Saturday 21. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Milijon € zamejcem

4. februar 2009 ob 9:18 | Denis Sarkić |

Borut Pahor in Silvio Berlusconi
Premiera Pahor in Berlusconi na zasedanju decembra v Bruslju Foto: AP

Italijanska vlada je v tako imenovanem večnamenskem odloku slovenski narodni skupnosti v Italiji namenila izredni prispevek v višini milijona evrov. S tem se je finančna dotacija za letos na podlagi zaščitnega zakona za Slovence v Italiji iz leta 2001 v veliki meri približala vsoti, ki jo je narodna skupnost prejela za leto 2008. Vlada Silvia Berlusconija je po poročanju Primorskega dnevnika izredni prispevek milijona evrov namenila deželi Furlaniji-Julijski krajini (FJK), ta pa slovenski narodni skupnosti. Prispevek je vključila v finančni večnamenski odlok, ki je v italijanskih političnih krogih znan pod vzdevkom “milleproroghe”, z njim pa v bistvu za leto 2009 podaljšuje prispevek, ki ga je narodna skupnost prejela za leto 2008, ko je bila na oblasti še levosredinska koalicija Romana Prodija.

Slednja je slovenskim ustanovam dodelila prispevek v višini 5,25 milijona evrov, medtem ko je nova desnosredinska koalicija Silvia Berlusconija v finančnem zakonu za leto 2009 to postavko znižala za več kot milijon evrov, točneje na 4,13 milijona evrov. Z omenjenim izrednim prispevkom pa bo dotacija na koncu znašala 5,13 milijona evrov. Italijanska vlada bo omenjeni milijon evrov črpala iz svojih izrednih rezervnih skladov in iz skladov drugih ministrstev, predvsem ministrstva za šolstvo, univerzo in raziskovanje. Odlok pa bo pravnomočen, ko ga bosta potrdila senat, v katerem trenutno teče razprava o njem, in poslanska zbornica.

Rudi Pavšič in Drago Štoka ob obisku pri ministru Samuelu Žbogarju v Ljubljani:

Za “manjkajoči” milijon evrov so si, kot piše Primorski dnevnik, prizadevali mnogi v Sloveniji, Italiji in slovenski narodni skupnosti. Časnik pri tem omenja italijanskega zunanjega ministra Franca Frattinija ter njegovega slovenskega kolega Samuela Žbogarja ter njegovega predhodnika Dimitrija Rupla, slovensko senatorko v italijanskem parlamentu Tamaro Blažina ter predsednika krovnih organizacij Slovencev v Italiji Rudija Pavšiča in Draga Štoko. S tem vprašanjem naj bi se bila ukvarjala tudi predsednika Slovenije in Italije, Danilo Turk in Giorgio Napolitano, italijanski premier Silvio Berlusconi pa je slovenskemu kolegu Borutu Pahorju obljubil, da italijanska vlada ne bo pustila na cedilu Slovencev v Italiji. Pri italijanskem gospodarskem ministru Giuliu Tremontiju je osebno posredoval tudi predsednik deželne vlade FJK Renzo Tondo, še piše Primorski dnevnik.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 12 x komentirano
  1. Nogavička pravi:

    Tolk zaslužnih za nekaj kar bi moralo biti samo po sebi; samo ponižno je treba prositi približno tri do štiri mesece, pa je.

  2. blerta pravi:

    Joj, zdaj smo pa spet nezadovoljni ali kaj..? Ma hvala bogu, da so dobili naši manjšinjci ta denar. Bodimo zadovoljni z dobrim izzidom in ne opletajmo spet z nekim kritikantstvom kar tako malo iz navade in refleksa. Očitno uspešno posredovanje in dober konec. Pika. Pa lepo popoldne in pojdite malo v naravo.

  3. obama pravi:

    če se ne motim,se je po tem pitanju v Rimu mudil odposlanec “mega presrani in popljuvani” dr.Rupel…

    seveda se tega ne spodobi omenjati…

    sicer pa,kaj pa je miljon…ena kurčeva nagrada za zaslužnega “našega” direktorja

  4. Bount pravi:

    Naš predsednik je pa lepši, tralalaa..

  5. blerta pravi:

    Vsaj lasnih vsadkov nima. Unlike Silvio.

  6. Carlos Contreras pravi:

    Blerta, *zaenkrat* še ne.

  7. Bount pravi:

    Silvio želi večno mladost in zaradi tega je že šel velikokrat pod nož.
    No, denarja ima dovolj, da lahko redno hodi na raznorazne posege.
    Lasni vsadki so samo en “majčken” popravek.
    Ampak v velik plus zakaj je to storil je to, ker Italijani so radi lepi..ha..ha .

    Ampak, kljub temu je naš predsednik pa še vedno veliko lepši in povrhu še naravna lepota.. ..traralalala…

  8. luka pravi:

    berlusconi ma čevlje za mio evrov:)

  9. Carlos Contreras pravi:

    Ampak Silvio je “biološko star petdeset let”!

  10. Pravi človek pravi:

    Enkrat bo Trst ponovno karantanski in Velika Karantanija bo segala vse do Genove na zahodu, do poljske meje na severu, do Belega mesta na vzhodu in do Pulja na jugu.

  11. Carlos Contreras pravi:

    Pol pa svizec zavije čokolado …

  12. opleteni jež pravi:

    porkaduš
    sej to je skoraj tolk kot je fasu kramar
    arduš!

Komentiraj