Saturday 21. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Diplomatski sprejem

28. januar 2009 ob 20:14 | Denis Sarkić |

Predsednik republike Danilo Türk in predsednik vlade Borut Pahor sta danes ob začetku novega leta na Brdu pri Kranju sprejela diplomatski zbor. Türk je v nagovoru opozoril na težko leto, v katerem bo prispevek diplomatov k ustvarjanju boljšega in varnejšega sveta, v katerem bosta pravičnost in mir vrednoti, še posebej pomemben.

Sprejem z modnimi smernicami in komentar šefinje protokola Ksenije Benedetti o varčevanju:

Na sprejemu je Türk poudaril, da nas čaka težko leto z resnimi nalogami na vseh področjih. “Premagati bomo morali velike ekonomske probleme, kakršnih svet ni izkusil že dolga desetletja. Poiskati bomo morali pravične rešitve za socialne probleme, ki jih je treba pričakovati,” je dejal in izpostavil globalno sodelovanje in resno prizadevanje za mednarodno stabilnost. “V teh časih bomo dobro in ustvarjalno diplomacijo potrebovali še bolj kot doslej,” je zbrane nagovoril Türk, ki je prepričan, da Slovenija v težavno obdobje vstopa pripravljena. Pričakuje, da bodo človekove pravice v prihajajočem obdobju v Sloveniji uživale najvišjo možno stopnjo pozornosti, spoštovanja in prizadevanja za njihovo polno uresničevanje.

Z velikimi nalogami pa je soočena tudi celotna mednarodna skupnost. “Svetovna finančna in ekonomska kriza bo zahtevala premišljeno in kolikor je mogoče usklajeno ukrepanje,” je ocenil predsednik in dodal, da bo treba okrepiti bančni sektor in uporabiti ustrezne ekonomske stimulacije, ki bodo zagotovile ponovno rast proizvodnje in ustrezno rast povpraševanja. “Svet je že povezan do ravni, na kateri nobena država ne more računati na kvaliteten razvoj s protekcionizmom ali s kakšno drugo vrsto zapiranja vase,” je prepričan Türk in poudaril, da je pogajanja o mednarodni trgovini v okviru kroga iz Dohe treba nadaljevati in uspešno dokončati. S tem se bo zagotovil nujno potreben okvir mednarodnega trgovinskega sodelovanja, državam v razvoju pa odprle resnične možnosti nadaljnjega napredka.

Nagovor predsednika republike Danila Türka:

Na globalni ravni bo treba pohiteti z nujnimi reformami institucij, ki morajo bolje odražati sodobno ekonomsko in politično stvarnost sveta, meni Türk. Spomnil je na nujno reformo Mednarodnega denarnega sklada in Organizacije združenih narodov ter se ponovno zavzel za reformo varnostnega sveta. “Svetovna gospodarska kriza zahteva, da so v ospredju naših razmišljanj globalna vprašanja in globalne reforme. Toda hkrati s tem bo treba posvetiti vso potrebno energijo reševanju kriznih vprašanj,” je poudaril Türk in ob tem izpostavil, da je intenzivne napore treba posvetiti reševanju palestinskega vprašanja. Izpostavil je, da se čas za utrditev premirja in za obnovo v Gazi, hkrati pa tudi za spravo znotraj palestinskega naroda, za polno vzpostavitev palestinske države in za pravičen mir na Bližnjem vzhodu izteka.

V Evropi bo treba posebne napore posvetiti Kosovu. Podporo pa bo treba zagotoviti tudi drugim državam, posebej še Bosni in Hercegovini v njenem prizadevanju za ustrezno ustavno preobrazbo in pospešen razvoj. Državam je treba zagotoviti tudi verodostojno evropsko perspektivo. “Nadaljnja širitev EU je potrebna, saj je ključni dejavnik stabilnosti, miru in napredka v Evropi,” je ocenil Türk. “Leto 2009 bo zahtevalo naše najboljše moči in naša najboljša dejanja. To velja tudi za vsa področja mednarodnega sodelovanja - od reform mednarodnih institucij do urejanja dvostranskih vprašanj in mirnega reševanja vseh sporov med državami,” je dejal predsednik, ki je prepričan, da je vsak spor rešljiv. “To velja tudi za spor med Slovenijo in Hrvaško o meji, ki je rešljiv z ustrezno voljo in ustreznim mehanizmom in na podlagi spoštovanja načel dobre vere, vzajemnega spoštovanja in vzajemne koristi,” je prepričan Türk.

Nagovor apostolskega nuncija Santosa Abrila y Castella:

Medtem ko je v imenu gostiteljev zbrane nagovoril Türk, se je v imenu diplomatskega zbora za sprejem zahvalil njegov doajen, apostolski nuncij Santos Abril y Castello, ki je pav tako nekaj besed namenil konfliktu v Gazi. Poudaril je, da sta samo dialog in zakonita pravica izraelskega in palestinskega naroda do miru in varnosti znotraj lastnih meja edina prava pot. Glede gospodarske krize pa je nuncij opozoril, da človeštvo sicer potrebuje brezhibne ekonomske predpise, vendar pa se ne more odreči vrednotam, etičnim normam in temu, da postavi v središče ekonomske dejavnosti prednostno iskanje tega, kar je dobro za človeka in kar spoštuje njegove pravice, pa tudi pravice manj razvitih držav. “Naš globaliziran svet bi moral biti sposoben narediti globalno tudi solidarnost,” je poudaril.

Denis Sarkić

P.S. Za primerjavo modnih smernic vam ponujamo še lanskoletni sprejem za diplomatski zbor.

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 4 x komentirano
  1. blerta pravi:

    Ga. Pahor..?

  2. blerta pravi:

    Obstaja torej gospa Pahor?

  3. kvikl cvikl pravi:

    obe gospe sta bili v približno enakem kostimu…kobna greška…

  4. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    pičke kot pičke & sluzenja kot sluzenja ! _ _ _ _ _ _

Komentiraj