Friday 20. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Lahovnikov tempo

12. marec 2009 ob 22:05 | Denis Sarkić |

Vlada je sprejela sklep o finančnih spodbudah za tuje neposredne investicije. Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik je dejal, da s tem vnaša možnost za dodelitev finančne spodbude tudi velikim investicijskim projektom, kjer vrednost predvidenih stroškov presega 50 milijonov evrov. “Gre predvsem za pritegnitev tistih tujih investicij, ki ustvarjajo nova in kakovostna delovna mesta”, je dejal Matej Lahovnik in dodal, da “sprememba ni le protikrizni ukrep, temveč tudi dolgoročno razvojno naravnan projekt.”

Minister Lahovnik in premier Pahor o znižanju plač in sejnin ter prihodnosti letala Falcon:

Na vprašanje v zvezi s pozivom vlade nadzornikom k znižanju nagrad, sejnin in predvsem odpravnin, je minister Lahovnik odgovoril, da bo tiste, ki tega še niso storili pozval, naj odstopijo. Če jim sklep vlade še vedno ni jasen, in, če ga ne razumejo, kot so pred kratkim izjavljali nekateri nadzorniki, bomo zadevo uredili z zakonom, je še izjavil Lahovnik. “Osnutke nekaterih predlogov že pripravljamo”, je dodal. Borut Pahor pa je dejal, da mora ekonomska in gospodarska elita pokazati družbeno odgovornost. Imen nadzornikov minister Lahovnik na naše vprašanje ni hotel omeniti.

Vlada je sprejela dopolnitev izhodiščnega memoranduma za pristop Slovenije v Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). Dopolnitev je potrebna, ker je OECD v času od sprejema memoranduma julija lani sprejel še štiri nove oz. spremenjene pravne akte, zato mora Slovenija posredovati svoja stališča tudi do teh. V dopolnitvi izhodiščnega memoranduma tako Slovenija izraža pozitivno stališče do pravnih aktov OECD s področij davkov, javnih naročil, prostovoljnega pokojninskega zavarovanja, zdravil ter definicije neposrednih tujih investicij. Vlada je sprejela predlog novele zakona o prevozu nevarnega blaga, s katero se v slovenski pravni red prenašajo določbe evropske direktive o notranjem prevozu nevarnega blaga. Drugi sklop sprememb se nanaša na kazenske določbe zakona, ki so odvisne od teže prekrškov. Vlada je sprejela predlog novele zakona o semenskem materialu kmetijskih rastlin. Gre za manj zahtevne spremembe, ki so potrebne zaradi uskladitve z novo evropsko direktivo o določitvi nekaterih odstopanj za sprejetje kmetijskih domačih sort in sort poljščin, ki so naravno prilagojene na lokalne in regionalne pogoje, in so ogrožene zaradi genske erozije, ter za trženje semena in semenskega krompirja navedenih domačih sort in sort poljščin.

Vlada je izdala uredbo o izvedbi javnega razpisa za zagotavljanje zanesljive oskrbe z električno energijo z uporabo domačih virov primarne energije. Javni razpis bo izvedlo ministrstvo, ki je pristojno za energijo. Merilo za izbor najugodnejšega ponudnika oziroma proizvajalca električne energije so najnižji upravičeni stroški, ki jih je treba pokriti. Vlada je sklenila od uprave Luke Koper zahtevati razširitev dnevnega reda skupščine družbe, ki bo 20. marca, s predlogom za restriktivnejšo določitev sejnin in nagrad predsedniku in članom nadzornega sveta. Po predlogu naj bi predsednik nadzornega sveta prejel sejnino v bruto znesku 357,50 evra, člani pa v višini 275 evrov. Nadzornikom ne pripada udeležba na dobičku družbe. Vlada je sprejela spremembe akta o ustanovitvi družbe Slovenske železnice. Število poslovodij se zmanjšuje, ob imenovanju delavskega direktorja pa ima status poslovodje tudi delavski direktor. Po novem družbo vodi in zastopa generalni direktor. Zastopanje družbe je urejeno tako, da bo poslovodja-generalni direktor zastopal družbo posamično, delavski direktor pa bo pooblaščen za zastopanje družbe skupno z generalnim direktorjem. Vlada ni soglašala s predlogom nadzornega sveta Elektra Slovenije (Eles), da se za revidiranje računovodskih izkazov družbe in skupine Eles za leto 2008 imenuje revizorska hiša KPMG Slovenija. Zato je treba postopek za izbiro revizorja ponoviti.

Vlada je sprejela ponudbo za nakup delnic Geoplina od družbe Tosama. Zainteresirani družbeniki morajo kot predkupni upravičenci predložiti izjavo o sprejemu ponudbe do 15. marca. Vlada je razrešila Andreja Korošca s položaja direktorja Direkcije RS za vodenje investicij v javno železniško infrastrukturo ter za v.d. direktorja imenovala Andreja Godca. Jadrana Luina pa je razrešila s položaja generalnega direktorja direktorata za pomorstvo na ministrstvu za promet ter za v.d. generalnega direktorja imenovala Janeza Požarja. Vlada je v.d. direktorja Agencije RS za okolje Silva Žlebirja imenovala za generalnega direktorja agencije s petletnim mandatom.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 1 komentar
  1. MEFISTO pravi:

    Se spomnite, kako je bil Lahovnik pameten pred volitvami?

    Zdaj mu pa ministrovanje nekako ne gre od rok!

Komentiraj