Saturday 23. November 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Zelenjavne melodije

23. januar 2009 ob 9:00 | Irena Kovačević |

Sinoči so v ljubljanski Stari elektrarni nastopili vsestranski ustvarjalci pod imenom Vienna Vegetable Orchestra. Če so se pred enajstimi leti zbrali za priložnostni projekt ob nekem manjšem dunajskem festivalu, je danes ta skupina gledaliških ustvarjalcev vaba za ljubitelje eksperimentalne glasbe po celem svetu. Koncertirajo po vseh prestolnicah Evrope, po Ljubljani se odpeljejo v Luxemburg, povabili pa so jih tudi v Bejrut. 9 članska ekipa trdno stoji za svojim projektom. Na očitke o razsipnosti s hrano, glede na lačni tretji svet odgovarja, da obstaja brezštevilo gospodinjstev in restavracij, ki zavržejo več hrane, da po koncertu postrežejo z juho, na koncu pa postavijo vprašanje: ”Iz česa pa mislite, da so običajni inštrumenti?”
Posneli smo jih na popoldanski siesti pri izdelovanju glasbil, v večernih urah pa posneli tonsko vajo in koncert. S posnetki slednjega in z intervjujem vam bomo postregli v prihajajoči oddaji Plata.

POVZETEK:
Prvotna zamisel je bila, da pripravimo nekaj smešnega, satirično podobo orkestra, t.j orkestra, ki pride na oder z zelenjavo namesto običajnimi inštrumenti. Zelo kmalu pa smo dojeli, da ima zelenjava zelo velik potencial.
- Kdaj veš, da je inštrument pripravljen in akustika prava?
- Poizkusim ga. Vsak inštrumenta pa je drugačen. Ta je preprost za uporabo. Ime mu je peperon. Uglaševanje ni potrebno. Le pravo obliko za piščal moraš narediti. Vse ostalo je zelo enostavno. To pa je tolkalo iz zelene - zelenin bongo, mu pravim jaz.
- Imaš kak nasvet za pripravo inštrumenta kot je ta?
- Poskusi in si izmisli novega!
- Ali obstaja kaka zelenjava, na katero se pa res ne da igrati?
- Ne!
- Ali se dobro najeste pred koncertom, da bi ne slučajno pojedli svojih inštrumentov?
- Kot vsak glasbenik, ki ne mara biti lačen na odru. Imamo pa to prednost, da v primeru lakote imamo kaj pojesti. To je sestavljena piščal, ustnik je iz korenja, na katerega tudi lahko igraš … Potem vstavim korenje v večji izdolben gomolj in dobim zelo globok bas zvok.

Irena Kovačević

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji

Komentiraj