Saturday 21. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Patria in korupcija

11. februar 2009 ob 1:18 | Denis Sarkić |

Sistemska tehnika zahteva, da se ugotovi ničnost pogodbe o dobavi pehotnih bojnih vozil Patria 8X8, ki je bila sklenjena med slovensko vlado in Rotisom, je danes povedal odvetnik Sistemske tehnike Stojan Zdolšek. Pojasnil je, da je tožba vložena zoper Republiko Slovenijo in zoper Rotis in da je prva obravnava predvidena za 3. junij letos. Dokazi, ki jih prilagajo, so po njegovih besedah tisti, s katerimi je bila javnost že seznanjena: gre za televizijsko oddajo Resnica o Patrii, v zvezi s katero predlagajo zaslišanje finskega novinarja Magnusa Berglunda. Predlagajo tudi poizvedbe pri finski in pri slovenski policiji in zaslišanje predsednika komisije za preprečevanje korupcije Draga Kosa, je povedal Zdolšek.

Stojan Zdolšek odvetnik

Kot je spomnil, je Sistemska tehnika že v letu 2006, ko je ministrstvo za obrambo za izvajalca izbralo Rotis, vložila tožbo zoper državo in zoper Rotis. Sprva je po njegovih besedah zahtevala, da se pogodba med Republiko Slovenijo in Rotisom razdre in da se sklene s Sistemsko tehniko. Sodišče je obravnavo predvidelo za 4. marec letos. Tožbe Sistemska tehnika po Zdolškovih besedah ni umaknila, ker pa se je v dveh letih, ko se v zvezi z njo ni dogajalo nič, zgodilo “dosti okoliščin in dejstev”, so tožbo spremenili. Sistemska tehnika sedaj zahteva, da se ugotovi, da je pogodba o dobavi pehotnih bojnih vozil Patria 8X8, ki je bila sklenjena med RS in Rotisom, nična, je povedal odvetnik. Druga zahteva pa je, naj RS preko ministrstva za obrambo zaključi postopek oddaje javnega naročila.

Kot je pojasnil Zdolšek, spremembo tožbe med drugim opirajo na poročilo protikorupcijske komisije, ker “obstaja sum, da je bila v tem postopku prisotna korupcija”. Po prepričanju odvetnika pa obstaja tudi sum industrijske špijonaže. “Iz vsega tega sklepamo, da so bila kršena osnovna moralna načela, v katerih zakon o obligacijskih razmerjih predpisuje ničnost pravnega posla,” je dejal. Sistemska tehnika torej ne zahteva več, da se z njo sklene pogodba, ampak da se ugotovi ničnost - zahteva fair play, je sklenil Zdolšek. Z Okrožnega sodišča v Ljubljani so za medije sporočili, da je v zadevi Sistemska tehnika proti RS, Ministrstvo za obrambo, in Rotis prvi narok za glavno obravnavo, ki je obenem tudi poravnalni narok, razpisan za 3. junij ob 9. uri. Da je dobil vabilo na obravnavo, je medijem potrdil tudi direktor Sistemske tehnike Milan Švajger.

Predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos je v zvezi z njegovim morebitnim zaslišanjem dejal, da se bo v primeru, če ga bo sodišče povabilo, “moral odzvati”. “Bom pa predlagal sodišču, da bi bilo bolje, da zasliši tiste moje kolege, ki so neposredno delali v zadevi Patria, ker tudi dosti bolje poznajo podrobnosti, ki bi znale biti pomembne,” je povedal. Kot je pojasnil, gre za uslužbence komisije, ki so pripravljali tudi načelno mnenje v tem primeru. Komisija je pri svojem delu po Kosovih besedah sicer ugotovila le to, da je bil postopek javnega naročila izveden v nasprotju z veljavnimi načeli. Kos zato meni, da bo tožeča stran poleg mnenja komisije morala predložiti še kaj drugega. Na naše vprašanje, ali so ga finski preiskovalci prosili za pričanje v morebitnem procesu na Finskem, pa nam je odgovoril, da ne. O tem, da je odvetnik direktorja Sistemske tehnike Milana Švajgerja prejel vabilo na prvo obravnavo, je sicer danes poročal časnik Dnevnik.

Drago Kos o aferi Patria in aktualnih primerih suma korupcije:

Komisija za preprečevanje korupcije je prejela prijavo, da naj bi nekateri posamezniki kupili stanovanja na Poljanskem nabrežju po bistveno nižjih cenah od ekonomskih, je ob robu obiska na MNZ potrdil predsednik komisije Drago Kos. Podrobnosti ni navedel, saj na dokumentacijo še čakajo, ki so jo zahtevali od Stanovanjskega sklada RS. Kot piše časnik Delo, naj bi družba Gradis skupina G večja stanovanja različnih kvadratur na Mesarski cesti v Ljubljani prodajala po več kot dvakrat nižjih cenah od tržnih, kupci pa naj bi bili zaposleni v Stanovanjskem skladu RS, arhitekti in zaposleni oziroma vodilni v Gradisu skupini G. Ti “srečneži”, kot piše časnik, so menda v letih 2004 in 2005 pokupili stanovanja po približno 1300 evrov za kvadratni meter. To je dva- do trikrat manj, kot so takrat znašale tržne cene (gibale so se od 3500 evrov do 4100 evrov za kvadratni meter).

Med kupci omenjenih stanovanj naj bi bila poleg nekaterih arhitektov in pomembnih ljudi iz Gradisa tudi Edvard Oven - nekdanji direktor kot tudi zdajšnji direktor Stanovanjskega sklada RS Primož Pirc, kar pa v skladu zanikajo. “Pirc ni kupil nobenega stanovanja na tej niti na katerikoli drugi lokaciji, ki se prodaja ali se je kdajkoli prodajala preko Stanovanjskega sklada RS ali investitorjev, s katerimi poslovno sodeluje,” so sporočili. Večino stanovanj je sicer kot vmesni kupec odkupil Stanovanjski sklad RS, ob čemer na skladu poudarjajo, da Pirc takrat pri njih še ni bil zaposlen. Ko je Pirc v letu 2006 postal direktor sklada, je bila prodaja že nekaj mesecev v celoti zaključena. Komu in po kakšnih cenah je investitor prodal tista stanovanja, ki jih ni odkupil sklad kot vmesni kupec, na skladu ne vedo.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 9 x komentirano
  1. Marko pravi:

    “Bom pa predlagal sodišču, da bi bilo bolje, da zasliši tiste moje kolege, ki so neposredno delali v zadevi Patria, ker tudi dosti bolje poznajo podrobnosti, ki bi znale biti pomembne,” je povedal.

    Pa saj ti je bilo vse jasno, ko si blejal v finski oddaji, blefer!

  2. kaktus pravi:

    KOS, je imel mislim, da v letu 2005 prijavljenih 32.000.000 tolarjev dohodkov, kot so to objavili časniki.
    ČLOVEK JE PAČ ČISTI GARAČ !

  3. luka pravi:

    nekaj je dejstvo, slovenija je skorumpirana do amena………..L D sploh ni važn, važn da raja plača…….

  4. neemocije pravi:

    tipičen hinavski rdečuh…..

  5. 007 pravi:

    @neemocije

    Za razliko od tebe g. Kos ni odnesel svojih prihrankov v Ordinariat. Nadškofijski, mislm.

  6. obama pravi:

    007 pravi:

    11. februar, 2009 ob 14:40
    @neemocije

    Za razliko od tebe g. Kos ni odnesel svojih prihrankov v Ordinariat. Nadškofijski, mislm.

    ..ne,on jih je dal na čuvanje enmu druzmu prelatu….(166cm*90kg,sive laske,plave oke)

  7. nesesekirat pravi:

    Obama, ko boš ti po svojih zaslugah za Slovenijo temu prelatu 166 cm… do kolen, potem se pa oglašaj. - O Kosovih dohodkih 2005 v zdajšnji višini tamle nekje 133.500 € pa ne pozabljajte, da je D.Kos član kar nekaj mednarodnih STROKOVNIH združenj, obenem pa še mednarodni “fusbalsodnik” . In v kapitalizmu, v katerem smo,se nič ne naredi zastonj, sploh pa se drago zaračunava in plačuje koristno znanje. Nasprotno od socializma, kjer je bil “uspeh” odvisen od znanja “obračanja jezika”. In na to vi, dragi zavistni ex partijski “gofljoobračalci”, pozabljate.

  8. angie pravi:

    Čigav pa je tisti sluzast glas, ki intervjuva Kosa pred Denisom? a je morda tisti čukasti čmrlj iz TVSLO, ki ga je nazadnje Kosa nategnil z izjavo po telefonu…?

  9. kaktus pravi:

    OBAMA, misliš ordinariat v MURGLAH ? Tudi tistih 166 je verjetno pretiranih. Pritlikavci sodijo v cirkus in ga tudi imamo, tudi manekenom nebi zaupal države !

Komentiraj