Saturday 21. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Kralj iz Skimarja

31. januar 2009 ob 12:56 | Denis Sarkić |

Podjetje iz Begunj - Skimar ali po domače Elan ima novega, že 19. direktorja v devetnajstih letih. To je postal nekdjanji “prehrambenik”, bivši direktor Droga Kolinske Robert Ferko, ki je že napovedal, do bo poskušal podjetju vrniti tako svetovni sloves kot zaščitno znamko in ime Elan ter ohraniti delovna mesta. “Če bi mislil, da je sanacija podjetja misija nemogoče, danes ne bi bil v Elanu. Prepričan sem, da se iz tega podjetja da veliko narediti in da bomo tekoče poslovanje v kratkem času postavili na prave tirnice ter bo postalo dobičkonosno,” je poudaril Ferko, ki pa ni mogel oceniti, kako težki so bremeni Elanove preteklosti.

Afera Skimar - Elan

Jože Kralj, nekdanji prokurist Skimarja, pa je zoper predsednika nadzornega sveta Stojana Nikolića sredi tedna podal kazensko ovadbo. Kot je pojasnil, je Nikolič od njega zahteval nezakonite stvari, ki pa jih ni želel razkriti. Kazenska ovadba je pripravljena tako dobro, je zagotovil Kralj in dodal, da se bodo z njeno vsebino ukvarjali drugi organi, s posebnim dopisom bo seznanjena tudi skupščina Kapitalske družbe (KAD). Kot je navedel, se mora skupščina KAD-a do takšnih ravnanj opredeliti. Kralj, ki so ga nadzorniki Skimarja zaradi krivdnih razlogov s položaja razrešili 8. januarja, je pojasnil, da je Nikolić od njega zahteval nezakonite stvari, ki pa jih ni želel storiti. Ob tem je dejal, da je Nikolića med drugim seznanil o nekaterih nepravilnostih v družbi, tudi o pogodbah z zunanjimi svetovalci in o nepravilnosti ob pripravljanju programa odpuščanj. O Nikolićevem ravnanju bo obveščena skupščina Kada, saj kljub temu, da je bil seznanjen s poslovodsko škodljivimi zadevami, ni ukrepal, je poudaril.

Kraljevo sporočilo delavcem Elana:

Kralj je sicer spregovoril o nekaterih dogodkih v Skimarju, tudi o Kadovem pridobivanju poslovnih informacij. “KAD je javno priznal, da so preko nekih nedefiniranih referentov dejansko pridobivali poslovne informacije, ki so zaupne narave,” je navedel Kralj in dodal, da lastnik na takšen način informacij – te naj bi po njegovih navedbah posredovale nepooblaščene osebe – ne sme pridobivati. Glavno vprašanje pri tem pa je, kdo v imenu KAD-a je imel mandat in zakonsko pravico pridobivanja poslovnih informacij, ki niso vezane na lastniške pravice, je dejal. Kot je navedel, te informacije v javnost odtekajo preko novega nadzornega sveta Skimarja. Pri odtekanju informacij v javnost in politiko se omenja pet oseb, ki pa jih Kralj ni želel imenovati. “To je nezakonita pot poslovnih podatkov, ki se v Sloveniji ne bi smela dogajati,” je dejal in dodal, da je “poseganje v gospodarske subjekte na takšen način nezakonito.”

Večji del Kraljeve uvodne zgodbe o nepravilnostih v Skimarju (za sladokusce):

Glede projekta namenskega (vojaškega) plovila, zaradi česar so ga nadzorniki razrešili, je Kralj pojasnil, da so v družbi znotraj omejenih krogov obravnavali več projektov, tudi omenjenega. Ta projekt so obravnavali kar nekaj časa, dodatno pa so v Elan Marinu obravnavali tudi najnovejšo možnost pridobivanja poslovnih stikov s tehnologijami na elektro pogon. Omenjeni projekt ni bil nobena skrivnost, dokumentacija je bila v podjetju, je zagotovil Kralj in dodal, da pa “obstajajo neki normalni zakonski okvirji in poslovna praksa, kako se z njimi ravna, če hočeš ostati verodostojen poslovni partner.” Ob tem je še poudaril, da ministrstvo za obrambo ni bil naročnik tega projekta.

Kralj odgovarja na vprašanja novinarjev (za sladokusce):

Po Kraljevih besedah je bil s projektom seznanjen tudi bivši v. d. predsednika uprave Skimarja Ivan Štrlekar, prav tako je bil seznanjen z ostalimi projekti v družbi. “Generalna informacija o teh projektih je bila podana tudi na eni zadnjih sej nadzornega sveta,” je poudaril. Ta projekt ni vseboval investicij, ampak bi ga bilo po Kraljevih pojasnilih mogoče osvojiti v najkrajšem možnem času. Obstajal je časovni načrt, ki bi konec tega meseca že pokazal prve rezultate, konec februarja pa že zelo konkretne rezultate, je dejal. Ob tem je pojasnil, da je bila tako sestavljena tudi pogodba, da najprej pride do realizacije in potem do nadaljnjih korakov. Kot je pojasnil, so se pogovarjali o 15 naročilih. Ta projekt ima po njegovem mnenju še vedno velik gospodarski potencial, možno pa ga je nadgraditi tudi v civilno izvedbo.

Kdaj se bo podjetje vrnilo na stara pota slave in uspeha ter ali je sploh mogoče brez politike in osebnih interesov posameznikov rešiti Skimar oziroma Elan?

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 3 x komentirano
  1. JL pravi:

    Kraljevi komentarji, odgovori in vprašanja kažejo, da se KRALJ zaveda svojega početja, da je bil primeren prokurist podjetja in da se v Skimarju ovija proces uničevanja podjetja, kot je bil realiziran v TAM MARIBOR, Mtalni MARIBOR in kasneje še v mnogih drugih podjetjih.
    Realen opazovalec bo lahko z lahkoto opazil ali se nadaljuje politika levosredinskih oblasti iz preteklosti ali pa Pahor resnično želi narediti spremembe v drugo smer. Če je verjeti Kralju, se ni nič spremenilo.

  2. JL pravi:

    Kraljevi komentarji, odgovori in vprašanja kažejo, da se KRALJ zaveda svojega početja, da je bil primeren prokurist podjetja, in da se v Skimarju odvija proces uničevanja podjetja, kot je bil realiziran v TAM MARIBOR, Metalni MARIBOR in kasneje še v mnogih drugih podjetjih.
    Realen opazovalec bo lahko z lahkoto opazil ali se nadaljuje politika levosredinskih oblasti iz preteklosti ali pa Pahor resnično želi narediti spremembe v drugo smer. Če je verjeti Kralju, se ni nič spremenilo.

  3. rukar pravi:

    ŠUBICA TOŽILCA BI BILI UBILI , ČE NE BI PUSTIL ZASTARATI ZADEVE “ELAN”. TAKRAT JE ŠLO ZA ŠTIRISTO MILJONOV (400,000.000 DM ) NEMŠKIH MARK.
    POIZVEDUJTE NAOKOLI, PRI KOM SO DANES ZLATE KLJUKE IN PIPE !

Komentiraj