega komunizma in ostalih zgoraj omenjenih. A so Sovjeti lahko hodil čez mejo tok svobodno kot mi? So kurac. Ne mešaj hrušk in jabolk.

  19. Emi pravi:

    Neemocije, Opleteni, Jure, ste pa že čisto zblazneli, kajne?

  20. šifra pravi:

    @neemocije
    a ti jst ličim na “zlo”?
    .. v meni same komunistične ideologije.pa ateistične!
    enakopravnost in boga ne iščem v cekvi! …. skrbim za etičnost,svojih dejanj! ,,nimam lastnine, razen kar, lahko spravim v “kuferan” taxija..! socialna “KOMUNAJZERKA”,kaj ćeš …!
    “SISTEMI”se ustvarjajo …in vsak(mora) pripadati nekakšnemu.. ….ne mešaj in posplošuj! to je tvoja tragikomičnost..se zavedaš?
    poglej v ZDA,NIKOLI NI BIL NA OBLASTI , SOCIALIZEM NITI KOMUNIZEM,le”DEMOKRACIJA”!
    torej? menda si že ugotovil ,da se tam ne cedita “med in mleko”!
    ..če misliš, da…potem se sprašujem od ,kje vso znanje ,ki ga POSREDUJEŠ..saj si tako zelo “AKTIVEN”.!..v kometiranju!

    ..

  21. šifra pravi:

    @ idiot
    ..ti sploh ..nisi idiotski,vse kaj druzga..!?
    na žalost nekateri so ,vendar ne opazijo!

  22. Okradeni delničar pravi:

    okradeni delničar L, 13.03.2009 ob 16:05
    Gospodje iz uprave in NS, če vam že ne uspeva voditi in nadzirati podjetje, kakor se od vas pričakuje, nam prosim vsaj ne prodajajte megle.
    Čemu se odpovedujete? 4% od 10.000 eur neto mesečnih prejemkov, kar pomeni, da boste sedaj prejemali samo še 9.600 eur mesečne plačice. Odpovedujete se nagradam, ki vam za “bleščeče” rezultate v l.2008 nikakor ne pripadajo. V zadnjem mandatu si je uprava plače skoraj podvojila v primerjavi s predhodnim mandatom.
    Vse kar se vam da je preveč za vašo menadžiranje,s katerim vam je nekdaj cvetoče podjetje, z nestrokovnostjo in nesposobnostjo, ob klientelizmu in korupciji, uspelo pripeljati na rob propada. Da skoraj uničiš uspešno podjetje, ki so ga gradile generacije zaposlenih pod vodstvom veliko bolj sposobnih, predvsem pa bolj poštenih direktorjev kot ste vi, morate imeti enkraten »talent«. Vi ste ta »talent« pokazali in dokazali.

    Uprava Luke Koper, dokler se vas po vseh predpisih in zakonih ne zamenja(ali zapre) vam je potrebno plače prepoloviti, in če vas je potem še toliko v hlačah, lahko še vedno darujete 400 eurov v dobrodelne namene.To je vaša osebna stvar, zaposlene in delničarje pa predvsem zanima, da podjetje uspešno posluje.

    Podobno se lahko zapiše za NS. Če nihče od vseh genialcev v nadzornih svetih(in upravah) Luke Koper, Intereurope in Istrabenza, za zgrešene poslovne odločitve ne bo odgovarjal in to z vsem svojim premoženjem, kakor je lepo,vendar žal samo zapisano, v ZGD, smo mi še zelo daleč od tako opevane pravne države. Za napačne in tudi koruptivne poslovne odločitve velemenadžerjev bomo morali vsi mi še dolgo plačevati. Čeprav zaradi tega ne bomo imeli niti en euro več v žepu, bomo ob vseh težavah, ki se nam nezadržno bližajo, nekako lažje stisnili zobe, če bo kdo od tistih, ki so nas pripeljali v tako stanje, bil obsojen in šel za nekaj let sedet na Dob.
    Če se po vsem tem nič ne ukrepa, pa v bodoče na zemljevidu iščite Slovenijo nekje južneje od Sicilje.

  23. t-h-o-r pravi:

    S TITOM NAPREJ lol

  24. ProPolis pravi:

    Jure (14.), si pozabil na Cerkev? Si preštel tudi njene žrtve?

  25. Bolečina pravi:

    Slabše kot nam je bilo v prejšnji J.J. vladi in - nažalost se ta virus širi še v sedanjo vlado- nam ni bilo niti pod Titovo vladavino!

  26. Pička pravi:

    Bolečina
    Tvoj intelekt je na ravni strokovnosti zdajšnje vlade: za posrat …

  27. Bolečina pravi:

    Hejla, glede zadnjih ex- okupatorskih špekulantov se strinjam!
    Toda ali nisi opazil , da so današnji politiki s pomočjo gospodarstva - razen zelo redkih izjem- vsi sami špekulanti, tako J.J. vladavina, kot sedanja vladavina, no, v bodoče pa - z malo truda in optimizma- upajmo, da se bodo zadeve skristalizirale, veš korupcija in klientela se je začela že z pomladno stranko, nadaljevala in danes ima svoje lovke že vsepovsod, v študentskih organizacijah ( tipočni primer je v Kopru( študentje- vodi jih narko prijatelj župana- odvisni od financiranja s strani občine) ..itd..itd..v gospodarstvu, v politiki, v zdravstvu, v sodstvu , vse je že okuženo, kaj niste to že opazili!
    Verjetno moramo doseči samo dno, da se lahko - če bomo imeli dovolj moči- zopet dvignemo

  28. neemocije pravi:

    Bolečina, prišleki leta 1945 so komunistično najbolj zvesti.
    Azijci v Azijo in naj se ne bunijo toliko v Eu.
    Če vam Eu in ZDA nista všeč zakaj pa toliko silite notri??

    Balkan rules!

  29. Bolečina pravi:

    Neemocije, kaj ni v mojem zgornjem prispevku tebi razumljivega?

  30. chejevec pravi:

    Naj bi vsi revolucionarji in ideologi b ili krvniki, pravi eden v svojem komentarju!!
    Kaj pa opevani Američani, ki so uničevali in bombardirali 67 mest na Japonskem, jih porušili 50% do 90°% in v katerih je stradalo predvsem civilno prebivalstvo ?? Kaj pa
    odvržene atomske bombe ?? Pustimo sprenevedanje vsevprek !!! Kaj pa domobranci in vsi domači-slovenski izdajalci, ki so kolaborirali s sovražnikom, koliko
    je žrtev padlo zaradi njih? Koliko nedolžnih ljudi je stradalo v teh pobojih? Kdaj so se
    ti slovenski državljani-domobranci itd. opravičili JaVNO ??

  31. Jolen pravi:

    Ko je vlada ob dnevu človekovih pravic decembra 2007 priredila državno slovesnost v spomin na trpljenje desettisočev, ki so jim bile kršene človekove pravice v komunizmu, so to slovesnost bojkotirali tako bivši kot takratni predsednik republike ter tudi novoizvoljeni predsednik, ki opravlja to funkcijo še danes in ki je odkritje grobišča v Hudi jami razglasil za drugorazredno temo. Še vedno se spominjamo reakcij svetovne javnosti pred leti, ko je Iranski predsednik razglasil Holokavst za drugorazredno temo. Pri nas pa je propagandni stroj takoj začel s serijo opravičevanj podobne izjave. Kultura smrti je tako potvorila človeški značaj številnih posameznikov v Sloveniji, da niso sposobni izreči preprostega stavka: »Zločin je zločin, ne glede na to, kdo ga stori in s kakšnimi političnimi motivi ga opravičuje.« Nezmožnost normalnega človeškega dojemanja in moralne presoje, kaj je prav in kaj narobe, ko gre za temeljne človekove pravice in civilizacijske vrednote je žal samoumevna posledica opravičevanja zločina zaradi t.i. višjih ciljev ali zaradi dejanskega ali namišljenega zločina drugih.

  32. Jolen pravi:

    V času, ko je Tito živel, velika večina ljudi ni poznala resnice o zločinih. O Titu so nas učili vse lepo in dobro in za večino generacije, ki ji tudi sam pripadam, je bil vrhovna avtoriteta, za mnoge skoraj božanstvo. Sam nisem bil pri takem dojemanju njegove vloge nobena izjema. Če bi leta 1975 na hitro organizirali referendum o njegovem predsedniškem položaju, bi ga dobil z veliko večino. Množice so jokale ob njegovi smrti, prevladala je velika zaskrbljenost o usodi bivše skupne države. Ob takratnem vedenju je bilo poimenovanje ulic in trgov po Titu tako samoumevno kot bi moralo biti danes ob odpiranju vedno novih grobišč samoumevno strinjanje o kritični reviziji njegove zgodovinske vloge.

Komentiraj