Saturday 21. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Janša o NATO Hrvaški

17. februar 2009 ob 20:30 | Denis Sarkić |

Predsednik SDS Janez Janša je danes napovedal, da bo njegova stranka na jutrišnji izredni seji DZ podprla tako ponedeljkov sklep parlamentarnega odbora za zunanjo politiko (OZP) o zaščiti slovenskih interesov pri vključevanju Hrvaške v NATO kot tudi popravljeno dopolnilo SLS, ki opisuje stanje na slovensko-hrvaški meji na dan osamosvojitve Slovenije. “Še raje bi videli, da bi prišli do usklajenega besedila, ki bi ga podprle vse parlamentarne stranke in ki bi zadovoljil tudi predlagatelje zahteve za referendum,” je ob napovedi podpore dopolnilu SLS na današnji novinarski konferenci pojasnil Janša. Ob tem je izrazil obžalovanje, da vladajoča koalicija v ponedeljek ni podprla popravljenega dopolnila SLS. Kot je pojasnil, v njem ni nič spornega, temveč izraža že dolgo znano stališče Slovenije, ki ga bo država najverjetneje zastopala še naprej.

Uvodni Janez Janša predlogu amandmaja SLS ter referendumu:

Janša je zato pozval koalicijo, naj razmisli o podpori takemu dopolnilu ali vsaj skuša s predlagateljem dopolnila, torej SLS, doseči kompromis, ki bi omogočal, da se umaknejo podpisi z zahtevo za zbiranje podpisov za razpis naknadnega referenduma o vstopu Hrvaške v zvezo NATO. “Če takšen sklep zadovolji predlagatelja in se s tem izognemo zbiranju podpisov, zavlačevanju postopkov in samemu referendumu, ki tudi nekaj stane, potem ni nobene škode, če to še enkrat povemo,” je menil. “Menimo tudi, da bi bil zdaj dober čas za sestanek predsednikov parlamentarnih strank in vodij poslanskih skupin, ki ga je predsednik vlade napovedal že pred časom, vendar do njega na to temo ni prišlo,” je še dejal prvak največje opozicijske stranke. “Če kdaj, bi bilo zdaj treba poenotiti slovensko politiko, ker si lahko v nasprotnem primeru po nepotrebnem zaradi proceduralnih zapletov in zaradi tega, ker se včasih ne zna izračunati, kaj bo naslednji korak, nakoplje znatno mednarodno škodo,” je pojasnil.

Referendum je po besedah Janše za SDS legitimna oblika odločanja. Kot je dejal, je Slovenija pravzaprav nastala z referendumskim odločanjem. Rešitev ni v zanikanju te možnosti ampak v iskanju rešitev, ki so na voljo znotraj pravnega okvira, v katerem Slovenija deluje, je prepričan predsednik SDS. Je pa Janša zatrdil, da SDS ne bo zbirala podpisov za razpis referenduma za vstop Hrvaške v zvezo NATO, niti ne bo pozivala k zbiranju podpisov. Kot je pojasnil, v stranki menijo, da te aktivnosti slabijo pogajalsko pozicijo in tudi mednarodni položaj Slovenije. Če bi se izkazalo, da Hrvaška ni sprejeta v NATO v predvidenih rokih in da je zato kriva Slovenija, bi to po besedah Janše za Slovenijo ne le povzročilo določeno zadrego, temveč bi jo postavilo v “nek drug prostor v Evropi in severnoatlantskem prostoru, kot ga je zasedala sedaj in ne bo več popolnoma verodostojna”. “Kaj pa to pomeni za doseganje drugih strateških ciljev, ki jih ima Slovenija, med drugim tudi, ko gre za določanje meje, pa si lahko sami izračunamo,” je dejal Janša. Slovenija je po njegovih besedah v položaju, ko mora krepiti mednarodno verodostojnost in povečevati število zaveznikov, ne obratno. “S takšnim ravnanjem na točki, kjer ni za to nikakršne potrebe, ta zavezništva izgublja,” je bil oster Janša.

Janez Janša odgovarja v zvezi z referendumom in tudi predlogom medijacije:

Predsednik SDS je na naše vprašanje, ali podpira mediacijo za rešitev spora glede meje med Slovenijo in Hrvaško, odgovoril, da je iskanje rešitve v tej smeri bolj zapleteno, kot se zdi na prvi pogled, ker gre za ad hoc mediacijo, ki nima določenega pravnega okvira. “Bojim se, da bomo že s tem, ko bomo ponovno pristopili k določanju pravnega okvira in ustanavljali nove komisije, prišli v neko časovno računico, ki se v tem primeru, ko se Hrvaški mudi s pogajanji, ne bo izšla,” je menil. Janša je sicer na to temo v prihodnjih tednih napovedal okroglo mizo oziroma razširjeno novinarsko konferenco.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 8 x komentirano
  1. kaktus pravi:

    Ko se je vlada g. JANŠE lotevala vprašanja s Hrvaško na vse mogoče načine , ga je tedanja opozicija
    (sedanja oblast ) obtoževala izdaje, razprodaje, podarjanja našega ozemlja !
    Kje ste zdaj oblastniška usranet, dokopali ste se na goljufiv način do oblasti (tudi z aferami), sedaj pa delujete kot od kačjega pika paralizirane podgane !

  2. cvek pravi:

    Hrvaška si, vsled njenega ravnanja zasluži vstop v ” NATO” in ” EU”, skupaj z Albanijo, Srbijo, BiH,
    Makedonijo in Črno Goro v paketu. Ista si je po balkanski mentaliteti in ravnanju !
    S tako trditvijo HRVATA najbolj razkačiš, saj sebe smatrajo za nekaj več od sosedov, kot od boga dani SRBI !

  3. Kaktus pravi:

    Kaktus dej si kakšno bol domoljubno ime izberi. Kot na primer belouška!

  4. Bount pravi:

    Nato ni to, kar se predstavlja da je.
    Ne glede na to, pa referendum za vstop HR v Nato ni potreben, je totalno brezvezen, samo nepotrebna potrata denarja.
    Če HR bo ali ne bo v Natu, nič ne bo spremenilo ali popravilo že narejeneh napak prejšnje vlade
    glede določitve meje med SLO in HR.
    Torej nehajmo zgubljati časa za te zadeve, pustimo HR naj postane članica in se začnimo ukvarjati z bolj pomembnimi zadevami.
    Za SDS pa bi bil že skrajni čas, da se že sprijazni, da je na volitvah zgubila.
    SDS in J.J. nehajte že spletkariti, saj s tem škodujete vsem nam!
    Pahor, vi pa se že sprijaznite s situacijo taka kot je in nehajte že sanjati o nečem kar ni!

  5. Blaž Babič pravi:

    Nato ni to, kar se predstavlja da je.
    Ne glede na to…

    —————————————————–

    Daj, miško, povej, kaj NATO pa je v resnici, da bodo ljudje slišali in spoznali.

    Glede “brezveznosti” in “potratnosti” - imeli smo dovoljenih 12 referendumov v zadnjih 18 letih. Resnično čudno majhna številka, glede na to, kako zelo jih parlamentarna političarska kasta izganja.

    Skupaj so koštali največ 36 milijonov evrov. Koliko metrov šentviškega predora je že to?

    Na vsakem referendumu volilke in volilci sodelujejo v samo-učečem projektu, kar je koneckoncev neprecenljiva investicija v prihodnje rodove.

  6. severnik pravi:

    Vsi skupaj somišljeniki Janše ste pozabili na osnovno dejstvo: od osamosvojitve naprej ste vsi bili zraven,vseskozi pa gospod Dimsi in kompanija,kaj je bilo storjenega??? Sami pamfleti in izigravanja.Niste imeli jajc in se postaviti po robu Purgerjem!!! Zdaj ko se je vlada odločila stopiti na prste hrvaški pri njenem nenehnem zavajanju in izigravanju ter sprenevedanju pa ste z raznimi grožnjami in izsiljevanji naredili to kar noben normalni človek državljan R Slovenije to nebi naredil.Legalizirali ste državni proračun in legalizirali kraje davkoplačevalski denar Janševe vlade!!! In se sedaj še sprenevedate??? Lagali ste nam vseskozi,delieli in kradli denar v državnih firmah , z vašimi zvestimi nastavljivimi kadri,z svojimi nadzorniki v firmah itd….. Kaj je za vas še sploh verodostojno? Noben problem z hrvati ni rešen samo zarasdi tega ker je tudi odprto vprašanje trgovine o orožjem!!!! Akterji ko bodo razčistili te zadeve se bo tudi mejno vprašanje rešilo! Zaslužki so veliki.
    Leta 91. bi takratna vlada takoj morala na silo odstraniti vse objekte,ki so bili tako ali drugače postavljeni na slovensko stran Obveljati bi morala katasterska meja na vsem mejnem območju in basta!!!I Kaj se je naredilo? Pokakcala se je takratna oblast in nas razdelila zaradi tega mejnega spora z Purgerji!To so dejstva in Podobnik,kaj se sedaj igra,a se ni dosti naigral z nami ko je bil v takratni vladi in celo podpredsednik vlade. Kaj se norčuje in nas? Dejstvo je hrvatom je treba brez odlašanjA PREPREČITI NADALJNE IGRE IN IZIGRAVANJE,DOMAČIM HLAPČELAZ7NIKOM KI SO VSESKOZI ZRAVEN PA PREPREČITI IZIGRAVANJE DOMA Z RAZNIKI IZSILJEVANJI.sTVAR SO ZASRALI IN NIMAJO KAJ VEČ NAS ZAJEBAVATI..oPROŠČAM SE BIL SEM NESRAMEN VENDAR TEGA POČETJA JE ZADOST!

  7. Pička pravi:

    severnik
    Škoda da leta 1991 takratna oblast izvdela tudi lustracijo in nas že takrat rešila kvazi domoljubov in zaščitnikov nacionalnih interesov. Tako pa so si lahko le-ti na podlagi “slovenjceljskega” prepričanja, da ni nihče tako sposoben kot ta pravi stari kadri, prigrabili vse kar se je prigrabiti dalo. “Slovenceljstvo” pa gre še vedno naprej; plašnice so se prirasle ….

  8. severnik pravi:

    Pički:
    Če je gdo kaj prigrabil in ozurpiral oblast in stem demokracijo,je prav oblast Janše in SDS. Jannša ni nič drugo kot veliki ideolog nacional-socializma.Vse skozi svojega vladanja je izkazoval samo eno. nič nemore biti drugače kot samo tako kot si zamišljam osebno jaz in SDS. Zlorabljena je bila vsaka veja izvršilne oblasti,demokracija si je prilaščal kot osebno pravico in ne pravico nas državljanov. zakaj se je že pravzaprav Janša boril ko je bil v zaporu????? Odgovor!!!! In kaj je naredil kakšno smer je izbral??? Kaj se je dogajalo v parlamentu,z preglasovanji,nikoli nič ni bilo sprejeto z strani opozicije.In kaj zdaj hoče uveljaviti??? Zopet opozicijsko vladavino in izsiljevanje1 To je njegov način ki temelji na laži in sprenevedanju.Poštenost ni bila nikoli njegova osebna vrlina!!!
    Kaj se je dogajalčo z predsednikom pokojnim Drnovškom z njegove strani??? Upam da vas ni zapustil spomin,ali pač??? Hinavščina in zaničevanje je njegova najboljša sposobnost.reševanje sporov z hrvati pa je njegova največja prevara z Dimsijem na čelu. Kako rečejo osebam,ki se pretvarjajo da nikoli niso nič narobe naredili ?????
    Samo toliko in lahko si mirne duše pripišete dejstvo problem ni rešljiv,dokler bodo ti isti priskledniki zraven,ki niso nikoli nič rešili.

Komentiraj