Saturday 21. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Evropska lista SDS

14. februar 2009 ob 20:21 | Denis Sarkić |

Predsednik sveta SDS in poslanec Branko Grims in podpredsednik stranke ter nosilec liste za evropske volitve Milan Zver o evropskih volitvah in 20. obletnici pomladne stranke.

Vsi kandidati z liste SDS in njihove predstavitve:

Dr. MILAN ZVER

Rodil se je 25. 5. 1962 v Ljubljani. V zgodnjem otroštvu se je z družino preselil na Destrnik. Šolanje je zaključil na Fakulteti za družbene vede, z doktoratom s področja obče politologije. Je avtor mnogih študij, člankov in knjig, med drugim monografije Demokracija v klasični slovenski politični misli (2002). Preden je bil izvoljen za poslanca in imenovan za ministra za šolstvo in šport leta 2004, je bil kot univerzitetni učitelj zaposlen na mariborski univerzi.

Bil je tesen sodelavec dr. Jožeta Pučnika. V zadnjih letih je nosilec pomembnih funkcij v Slovenski demokratski stranki, trenutno je njen podpredsednik. Bil je tudi mestni in državni svetnik. V prvi polovici leta 2008 je med drugim uspešno vodil Svet EU na področju izobraževanja in mladine. Je član ali sodelavec vrste domačih in tujih nevladnih organizacij. Ima dve hčeri, Manco in Uršo, in je že ponosni dedek vnukinje in vnuka. V prostem času igra nogomet in tenis.

Dr. ROMANA JORDAN CIZELJ

Rodila se je 8. januarja 1966 v Celju. Diplomirala je na Fakulteti za elektrotehniko, leta 1994 pa je na Fakulteti za matematiko in fiziko magistrirala. Leta 2001 je na isti fakulteti doktorirala iz področja jedrske tehnike. Od leta 1990 do leta 2004 je bila raziskovalka na Odseku za reaktorsko tehniko Instituta Jožef Stefan. Leta 2004 je bila kot poslanka Slovenske demopkratske stranke izvoljena v Evropski parlament. Tam je članica politične skupine Evropske ljudske stranke in Evropskih demokratov. Je članica Odbora za industrijo, raziskave in energetiko, nadomestna članica Odbora za proračun, nadomestna članica Začasnega odbora za politične izzive in proračunska sredstva, razširjene Unije 2007 - 2013, članica Delegacije za odnose z Združenimi državami Amerike in nadomestna članica Delegacije za odnose s Kanado. V letih1996 – 1998 je bila članica Upravnega odbora Stanovanjskega sklada Občine Domžale. V letih 1998 – 2002 je bila predsednica Nadzornega odbora Občine Domžale, od leta 2002 – 2004 pa svetnica v Občinskem svetu Občine Domžale. Je tudi častna občanka občine Prebold. Je članica upravnega odbora Univerzitetno znanstvenega foruma in sekretarka Univerzitetno znanstvenega foruma.

V SDS je podpredsednica stranke, predsednica Ženskega odbora SDS in članica Strokovnega sveta SDS.

ZOFIJA MAZEJ KUKOVIČ

Zofija Mazej Kukovič se je rodila v idilični vasici Bele vode, kjer še danes preživi največ prostega časa. Po zaključku študija elektrotehnike in informatike, se je zaposlila kot projektantka, kasneje pa študij dopolnjevala še z znanji s področja managementa. Leta 1992 je prevzela vodenje podjetja, ki mu je bil namenjen stečaj. Z vizijo, pogumom in z neizmerno energijo je podjetje v petnajstih letih pripeljala v vrh slovenskih inženirskih podjetij, ki se ukvarjajo z visokotehnološkimi projekti na področju okoljevarstva in skupaj s sodelavci dokazala, da je s trdim delom mogoče premikati meje.

V kratkem času, ko je bila ministrica za zdravje, je uspela pripraviti Resolucijo o nacionalnem planu zdravstvenega varstva, ki je bila sprejeta v parlamentu. Spremenila je dosedanje neučinkovite procese na področju investicij. Z dokončanjem gradnje nove Pediatrične klinike je dokazala, da se dajo investicije v zdravstvu izvajati bistveno hitreje, ceneje in pregledneje. Pod njenim vodstvom je bil sprejet tudi Zakon o duševnem zdravju, kar prej v petnajstih letih ni uspelo še nobenemu ministru za zdravje.

DRAGUTIN MATE

Rodil se je 2. maja 1963 v Čakovcu, mladost je preživel v Mariboru, nato pa šolanje nadaljeval v Ljubljani na takratni Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo (danes Fakulteta za družbene vede), smer obramboslovje. Diplomiral je iz teme državni terorizem. Leta 1989 se je zaposlil kot profesor na Gimnaziji Poljane v Ljubljani, že naslednje leto pa je pričel s delom na Ministrstvu za obrambo Republike Slovenije, kjer je opravljal različne dolžnosti.

Od leta 1990 do sredine leta 1991 je delal kot namestnik šefa sektorja za Civilno zaščito in v Republiškem Štabu za civilno zaščito, še istega leta (1991) pa je prevzel dela v protiobveščevalnem oddelku na Ministrstvu za obrambo. Leta 1992 je postal svetovalec za mednarodno sodelovanje v kabinetu ministra za obrambo in bil odgovoren za mednarodno sodelovanje na tem ministrstvu.

Leta 1996 je prevzel dolžnosti rezidenčnega vojaškega in letalskega atašeja v Bosni in Hercegovini. V tem času je opravljal tudi dolžnost »doyena« vojaško-diplomatskega zbora v Bosni in Hercegovini. Po vrnitvi v Slovenijo je postal namestnik direktorja Uprave za vojaške zadeve na Ministrstvu za obrambo. Leta 2000 je postal vodja kadrovske službe na Ministrstvu za obrambo, nato pa Direktor Uprave za obrambo Ljubljana. Leta 1994 je končal tečaj za diplomate »SIRUS« (Swiss international relations University seminar) v Švici, opravil pa je tudi izpit za inšpektorja na obrambnem področju in nekaj časa tudi delal kot inšpektor za obrambo. Tekoče govori angleško, hrvaško in srbsko.

Živi v Ljubljani, je poročen in oče dveh otrok.

MIRKO ZAMERNIK

Rojen 8. novembra 1964. Po končani srednji šoli in odsluženem vojaškem roku se je zaposlil v podjetju Gorenje MGA - Nazarje, kjer je bil kot vodja v proizvodnji zaposlen do izvolitve za župana v občini Luče leta 1994. Leta 1998 je ponovno kandidiral za župana občine in bil ponovno izvoljen. V letih 1996, 2000 in 2004 je bil izvoljen za poslanca v Državnem zboru Republike Slovenije. V mandatu 1996-2000 je vodil preiskovalno komisijo (afera Zavrč), bil je tudi podpredsednik Odbora za infrastrukturo in član Komisije za volitve, imenovanja in administrativne zadeve. V mandatu 2000-2004 je vodil preiskovalno komisijo za ugotovitev vzrokov in ozadja napada na novinarja Mira Petka. V tem času je bil tudi član Odbora za promet in Odbora za kmetijstvo ter član Mandatno-volilne komisije. V mandatu 2004-2008 pa je bil nekaj časa vodja poslanske skupine ter član Komisije za peticije in človekove pravice ter enake možnosti, član Odbora za visoko šolstvo ter član Mandatno volilne komisije.

BERNARDA RONUTTI

Bernarda Ronutti se je rodila leta 1953 v Mariboru V Mariboru je obiskovala osnovno šolo, gimnazijo in Ekonomsko poslovno fakulteto. Po poklicu je univerzitetna diplomirana ekonomistka. Ima 28 let delovnih izkušenj v gospodarstvu v mariborskih podjetjih Marles, Stavbar, EGS in v državni upravi na Ministrstvu za okolje, prostor in energijo in v Ministrstvu za gospodarstvo.

Za delo v politiki se je odločila zato, ker meni, da je pomembno, da ženske sodelujejo v politiki, saj politične odločitve vplivajo na njihove življenje. Po njenem mnenju imajo ženske dve možnosti, in sicer da sodelujejo in politiko soustvarjajo ali pa ne sodelujejo in jo ustvarjajo drugi namesto njih.

V preteklosti se je aktivno ukvarjala z različnimi športi: atletiko, košarko, odbojko, tenisom. Sedaj pa ji veliko pomeni gibanje v naravi, kadar le ima čas najraje kolesari ali pa se peš odpravi na mariborske zelene oaze miru: Pohorje, Piramido, Kalvarijo ali ob Dravi.

mag. ANŽE LOGAR

Rodil se je 15. maja 1976 v Ljubljani. Leta 2000 je diplomiral na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Januarja 2006 je magistriral na Fakulteti za podiplomske državne in evropske študije.

Leta 2000 se je zaposlil v SKB banki d.d., januarja 2003 pa odšel z mesta produktnega vodje v oddelku za marketing ter se kot prvi Slovenec zaposlil v Evropskem parlamentu. Tam je prevzel mesto svetovalca za Slovenijo v poslanski skupini Evropske ljudske stranke (krščanski demokrati) – evropski demokrati. Bil je vključen v intenzivne priprave poslanske skupine EPP-ED na prve evropske volitve po veliki širitvi leta 2004, potem pa je opravljal naloge tiskovnega predstavnika za slovenske poslance EPP-ED.

Aprila 2006 je prevzel vodenje odnosov z javnostmi v Službi Vlade RS za evropske zadeve, osrednjem koordinacijskem organu za priprave na predsedovanje Slovenije Svetu EU v prvi polovici leta 2008.

S 15. junijem 2007 ga je Vlada Republike Slovenije imenovala za v.d. direktorja Urada vlade za komuniciranje, decembra istega leta pa za direktorja s 5-letnim mandatom. V prvi polovici 2008 je opravljal naloge uradnega govorca slovenskega predsedstva Sveta Evropske unije.

Decembra 2008 ga je novoizvoljena vlada Boruta Pahorja razrešila z mesta direktorja UKOM-a, Logar pa se je vrnil v Službo vlade za evroske zadeve.

16. februarja 2007 mu je ob dnevu neodvisnosti litovski predsednik Valdas Adamkus podelil državno priznanje ‘Life Saving Cross’ za zasluge pri reševanju državljana Republike Litve Mantvydasa Juozapavičiusa pred utopitvijo v enem od madžarskih jezer.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 2 x komentirano
  1. 007 pravi:

    Mate govori tekoče hrvaško in srbsko !!!!!!!!!!!!!!! Ma ne ga srat. od kje mu pa to znanje, kar treh tujih jezikov? Ciganski jezik ste pa pozabl napisat. Se je vidlo v Armbrustu, k je govoru po megafonu, še prej pa po mobiju, ko je dobival navodila Mesije iz najvišje zgradbe na svetu v Arabskih emiratih.

  2. Carlos Contreras pravi:

    Potemtakem govori tudi tekočo dalejnščino.

Komentiraj