Saturday 21. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Pahor o referendumu

20. februar 2009 ob 0:23 | Denis Sarkić |

Predsednik vlade Borut Pahor o sestanku s predstavniki Stranke Slovenskega naroda in zapletu z referendumom za vstop Hrvaške v zvezo NATO ter srečanju s hrvaškim premierom Ivom Sanaderjem.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 7 x komentirano
  1. ED pravi:

    Torej Podobnikova šarada je minila. Rezultati? DZ je sprejel sklep, ki pravzaprav nikogar nič ne zavezuje ter nima nobene mednarodne teže, torej sklep, ki ga lahko tako RH kot morebitni arbiter ali sodišče ignorirajo. Dokument ni primerljiv niti z znamenitim ’sporazumom’, ki sta ga dosegli nacistična Nemčija in VB tik pred napadom prve na Poljsko, s katerim da se je Hitler zavezal miru in s katerim je ob vrnitvi v VB na letališču mahal naivni britanski premier Chamberlain. Slednji je vsaj ‘izsilil’ Hitlerjev podpis, medtem ko je sklep glede meje, ki ga je sprejel DZ, stvar slo-politične avto-erotike. Nobenega podpisa s hrvaške strani. In čemu, komu je potemtakem koristilo to državnozborsko, pretežno slovenski javnosti namenjeno onaniranje?

    Koristi si obetajo nekateri slovenski desnosučni populisti, ki si s sporazumom nabirajo politične točke; predvsem gre za krog okoli Podobnika. Podobnik in njegovi razglašajo, da RH okupira ozemlja, ki da pripadajo RS, ob tem pa izsiljuje slo-oblast, naj sprejemne nek sklep po ratifikaciji včlanitve, namesto da bi od vlade RS že lani, pred vrhom Nata v Bukarešti, kjer so se pisala vabila kandidatkam za vstop v to vojaško zvezo, terjal, naj ukrepa zoper ‘okupatorja’. Najboljši čas za kakršnokoli blokado vstopa RH v Nato je bil lani v Bukarešti. Kje so bili ‘bratje’ Podobnik takrat? Že res, da je Janša avtoritarno vodil vlado, vendar če nekdo urbi et orbi bleje, da RH okupira slo-ozemlja, bi moral takrat nasprotovati vstopu RH v Nato in celo zagroziti ali celo dejansko izstopiti iz vlade, če vlada v imenu RS ne bo zablokiral včlanitev ‘okupatorja’ v Nato. Le v tem primeru so lahko obtožbe o okupaciji slo-ozemlja lahko verodostojne. Tako pa je SLS sedela v vladi, ki je dala zeleno luč državi, ki da okupira RS, glede vstopa v Nato. Hahahaha…

    A burka se tu ne konča. V sprejetem sklepu piše: »/…/ ko so slovenski organi med drugim izvajali pristojnosti v zaselkih na levem bregu Dragonje, na ozemljih na levem bregu Mure pri Hotizi, ter ko je Republika Slovenija imela teritorialni stik z odprtim morjem in je izvajala jurisdikcijo nad celotnim Piranskim zalivom.« OK, če so na dan 25.6.’91′ slovenski organi izvajali pristojnosti v zaselkih na levem bregu Dragonje’ (Kateri organi? Policija?), zakaj so se ti ‘organi’ po tem datumu umaknili z ozemlja južno do Dragonje, še zlasti če je ozemlje katastrsko zavedeno k piranski občini? Kdo jih je 25.6.’91 umaknil s teh območji? Oziroma kdo ni okrepil njih prisotnosti na teh območjih? Jasno, Demos, v katerem so pretežno sedeli desnaki, vključno z abrambnikom Janšo in z raznimi podobniki, ki danes obtožujejo RH okupacije, pa čeprav se je ta ‘okupacija’ zgodila ravno za časa mandata Demosa. Oziroma: »Med 10. in 21. 6. 1991 je slovenska stran, na lokaciji južno od reke Dragonje, kjer se danes nahajajo poslopja hrvaškega mednarodnega mejnega prehoda Plovanija, začela s pripravljalnimi gradbenim deli za izgradnjo slovenskega mednarodnega mejnega prehoda Sečovlje. Tja je bilo pripeljano 56 tovornjakov materiala, ki naj bi služil za izravnavo terena za bodoča mejna poslopja. 21. junija, štiri dni pred osamosvojitvijo, je prišlo do ostre hrvaške reakcije, češ da Slovenija objekt gradi na hrvaškem ozemlju. Po večurnih telefonskih pogovorih je v Ljubljani padla odločitev, da se gradbinci umaknejo.« (Primož Pipan) Super, slo-gradbinci so se umaknili, še pred tem pa so za hrvaške gradbince pripeljali gradbeni material. Hahahahaha…

    In burka se nadaljuje… Kot navrženo, sprejeti sklep v primeru arbitraže, razsojanja ne pomeni nič. Zaradi tega sklepa se ‘okupacija’ ozemelj južno od Dragonje ne bo končala. To je moral vedeti Podobnik že pred sprejetjem sklepa, zato še vedno ni jasno, zakaj se je te ‘okupacije’ – če resno misli, da gre za ‘okupacijo’ – ‘lotil’ z izsiljevanjem sprejema nekega malovrednega sklepa. Mar bi ne bilo bolj učinkovito ‘orožje’ zoper hrvaško ‘okupacijo’ referendum, ki bi imel posledice za ‘okupatorsko’ državo (tudi če ne uspe), medtem ko jih sprejeti sklep ne prinaša? Jasno, stvar je v tem, da Podobnik z referendumom nikoli ni mislil resno, saj bi ga sicer izpeljal ne glede na tak ali drugačen sklep.

    Vsej tej burki pa dodajajo svoje tudi janševiki. Te kar na enkrat skrbi ‘kredibilnost’ in ‘ugled’ RS v EU (pa i šire), če bi bil izpeljan referendum oziroma RH ‘zavrnjena’ v Nato zaradi RS. Še nedolgo nazaj, ko so izsiljevali ratifikacijo včlanitve RH v Nato s sprejemom fiktivnega proračunskega ‘presežka’, jih ugled in kredibilnost RS ni nič brigala. Če kdo zmanjšuje kredibilnost RS so to natanko takšne izjave, ki opozarjajo na oblastniško logiko in praxo janševikov. Ne pomnim, da bi kdo v EU kazal na Irsko, češ da ni kredibilna, ker so njeni državljani zavrnili lizbonsko pogodbo, pa čeprav gre za dejanje, ki (je) zadeva(alo) vse države članice. Medtem ko bi blokada včlanitve RH v Nato zaradi referenduma v RS zadevala le RH. Za razliko od janševikov, v večini zahodnjaških parlamentarnih demokracij sprejemajo demokratično odločanje in noben dogovor politikov (kot je bil npr. tisti v Bukarešti in na katerem je tudi Janša ‘vabil” RH v Nato) ne more biti bolj kredibilen kot na svobodnem in demokratičnem referendumu izražena volja volivcev, volivk. Opozoriti velja še na to, da je hotel do referenduma tudi Jelinčič, in sicer po ‘parlamentarni poti’, vendar je večina zavrnila njegov predlog. Ker Zmago ni neumen in je vedel, kakšna so razmerja moči v DZ, je jasno, da je tak izid glasovanja pričakoval. Zato se zdi, da je bil njegov ‘referendumski poskus’ le pozerska, oportunistična poteza, za kaj več kot to, npr. da bi podprl SSN, ki se ne odreka referenduma, pa ‘veliki’ nacionalist (in še večji gobezdač) Zmagec ‘Plemeniti’ nima moda.

  2. Carlos Contreras pravi:

    Jebemtiboga. Ko bi le živel romanopisec, kot je bil Balzac, ki bi znal popisati to komedijo.

  3. Štrigon pravi:

    Na pa imamo pravo sliko našega Pahorja (in tudi ostalega političnega karnevala).
    18 let smo še kar uspešno skrivali našo nesposobnost.
    Sedaj pa je butasti slovenski nacionalizem zablestel v vsem svojem blišču.
    Ta Pahorjeva neumnost bo sedaj dobila planetarne razsežnosti, ker je Nato res velika
    svetovna organizacija.
    V blaznosti nas presegajo samo še nori afriški plemenski spori.

  4. JAGR PA JAGA pravi:

    BORAT FOREVER :)

  5. marjetica pravi:

    Natančen opis dolgega dogajanja okoli meje s hrvaško mislim da je točen in na žalost realnost je bila
    takšna,a od tu naprej se podaja v boj Pahor,ki pa izgleda ne ve kaj hoče,edino česar se zaveda je želja po ugajanju vsem…kako se že to naredi..poiskušali so že pred njim-a še nikomur to ni uspelo.
    Problem je samo ena majhna podrobnost,da je trenutno predsednik vlade,bojim se, da se ne bo dobro izšlo zaradi napačnih prioritet.

  6. Bount pravi:

    Sever nam je v članku Kam gremo- kolumna, prikazal zadevo iz drugega zornega kota.
    J.J. je dovolj inteligenten, da ve kdaj je potrebno in koliko je potrebno blefirati in se sprenevedati!
    B.P. je dovolj samovšečen, da je popolnoma zgubil kompas sicer je res, da je že podedoval “blazno “politiko, njegov velik problem pa je ta, da misli da je Mesija- rešitelj , ki bo ISTOČASNO rešil vse, tako blažneže kot blažene kot navadne smrtnike!
    Hrvati so kot hrti, so dovolj agresivni in “superioni, no tako oni mislijo, da sklepajo, da so Slovenci
    slavi-schiavi in vsa njihova politična elita za njih samo mačji kašelj!
    Slovenci so dovolj “bebavi” , da se še dalje med seboj samo kregajo kaj je rdeče in kaj je črno!
    Bistvo problema pa ne vidijo!
    Smo pa res Wonderland bedakov, kajne?

  7. Pravi človek pravi:

    Morali bi izvesti referenbum: Vprašanje: Ali se strinjate, da Kučana, Golobiča, Pahorja, Janšo, Jelinčiča, Erjavca, Kresalovo, Potrča… izženemo iz Slovenije!

Komentiraj