Saturday 21. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Afera fotokopirka!

4. februar 2009 ob 21:01 | Denis Sarkić |

Generalni sekretar vlade Milan Martin Cvikl sumi, da so v času vlade Janeza Janše kopirali več kot 30.000 dokumentov, magnetogramov in osebnih map, sta danes poročali TV Slovenija in POP TV. Nekdanji generalni sekretar vlade Božo Predalič je za televiziji povedal, da o kopiranju ne ve nič, zadevo pa je primerjal z afero Patria. Vse skupaj naj bi se po poročanju POP TV začelo, ko je nova vlada v arhivih v vladni palači našla fotokopirni stroj. Kot je povedal Cvikl, stroj v arhivu, kjer so tudi tajni podatki, nima kaj početi, zato sumi, da so nepooblaščene osebe v času vlade Janeza Janše v vladnem arhivu nepooblaščeno fotokopirale. Po poročanju komercialne televizije je Janševa vlada od septembra 2007 do oktobra 2008 arhive, ki so bili neprimerno shranjeni v kleteh na Župančičevi ulici, prenašala najprej v vladno palačo, od tam pa v Arhiv RS. Vse skupaj naj bi potekalo pod nadzorom takratnega generalnega sekretarja vlade Boža Predaliča, Cvikl pa sumi, da so bili fotokopirani zlasti osebni dosjeji nekaterih visokih politikov od leta 1945 naprej. Pravi, da je bilo narejenih več kot 30.000 fotokopij.

Premier Pahor o domnevni aferi fotokopirnega stroja:

Po navedbah generalnega sekretarja vlade to, koliko kopij je bilo narejenih in kateri dokumenti so bili fotokopirani, vedo iz dokumentacije. Iz nje je, kot je dejal, jasno, da se je vstopalo “v dele arhiva, v katerem se hranijo dokumenti z oznakami tajno, in vemo, da se je to tam nahajalo. Prav tako vemo, da je bila začetna številka na fotokopirnem stroju nič,” je dejal. Za TV Slovenija pa je Cvikl dejal še, da se v arhivu, kamor se je vstopalo, nahajajo personalne mape zaposlenih v Vladi RS. Sam je, kot je povedal, zadevo predal kriminalistom in informacijski pooblaščenki, zadevo pa naj bi obravnavala tudi vlada. Premier Borut Pahor je sicer danes v zvezi s tem novinarjem povedal, da je za zadevo izvedel iz medijev, na kratko pa ga je o tem informiral tudi Cvikl.

Nekdanji sekretar vlade Božo Predalič je za POP TV danes zatrdil, da o fotokopiranju in 30.000 kopijah ne ve popolnoma nič. “Če je zadeva res predana kriminalistom, se bo odkrila prava resnica, a potem se bo moral kdo pomakniti korak nazaj in se morda celo opravičiti,” je dejal Predalič. Slednji afero tudi že primerja z afero Patria in zatrjuje, da je njen edini namen preusmerjanje pozornosti. Predalič ne ve, od kje Cviklu podatek o številu kopij, ki naj bi bile narejene, si pa težko predstavlja takšno količino kopiranja. “Vemo, da je to ogromen kup papirja in če bi to nekdo odnašal, skrival, ali ne vem kaj, si to težko predstavljam,” je dejal in dodal, da sam ni dajal nobenih navodil, naj se kaj kopira.

Glede prenosov arhiva iz Župančičeve, ki so bili nekaj časa tudi v prostorih vlade, je Predalič pojasnil, da so vsa gradiva iz leta 1990 predali Arhivu RS, kamor po njegovo tudi edino sodijo, zato očitno zdaj “nekoga skrbi, kaj je prejel arhiv in kaj bo zdaj javno.” “Tako se je ustvarila neka fama o blaznem kopiranju in podobnem. To je podobno kot Patria, kjer je bilo veliko govorjenja, na koncu pa je vse potihnilo,” pravi. Na vprašanje, kaj je v arhivu v vladni palači počel fotokopirni stroj, pojasnjuje, da če je bil stroj tam, “je bil zagotovo z razlogom. Verjetno je bilo treba skopirati tudi kaj za arhiv,” pravi in dodaja, da bi, če bi bilo karkoli sporno, sodelavci Arhiva RS zagotovo na to opozorili. Kopije bi sicer, če bi že kopirali, delali uslužbenci vlade po navodilih Arhiva RS, je pojasnil. Na koncu pa je nekdanji generalni sekretar vlade še razkril, da se je v arhivu med drugim nahajalo okoli 700 originalnih potnih listov tujih državljanov, ki po njegovem mnenju tam nimajo kaj iskati.

Na nekatere navedbe, da naj bi se kopiralo tudi personalno mapo Milana Kučana, pa je nekdanji sekretar vlade Predalič odgovoril, da tudi o tem ne ve nič: “Generalni sekretar ne hodi po kleti v temnih nočeh in kopira dokumente. Verjamem, da tega niso počeli niti moji sodelavci.”

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 35 x komentirano
  1. šifra pravi:

    ..
    prihajamo v (bližino) obdobja “velikega brata” ?

  2. Dvorni pisar z licenco pravi:

    Leto 1919

    …….tajnik centralnega skretariata zaporoškega kolhoza sporoča:

    “Tovraiš Lenin, pokorno javljam, da smo na kolhozu izsledili: ena (1) vreča oglodanega krompirja, 2, 2 kg”

    Sumimo kulaka Jevgenjejeva, ker je krompir čudno obglodan, ta kulak pa je brez treh sprednjih zob.
    .
    .
    .

    Leto 2009

    ……..generalni sekretar sporoča:
    ” Tovariši ljudskih glasil, izsledili in zajeli smo: fotokopirni stroj, en (1) kos, 16, 34 kg”

    Na podlagi kode sumimo na ime kulaka: “EPSON”

  3. kvikl cvikl pravi:

    A bo YLE posnela kakšno novo oddajo?
    “kako so tajno fotokopirali in pozabili odpeljati tajni fotokopirc”
    directed by Milan M. Čvekl

  4. Dvorni pisar z licenco pravi:

    @kvikl cvikl

    Oktober 1492 - Krištof Kolumb odkrije: Ameriko.

    Januar 2009 - “khmm, khmmm” odkrije: Fotokopirni stroj.

    Ta fotokopirc moramo ohraniti za vse večne čase.
    Ko bo te blaznosti konec, ga bomo postavili na Prešernov trg kot večen spomin na to Vlado.

    Simbolni učinek je enkraten.

  5. MK 2564-78 pravi:

    Mojo mapo ste skopiral prasci!!

  6. luka pravi:

    kardeljeva jožefa najbrž prejema astronomski penzijon…seveda sej je cel lajf delala za tekočim trakom…:)

  7. Bount pravi:

    Hej zgornji- nekateri komentatorčki, kaj se še niste naučili, da tam kjer je dim , je tudi ogenj!

    Ja, bomo res morali povabiti Fince, da posnamejo še kakšno skrito zadevico naše ex- vlade,
    kdo ve, koliko okostnjakov še skrivajo v omari?

  8. Sašo pravi:

    Bount, nak, nebo šlo. Finci bi se danes v Sloveniji izgubili, ker nebi našli nobenega vodiča. Zgaga, Praprotnik in Kos so se poskrili, Cvikl pa je preveč zaposlen z iskanjem morebitnih zarot in serviranju laži svojemu naivnemu in nesposobnemu šefu Boratu.

  9. Sašo pravi:

    Vem, resnica boli. Ampak v cca. dveh mesecih se je pokazalo, da je bil JJ kljub demoniziranju za več razredov bolj sposoben predsednik vlade od kafetarskega Borata. Sedaj pa se išče in koplje, da bi se prikrilo to neprijetno resnico, ki ob ne preveč blesteči gospodarski prihodnosti vse bolj bije na plano.

  10. pigiron pravi:

    30.000 kopij !!!??? Tale Cvikl je odbit in “out of date”. Kdo bi, če bi, danes kopiral takšno količino arhiva in kje bi jo hranil? Mar ni enostavneje skenirat ali fotografirat?
    Menim, da gre pri tej vladi, na žalost, za staro šolo socializma, kjer so pozornost družbe usmerjali na notranjega sovražnika, če že zunanjega ni bilo. Dejanski problemi družbe in gospodarstva kot njenega subjekta, pa so ostajali v ozadju.

  11. kaka pravi:

    predalič naklada da se vse kadi, najprej reče da ne ve nič, potam pa ponudi cel spis kako pa kaj je šlo in se zagovarja. to ne gre ravno skupaj.

  12. Marko pravi:

    Cvikl je pa že prav beden. Ko se poleže prah po enem njegovem finskem umotvoru, že servira drugega.

  13. Koloradski hrošč pravi:

    pigiron, 30.000 listov je 12 škatel. Za hranjenje te praktično nepredstavljivo enormne količine bi priporočil kot sobe (3 vrste z 2×2 škatlami) ali rob hodnika (3 vrste s 4 škatlami v vsaki).

    Zakaj fotokopiranje namesto bolj praktičnega pristopa pa smo se spraševali že pri udba.net.

  14. Arh pravi:

    Dajte no, Janšo pač zebe pozimi in zgolj zato rabi papir. Za gašperčka zakurit.

  15. tiib pravi:

    Zadnje čase se vedno, ko vidim kje Cviklovo sliko, spomnim na tisti posnetek, ko poučuje kamermane, kako ga lahko snemajo in kako ga ne smejo. Od takrat dalje je pri meni njegova kredibilnost blizu “0″. Taka pederčina, bi rekel.. :-))

    Niti najmanj pa ne dvomim, da so “tačrni” kopirali in vohunili kolikor se je le dalo, ker so vedeli, da potem dooolgoooo ne bo več priložnosti. :-))

  16. bullock pravi:

    Cvikl se je naveličal vprašanj o Patrii - postajalo mu je že prav dolgočasno. Pa je odkril kopije.

  17. baraba pravi:

    Kopirali ali ne. Zakaj povprečen Slovenec, ki ga resnica dejansko zanima, ne bi bil vesel arhiva neke države, ki ne obstaja več in je bila vrh vsega totalitarna?

    Kaj smo res tako zaslepljeni, da nočemo izvedeti, kdo so naši vrli oblastniki v resnici? Pa naj gre za Janšo ali Kučana…

  18. krucefiks pravi:

    Enako verjetno se mi zdi, da si Cvikl zmišljuje kot da je to nekdo res počel.

    Podpis baraba. V teh arhivih piše vse, kdo je kdo, kakšna so razmerja med njimi, kdo je sodeloval v trgovini z orožjem itd.. Problem je samo v tem, ker ljudje, o katerih se v arhivih piše, hkrati odločajo o tem, kdo ima v njih vpogled. Tok let jebanja vseh Slovencev z delitvijo na naše in vaše. Odprite arhive, da bomo videli, kdo je kaj počel. To je dejansko enkrat Peče povedal v parlamentu (lani). Šele takrat sem pomislil na to.:) Pa bi bil problem “sprave” rešen.

  19. lepicveto pravi:

    Vlada pozablja na resne stvari, ki tarejo državljane!

    http://www.vladni-biseri.si

  20. Nogavička pravi:

    A zakaj fotokopije namesto sodobne tehnologije: še vedno so ljudje, vsej sodobni IT navkljub, ki dokumente v elektronski obliki, ki jih berejo, najprej sprintajo, pol jih pa še enkrat skopirajo, da je bolj zihr. To prej kaže na določeno lastnost oseb(e), ki (so) si je delala(i) majhen privatni arhiv za hude čase; jeba je sam, ker majo kopirci števc in servisni list z datumi ob številu sproduciranih kopij.

  21. Nogavička pravi:

    … odnašal, skrival?! To odnašanje je bilo vendar takrat povsem v službi sistema, zaželeno in dobro plačano delo študentov in žlahte, zaupanja vredne. Skrival? Ja, pred kom pa, samim sabo … zakaj je bilo Predaliču potrebno tako plastično prikazati številko 30.000 širšim ljudskim množicam kot kuuup papirja, ki pa vendar predstavlja zgolj tedensko zalogo srednje zaposlenega kabineta?! Takole zavajanje prej kaže na dobre, ali pa dobro prikrite, namene naših prijateljev iz opozicije na oblasti.

  22. Pička pravi:

    Cvilko debilko

  23. krucefiks pravi:

    30.000 kopij. To je kaj, 100-200 fasciklov? Res problem to nekje hranit.

  24. kaktus pravi:

    CVIKL, je v natančno vedel, se tudi razkril, kako se to počne in kako so počeli ravno tisto, kar očitajo drugim. Ko je izgubil oblast leta 2000 in 2004, se je mahalo z raznimi dokazi predhodne vlade. “AFERO,” točno takšno, sem časovno predvidel že malo prej, takoj po volitvah.
    Tudi, če so se Janševi res opremili z dokumenti pomeni, da jim je bila vaša praksa v poduk (izučila), kako ravnati. Torej se da od vas tudi kaj naučiti, kopirati !
    Z odličnimi pozdravi !

  25. kinky tone pravi:

    Jaz sem za naše.

  26. angie pravi:

    Gospodje, vprašajte tistega Šturmovega upokojenca Mikolo, mogoče se bo pa on spomnil, kaj so fotokopirali

  27. angie pravi:

    … če ne prej, bomo takole zbrano gradivo videli in brali v Demokraciji…

  28. angie pravi:

    Luka 4. februar, 2009 ob 22:25
    kardeljeva jožefa najbrž prejema astronomski penzijon…seveda sej je cel lajf delala za tekočim trakom…:)

    Mladenič, tovarišica Pepca je že zdavnaj pokojna, celo žaro z njenimi posmrtnimi ostanki so vandali ukradli iz groba…kako naj torej prejema penzion?

  29. Ni miru za jekleno pest pravi:

    http://frendiinflirt.24ur.com/lucky_luke/video/fotokopirc.htm?videoid=21791

  30. janez pravi:

    Udarni politkomisar Milan Cvikl v vsej svoji lepoti

  31. Dvorni pisar z licenco pravi:

    Na koncu bo vedno manj številno rdeče pleme v tej državi sredi Ljubljane, pred očmi presunjene svetovne javnosti, v otopelem besnilu plesalo obredni bojni ples okrog svojega najdragocenejšega plena, ki ga je zaseglo strašnemu sovražniku - fotokopirnega stroja.

    Šalo na stran……to kar vidimo tu je trend.

    Aktualna politična elita bo, nemočna ob krizi, sprožila gonjo zoper notranjega in zunanjega sovražnika.
    Iz Pahorja pa bodo njegovi opričniki poskušali naredit izdajalca, ker se tega ne bo šel zraven.

  32. Dvorni pisar z licenco pravi:

    Strah jih je.

  33. 007 pravi:

    Sprašujem se ali je Mesija že na poti v Avstralijo?

  34. martinjak jure pravi:

    naj Cvikl raje vrne fotokopije tehnične dokumentacije Patrie, ki jih je dal Pavčku. Špijonerska kraja Pavčka oz posredovnaje dokumentacije Cvikla da si bo Pavček lahko naredil, tudi s Križaničevo pomočjo danih kreditov, novega sodobnega Krpana. Država jih bo pa kupila.

  35. cvek pravi:

    MARTINJAK, madonca si zadel CVIKLA s to ugotovitvijo, kot ga je pogruntal tudi kaktus !

Komentiraj