Saturday 21. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Grimsova interpelacija

24. februar 2009 ob 3:19 | Denis Sarkić |

Poslanci SDS so danes vložili interpelacijo o delu in odgovornosti ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal, je na novinarski konferenci dejal poslanec SDS Branko Grims. Kot je še povedal, je SDS danes v proceduro vložila tudi osnutek ustavnega zakona, ki bi ustrezneje rešil problematiko t.i. izbrisanih. Grims je poudaril, da SDS interpelacijo proti Kresalovi vlaga zaradi njenega neustreznega izvrševanja 8. točke odločbe ustavnega sodišča, zlorabe ministrstva v politične namene, ignoriranja izidov referenduma o “tehničnem zakonu o t.i. izbrisanih, ustvarjanja neenakosti in očitnega ogrožanja sistema javnih financ”.

Uvodni Branko Grims, poslanec SDS (v celoti za sladokusce):

Po Grimsovih besedah je danes vladajoča koalicija “z izdajanjem odločb vsem po vrsti” uresničila prvi del napovedi poslanca stranke Zares Iva Vajgla, ki jo je dal v Beogradu. “Izdajanje dopolnilnih odločb je v času neugodnih gospodarskih pogojev, finančne krize in večanja brezposelnosti neustrezno, nekorektno in krivično,” je zatrdil poslanec SDS. Po prepričanju poslanca je reševanje problematike t.i. izbrisanih z izdajanjem dopolnilnih odločb “nepopravljiva napaka, ki jo bomo državljani izjemno drago plačali”. Kot meni, je edini način, da se to prepreči, vložitev in sprejetje ustavnega zakona. “Ta bi omogočil, da se vse primere obravnava na pravno enak način in preprečil prenos reševanje na sodišča,” je pojasnil. “To je pozitivna rešitev v korist davkoplačevalcev, zlasti v času finančne krize,” je zatrdil Grims in poudaril, “da je to najbolj učinkovit varčevalen ukrep v tem trenutku, ki bo prihranil pri dragih sodnih postopkih in odškodninah”.

V hipotetičnem primeru lahko namreč po besedah poslanca pride do skupnega izplačila odškodnin v višini več kot 400 milijonov evrov. “Če prištejemo še sodne stroške, pa vsota bistveno presega pol milijarde evrov,” je poudaril in spomnil, da vlada hkrati znižuje plače vsem zaposlenim, daljšajo pa se tudi vrste brezposelnih. Grims je pojasnil, da je vloženi ustavni zakon po vsebini enak ustavnemu zakonu, ki so ga predložili v času prejšnje vlade. Ob tem je poudaril, da ne mislijo odstopiti od individualne obravnave t.i. izbrisanih in “vnaprejšnje izločitve agresorjev v času slovenske osamosvojitve”. Vse drugo je lahko predmet pogajanj in kompromisa, je dejal in zatrdil, da je “kompromis vedno mogoč.”

Branko Grims odgovarja prvič (v celoti za sladokusce):

Kot je povedal, njihov osnutek ustavnega zakona ne predvideva izplačevanje odškodnin. “Mogoče pa se je o tem pogovarjati,” je pojasnil in nadaljeval, da naj koalicijska stran pove, kolikšna odškodnina je za njih sprejemljiva. Ob tem je dodal, da je zmotno mnenje, da bodo pri tožbah za odškodnine sodišča izločila tiste, ki so bili okupatorji. Kot je dejal, namreč že obstaja precedenčna sodba, da JLA do oktobra 1991 ni bila okupatorska armada. Če pride do uskladitve med strankami glede ustavnega zakona, po Grimsovem mnenju interpelacija ne bo več potrebna. Dodal pa je, da je treba najprej ustaviti “stampedo izdajanja odločb”. Poslanec SDS je izpostavil, da se Kresalova sicer sklicuje na odločbo ustavnega sodišča, a gre v resnici še dlje kot zahteva omenjena odločba. Po Grimsovem mnenju pa je tudi že sama odločba ustavnega sodišča o t.i. izbrisanih sporna, saj po njegovem ne upošteva, da je 81. člen zakona o tujcih vključen v Temeljno ustavno listino. S tem je, tako Grims, ustavno sodišče prišlo “na spolzek teren”.

Grims je tudi prepričan, da lahko izdajanje dopolnilnih odločb in izplačevanje odškodnin pripelje do tega, da bodo v slovenskem pravnem redu prvič nagrajeni okupatorji. “To je pravni precedens, da bi bil okupator nagrajen za svoje početje,” je poudaril. Ob tem je pojasnil, da je takšno reševanje problematike t.i. izbrisanih krivično do vseh državljanov, zlasti pa do novih državljanov, to je nekdanjih državljanov republik bivše SFRJ, ki so pridobili slovensko državljanstvo. Kot je spomnil Grims, je Slovenija ob osamosvojitvi vsem državljanom drugih republik nekdanje SFRJ ponudila državljanstvo po ugodnih pogojih. “Potrebno je bilo le dati vlogo,” je poudaril in dodal, da nekateri zavestno niso hoteli slovensko državljanstvo, ker so “kalkulirali, da se bo JLA vrnila”. Mnogi od teh so tudi grozili tistim, ki so zaprosili za slovensko državljanstvo, in jih obtoževali izdaje, je povedal.

Branko Grims odgovarja drugič (v celoti za sladokusce):

Sedaj pa bodo tisti, ki so zaprosili in dobili slovensko državljanstvo, “kot davkoplačevalci plačali za izdajanje odločb, sodne postopke in odškodnine”, je dodal poslanec SDS. Po njegovem mnenju gre pri izdajanju dopolnilnih odločb t.i. izbrisanim v resnici za pridobivanje novih volivcev. Ob tem je zatrdil, da je številka o 25.000 t.i. izbrisanih prenapihnjena. Grims je še povedal, da polovica obrazložitve sodbe Okrožnega sodišča na Ptuju v zadevi Aleksandra Todorovića govori o tem, “da se mu je storila krivica”. Obenem pa v obrazložitvi piše, da je bil Todorović seznanjen, da mora vložiti prošnjo za ureditev statusa, a tega ni naredil, je še dejal poslanec SDS.

Interpelacija SDS zoper notranjo ministrico Katarino Kresal:

Predlog SDS ustavnega zakona za izbrisane:

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 30 x komentirano
  1. Q_ pravi:

    …. prosim vas lepo, izpustite izraz sladokusec pri omenjanju Grimsovih izjav. Primeren bil kvečjemu mazohist.

  2. Kaktus pravi:

    Kaj če bi novice o Grimsu in njegovih podvigih kar prenehali objavljati!

  3. bronja pravi:

    izgleda kot herr goebels, tale brankec

  4. Kaktus pravi:

    Čisti Goebels. Vlada si na račun davkoplačevalcev povečuje volilno bazo. Pa ta je res nor. Če res verjame v to kar govori je res primeren za zofo.

  5. vinetu pravi:

    pokličte mamo, da ga spravi stran…

  6. matevz pravi:

    izbrišimo grimsa

  7. angie pravi:

    Denis, vsaka ti čast, imaš nedvomno dober in zdrav želodec!

    Marsikoga med nami bi po vsakem srečanju v živo s tem sluzasto-zdrizastim osebkom zvilo do bruhanja in driske…
    Po drugi strani bi osebno težko zadržala neizmerno željo po krohotu, ob smrtno resnem Grimsu, ki sebe očitno jemlje za zelo pomemben in tehten faktor v tej državi…

    Trd kruh služiš.

  8. krema za sončenje pravi:

    tegale grimska bi blo tud treba interpelirat… z zemlje!

  9. igooor pravi:

    Grimsa med izbrisane!

  10. obama pravi:

    wau,kakšni socialno čuteči strpneži…

    PS: Grims je sicer zastopnik 30% slovencev (glede na zadnje žrebanje,zdejle verjetno več).. Ta del naroda je očitno za vas črna luknja

  11. Luka pravi:

    Hehe, saj za sladokusce so ponavadi najbolj gnusne stvari, od polžev dalje :)

    @obama, tisti del naroda ni črna luknja, pač pa ima črno luknjo v glavi.

  12. obama pravi:

    Luka pravi:

    24. februar, 2009 ob 12:33
    Hehe, saj za sladokusce so ponavadi najbolj gnusne stvari, od polžev dalje :)

    @obama, tisti del naroda ni črna luknja, pač pa ima črno luknjo v glavi.

    ..hja,važno da polni proračun z davki,da lahko brezvezni Lukci mirno sesate državne jasli do onemoglosti in se greste dušebrižnike…Marš delat

  13. 007 pravi:

    Gnoj
    Grims
    Gnus
    Golazen
    Gamad

  14. Golobtička pravi:

    Luka, kdo in zakaj ima črno luknjo v glavi, bi lahko razglabljala na dolgo in široko. Ve pa se točno, da če nisi bil všečen Temu, ti je Oni izvrtal luknjo v glavo. Tako je bilo, pa še danes večina ljudi gleda skozi ta očala, ki so jim bila nadeta.

  15. neemocije pravi:

    najbolj strpni komunsti so tisti , ki ležijo 1 meter pod zemljo…..

  16. neemocije pravi:

    zgoraj pa lep primer mutacije rdečih ovčk v rdeče papige, ha, ha, ha, ha

  17. Q_ pravi:

    …. strpnih fašistkov pa itak ni.

  18. Tomaž pravi:

    V Sloveniji je, zaradi slabih družbeno-političnih pogojev ta življenje, vedno bolj pogost primer bega možganov…..Grimsu so pobegnili že dolgo nazaj…nam pa še bodo, če bomo poslušali šalabajzarje njegovega kova…

  19. armada pravi:

    neemocije, vzemi svojega grimsiča v roke, pa ga veslo razgibavaj -do erekcije.. Če boš vmes srečal komuniste pozdrav mi Janeza, tistega JJ!

  20. Poslednji mohi pravi:

    TOMAŽ TEBI PA ŠE NISO ZRASTLI ALI PA SO SE TI SKISALI!

  21. lenka pravi:

    zakaj ta človek nikoli ne nosi srajc z dolgimi rokavi?

  22. Tona pravi:

    @Neenamoči si ga.sorry-neemocije ti sigurno ne hodiš v Birkine na praznik češenj?,ker so rdeče.Pa tudi v eni reviji sem zasledil,da je paradajz jako škodljiv,ker je rdeče barve.Kar se pa tiče belčkov so pa najbolj strpni tisti,ki so v breznu.

  23. Tona pravi:

    Takole slovenija zbirajmo podpise za referendum-kdo je lepši grims ali Katarinca.In skomu bi šli raje v posteljo.?????????????????

  24. HA HA HA pravi:

    joj, joj……takle mamo!

    Se strinjam z 007, Tomažem in armado.

    Poslednji mohi: če mački stopiš na rep, zacvili!!!

    Ne razumem tvojega komentarja?!? WTF? A si mogoče užaljen, ker nihče ne mara tvojega vzornika Grimsa? Ubogi…

  25. Kaktus pravi:

    Jonas: “bruh,bruh”

  26. Carlos Contreras pravi:

    Nadaljevanje “Čudovitih prigod barona Münchausna”.

  27. asd pravi:

    komunajzarji malo bolj strpno …. :)

  28. S-lick pravi:

    Tak ti to izpade, če se premalo doji… pa pomankanje ljubezni, pozornosti,… pol pa… piz*…… na stara leta.

    Denis, drugič mu nesi body, plenice & cuculo. Veliki “J” naj ga da v krilo, pa še kakšno lepo uspavanko,… pa bo mir.

  29. Bount pravi:

    Kakšni veleumi ste vsi skupaj in še zelo grde in nesramne besede bruhate!.
    Brez nobene vsebine, brez enega pametneka argumenta, grozota in to naj bi bilo neko povprečje
    kako se Slovenci ali Ne-Slovenci izražajo!
    Nisem podpornik Grimsa, ampak kar je preveč je preveč, malo kulturnega in vsaj malo pametnega dialoga ne bi škodovalo, kajne?
    In še tole dragi anonimneži, nehajte že vsevprek žaliti in se šopiriti in repenčiti iz vašega anonimnega skrivališča!

  30. matevz pravi:

    seveda nesramne besede bruhamo, kaj pa bomo, grims je eden večjih nestrpnežov, zloba mu seka iz oči na vsakem koraku, kar smo jih v 20ih letih videli na slovenskem političnem prizorišču.
    SDS je za njega pre-zmerna stranka, njemu bi bolj prijalo da se ustanovi kakšna bom desna, neo-fašistična stranka, s genetsko zgodovinsko preverjenimi, domovinsko zavednimi kadri z neoporečno druzinsko zgodovino. Vsekakor bi mu v tem primeru svetoval da se poveže s Ivom Hvalico, Jelinčičem, Podobnikom in podobnimi kričači brez vsebine…….pravi pajdaši, rokovnjači, slovenci, domobranci ergo fašisti.

Komentiraj