Saturday 21. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Kos in Kresalova

11. februar 2009 ob 1:45 | Denis Sarkić |

V naslednjih dneh bo pripravljen formalni protokol, ki bo urejal način izmenjave informacij med komisijo in ministrstvom ter med komisijo in policijo, je po sestanku s predsednikom protikorupcijske komisije Dragom Kosom napovedala notranja ministrica Katarina Kresal. Kos je med drugim pohvalil načrte MNZ glede razvoja kriminalistične policije. Poleg protokola bodo v ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) in v policiji po besedah ministrice določili kontaktne osebe, vsake tri mesece pa bo tudi razširjeni sestanek predstavnikov obeh ustanov, je dejala.

Drago Kos in Katarina Kresal - srečanje na MNZ:

Kos je v zvezi s tem pojasnil, da gre za dva protokola. Eden se bo nanašal na sodelovanje med komisijo in policijo, drugi pa na sodelovanje med ministrstvom in policijo. “Stvari, ki so predmet konkretnih preiskovalnih aktivnosti policije in prijav sumov korupcije, s katerimi se ukvarja komisija, bomo reševali na ravni komisija-policija,” je še pojasnil. Kresalova je dodala, da so predsednika komisije za preprečevanje korupcije (KPK) seznanili tudi s postopki reorganizacije kriminalistične policije na področju pregona gospodarskega kriminala in korupcije. Prepričana je, da se pojem finančne policije večkrat poenostavlja in uporablja v politične namene. Zatrdila je, da ima ministrstvo analize, da je pripravilo koncept, in dodala, da gredo priprave v smeri posebnega biroja.

Sicer pa Kresalova komisijo za preprečevanje korupcije podpira v tem, da postane centralni protikorupcijski organ po konvenciji Združenih narodov. Predsednik KPK Drago Kos je izrazil zadovoljstvo nad seznanitvijo s prihodnjim razvojem kriminalistične policije. Meni, da so v načrtih upoštevani zadnji evropski trendi na tem področju. Tudi sicer je bil s sestankom zadovoljen. Z ministrico sta med drugim dorekla načine medsebojnega sodelovanja, pri čemer MNZ Kos vidi kot enega ključnih partnerjev v boju zoper korupcijo. Izpostavil je, da bo komisija ministrstvu pomagala pri vzpostavitvi in sprejemanju t.i. načrtov integritet v ministrstvu. Omenil pa je tudi organizacijo po njegovo “največjega evropskega dogodka na področju boja zoper korupcijo” letos - 9. konference organizacije EPAC (European partners against corruption).

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 1 komentar
  1. semso pravi:

    lepo se slisi.pocakajmo nekaj let.

Komentiraj