Saturday 21. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Borut odpisal Slavku

11. februar 2009 ob 20:23 | Denis Sarkić |

Po javnem pismu podpredsednika LDS Slavka Ziherla predsedniku vlade, je zdaj Borut Pahor javno odpisal nazaj. Prek spletne strani predsednika vlade seveda.

Spletna stran KPV

Borut Pahor odpisal Slavku Ziherlu:

Odgovor premierja Boruta Pahorja dr. Slavku Ziherlu

Spoštovani dr. Slavko Ziherl,

od mene v Tvojem pismu zahtevaš nekaj, v čemer Ti ne morem ustreči. Če prav razumem Tvojo kritiko, predlagaš, da se preneham posvetovati s političnimi tekmeci. To je daleč stran od mojega političnega prepričanja, da se je potrebno pogovarjati tudi s tistimi, ki mislijo drugače. Ko gre za nacionalne interese si je po mojem mnenju potrebno iskreno prizadevati tudi za dosego smiselnih dogovorov, ki peljejo Slovenijo naprej.

Tako sem ravnal doslej in tako bom ravnal tudi poslej. Priznam, da je v tem nekaj političnega idealizma. Če bi ga izgubil ali pa bi se mu moral odreči, bi se odrekel nečemu, v kar sveto verujem. Ti imaš svoja politična in vrednostna prepričanja. Naj se z njimi strinjam ali ne, jih spoštujem. Enako razumevanje si dovolim pričakovati tudi s Tvoje strani. Živiva v demokratični družbi, kjer so razlike legitimne.

V slovenski politiki sem vseh dvajset let njene zgoščene zgodovine. V tem času so nekateri moji pogledi zoreli, nekateri so se celo spremenili, eno spoznanje pa je ostalo navdih tudi za moja prihodnja ravnanja. Ko je bilo zaradi različnih okoliščin Slovencem najtežje - ko so se prav zaradi teh okoliščin razlike med nami celo zaostrile - smo na koncu kot majhen narod zmagali le, če smo bili dovolj složni.

Ne razumi me napak. Politična enotnost za vsako ceno je smešna utvara. Skoraj nevarna. V demokratični družbi imamo spričo mandata ljudi različne vloge in odgovornosti. Moja pripravljenost za posvetovanje in celo sodelovanje s političnimi tekmeci nikoli ni in nikoli ne bo poskušalo obiti pristojnosti institucij ali vlog, ki jih znotraj njih imamo. Nenazadnje imamo s tem izkušnje. Doslej štirje podpisani sporazumi vladnih in opozicijskih strank glede različnih vprašanj niso nikoli zamajali pravnega in političnega reda v državi. So pa pripomogli, da smo nekatere velike cilje dosegli lažje. Brez tega sodelovanja jih morda niti ne bi.

Položaj, v katerem se je sedaj znašla Slovenija skupaj z razvitim svetom, je izjemno zahteven. Kopičijo se gospodarski in socialni problemi. Najmanj, kar si lahko vsi skupaj želimo je, da bi običajne politične razlike in tekmovanja prerasla v nepotrebna politična zaostrovanja, ki bi se jim lahko izognili z koristnimi posvetovanji. Tako smo pred časom tudi sklenili ustni dogovor o sodelovanju parlamentarnih strank pri premagovanju gospodarske in finančne krize.

To nič ne spremeni odgovornosti vlade. Tudi ne koalicije, ki jo sestavlja. Zato dobro vem, da se je najprej treba potruditi za odlično sodelovanje z zavezniki. Spoštujem nekatere sodelavce, ki zaradi zadnjih dogodkov izražajo dvom v iskrenost posvetovanj in sodelovanj s tekmeci. Brez takih dvomov in celo razočaranj nisem niti sam. Toda vedno, ko o njih premišljujem, tako kot v vseh zadnjih dvajsetih letih, pridem do istega zaključka. Kolikor so stvari težje, tolikor bolj je potrebno biti odločen, da se problemi rešijo mimo zamer, ki jih prinašajo neprepričljiva politična ravnanja. Vidiš, zato bom ostal taki drži zvest tudi v prihodnje.

Po svojih najboljših močeh si bom prizadeval za oblikovanje soglasja v koaliciji in za homogenost vlade, ki jo vodim. Spoštoval bom tiste sodelavce, ki v potrebo po posvetovanju ali sodelovanju s političnimi tekmeci ne verjamejo. Toda enako spoštljivost pričakujem tudi od njih, da bodo prepustili moji presoji, kdaj in s kom se bom posvetoval.

Spoštovani dr. Slavko Ziherl,

Tvoje pismo je kritično. Moj položaj od mene zahteva, da kritiko sprejemam kot del vsakdana. Pohval ne pričakujem. Moj navdih za delo v politiki je bilo in bo prepričanje, da tisto kar delam, delam v skupno dobro. V tem je vsa moralna legitimiteta tega težkega, a lepega dela. Popolnoma se mu predajam. To je odgovornost do ljudi, ki so mi zaupali. In mojo odprtost za posvetovanja in sodelovanja s tistimi, ki mislijo različno, pri tem niso mogli spregledati.

V upanju na najino nadaljnje sodelovanje in razumevanje sprejmi moje najboljše želje.

Borut Pahor
predsednik Vlade Republike Slovenije

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 45 x komentirano
  1. medek pravi:

    “Obnovili bodo mirovni proces, da se bodo zločini lahko mirno in brez konca nadaljevali.”

  2. Q_ pravi:

    …Borat je ponovno zamudil sijajno priliko, da bi bil tiho in raje premislil, kaj sporoča Zihrl. Ta je povzel občutja precejšnjega dela ljudi, ki so podprli Pahorjeve SDjevce ali obe drugi stranki iz “levega” trojčka.

  3. kvikl cvikl pravi:

    pravzaprav uživam….

  4. lepljivi prsti pravi:

    Če so razlike legitimne in samoumevne, zakaj je potem to potrebno povdarjati.
    Opazovalcem se zdi, da Pahor išče konsenz za vsako ceno, njemu pa je to smešna utvara.
    Kdo torej ima prav? Ali razočarani? volilci vidijo Pahorja v nepravi luči ali pa on vidi narobe sam sebe.
    Če kakršnakoli opozicija ni sposobna konstruktivne podpore pri projektih, ki so nacionalnega pomena
    na svojo iniciativo, potem ni vredna piškavega groša in naj gre po poti Nove Slovenije.

  5. domen pravi:

    Skoda in zalost, da se Ziherla in Pahorja tako kritizira, ne glede na to kaj receta. Res je popolnoma razumljivo negodovanje volilcev, ko se Rupel spet pojavi v medijskem prostoru. Razumljivo je tudi, da zaradi medijske pozornosti Pahor daje vtis kot da se opoziciji posveca bolj kot pa koaliciji. A verjetno je tako samo na televiziji, in to je treba tako tudi razumeti. Sam menim, da Pahor ni zapustil volilcev, da je s svojimi dejanji do zdaj povlekel nekaj zelo modrih politicnih potez in v slovensko politiko dejansko vnesel nekaj cesar prej ni bilo cutiti: solidarnost, posluh za druge, politicni konsenz. In gotovo je marsikdo tega nenavajen, to je nekaj novega, nekaj kar je zares tukaj, nekaj kar se je iz predvolilne obljube v resnici zacelo udejanjati.
    Skoda pa, ker je pomislek da Slovenci tega nismo sposobni sprejeti oz. ziveti, verjetno povsem na mestu.

  6. Petrovc pravi:

    Borut: modra poteza velikega cloveka!

  7. Darko pravi:

    Borat vrni glas!

  8. Q_ pravi:

    Če bi ga izgubil ali pa bi se mu moral odreči, bi se odrekel nečemu, v kar sveto verujem.
    …premier je veren ali pa demagog.

    smo na koncu kot majhen narod zmagali le, če smo bili dovolj složni.
    Naivno verjetje v enonost in enotnost kot presežna moč. Precej hecno, ampak to spominja na fašistično in celo nacistično retoriko.

    Politična enotnost za vsako ceno je smešna utvara. Skoraj nevarna.
    Ups, obrat!!!

    Položaj, v katerem se je sedaj znašla Slovenija skupaj z razvitim svetom, je izjemno zahteven.

    Borut ne obveščen, da so nerazvite države in prebivalstvo le-teh še na večjem udaru.

    V tem je vsa moralna legitimiteta tega težkega, a lepega dela. Popolnoma se mu predajam.
    Mazohist , a vendar narcis.

  9. Q_ pravi:

    …. aja pozabil; v resnici Borat Zihrlu sploh ni odgovoril.

  10. lepljivi prsti pravi:

    Namesto, da bi vodil kompetentno politiko, ki bi ji bilo vredno slediti,
    se z opozicijo posvetuje o tem, kako naj jo vodi, da ji bo všečen.
    Ali ne bere kolumen Miheljaka, Mastnaka ali pa mu le te ne pomagajo razumeti
    kaj je demokracija.
    S tem, ko hoče biti všečen, zapravlja svoj poglavitni kapital, ki je všečnost.
    Zna se zgoditi, da bodo razočarani volilci na naslednjih volitvah ugotovili, da voli-volijo.
    Edini izhod za “levo opcijo” je, da se del nje, ki razume situacijo
    ogradi od svojega liderja, ki to ni.

  11. Štrigon pravi:

    Ja gospod Pahor, ma kaj se greste.
    Kaj boste pa rekli tisti dan, ko vam bo Janša zabodel dolg in debel nož v hrbet ?
    Skrajni desničarji so se zmeraj požvižali na narodov blagor.
    Oplajali so se iz revščine svojega ljudstva.
    Vi pa se z njimi menite o reševanju naših problemov.
    Pa ste vsaj prebrali kakšno delo Dostojevskega, če vas politična kariera ni nič naučila.

  12. Neja pravi:

    Dragi Borut, a res ne razumeš, da ljudje lahko strnejo vrste, kadar imajo skupen cilj, kot je na primer boj proti skupnemu sovražniku, jugoslovanski vojski. Oprosti, vajini interesi z Janšo pa so čisto različni. Ti bi bil rad nepozaben mandatar, Janša pa bi rad prevzel oblast. Škoda energije in časa.

  13. mitja sinkovec pravi:

    Dragi Pahor!
    V svojem odgovoru si pokazal,da si peder ne pa gay!

  14. MEFISTO pravi:

    @ LEPLJIVI PRSTI

    Miheljak in Mastnak sta čista izguba časa, Ziherl pa tudi.

    Eno samo poneumljanje ljudi.

  15. Mirjana pravi:

    Neverjetno, koliko demagoškega leporečja,…da je zaobšel bistvo sporočila v pismu,..ki pa je hkrati tudi mnenje (vsaj mislim) večine njegovih volilcev,..pa tudi volilcev koalicijskega trojčka,…in tudi njih bi s svojo različnostjo lahko upošteval,..v duhu združevanja.
    Eno je imiđ gandijevskega pristopa, drugo pa gandijevski duh,..a ta se je dogajal v drugem svetu, drugi kulturi,..za katero ta hip žal še nismo zreli. Odgovornost za spremembe je vsaj zame nekaj drugega,..
    Res je, da je nekaterim na sveži slovenski politični sceni uspelo razdvojiti narod, kot še nikoli, a način, ki ga je Pahhor izbral za združevanje je v tem trenutku kontraproduktiven.

  16. lepljivi prsti pravi:

    Očitno si jih veliko prebiral.

  17. Arh pravi:

    “Ti imaš svoja politična in vrednostna prepričanja. Naj se z njimi strinjam ali ne, jih spoštujem. ”

    Kakšna so ta vrednostna prepričanja?
    Če namreč niso v skladu s tistim za kar se je zavzemal na volitvah, oprostite izrazu, naj se pobere v kakšno drugo stranko kjer so vrednote, ki jih bo sam zagovarjal.

    Dokler je pa v levi opciji naj zagovarja vrednosti sistem in nazor, ki je bližje tej opciji. Doh, da moram take svari pisat o poklicnem politiku.

    Žalost.

  18. Glow pravi:

    Načrti podtalnega sesuvanja Pahorja iz njegovih lastnih vrst so se začeli (preko medijske kampanje in s solo akcijami kot je tale). JAvno mnenje že poskušajo prikrojevati in tiste ovce, ki so do sedaj blejale, bodo morda blejale še naprej. Iz vrst Zaresa in Ldsa ter iz Pahorjevih vrst (nekateri poslanic) je čutiti tiho mržnjo do Boruta in njegovega dela, ki je vsekakor v nekem pogledu nekaj novega za naveličano slovensko publiko. Če bi bili vsaj malo pozorni bi videli, da 18 let nismo videli ne vem kakšnih sprememb glede odnosov do nasprotnikov v politiki (to se zrcali seveda tudi v narodu), prejšnji mandat je bil prvi po dolgem času torej ni bilo pričakovati, da bo desnica iz nekega močnega nasprotovanja, ki se je ustvarilo ob tako dolgem delovanju v opoziciji. bila pripravljena na korake do nasprotno mislečih. Sedaj bi torej pričakoval, da bi vsaj dali priložnost človeku, ki ste ga izvolili, ne pa da blejate naprej, kakor vas usmerjajo Miheljak, Ziherl, ostali mediji, ki bodo Pahorjevo politiko spreobračali v perverzijo, kar pa v svojem bistvu po mojem skromnem mnenju ni. Že sedaj mi izgleda, kot da je sam v koaliciji, okrog njega pa se zbirajo volkci iz vseh strani. No.. počakajmo na razplet, upam pa, da se bi iz tega poskusa, ki je po mojem dobronameren, razvilo neko novo obdobje v slovenski politični zgodovini.

  19. Glow pravi:

    aja…pa še komentar od Mirjane sem prebral ravnokar: mogoče je pa kontraproduktiven razdvojen narod, politikov ni treba lih za vse krivit, kar mi občutimo. Mislim, da je tvoj komentar vreden razmisleka o tebi sami in tvojem delovanju

  20. Arh pravi:

    Ah, Glow kako prozorno desno usmerjeno. Zakaj misliš, da je lahko tudi objektivno kar pišeš pa mi tudi ni jasno. Mogoče samo zato ker si desno usmerjen?

  21. Arh pravi:

    Aja v primeru, da mene vprašaš enako o objektivnosti, naj ti povem, da nikjer ne pišem stavke v tem smislu:
    “Če bi bili vsaj malo pozorni bi videli,”

    Skozi tvoja očala žal ne moremo vsi gledat. Verjamem pa, da misliš, da bi vsi rabili enako dioptrijo.
    Lp.

  22. Mirjana pravi:

    Arh…Skozi tvoja očala žal ne moremo vsi gledat. Verjamem pa, da misliš, da bi vsi rabili enako dioptrijo.
    Ne dioptrijo…bendo :)

  23. Mirjana pravi:

    Glow..ovce so ovce..ni desnih in levih,..prav zato so ovce..le slepo sledijo svojim črednim vodičem…kar pa se tiče razmišljenja posameznika, pa verjetno ne ti ne jaz nisva poklicana oznanjati edino zveličavno resnico…navedla sem le mojo, ti pa tvojo…
    pa bodi dovlj.

  24. marjetica pravi:

    borut bo kmalu sam sebe srečal,ko se bo prepričeval,da se strinja s svojim drugačnim mnenjem….
    takrat bo pa moral na obisk k slavkotu

  25. neemocije pravi:

    Vse dogovorjeno, tako , da bo barbika predstavljena preko medijev kot nebogljena in izredno dobra oseba (mit dobrega, paternalističnega očeta politika (kao neke vrste druže Tito).
    vzgojenim rdečim ovcam bo to izredno všečno……

  26. neemocije pravi:

    Ampak Barbika bo morala zdržati pred lastnimi divjimi, barbarskimi , sovražnimi rdečimi “vsevednimi” balkanci.

  27. Mimi pravi:

    ja, eno samo leporečje in dvorjenje (btw, po modernejšem bontonu je out in celo vsiljivo pisat vi z veliko začetnico: Vi, skratka, ni več in).
    Saj bi človek še rad verjel, ko bi samo tole prebral in ničesar druzga spremljal.
    Čeprav se strinjam z Ziherlom (saj tako nekako je vse skupaj videti), se mi zdijo nesmiselna tale javna pisanja oz. pisma. Poleg tega pa naredi ravno nasprotno od tega, kar želi; ravno sam spet pomaga k tej sliki, namreč Janši s tem daje morda ful večjo moč. S prstom kaže konkretno nanj, kar me je nekoliko presenetilo (sploh ker gre za psihiatra).

  28. Neja pravi:

    Združuj, Borut, če misliš, da gre, a nehaj toliko o tem govoriti in pisati. Kadar se tako poudarja forma, je po navadi manj vsebine.

  29. punks pravi:

    Hej Barbi barbi tako ti alaha doveščeš nas barbi do prosjačkog štapa …

  30. asd pravi:

    kaj je sploh problem?? levaki spet paničarjo kot ponavadi. pahor je pozitiven. je pa smola to: ljudje volijo pahorja, ampak večina politikov levakov ki so za njim pa deluje čisto drugače od njega. je pa tudi res, da so se s tem levaki lepo porazdelili: pahor pobere sredinske glasove, golubić in lds pa mobilizirata skrajno levico s svojimi aferami proti janši, in tako zmagajo na volitvah.

  31. Andrej pravi:

    Bravo Pahor! Nisem ga volil, vendar če bi bile volitve danes, bi bil moj glas njegov. Končno smo dobili voditelja, ki raje združuje, kot izključuje in ki raje prisluhne, kot ignorira. Dober je.

  32. asd pravi:

    Andrej tole je problem: ljudje bodo volili pahorja, vladali pa bodo skrajni levaki, ki so za njim. saj premier v demokraciji nima tako velike moči. pahor je samo lutka za pobiranje sredinskih glasov na volitvah v rokah golubića in podobnih skrajnih levičarjev.

  33. Andrej pravi:

    @asd

    Ja se strinjam, na žalost imamo preveč agresivnih borcev za oblast kot so Golobič, Kresal, Janša, Tanko (in še bi lahko našteval) in premalo spravljivih dobronamernežev kot je Pahor in kot je bil tudi Drnovšek.

    Vseeno mislim, da je bolje, da pozitivci zasedajo vrhovne pozicije, pod njimi pa so negativci, kot obratno.

    In še nekaj. Če je človek nagnjen k sklepanju kompromisov to ne pomeni avtomatično, da je podrejen oz. da je lutka. Prej bi rekel obratno, avtoritativni ljudje se bojijo podrejenosti, zato se je agresivno otepajo in niso sposobni sklepati kompromisov. Skratka, nikoli niso zares dozoreli. Po svoje so prav ubogi. Zato jih nočem na ključnih položajih.

  34. Arh pravi:

    Sklepanje kompromisov je v redu samo če pomeni win-win situacijo. Vsi kompromisi, ki jih sklene Pahor so pa bolj namenjeni ohranjanju slike, ki si jo je Pahor sam narisal o sebi. So bolj namen, kot orodje do skupnega cilja.

  35. kinky tone pravi:

    Za koga sem?

  36. Dvorni pisar z licenco pravi:

    Cenjeni somišljeniki, moje mnenje v tej zadevi je sledeče;

    Pahor počne to tudi zato, ker bi nas rad znova spravil, predvsem pa zato, ker se zadeva ene stvari - do jeseni bomo prišli na boben. NA BOBEN, dragi moji.

    To ni nobeno pretiravanje, temveč žalostna in trda resnica. Na linku, ki je na koncu mojega komentarja boste lahko videli, da je bila ZDA že septembra nekaj ur od razpada bančnega sistema. (na linku je intervju z ameriškim kongresnikom Kanjorskim, glejte od 2, 10 minute dalje)

    Vsi stimulacijski ukrepi v razvitih državah so namenjeni izključno mehkemu pristanku, ne oživitvi ekonomije, kot nam vztrajno in lažno zatrjujejo.

    Koliko nam je žal za Slovenijo, ki bi jo sposobna desna vlada z avtoritativnim pristopom morda lahko rešila, moramo vedeti, da je Pahor sam in neroden. Propadla levičarska “elita” ga ne bo podprla - in ko bo zavel prvi jesenski veter bomo še vedno gledali vroče novice o fotokopirnih strojih, brali psihoportrete
    ter bedna izživljanja raznoraznih akademij za enoumje, ustrahovanje z Janšo in kulturni boj.

    Drugega po mojem mnenju žal od njih ni za pričakovati.

    Tovarišem je krčmar prinesel račun in moje skromno mnenje je naj ga plačajo kar sami, solidarizem (krinko za ohranitev moči) pa si naj zatlačijo tja, od koder so ga privlekli.

    Naj še vreščijo teh nekaj mesecev. Ne nazadnje je - zabavno.

    http://www.youtube.com/watch?v=_NMu1mFao3w

  37. Dvorni pisar z licenco pravi:

    PS.

    Izpod nivoja je, da Pahor podpisuje svoje teološke debate z Ziherlom kot predsednik vlade in jih objavlja na vladnih straneh.

    To naj počne kot zasebnik ali kot vodja stranke.

  38. Andrej pravi:

    @ Dvorni pisar

    Ziherl ga je naslavljal in kritiziral kot “mojega in našega predsednika vlade” ne pa kot zasebnika ali predsednika stranke. Zakaj mu torej ne bi mogel tudi odgovoriti kot predsednik vlade?

  39. Dvorni pisar z licenco pravi:

    @ Andrej

    Ker je predsednik vlade najvišja funkcija v izvršilni veji oblasti in v njegove naloge ne spada polemiziranje po pismih bralcev. Tudi jaz ga naslavljam kot mandatarja, pa bom vseeno razočaran, če bo v funkciji predsednika vlade pisal odgovor - na primer.

  40. Dvorni pisar z licenco pravi:

    premiera….ne mandatarja..saj se razumemo

  41. Andrej pravi:

    @ Dvorni pisar

    Heh. Jaz sem pa razočaran nad tabo, ker mi pravkar odpisuješ kot Dvorni pocar z licenco, pa čeprav sem ti pisal kot Dvornemu pisarju z licenco.

    Skratka, tvoja opazka je totalno mimo, pa še nepomembna je povrhu. Važno je, da je odgovoril in to korektno.

  42. Faa Keer pravi:

    Bravo Borut! Na zelo eleganten način je povozil Ziherla.

  43. neemocije pravi:

    Andrej pravi:

    12. februar, 2009 ob 15:37
    Bravo Pahor! Nisem ga volil, vendar če bi bile volitve danes, bi bil moj glas njegov. Končno smo dobili voditelja, ki raje združuje, kot izključuje in ki raje prisluhne, kot ignorira. Dober je.

    Nezrel demokratičnega sistema.

  44. neemocije pravi:

    Dvorni pisar z licenco, lepo napisano in primerno za zrelo demokracijo, ampak v danih okoliščinah si preveč napreden.

  45. Andrej pravi:

    @ neemocije

    Osebnostno nezrel.

Komentiraj