Saturday 21. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Katoliške šole

28. januar 2009 ob 22:30 | Jaka Tomc |

Minister za šolstvo in šport Igor Lukšič se je udeležil okrogle mize na Zavode sv. Stanislava v Šentvidu na temo Platonove votline. Po končanem dogodku je pokomentiral financiranje katoliških šol v tem mandatu in prihodnost verouka v šolah.

Jaka Tomc

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 47 x komentirano
  1. JOKL pravi:

    Mal slabe volje je vidt?? Verjetno zato, ker je videl kako zadeve klapajo tam.Red in disciplina in nasmejani otroci.Komunistk zagrenjeni.Po zakonu.Ja valjda po čem pa bebo.

  2. ED pravi:

    He! He! Jep, red in disciplina in smeh otrok gredo ‘zelo’ skupaj. farške šole so zasebne, torej naj se tržijo, kot vsi drugi zasebniki. Je prav ’smešno’, da država financira zasebno šolstvo RKC, ko pa je taista RKC ena največjih denacionalizacijskih tajkunk v RS. Investicijski skladi, ki so v (so)lasti RKC pa se celo izmikajo plačevanju davkov v RS. In država naj takšne parazite in utajevalce davkov še financira…

  3. Marko pravi:

    Če že celo večnost financiramo leve pijalke, res ni panike še za malo financiranja krščanarjev. Če je FDV imela za študentske obiske maš pred volitvami, lahko ima Cerkev tudi sofinanciranje splošnega izobraževanja, ki je zapovedano od države.

  4. Bount pravi:

    Hej , ni problem v tem ali se financira RKC ali ne.
    Problem je v tem, da RKC ni to kar zgleda da je, saj gre vedno bolj v smer močne, zasebne, poslovne koorperacije, ki ima vedno manj opravka z pravim krščanstvom.
    Vprašanje je, ali današnja RKC res sledi pravim krščanskim naukom, ali res sledi Božji volji ?

  5. simpatikus komunalis pravi:

    Jokl predlagam,da se razjočeš,ker so te tako trpinčili,zatirali,dotolkli,itd.v starih časih.Če si sploh izkusil izobraževanje takrat v davnih svinčenih časih.Bilo je polno drog,namesto mivke iz svinca je bilo polno inekcij v peskovnikih.Zdaj pa hvalabogu učijo resnico in to čisto resnico o jezusu-kak jack je bil brez bratov in sester o tem,da so katoliki širili vero z cvetjem in petjem že davno pred otrokim cvetja,na grmadi so se zažigali komunisti sami od sebe-no bilo je več komunistk,ker so letale na rdečih metlah! V Vatikanu niso nič vedeli o pobijanju judov,čeprav je njihov zveličar bil sam jud.Kaj čemo plinčkal so jih v dobri veri,da bodo prej prišli pred obličje višnjega.Pa še kakšen denarček je prišel v vatikan iz švicarskih bank,ker so lastniki pomrli v taboriščih.Ja lahko so nasmejani mladi božji mladinci.Imajo se za kaj smejati saj zadeve klapajo že 2000 let tudi zdaj,da jih mi davkoplačevalci,ki beremo zgodovino in poznamo pravo resnico o PRIREJANJU krščanske vere še plačujemo,da živijo se učijo o lažeh.

  6. toro pravi:

    http://www.atheistbus.org.uk/

  7. S-lick pravi:

    Bela knjiga o vzgoji in izobraževanju v Republiki Sloveniji

    Primarna naloga vsakega izobraževanja je posredovanje določenih vednosti, katerih vsebine pa imajo tudi vzgojno funkcijo. Bela knjiga zato opozarja na previdnost pri določanju vsebin izobraževanja, na “”relativizem znanstvenih resnic”", na pomen laičnosti in svetovnonazorske nevtralnosti javnega šolstva, kar pomeni tudi, da mora država poskrbeti, da bodo šole posredovale vsebine, vključene v kurikulum, na objektiven, kritičen in pluralističen način. Zastavljeni cilji vzgoje in izobraževanja torej ne smejo služiti za indoktrinacijo otrok z verovanji, prepričanji in ideologijami, saj bi s tem posegli npr. v pravico staršev do vzgoje in izobraževanja otrok v skladu z lastnim filozofskim, verskim ali moralnim prepričanjem, v pravico otrok do svobode misli, vesti in veroizpovedi. Skladno z načeli in teoretičnimi izhodišči, so v Beli knjigi deklarirani splošni cilji osnovne šole, ki so, kot je navedeno, usmerjeni k polnemu razvoju človekove osebnosti in k utrjevanju spoštovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

    Je “vera-verovanje” (Krščanstvo, Islam, …) znanstvena resnica???
    Verouk naj bo le del predmeta Zgodovine (črne zgodovine), če že, naj učijo zgodovinske resnice o verah.

  8. Marcela pravi:

    @Bount:
    Rad bi Vas vprašal, koliko sledijo komunisti in ostali “socialci” svoji doktrini in vrednotam in koliko časa jim to uspeva.

  9. JOKL pravi:

    :) simpatični komunistk ne se razburjat!!! škodi lepoti :) go RKC go :)

  10. Bount pravi:

    Hej Marcela, glej brez dosti folozofiranja , vsa zadevca je lahko tudi zelo preprosto razložena in sicer obstajajo ljudje , ki vedo in ne samo “slepo” verjamejo in te osebe nam govorijo:
    Jaz sem in kot globok vernik v vseprisotnega Kristusa, znam sam razločevati med kaj je prav in kaj je narobe.
    Ne potrebujem, da mi neka institucija naroča, naj slepo verjamem vse kar RKC pove, brez možnosti,
    da se mi omogoči razumeti in to resnično živeti v vsakdanjem življenju.
    Cerkvena inštitucija in znanost sta DANES še vedno ločeni ( tudi po logiki filozofa Immanuel Kant, 1724-1804, ki se je ustavil na tej točki, ker drugače ni znal, čeprav globok vernik) in zahvala velikanu filozofije in ostalega J.W Goethe-ju 1749 -1832, ki je dejal , da se samo eno
    lahko razdeli, torej je združil znanost in cerkev v znanost Duha, kar praktično zelo enostavno pomeni, to kar pridigaš tudi živi, ne pa da v cerkvi pridigaš eno , takoj pa , ko greš ven iz cerkve živiš drugačno življenje.
    In na kaj te spomeninja naša RKC?
    Jezus -in to tudi v evangelijih lepo piše- samo prevod iz originalnega jezika je zelo slab in v večini primerov nerazumljiv, pravzaprav, ko so prepisovali evangelije, je takratna srednjeveška cerkev naročila, oziroma cenzurirala kaj se sme in kaj se ne sme pisati, vse Ghostike , ki so praktično izhajali iz Esenov, to je prve prave Kristijane so tako ali drugače marginizirali in utišali, njihove knjige zažgali itd..pravzaprav so se obnašali kot pravi tirani..no, to je le zelo kratka zgodovinica današnje RKC.

  11. Marcela pravi:

    @Bount:
    Se Vam iskreno zahvaljujem za Vašo razlago in pojasnilo, mi je jasno. Vseeno pa sem še vedno skeptičen, ker vem, da tudi danes obstaja cenzura in da se tudi danes piše zgodovina, ki bo razložena tako, kot nekomu odgovarja.
    Še enkrat hvala in lep dan še naprej.

  12. simpatikus komunalis pravi:

    @jokl;ne saj se ne rzburjam.A mogoče veš ko si bolj pri koritu RKC-ja po koliko majo koko tam okrog sv.staneta?

  13. Revolucija pravi:

    @Jokl

    Mislim, da minister ni bil nič presenečen, ker tudi njegovi otroki hodijo na škofijsko. (se mi zdi) al pa so samo verni ?

  14. SlABA VEST pravi:

    Bount, pozna se ti, da nisi bil deležen dobre krščanske vzgoje.

    Kje si bi, ko je Bog pamet delil?

  15. Georg pravi:

    Republika Slovenija je v skladu z določili Ustave pluralna država oz.institucija. Glede na 14.člen Ustave se vsem državljanom Republike Slovenije zagotavlja enakost pred zakonom ne glede na vero, spol, raso ali politično prepričanje. Toliko glede pravic vernih pred zakoni.
    Tisti pa, ki na teh straneh napadate nas katoliške vernike oz. Katoliško cerkve kot institucijo, niste zaradi tega nič več vredni pred zakonom, kot je bilo to možno v komunizmu. Bolj si v komunizmu napadal Cerkev, bolj si lahko napredoval v partiji. Izgleda, da bo to sramotenje Cerkve postalo ponovno aktualno tudi v času ministra Lukšiča oz. Pahorjeve Vlade in da si obetate iz tega naslova boljše položaje.
    14.člen Ustave RS govori tudi o tem, da imajo starši pravico, da v skladu s svojim prepričanjem zagotavljajo svojim otrokom versko in moralno vzgojo.
    Ustava toraj zagotavlja nam staršem, da lahko vzgajajo otroke po svoji podobi v privatnih, katoliških šolah, država pa nam je pri tem dolžna pomagati s sofinanciranjem, saj smo verni starši tudi davkoplačevalci. Statistika ugotavlja, da je v Sloveniji cca 56% katoličanov, zato katoliški verniki prispevamo kar zajetno količino denarja v državni proračun.

  16. JOKL pravi:

    pri koritu so lahko samo pravoverni ateistki komunistki,če ne veš? @sk

  17. Bount pravi:

    Slaba Vest- zakaj si si izbral to ime? Pa še kar naprej “sladke sanje”.
    Slabo vest, pa ti ni potrebno imeti, verjemi mi, to je še ena neposrečena “uradna” cerkvena razlaga, da je lahko kupovala odpustke.

    Moja razlaga je bila izključno narativna - samo naštevanje dejstev, brez osebnega čustvenega naboja, če pač nisi razumel - bad luck.
    Se boš pač naprej lepil in mogoče celo zlepil na tisto lepilo ali lastnost, ki jih vidiš v drugem.
    Ali se res niti tega ne zavedaš, kaj si povedal z izjavo: Kje si bil, ko je Bog pamet delil ?
    Hej, ali zavedaš, da si se s to izjavo, samo sam sebe v zrcalo pogledal ?To so že Eseni, prvi pravi Kristijani, dobro vedeli !
    Hej, vem , da je tole že preveč za razumeti- nič zato, vse ob svojem času.

  18. Bount pravi:

    Dragi Georg, kje ti želiš vzgajati tvoje otroke, je samoumnevno, da je to tvoja osebna odločitev.
    Ni pa samoumnevno, da zahtevaš od davkoplečevalcev, da prispevajo in sofinancirajo tvoje želje.
    Cerkev je dovolj močna in bogata, če pa jo še dodatno finančno želite podpirati, naj bo to svobodna volja vsakega posameznika in ne neka zakonska prisila.
    Prava vera, nima nobene veze z prisilo, ker v tem primeru, to postane še ena dodatna zakonsko urejena obveznost, ki je zelo tuzemeljsko materijano usmerjena..itd..itd..

  19. OPAZOVALEC pravi:

    Bog je vsemogočen in povsod pričujoč. Simpatikus komunalis , le tebi ne more pmagati.

    Priporočiš se lahko le Pahorju, vendar se bojim, da so te pri tem koritu že prehiteli drugi prasci.

  20. SLABA VEST pravi:

    Bount, za pamet se ti opravičujem.

    Pri evangeliju pa vendarle nisi preveč doma.

  21. Bount pravi:

    Tako slaba vest, glede evangelija sem in nisem dovolj doma.
    Posebno zadnji evangelij po Janezu, je zahteven, za njegovo pravilno razumevanje je potrebno prej preobraziti naš um.
    No, vidiš, na koncu se le oba strinjava.

  22. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    ta največji oz. najhujši izprijenci v Republiki Sloveniji so ravno “ta farški” izprijenci !!!_ _ _ _ _ _

  23. ANALITIK pravi:

    Jbtptkšnkzd, zakaj se znašaš nad “farškimi”, če so te razočarali Pahor in drugi tvoji oboževanci.

    Božje oko te opazuje.

  24. ANALITIK pravi:

    Oprosti, zadnje tri črke so mi ušle, najbrž jim je dovolj lastnika takega imena.

  25. Georg pravi:

    Gospod BOUNT, po zadnjem popisu prebivalcev Slovenije naj bi se za katoličane opredelilo 56% vseh prebivalcev Slovenije. Ti katoliki veliko davkoplačevalskega denarja prispevajo v državni proračun, zato sem prepričan, da tebi verniki ne jemljejo nič proč od tvoje davkoplačevalske malhe za tvoje želje. Kvečjemu je ravno nasprotno. Davkoplačevalski denar vernih katolikov se v večji meri preliva v ateistično sfero in takšno kot si ti. Mi, katoliki bi se morali “buniti”, ne pa da vdano prenašamo laži in sprevračanje dejstev.

  26. Carlos Contreras pravi:

    Georg, pa valjda, ti si bil v času komunizma disident! Ker si se onegavil zgolj po misijonarsko, verjetno!
    Resno, še enkrat poglej, kaj je “javnost” in kaj je “javno šolstvo” …

  27. Bount pravi:

    Ah, gospod George prav nič ne vibrirava na isti frekvenci, vsak na svojem koncu vidi kar vidi, kajne?
    Kot že povedano, vsak davkoplačevalec se lahko sam, za določen procent prostovoljno odloči, komu želi nameniti del svojega davkoplačevalskega denarja, torej 56% , je kar veliko, kajne?
    Pa brez zamere, izgleda kot, da je do sedaj veljala praksa, da se je politika odločevala tako kot se je tudi zaradi želje, da si pridobi vseh 56% volilcev katoliške vere in je tudi zato na določenih področjih sprejemala moralno, zelo sporne odločitve glede nacionalizacije….itd.. itd.
    Jaz samo pozdravljam to, da se taka, moralno, etično sporna praksa v politiki, ne nadaljuje več in tukaj , brez zamere je g. Igor Lukšič dober vzgled.
    Ni licemeren in se ne spreneveda..itd.. in upam, da bo RKC , kot prava verska inštitucija, to iskrenost in moralno držo tudi pozdravila kot dobrodošlo spremembo v politiki.

    .

  28. janez pravi:

    Kdo bo čez 20, 30 let ahmede učil verouk. Tega imajo doma dosti.

  29. ANALITIK pravi:

    Ne skrbijo me ahmedi.

    Ko bo zmanjkalo katoličanov tudi Slevenije ne bo več. To me skrbi.

  30. Carlos Contreras pravi:

    “Lubi Slovenci,” je zapisal … kdo že? Katolik?

  31. Ars Ignis pravi:

    Mene pa skrbijo otroci, ki jih starši naravnost porivajo v naročja pedofilov.

    Ali bo kdo pomislil na otroke?

  32. miro pravi:

    Recimo, da je nekje v Sloveniji muslimanska skupnost (Jesenice so kar primerne). Teh ljudi je veliko, vestno molijo in so dovolj indoktrinirani, da se na podlagi vere da lepo manipulirati z njimi. Verski voditelj (inteligenca skupine) to vidi in se odloči, da bo na račun tega dobro zaslužil.

    Kljub obilici dobrih laičnih šol v Sloveniji ustanovi muslimansko šolo. Z raznimi psihološkimi prijemi prepriča svoje ovčice, da je to dobro in edino pravilno, saj z davki muslimani prispevajo lep delež v proračun, pa verska svoboda, pa muslimani so bili v prejšnjem sistemu zatirani, pa nimajo status manjšine…in še veliko tega.

    Šola je seveda družboslovna. Kdo bi se oziral na dejanske potrebe po naravoslovnih kadrih, saj vendar vemo, da so družboslovne šole lažje in ne potrebujemo zares strokovnih profesorjev. Predpogoj za zaposlitev na tej šoli je biti član muslimanske cerkve. To sicer ni nikjer zapisano (lahko bi jih obtožili diskriminacije), se pa striktno izvaja.

    Navkljub očitnemu kršenju načela ločenosti cerkve od države, je Slovenija po zakonu dolžna financirati to šolo v višini 75%. Tri četrtine!!! Šola je de-facto državna! Kljub temu pa veljajo pravila zasebne firme. Jasno je da je s takim zakonom nekaj hudo narobe.

  33. kaktus pravi:

    Pa naj mi kdo odgovori !? Za vpis v katoliške vrtce in šola je takšno povpraševanje, da s vsakoletnim sto procentnim povečanjem kapacitet, nebi mogli dohitevati povpraševanja.
    Pri vpisih prednjačijo ate-isti (brezverci ). Dren je tolikšen, da celo verni starši ne pridejo zraven,
    sam imam dva vnuka v katoliškem vrtcu.
    Razlaga in ugotovitev učiteljice iz prvega razreda osn. šole. Otroci iz katoliškega vrtca so poslušni, nerazuzdani, dvigajo roke potrpežljivo, ne tekajo in niso moteči pri pouku.
    VERJEMITE MI, DA SEM BIL ZELO PRESENEČEN IN HKRATI PONOSEN NAD TAKšNO UGOTOVITVIJO, UPAM, DA MINISTER DR. LUKŠIČ TUDI.

  34. neemocije pravi:

    JOKL pravi:

    28. januar, 2009 ob 23:01
    Mal slabe volje je vidt?? Verjetno zato, ker je videl kako zadeve klapajo tam.Red in disciplina in nasmejani otroci.Komunistk zagrenjeni.Po zakonu.Ja valjda po čem pa bebo

    !!!!!!!!!!!!!!

  35. neemocije pravi:

    Komunistki zagrenjeni to so sodobni problem.

  36. Ars Ignis pravi:

    Presneti ateisti, 800 brezbožnih vrtcev jim ni dovolj, še v tistih 15 poštenih katoliških tlačijo svojo razuzdano pogansko zalego. Saj sploh ni čudno, da je takšna gužva v njih, če se v njih stiskajo potomci 56% katolikov in še najmanj toliko ate-istov (brezvercev).

    Gospod kaktus, lahko le upamo in se nadejamo stoprocentnega povečanja kapacitet, saj ubogi otroci v tej gneči ne morejo ne tekati in ne dvigovati rok.

  37. neemocije pravi:

    Naš Lukašenko pa je res zagrenjen.

  38. Bount pravi:

    Ars Ignis- hej, hej, tvoje sovražno, polarizirano, fanatično in “intelektualno “zgornje remek delo,
    pa je res prava slika- TO JE Totalno NASPROTJE- kaj naj bi pravi KRISTIJANI bili.
    Se pa res obnašaš, kot uboga zgubljena ovčica, kajne?
    Kaj se sploh zavedaš kaj govoriš?
    Ateist, draga vernica, je včasih lahko dosti bližje Bogu , kot pa napadalen in sovražen “vernik”,
    ki pa to sploh v resnici ni.Je le lažna maska, ki so jo nadeva, zaradi osebnih zadovoljitev določenih želja itd..itd..itd..

  39. jaka,muda pravi:

    nono

  40. ANALITIK. pravi:

    Dokazano je, da se je doslej še najbolj obnesla krščamska vzgoja.

    To pa spravlja postkomunistične ateiste in anarholiberalce v obup.

    Če ne verjamete, vprašajte Štrajna!

  41. RAZSODNIK pravi:

    Bog uravnava ves svet, torej preizkuša tudi ateiste.

  42. OPAZOVALEC pravi:

    Minister naj še naprej obiskiuje katoliške šole. Morebiti pa si le lahko obeta speobrmnjenja.

  43. krucefiks pravi:

    Ne razumem logike v definiciji, ki pravi, da je nekaj zasebno, zraven se pa v 80% financira iz skupne sklede.

    @ANALITIK:
    Če je dokazano, verjetno ne boš imel težav, če te pozovem, da prilimaj link.:)

  44. ANALITIK pravi:

    Ko bo tebi kaj jasno , bo zate že prepozno!

  45. krucefiks pravi:

    Dobra vzgoja, ni kaj. Spodbuja in uči argumentiranega dialoga.:)

  46. Judita pravi:

    Zelo žalostno je, če se je pri popisu prebivalstva v Slo res več kot polovica opredelila za katoličane, bolj bi bilo, da bi se opredelili za ateiste. Kajti ateisti smo, kot je rekel že Galunič, najbližje bogu. Ateist je tisti, ki verjame, pripadnik cerkvene vere pa tisti, ki si v svojem človeškem napuhu drzne pripisovati bogu, kaj naj bi ta hotel in, kako naj bi deloval itd., berite Biblijo in videli boste, kaj vse je človeček pripisal bogu. Definiral ga je. Pravi vernik pa si ne drzne definirati boga!

    Kar se pa tiče financiranja katoliškega pouka v šolah, je vsak pameten človek seveda proti, kajti, vera, katoliška ali katerakoli druga, je zasebna zadeva. Katoliki pa ne plačujejo v državni proračun za verske namene, temveč za skupne potrebe funkcioniranja države, kamor pa zasebno verovanje ne spada.

  47. Carlos Contreras pravi:

    Sicer je pa zanimivo, kako je med letoma 1991 in 2001 število katoliško deklariranih vernikov padlo za 15 odstotkov. Pa menda ni bila strahovlada LDS hujša od totalitarne komunistične? Sicer je pa odgovor na dlani: dejanja in besede našega ex-argentinskega prijatelja, sedaj stanujočega v senci kupole bazilike sv. Petra. Da raznih gromovnikov, kot sta Justin Stanovnik in pokojni škof Perko, niti ne omenjamo.

Komentiraj