Saturday 21. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

O Gazi in Hrvaški

28. januar 2009 ob 20:14 | Denis Sarkić |

O konfliktu v Gazi in vprašanju slovensko-hrvaške meje je danes na kratko z novinarji govoril tudi zunanji minister Samuel Žbogar, ki je poudaril, da je v tem trenutku, ko se potrjuje premirje, treba dati podporo palestinskemu vodstvu. Glede odnosov s Hrvaško pa je dejal, da še razmišljajo, kakšne bi bile modalitete posredovanja. Predsednik slovenskega dela mešane komisije mora še podati popolno poročilo, potem pa se bomo odločili, kako naprej, je dejal Žbogar.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 12 x komentirano
  1. kvikl cvikl pravi:

    v nedeljo bojo Palestinci in Izraleci skupaj plesali kolo..Bravo mi…

  2. matej pravi:

    Se boste pogovarjali z demokratično izvoljeno vlado Hamasa ali zgolj z Abasom, ki ima podporo peščice palestincev in kvizlinško sodeluje z Izraelom?

  3. ED pravi:

    Glede mejnega spora se ne zapleta samo glede NAČINA arbitriranja (po načelu zunanje pravičnosti ali ne), pač pa tudi glede PREDMETA (o čem sploh arbitrirati) ter glede tega, KDO naj sploh arbitrira. Cro-oblastniki so se očitno zelo zaje*ali, ko so spravili bilateralni problem na EU-raven, hkrati pa sporne dokumentacije, ki prejudicira mejo, nočejo umakniti iz predpristopne dokumentacije. Zato EU ni preostalo drugega, kot da predlaga razrešitev mejnega vprašanja še pred vstopom RH v EU. Kar je super. Že molk Zagreba takoj po tem, ko so se v medijih pojavile novice o tem, da naj bi v sporu arbitrirala avtoriteti kot je Badinter (Badinter, avtor znamenitega poročila o razpadu Juge, na katerega se je RH zgovarjala, ko je bila ogrožena njena vzhodna meja) in nobelovec za mir, Finec Martti Ahtisaari, je bil dovolj zgovoren

    Če se državi dogovorita o načinu odločanja, se na nek način že dogovorita o poteku meje. Še zlasti če bi se dogovorili, da naj sodišče v Haagu odloča neupoštevaje zunanje načelo pravičnosti. Potem v Piranskem zalivu ostane samo še golo ‘aritmetično-sredinsko’ odločanje, kar pomeni zaliv na pol. RH ima, tega se očitno zavedajo tudi sami, slabe argumente v rokah, če bi se razsojalo po načelu zunanje pravičnosti (tj. upoštevaje zgodovinske fakte in stanje na 25.6.’91). Pa vendar, RH-vlada formalno pristaja na stanje na dan 25.6.’91, ali kot piše STA: »Slovensko-hrvaška komisija mednarodnopravnih strokovnjakov za vprašanje meje je v Šmarjeških Toplicah danes dosegla soglasje, da bi moral morebitni forum glede meje razsojati o stanju na dan 25. junij 1991 in da so kasnejša enostranska ravnanja ali dokumenti brezpredmetni. Ostaja pa odprto vprašanje uporabe načela pravičnosti in predmeta spora.« Manever izmikanja cro-vlade je v tem, da če že ne morejo spodbijati stanja na 25.6.’91 (na katerega so se nenazadnje zgovarjali sami med njihovim ‘domovinskim ratom’), bojo poskušali spodbijati (poleg načela arbitriranja še) predmet arbitriranja. Enostavno nočejo pristati na to, da se o določenih ozemljih arbitrira. To je podobno, kot če bi RS ne pristala na arbitriranje v Piranskem zalivu, meneč da je ta zaliv slovenski in o tem sploh ni debate. Takšna logika cro-oblastnikov je logika izvršenega dejstva. In kot sem tudi že omenil, takšna oblast sploh ni zrela za iskanje rešitve pred ‘tretjim’.

    Beden pa je tudi manever izmikanja predlogu EU, naj razreši spor še pred vstopom ‘evropska arbitraža’. Namreč cro-’strokovnjaki’ zdaj blebečejo, da naj se spor razreši v skladu z mednarodnim pravom, torej pred sodiščem v Haagu. Kot da je samo razsodba v Haagu po mednarodnem pravu, vse drugo pa ne. Butalskost te teze je v tem, ker je tudi spor pred arbitražo povsem v skladu z mednarodnim pravom. Vsaka rešitev, do katere se pride po mirni poti, je v skladu z mednarodnim pravom. Saj zato tudi obstajajo arbitraže. Vendra cro-oblastniki arbitraže ne marajo, in sicer zato, ker arbitraže jemljejo v poštev vse argumente, tj. bi se razsojalo tudi glede na zgodovinske fakte (na dan 25.6.’91). To pa cro-oblastnikom smrdi. Vse pohvale Istrskemu demokratskemu zboru (IDS), ki je podprl predlog EU. Očitno pa Milanović, šef cro-Partije, oportuno omahuje.

    Evropa opozarja Slovenijo na pokojninski sistem in trg dela
    http://www.dnevnik.si/poslovni_dnevnik/1042240585
    “V okviru protikriznih ukrepov razmišljamo tudi v smeri reforme pokojninskega sistema in trga dela,” pravi minister za razvoj in evropske zadeve Mitja Gaspari in dodaja, da bodo morali tudi sindikati počasi razumeti razmere, v katerih se nahajamo, in sprejeti nujno potrebne spremembe. Po Gasparijevih besedah je velik problem Slovenije hitro naraščanje plač, ki je predvsem posledica dviga plač v javnem sektorju. Posledično to pomeni visoko rast pokojnin, saj se te po sedanjem sistemu usklajujejo z rastjo plač. “Takšnega tempa slovensko gospodarstvo in tudi javne finance preprosto ne bodo zdržale,” opozarja Gaspari. “Brzdanje rasti plač pod produktivnostjo je ključno za zagotavljanje vzdržne rasti in konkurenčnosti,” opozarjajo tudi v Bruslju. (Dnevnik) Jep, Virantov ‘podvig’ plačne anti-reforme v javnem sektorju bo še dolgo ‘odmeval’ v žepih davkopklačevalcev…

  4. ED pravi:

    Ups! Predlagam adminu, da zadnji odstavek glede slo-pokojninskih zadev, briše. Ne sodi v to temo. Shit se dogaja…

  5. Q_ pravi:

    Abasu je mandat potekel januarja.

  6. Žbogar pravi:

    No, Žbogar nas prijetno preseneča, lepo, da negdo razmišlja tudi v tej smeri.

  7. medek pravi:

    Hinavski svizec.

  8. Bount pravi:

    Hej Medek, ne bodi tako ošter in polariziran.
    Žbogar ni pravi naslov, pravi krivec za težave v Palestini, tiči nekje drugje.

  9. medek pravi:

    Seveda je kriv, da je butast hinavec.

    A je kdo namesto njega kriv?

    Včasih bečki konjušari, danes pa ameriški oz. evropski.

    Žižek pravi, da je EU hinavska in Minister je popolna slika te Evrope.

  10. medek pravi:

    Ključno vprašanje zdaj, ko, figurativno rečeno, evrokrati in kozmokrati hvalijo zločinca, ker se je umaknil s kraja zločina, je, ali bodo ti zločini kaznovani ali ne. Natančneje, vprašanje je, ali bomo imeli avtoritativno preiskavo, ki bo ugotovila, ali so sumi in obtožbe, da je Izrael med nedavnim napadom na Gazo kršil mednarodno humanitarno pravo, utemeljeni, in če so utemeljeni, ali bodo krivci zanje odgovarjali. Če sodimo po slovenskih vladnih politikih, bo globalna eksekutiva to nevarnost odvrnila. Obnovili bodo mirovni proces, da se bodo zločini lahko mirno in brez konca nadaljevali.
    http://www.dnevnik.si/debate/kolumne/1042239151

  11. medek pravi:

    bbbbbbb >>>
    http://www.vest.si/2009/01/28/o-gazi-in-hrvaski/#comment-298856

  12. rukar pravi:

    Tuerk in Za-bogr sta pri Abasu, to bo še ena “uspešna ” misija , kot so bile Drnovškove v Sudanu !
    Kar Buhs ni mogel rešiti in razvozlati, bo pa Tuerk, malo morgen. V svoji domišljavosti, se ne zaveda svoje majhnosti.

Komentiraj