Friday 20. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Samuelovih 111 dni

11. marec 2009 ob 23:33 | Denis Sarkić |

Položaj na zunanjem ministrstvu se umirja, potem ko so bili odnosi med zaposlenimi lani zaradi afere z Washingtonsko depešo in dejanji, ki so sledila, na najnižji točki doslej, je danes na novinarski konferenci ob 111 dneh ministrovanja, menil zunanji minister Samuel Žbogar. Pri tem se je tudi opravičil veleposlaniku Marjanu Šetincu za šikaniranja, ki jih je ob tem doživel. Kot je ocenil Žbogar, so bili odnosi na ministrstvu na najnižji točki, ko so preiskovalci vdrli v pisarno veleposlanika Šetinca. Tedaj so mu zaplenili računalnik, na ministrstvu, ki ga je tedaj vodil Dimitrij Rupel, pa so ga osumili, da je posredoval občutljive dokumente medijem.

Minister Žbogar uvodno:

Med tovrstnimi občutljivimi dokumenti in informacijami je bila tudi znamenita Washingtonska depeša, v kateri je pisalo, kaj ZDA od Slovenije kot predsedujoče EU pričakujejo ob osamosvajanju Kosova. Vendar pa depeša, ki se je pojavila v slovenskem Dnevniku in beograjski Politiki, ni imela ustrezne oznake o zaupnosti, zaradi česar so se ob uvedbi notranjega nadzora na MZZ sprožila tudi vprašanja o spoštovanju pravice do zasebnosti zaposlenih.

Minister Samuel Žbogar o stanju v hiši (MZZ) in opravičilu Šetincu:

Žbogar se je danes na novinarski konferenci v Ljubljani, kjer je sicer govoril predvsem o odnosih s Hrvaško, Šetincu javno opravičil v imenu ministrstva za vdor v zasebnost in za šikaniranje, ki ga je veleposlanik ob tem doživel. Pri tem je minister izrazil upanje, “da se kaj takega na zunanjem ministrstvu ne bo več ponovilo”. Šetinc je sicer zdaj neuradno kandidat za novega slovenskega veleposlanika na Poljskem. Sicer so se razmere na ministrstvu zdaj po oceni Žbogarja izboljšale, kar se po njegovih besedah kaže tudi v večji zavzetosti zaposlenih. Podobno beležijo tudi povečano dejavnost diplomatsko-konzularne mreže, kar po Žbogarjevih besedah “verjetno tudi govori o novem vzdušju” na ministrstvu.

Minister Žbogar na vprašanja Vesti o blogu, koroški manjšini, varčevanju na veleposlaništvih, sodelovanju z Ruplom in prepoznavnosti MZZ:

V tej luči je Žbogar pojasnil tudi, da na ministrstvu pripravljajo novelo zakona o zunanjih zadevah. Prvi osnutek sprememb zakona je po Žbogarjevih besedah že oblikovan, v glavnem pa naj bi šlo za podrobnejšo določitev postopkov pri imenovanju veleposlanikov, da ne bi prihajalo do nesporazumov, kot so se dogajali jeseni, ko je predsednik republike Danilo Türk zaradi neizpolnjevanja formalnih pogojev zavrnil več predlaganih novih veleposlanikov. Žbogar je pri tem še izrazil obžalovanje, ker so nekatera pomembna veleposlaniška mesta v državah, kot so Nemčija, Avstrija, ZDA, Rusija in druge, že predolgo izpraznjena. Toda po drugi strani je menil, da proces imenovanja novih veleposlanikov dobro poteka in da bo zaključen že v prihodnjih mesecih. Trenutno se je sicer v odboru državnega zbora za zunanjo politiko začel postopek zaslišanj 12 kandidatov za veleposlanike, ki jih je vlada premiera Boruta Pahorja predlagala sredi februarja.

Minister Samuel Žbogar o Ruplovi beležnici:

Minister se je sicer na Vestno vprašanje dotaknil tudi sedanjega sodelovanja z Ruplom, ki je zdaj svetovalec premiera Pahorja za zunanjo politiko. Kot je povedal Žbogar, sodeluje z njim korektno, kolikor je pač treba, sicer pa je Rupel Pahorjev svetovalec. Na naše zadnje vprašanje, ali je že kaj uporabil Ruplovo famozno telefonsko beležnico, pa je Žbogar hudomušno odgovoril, da ne, ker se je v vmesnem času že tako ali tako več ministrov v EU zamenjalo.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 12 x komentirano
  1. SLOVENSKI NERON pravi:

    beležnica,beležnica samo beležnica. :D

  2. Nogavička pravi:

    … Dežman in Co. so pa face: včeraj zvečer na Otvoreno so družno s hrvaško publiko prali umazano perilo okoli Turkove izjave; bolj kot za naš ugled so (po)skrbeli, da manipulacija preseže tudi državne meje :))) sami domoljubi, zgleda, z evropsko pučko stranko z roko v roki in za resnico jim je.

  3. luka pravi:

    malca je dobra, plača tud….

  4. Blaž Babič pravi:

    Naša naloga je zavarovati pravico do referenduma

    11 Mar 2009 ob 12:25 PM

    Danes, 11.02.2009, je Ustavno sodišče RS prejelo pobudo za oceno ustavnosti ZRLI (Zakona o referendumu in ljudski iniciativi), ki ga je vložila SSN.

    V zvezi s to pobudo je SSN podala še zahtevo za zadržanje uveljavitve in izvrševanja zakona o ratifikaciji Protokola o pristopu Republike Hrvaške k Severnoatlantski pogodbi, in če bo Ustavno sodišče tej zahtevi ugodilo pravočasno in s tem zavarovalo temeljne pravice slovenskih volilk in volilcev, to pomeni, da bo ratifikacija zakona odložena na tisti čas, ko bo referendumska zakonodaja ponovno usklajena z Ustavo RS in bo pobudnici omogočila ustrezen način zbiranja podpisov.

    Pobuda za oceno ustavnosti ZRLI temelji na več primerih ustavne prakse iz preteklosti, predvsem pa na konkretnih in praktičnih primerih ponovnega kršenja pravice do referenduma, zaradi česar je bila tudi dosedanja akcija zbiranja podpisov manj uspešna, kot bi lahko sicer bila.

    Bistveni neustavni element v sedanji referendumski zakonodaji po prepričanju SSN predstavljajo navodila MNZ in drugih ministrstev, ki so vsakič arbitrarna ter ne nudijo pravne varnosti.

    Naslednji velik problem, tako za vsakokratne pobudnike, kot za volilke in volilce so tista določila ZRLI - še posebej pa 16.b člen - ki so napisana nedoločno, brez ustreznih podzakonskih izpeljav, in pomenijo dejansko pravno praznino.

    Vse te navedbe je SSN podkrepila s številnimi dokumentiranimi primeri, ki so se že zvrstili od dne 20.02.2009, ko se je zbiranje podpisov pričelo.

    Stranka Slovenskega Naroda
    Predsedstvo

    http://www.ssn.si/si/index.php?option=com_content&task=view&id=240&Itemid=58

    Do sedaj objavljeno v enem samem mediju:

    http://24ur.com/novice/slovenija/ssn-se-na-ustavno-sodisce.html

    Pa še tam je zadnji odstavek nepravilen, tj. zavajajoč.

    Medijska blokada? Novinarji Brez Vesti?

  5. Koloradski hrošč pravi:

    Stranka Slovenskega Naroda
    Predsedstvo

    Zdaj se pa že tako na hitro menjujejo, da se sploh ne podpisujejo več z imeni in priimki.

  6. luka pravi:

    kh

    k še nsi pogruntal,da je politika slepilni manever in,da so SLS,SDS,SD,LDS….ISTO SRANJE DRUGO PAKOVANJE

  7. joze pravi:

    Samuel je nažalost najbolj plah in nesamozavesten zunanji minister Slovenije do sedaj …

  8. Fika pravi:

    luka pravi:
    in,da so

    Glej jo, vejico, kako neskromno je pomežiknila. Ti si v tej stranki prav gotovo nekakšen podprecednik, ker tako obvladaš slovnico.

  9. luka pravi:

    fika

    to je net! ne pa knjižni klub….:) univerzitetno izobražen kader, ki zna pisati tudi slovnično pravilno, ko to želi in je potrebno….

    ne nimam nič z nobeno stranko….

  10. Fika pravi:

    Univerzitetno izobražen kader, vejice učijo postavljati v osnovni šoli.

  11. luka pravi:

    ajde fika goni se….:)

  12. Fika pravi:

    Oho, gospod je veterinar. Uboge živalice…

Komentiraj