Saturday 21. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Fotokopirka na policijo

13. februar 2009 ob 3:04 | Denis Sarkić |

Vlada se je na svoji 13. redni seji seznanila s poročilom Komisije za pregled arhivskih prostorov generalnega sekretariata vlade (GSV). V poročilu piše, da komisija, ki je urejala prenos arhivov iz Župančičeve na vlado in iz vlade na Arhiv RS, za to ni bila strokovno usposobljena, da se ni spoštovalo arhivske stroke in da je bilo preneseno tudi gradivo, ki v arhiv še ne sodi. V poročilu je komisija podrobneje opisala svoje ugotovitve pri pregledu ravnanja z arhivi, ki so bili iz Župančičeve, delno pa tudi z vlade, v času prejšnje vlade preneseni v Arhiv RS.

Premier Borut Pahor o t.i. domnevni aferi fotokopirka:

Kot opisuje poročilo, je odbor za državno ureditev in javne zadeve 12. junija 2007 generalnemu sekretariatu vlade naložil, da prevzame dokumentarno gradivo nekdanjega Servisa skupnih služb vlade RS na Župančičevi 3. V ta namen je takratni generalni sekretar Božo Predalič imenoval komisije. Hkrati je takratna vlada področje njenega dela razširila še na dokumentarno in arhivsko gradivo generalnega sekretariata vlade. Komisija je z delom zaključila 17. novembra 2008, o delu in o predani dokumentaciji pa sestavila poročilo in zapisnik. Omenjeno poročilo in zapisnik so pregledali javni uslužbenci strokovne arhivske službe, ki so, kot je zapisano, ugotovili, da je poročilo nepopolno in da je pri ravnanju verjetno prišlo do vrste nepravilnosti. Zaradi tega je novi generalni sekretar vlade Milan Martin Cvikl decembra lani imenoval komisijo za pregled arhivskih prostorov. Slednja je ugotovila, da se gradivo v pristojnosti strokovne arhivske službe generalnega sekretariata nahaja v kletnih prostorih, in sicer v dveh prostorih, označenih kot arhiv B in arhiv C.

V tretjem prostoru, arhivu A, se hrani gradivo v pristojnosti Službe za obrambne priprave in varnost, v arhivu B pa se je do 17. novembra 2007 hranilo celotno vladno gradivo iz obdobja 1990-2000. Med njimi so bilo delno tudi dokumenti s stopnjo tajnosti. V arhivu C pa so se do 17. novembra 2007 hranile plačilne liste od leta 1945, gradivo uprave zgradb od leta 1958 do 1974, načrti zgradb, kupoprodajne pogodbe hiš in stanovanj in podobno. Komisija je, kot je zapisano v poročilu, pri pregledu ugotovila, da je strokovna arhivska služba generalnega sekretariata 11. decembra 2007 predala ključe arhiva B in arhiva C komisiji za prevzem in pregled dokumentarnega gradiva, ponovno pa je ključe prevzela 6. januarja 2009. V tem času naj uslužbenci strokovne arhivske službe generalnega sekretariata ne bi imeli vstopa v arhivska prostora.

Poročilo komisije za pregled arhivskih prostorov GSV:

Komisija je, kot je zapisano, v prostore arhiva postavila fotokopirni stroj in v obdobju do 20. novembra 2008 izdelala več kot 37.000 fotokopij dokumentov. Kot navaja poročilo, je iz oznak na arhivih arhivov B in C razvidno, da je komisija pregledovala celotno gradivo, vključno s tistim, ki vsebuje osebne podatke in je označeno s stopnjami tajno. Gradivo so obdelovali in pripravljali javni uslužbenci generalnega sekretariata in drugi posamezniki s študentskimi napotnicami brez ustrezne usposobljenosti v skladu z zahtevami Arhiva RS. Komisija za prevzem se tudi ni posvetovala in sodelovala s strokovno arhivsko službo generalnega sekretariata vlade in Arhiva RS, je zapisano v poročilu.

Poročilo tudi ugotavlja, da je bil le majhen odstotek gradiva, predanega Arhivu RS, ustrezno popisan. “Tako urejenega gradiva strokovni delavci Arhiva RS do sedaj od generalnega sekretariata vlade niso prevzemali,” je zapisano. Gradivo iz Arhiva C, preneseno v Arhiv RS, tudi ni bilo presneto na mikrofilm, v Arhiv RS pa je bilo predano tudi gradivo, ki še ne izpolnjuje kriterija arhivsko. Kot v poročilu še ugotavlja komisija, je bil sklep vlade, s katerim je junija 2007 generalnemu sekretariatu vlade naročila, da poleg prevzema dokumentarnega gradiva iz Župančičeve opravi še pregled gradiva na Gregorčičevi 20, popolnoma nepotreben, “saj ni obstajala ocena o neustreznem delu strokovne arhivske službe generalnega sekretariata”.

Zaradi vsega omenjenega je danes vlada sprejela sklep, s katerim je generalnemu sekretariatu vlade naložila, naj strokovni delavci strokovne arhivske službe generalnega sekretariata vlade skupaj s strokovnimi delavci Arhiva RS gradivo, preneseno v Arhiv RS, pregledajo, gradivo, ki ni bilo posneto na mikrofilm ali ni urejeno v skladu s pravili arhivske stroke in je pomembno za delo generalnega sekretariata vlade, pa vrnejo nazaj v arhivske prostore vlade. Tam naj ga ponovno pregledajo in preuredijo in tistega, ki sodi v Arhiv RS, v dogovoru z delavci arhiva vrnejo nazaj v Arhiv RS. Prav tako je sprejela sklep, da gradivo, ki je ostalo v arhivu vlade, strokovni delavci arhivske službe generalnega sekretariata popišejo, uredijo v skladu s pravili arhivske stroke, gradivo, ki izpolnjuje pogoje, pa predajo Arhivu RS. Prav tako je vlada sklenila, da o sumu kaznivega dejanja obvesti tožilstvo in policijo. Premier Borut Pahor po seji vlade sicer ni želel povedati, ali v navedenem primeru obstaja sum kaznivega dejanja. Kot je dejal, bodo o tem odločali pristojni, samega poročila pa ni prebral, ker so za to, kot je dejal, pristojni drugi.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 7 x komentirano
  1. medek pravi:

    Predlagam Boratu, da več bere in manj nastopa.

  2. lepicveto pravi:

    Kjer resnica nikoli ne bo ostala skrita…

    www.vladni-biseri.si

  3. angie pravi:

    lepicveto, ti bereš strankarske reklame!
    škoda časa..

    denis, povprašaj no gospo direktorico novoustanovljenega Študijskega centra za narodno spravo mag.Valičevo, ali je v zadnjih mesecih lanskega leta dobila na ŠC kaj fotokopiranega gradiva z gregorčičeve 20…

  4. angie pravi:

    aja, Denis,še tole: gospo zverovo, ki zbira vse sorte pričevanja in dokumente o totalitarnih režimih, posebej jo zanimajo zadeve okoli pokojne tovarišice Zdenke Kidrič, najdeš na naslovu nekdanje udbe na Tivolski 42, tel 369 52 77, kot berem v zadnji Družini

  5. Carlos Contreras pravi:

    A to je tista policija, ki leta in leta ni mogla ugotoviti, ali je bil tisti odtis švedra Kamenikov ali ne?

  6. Carlos Contreras pravi:

    Gospa direktorica, to je tista, ki jo poriva Milan Zver … in to brez božjega blagoslova?

  7. Semso pravi:

    kdor se dobr spozna na kopirne stroje, ve, da se lahko tocno vidi, kaj vse je bilo skopirano na njem.
    Ce so se fantje tako igrali z drzavnimi arhivi, so sli malo predalec. V Sloveniji naredis iz zadeve afero in potlej ti ni treba v zapor?! ampak, fantje moji, tko se drzava ne dela. Tko se sesuva suverenost. vsakrsna. drzava ni privatni vrticek. Zal to razume v tej drzavi zeeeelooo malo ljudi.

Komentiraj