Saturday 21. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Razvojni proračun?

24. januar 2009 ob 16:24 | Denis Sarkić |

Vlada je na svoji 9. redni seji sprejela izhodišča za pripravo rebalansa letošnjega državnega proračuna, v katerem se bo presežek odhodkov nad prihodki predvidoma zvišal na 2,7 odstotka BDP. Fiskalne možnosti za ukrepanje zoper finančno krizo so s tem bolj ali manj izčrpane, treba bo iti v strukturne reforme, je napovedal premier Borut Pahor. Državna sekretarka na ministrstvu za finance Helena Kamnar je na novinarski konferenci po seji vlade povedala, da bo vlada predlog rebalansa poslala v DZ predvidoma do konca prihodnjega meseca. Ob tem bo morala upoštevati zelo drugačne makroekonomske razmere, kot pa so bile v času priprave letošnjega proračuna, torej v jeseni 2007, je poudarila.

Kamnarjeva je spomnila, da so bile v času od sprejema letošnjega proračuna sprejete nove zakonske obveznosti, s katerimi bi se lahko proračunski primanjkljaj zvišal na 3,1 odstotka BDP. Vlada je zato danes sprejela politiko oblikovanja posameznih prihodkov, ob čemer se je odločila vztrajati na politiki trošarin za naftne derivate, ki jo je oblikovala decembra lani, ter povečati trošarine na tobak in alkohol. Proračunski prihodki naj bi tako letos znašali okoli 22,7 odstotka BDP, odhodki pa okoli 25,4 odstotka BDP. Proračunski primanjkljaj, ki je v veljavnem proračunu določen v višini 0,3 odstotka BDP, bi tako znašal 2,7 odstotka BDP. Ob upoštevanju vseh štirih blagajn javnega sektorja naj bi javnofinančni primanjkljaj dosegel 3,4 odstotka BDP oz. po metodologiji ESA, po kateri se presoja izpolnjevanje maastrichtskih kriterijev, med 3,5 in štirimi odstotki BDP, je povedala Kamnarjeva.

Glede strukturnih reform, za katere bo treba doseči širši politični in družbeni konsenz, je Pahor izrazil svoje osebno mnenje, da “bo treba prav gotovo pogledati v pokojninski, zdravstveni in plačni sistem ter preučiti učinkovitost porabe javnih sredstev”. Vlada želi, da premagamo krizo bolj konkurenčni in bolj solidarni, je dodal.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 7 x komentirano
  1. medek pravi:

    Ja, čudno, da Pahor ni spet na veliki zvon oglaševal, da prejšnja vlada ni nič kriva za finančno stanje.

    Ja, kje pa živimo, jaz nimam pojma v ekonomiji, pa vas že štiri leta svarim pred “bajukovim čikago kazinojem” in leto in pol pred finančno globalno bombo. Stanje je bilo v podnu, ko so Bajuku podelili naslov “ekonomist leta”, že takrat je piramidni vrh Zahodne elite vedel v kakšni pizdi je Wall-street in z njim globalna neoliberalna matrika.

    Pahor je vedno 5 let zadaj, pač ne poslušajo nasvetov, ko je še čas.
    Rajši sejejo janševo “sproščenost”. Politiki oglašujejo napredek in razvoj, a so v resnici sami glavna cokla naroda.

  2. medek pravi:

    Lepo bi bilo, ko bi politiki že prvič vedeli kaj je prav in ne šele čez pet ali deset let.

  3. kvikl cvikl pravi:

    je,sej ste najboljši,vladajte..Gasparijevo kreativno računovodstvo je itak vsemogočno…

  4. Svobodnjak pravi:

    Medek, ti je že ko povedal. da nisi najbolj odprte glave. Z brezveznim sovraštvo do Janeza Janše, ki je bil doslej najboljši predsednik vlade ne boš mogel preživeti.

    Če nisi ravno prva liga koalicijskega trojčka, si z nami vred v dreku

  5. Pikec pravi:

    Medeku se pozna, da se ne spozna na ekonomijo, pa tudi na marsikaj drugega ne.

    Bajuk je bil, če smem pripomniti, doktor za tvoje gospodarske in finančne strokovnjake.

    Prosi svojega očka, naj ti pošteno izpraši rit.

  6. medek pravi:

    Svobodno se napikajta :)

  7. Carlos Contreras pravi:

    Najboljši predsednik vlade doslej, hihihi …

Komentiraj