Saturday 21. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Mladi zapustili LDS

27. februar 2009 ob 15:44 | Denis Sarkić |

Katarina Kresal in Aleš Bučar Ručman MLD

Zaradi ideoloških razhajanj, nezadovoljstva z načinom dela v stranki in poseganja v avtonomijo Mlade liberalne demokracije (MLD) s strani LDS, skupina mladih zapušča LDS in MLD, so sporočili iz Mlade liberalne demokracije. Vodstvo LDS si po njihovem želi podmladek po svoji volji, ne pa članov MLD, ki mislijo s svojo glavo. Kot je zapisano v izjavi za javnost, stranko zapuščajo predsednik MLD Aleš Bučar Ručman, generalni sekretar MLD, mednarodni sekretar MLD, sekretar za okoljsko politiko MLD, vodstva in delegati lokalnih odborov Ljubljana, Maribor, Velenje, Kočevje, Kamnik. Vodstvu stranke očitajo nepripravljenost za skupno sodelovanje v politiki. Kot navajajo, so jih večkrat na srečanje, a “šele ko so mediji pričeli pisati o notranjih razmerah v stranki”, so vodilni funkcionarji LDS izrazili zanimanje za MLD.

Aleš Bučar Ručman MLD

“Prišli smo do trenutka, ko moramo, če hočemo ostati zvesti svojim načelom, izstopiti iz LDS. V stranko smo vložili veliko energije in truda, zato ta odločitev ni bila lahka. Žal pa so strankina ideologija in notranji odnosi danes popolnoma drugačni, kot so bili v času, ko smo vstopali v LDS,” pojasnjujejo v izjavi za javnost. “Dolgo smo poskušali uravnoteževati politiko stranke, zdaj pa smo dokončno prišli do spoznanja, da v tej stranki ne moremo slediti našim političnim in moralnim ciljem,” pravijo izstopajoči. Ob tem dodajajo, da se “v takšnem stanju” zdi nesmiselno delovanje in ponovno aktiviranje tudi mladim v Brežicah, Sevnici, Krškem, Dobrni, Šmarju pri Jelšah, Rogaški Slatini, Trebnjem, Radečah in drugod, kjer so še do nedavnega vztrajali mnoge mlade liberalne demokratke in demokrati.

Stranka vse bolj zahaja v neoliberalno smer, ki izrazito zapostavlja socialna vprašanja, ocenjujejo izstopajoči. Nezaslišano je zanje, da strankin Socialni forum ne deluje že več kot pol leta, in da je stališče vodstva LDS, da tudi v prihodnje ni potrebe po njegovem delovanju. Med drugim nasprotujejo nekaterim odločitvam vodstva LDS: “Ne moremo podpreti potez v primeru NLB, kjer so kršena načela transparentnega delovanja v podjetjih v lasti države. Nasprotujemo imenovanju generalnega direktorja policije mimo javnega razpisa.” Pojasnjujejo, da “kot socialni liberalci zagovarjamo solidarnost in socialne pravice, zato ne moremo pristati na to, da ob pogovorih o delavskih pravicah stranka neposredno zagovarja interese kapitala. To je bilo jasno vidno, ko se je za osrednjo temo koalicijskega pogajanja postavljalo nasprotovanje obvezni participaciji delavcev pri delitvi dobička”.

MLD in LDS na volitvah

Vodstvu stranke očitajo dvoličnost, saj da “po eni strani sestavlja vladno koalicijo, po drugi strani pa v odprtih pismih javno napada predsednika te iste vlade”. “Sestanek vodstev LDS in MLD, ki smo ga imeli v torek, je dodatno pokazal na razhajanja v pogledih na delovanje stranke in njenih sestavnih delov,” poudarjajo v MLD, kjer se nikakor ne morejo strinjati s tezo vodstva LDS, da “je vseeno, če ljudje odhajajo, saj prihajajo novi”. Ob tem opozarjajo, da če stranko zapuščajo takšni posamezniki, kot je večletni poslanec in nekdanji podpredsednik LDS Rudi Moge, domžalski župan Toni Dragar in še mnogo drugih manj vidnih, a kljub temu zelo aktivnih članov, “se moramo resno vprašati, kaj je narobe s politiko vodenja v LDS”. “Trdimo, da je logika delovanja v stranki povsem drugačna kot v gospodarstvu - ljudje tukaj v večini delujejo prostovoljno,” pojasnjujejo.

Nizek nivo odnosov v stranki je po pisanju v izjavi za medije viden tudi v načinu odpuščanja vodij lokalnih pisarn in v odnosu do lokalnih odborov, ki so v veliki meri zaslužni za podporo stranke med volivci. Po navedbah izstopajočih notranja demokracija v stranki ostaja le še na deklarativnem nivoju, saj so tisti, ki si upajo povedati, kaj mislijo, v javnosti na različne načine diskreditirani. Svet MLD je 7. februarja sprejel sklep o predlogu razširitve dnevnega reda kongresa MLD z razpravo o odcepitvi MLD od LDS. “Sprejetje takšnega sklepa je osnovano na razhajanjih z matično stranko, ki temeljijo predvsem na različnih vsebinskih pogledih na politiko in na vlogo različnih mnenj v stranki,” pojasnjujejo v izjavi za javnost. V zvezi s tem izstopajoči iz LDS med drugim opozarjajo na “nezaslišano vmešavanje vodstva LDS v delo MLD” v zadnjih dneh. Kot navajajo, so strankini funkcionarji posegli v člansko evidenco MLD in na njeni osnovi narejen razdelilnik za delegate kongresa. Poudarjajo, da je vodenje članske evidence MLD po statutu MLD v pristojnosti generalnega sekretarja MLD in nikakor ne funkcionarjev LDS. “Stranka tako skuša očitno vplivati na rezultat na kongresu MLD, kar dodatno potrjuje naše navedbe o notranje strankarski demokraciji v LDS,” so prepričani.

Aleš Bučar Ručman in Katarina Kresal na programski konferenci MLD leta 2008 za Vest:

“Za vse tiste, ki želimo v politiki delovati s pokončno držo, po lastnih načelih in vrednostnih prepričanjih, je nemogoče nadaljevati politično pot znotraj LDS. Večina med nami je strankarsko kariero pričela z aktivizmom na terenu, nato z vodenjem projektov, političnih in programskih kampanj, nekateri pa so bili tudi kandidati za poslance. Na zadnjih volitvah je bil rezultat teh boljši od rezultata strankinega ministra in vodilnih funkcionarjev LDS,” še opozarjajo v MLD.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 15 x komentirano
  1. armada pravi:

    Prišli smo do trenutka, ko moramo, če hočemo ostati zvesti svojim načelom….
    in ta načela so ????
    Odcepili ste se od stranke in sedaj greste v ???
    In morda gre le za skrito željo Aleša Bučarja Ručmana po bogati politični karieri ???

  2. LEDER MONTL pravi:

    Gospodična ;) je dobr koncentrat razredčila.Zdaj so ostali psihič,jugonostalgik,zastopnica odvetniške pisarne,motorist,ključavničar in še nekaj podobnih.Večina že išče krajšnice v SDin Zahec.

    Gustav bi reku VEGE in pika.

  3. Dorjan Maršič, generalni sekretar LDS pravi:

    Odziv generalnega sekretarja LDS Dorijana Maršiča na informacijo o izstopu nekaterih članov podmladka stranke:

    Razlogi, ki jih dosedanji predsednik Mlade liberalne demokracije navaja kot povod za svoj izstop in izstop nekaterih svojih somišljenikov iz MLD in LDS, so neresnični. Drži le to, da je bilo vodstvo LDS z delom vodstva MLD nezadovoljno, vendar ne s podmladkom kot takim, temveč z neaktivnostjo predsednika in vodstva MLD.

    Navedbe v pismu kažejo na to, da so želeli posamezniki iz vodstva podmladka, razloge za svoje slabo delo in slabo skrb za aktivnost podmladka, prevaliti na nekoga drugega. LDS jih ni nikoli ovirala pri tem, da bi pripravljali dobre projekte, nasprotno pri tem smo jih vedno vzpodbujali. Nikoli jih nismo omejevali pri njihovih aktivnostih. Podprli smo številne njihove akcije in mnogo njihovih vsebinskih idej zapisali v program stranke za državnozborske volitve. Nikakor ne držijo tudi navedbe, da želi stranka ukiniti svoj odbor oziroma forum za socialo.

    Bivši člani iz vodstva MLD očitajo vodstvu stranke tudi, da jim je želelo vsiliti razdelilnik za delegate na jutrišnjem kongresu. Edina uradna evidenca članstva, tako LDS kot MLD in tudi seniorske organizacije Sivih Panterjev, se zaradi varovanja osebnih podatkov in po statutu LDS, vodi v članski pisarni LDS. Generalni sekretar MLD, pa je imel seveda vsak trenutek pravico do vpogleda vanjo.

    LDS na noben način ni nikoli posegala v avtonomnost svojega podmladka. Zaradi slabega dela so bili s svojim vodstvom nezadovoljni tudi člani MLD, zaradi česar je dosedanji predsednik izgubil njihovo podporo. Na jutrišnjem kongresu njegove ideje o odcepitvi podmladka ne bi bile deležne podpore delegatov, prav tako pa ne on ne njegovi somišljeniki ne bi dobil novega mandata za vodenje podmladka.

    To je resnični razlog za njihov izstop.

    Prepričani smo, da bo novo vodstvo MLD, ki ga bodo mladi izvolili jutri, delalo bolje, v LDS pa jim bomo ponudili vso podporo, da oživijo organizacijo in jo popeljejo na stare tire idejno bogate in prodorne mladinske organizacije. LDS je stranka, ki je nastala iz mladinske organizacije, mladi pa so v njej dobrodošli in vedno upoštevani člani.

  4. Tine pravi:

    Dokončen razpad LDS-a. Kresalka pa namesto, da bi strnila lastne vrste izdaja odločbe jugo oficirjem.
    Ni čudno, da vsi pametni zapuščajo njihove vrste.
    Zares in SD pa đe čakata, da pobereta vsak svoj del pogače…

  5. Pravi človek pravi:

    Na koncu bo Kresalova ostala sama.

  6. Bojč pravi:

    Ručman=Bučman

  7. Edi pravi:

    Sanjam o dnevu ko bodo vse stranke tako razpadle, ker bodo vsi mislili s svojo glavo.
    (če to v MLD delajo, kakor so rekli)

  8. cvek pravi:

    Nova generacija, ni kaj ! Poneumlja naj svoje otroke, če jih bo kareistka sploh kdaj imela, sicer bo šla na drug svet brez tistega poveličanja ali poslanstva, ki ga je Bog ali bog ali narava ženski dodelila !
    Nekateri so za kariero !

  9. janez pravi:

    Mladi komunisti in načela?

  10. Janez Todorović pravi:

    Ata smrk iz Liberalne akademije, daj poklič k sebi Smrkuljico, da vama ne bo sta Gargamela Gregor in Borat pobrala vse simpatizerje.

  11. Mimi pravi:

    Arnada: “Prišli smo do trenutka, ko moramo, če hočemo ostati zvesti svojim načelom….
    in ta načela so ????
    Odcepili ste se od stranke in sedaj greste v ???”
    :)))) Jp.

  12. luna pravi:

    To ni prvi primer, da se zdajšnji politiki LDS očita neposluh za socialo. Temu očitku verjamem, če v stranki vladajo interesi ljudi kot so Senica, Matjaž Gantar ipd.

    Če je res tako in pri vsej krizi, ko neoliberalizmu bijejo plat zvona, se tudi taki politiki LDS piše neizbežni konec.

  13. Carlos Contreras pravi:

    Je pa zabavno, kako nekateri karakterji, kot je Cvek, pri popolnoma nepovezani zadevi na dan privlečejo svoj polpotlačeni klerikalno-kmečko-neandertalski odnos do žensk: “Kinder, Küche, Kirche”, kadar pa jo poflodramo, vsakič skrbno pazimo, da bo “možnost posredovanja življenja” ostala odprta. Bognedaj, da bi ženska imela kariero, posebej ne v glavi zašmiranega avtomehanika, raufenkirarja ali kakšne podobne kreature.
    Ubogi otroci, ki se morajo sramovati takšnih očetov.

  14. MEFISTO pravi:

    Carlos Cotreros, spet si udaril mimo.

  15. Pravi človek pravi:

    Ker bo LDS čez slaba 4 leta izpadla iz DZ, bodo mladi karieristi pribežali v SD. Že videno.

Komentiraj